Elfir 28.07.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Nie mam zamiaru sadzić ich w bliskim sąsiedztwie. Nurtuje mnie nadal punkt 1 i 2;) Gdy projektuję, nigdy nie łączę ze sobą na jednej rabacie roślin z odmiennych środowisk. Jeśli juki, to z mikołajkiem, przegorzanem, bylicami, lawendą, niebieskimi trawami itp. Jeśli krzewuszki to ze świerkiem, kwitnącymi krzewami i bylinami. Ty zrobisz jak tobie sie będzie podobało, bo to twój ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 28.07.2011 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Elfir - A czy różne odmiany krzewuszek obok siebie to dobry pomysł? Obok nich posadziłam sosnę Wejmutkę, ale mogę ją zamienić miejscami ze świerkiem serbskim, jeśli jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 To zalezy jakie odmiany - mozna połaczyc np. wysokie zielonolistne jako tło i z przodu dać niskie, karłowe czerwonolistne. Lepiej w zestawieniach wyglada po kilka krzewów tego samego rodzaju tworzących wiekszą plamę a nie tak pojedynczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 29.07.2011 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W takim razie czeka mnie w przyszłości dosadzanie krzewów tej samej odmiany do tych, które już kupiłam i posadziłam. Wyczytałam, że krzewuszki dobrze znoszą przesadzanie, więc mam nadzieję, że jakoś to uporządkuję. Na razie obok siebie w dwóch rzędach (2+3) rosną: od góry - Ruby Bristol i Styriaca na dole - Candida, Alexandra, VariegataDzisiaj dokupiłam hortensję 'Anabelle' i 5 doniczek funkii 'Green Gold'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 30.07.2011 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Nie wiem czy będzie tu cokolwiek widać. To, co jest niepodpisane to azalia Sarinahttp://images38.fotosik.pl/998/6ca2cdd77453ed6dgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 07.08.2011 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 W piątek po raz trzeci kosiłam trawnik, a pomiędzy Lawsonami posadziłam hortensję 'Annabelle'. Dokupiłam też dwie azalie wielkokwiatowe: Silver Slipper i Chanel. Ze względu na to, że prace przy tarasie na pewno przeciągną się do późnej jesieni, krzewy, które miały tam rosnąć spróbuję wkomponować w rabatę z różanecznikami, azaliami i hortensjami. Są to głównie iglaki, więc powinny sobie poradzić z tym towarzystwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Nigdy nie interesowała mnie kwestia uprawiania ogrodu. Jednak to chyba kobietom przychodzi z wiekiem;) Chciałabym założyć swój ogród wokół domu. Jednak nie mam nawet na niego pomysłu i raczej nie mam smykałki do takich rzeczy. Jak samodzielnie zaplanować ogród? Może znacie kogoś kto zrobi to za grosze? Wogóle w jaki sposób wybierać rośliny do ogrodu? Czym się kierować? Doradźcie. Dziękuję Pinky Osobiście radziłabym Ci jednak zrobić jakiś projekt ogrodu. Z tego co piszesz nie masz dużej wiedzy na temat jak grupować rośliny względem wymagań glebowych ( a to ważne o czy piszą dziewczyny) jak łączyć je kolorystycznie i wielkościowo. Jak zrobisz ogród sama według tego co Ci sie podfaoba albo co dostaniesz w prezencie to za kilka lat ogród może nie wyglądać fajnie. Możesz zrobić projekt i robić ogród sukcesywnie przez jakiś czas. Zrobienie ogrodu w rok jest prawie nierealne-no chyba że masz dużo kasy # lata temu projekt ogrodu zrobiła mi Magnolia ( dzieki . W pierwszy roku posadziłam sporo roślin i tak co roku coś dokupuję, ale z jakimś sensem. Również przez ten czas moja wiedza na temat roślin baaardzo sie wzbogaciła i w miarę potzrb mogę ten projekt też troche modyfikować ( np na etapie projektu nie planowany kojec i wybieg dla psa i w ogóle pies w ogrodzie). To była słuszna decyzja i nie żałuje wydanych pieniędzy. Do tej pory zdarza mi sie pytać o porady moich nowych pomysłów architektki mojego ogrodu lub też tutaj na forum. BTW wczoraj posadziłam jodłę koreańską Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 11.09.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Do mojego ogrodu-nieogrodu zawitała jesień. Miałam już w tym roku niczego nie dosadzać, ale zachwycona wrzosami nie mogłam się powstrzymać i kupiłam dwie odmiany po 15 sztuk. Niestety nie były oznaczone, więc są NN. Jedne są niskie(ok.10-15 cm), mają drobne, fioletowo-różowe kwiaty, a drugie są dosyć wysokie (ok. 20-25 cm) i mają kwiaty w kształcie dosyć dużych pączków w różowo-białym kolorze. Posadziłam je w towarzystwie rhododendrona i azalii zachowując odstępy 20-25 cm pomiędzy nimi. Nie mam pojęcia czy nie posadziłam ich za gęsto, a mam zamiar dosadzić jeszcze wrzosy w kolorze białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pielengnica 11.09.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam ta druga roślina to może być wrzosiec nie wrzos na zimę bym okrył je ściętymi gałązkami sosny by nie przemarzł pozdrawiam aha obejrzyj sobie jeszcze rozplenice japońską piękna trawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.09.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 jaki jest meil do magnolii ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 12.09.2011 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 jaki jest meil do magnolii ??? Nie wiem jaki jest jej e-mail, ale można przecież z forum wysłać prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 12.09.2011 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam ta druga roślina to może być wrzosiec nie wrzos na zimę bym okrył je ściętymi gałązkami sosny by nie przemarzł pozdrawiam aha obejrzyj sobie jeszcze rozplenice japońską piękna trawa Miły pan w sklepie ogrodniczym zapewniał, że to wrzos, ale nie znał odmiany:( Może naiwne pytanie zadam, ale czy okrywać trzeba "szczelnie"? Trawy sobie pooglądam, a to dlatego, że zamierzałam nimi urozmaicić część rabaty z hortensjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.09.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Rozplenica rzeczywiście jest piękna ale trzeba na nią przeznaczyć sporo miejsca, swoją wsadziłam w ub. roku jako malutką kępkę tak na tymczasowo ( ma być nad przyszłym oczkiem wodnym) a rozrosła się na 130cm:o http://img716.imageshack.us/img716/2945/obraz456s.jpgUploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
safikey 13.09.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 alez piękna rozplenica..... zapiera dech, może i u mnie taka zagości lilan podglądam nałogowo:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 14.09.2011 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Rozplenica rzeczywiście jest piękna ale trzeba na nią przeznaczyć sporo miejsca, swoją wsadziłam w ub. roku jako malutką kępkę tak na tymczasowo ( ma być nad przyszłym oczkiem wodnym) a rozrosła się na 130cm:o http://img716.imageshack.us/img716/2945/obraz456s.jpg Uploaded with ImageShack.us Cudna ta rozplenica, a z tyłu chyba widać hortensję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 14.09.2011 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 alez piękna rozplenica..... zapiera dech, może i u mnie taka zagości lilan podglądam nałogowo:-) Witaj safikey Szalenie mi miło, że ktoś tu zagląda od czasu do czasu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pielengnica 14.09.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 trzeba szczelnie bo przemarzną:/ a można prosić o fotki tej roślinki:) a co do rozplenicy mam dwie zieloną wysoką prawie na metr i czerwoną małą posadzoną w tym roku tydzień temu posiadam również miskanta olbrzymiego, Miscanthus sinensis 'Morning Light', Miscanthus sinensis 'Silberspinne', Cortaderia selloana, Phalaris arundinacea "Picta" oraz jednego już sporego bambusa krzaczastego i sporo małych jednostek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 14.09.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Cudna ta rozplenica, a z tyłu chyba widać hortensję zgadza się, hortensja jeszcze trochę widoczna ale azalia z tyłu i irga pod spodem całkiem zostały zdominowane! wczesną wiosną koniecznie muszę rozplenicę przesadzić chociaż łatwe to nie będzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 09.10.2011 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Na początku października do gruntu trafiły dwie azalie japońskie:Melinahttp://global.images8.fotosik.pl/1323/7cc01e9c626287de.gifEisprinzessinhttp://forum.poradnikogrodniczy.pl/files/thumbs/t_eisprinzessin_205.jpgWokół rhododendrona Catawbiense grandiflorum http://images23.fotosik.pl/216/f72627de76e931acmed.jpgzasadziłam 5 funkii Green Goldhttp://encyklopediahost.info/images/p127_1_01.jpgW tej części rabaty rośnie też azalia wielkokwiatowa Sarinahttp://www.cieplucha.com.pl/imgall/sarina-1n.jpgNajniższą warstwę stanowią dwie odmiany wrzosówhttp://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQximMNkiib_lE6UGKClEWFOXZa50txvNITVRV4lNCbdLgSnRDFYghttp://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTOXvHJ7qQdMyG2UFaWUKSr1LafLfTsWbzdYkKtCOd0T11Z6cUJ556FWq2QTłem dla powyższych są 3 thuje Smaragd. Całość obsypałam około ośmiocentymetrową warstwą kory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 11.10.2011 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Ta część rabaty nie jest jeszcze zupełnie skończona. Nadal usuwam darń, potrzebuję też mnóstwa kory i ...biję się z myślami czy jednak nie zainwestować w czarną agrowłókninę, bo pomimo tego, że wrzosy obsypałam korą, to gdzieniegdzie pojawiają się chwasty. Osobiście zupełnie nie trawię takich ozdobników, jak włóknina, ale nie wiem czy nadążę z usuwaniem chwastów. Obok rhododendrona jest jeszcze jukka, ale zostanie tu tylko do wiosny.Tymczasem tak to wygląda:http://img268.imageshack.us/img268/6150/20111009017.jpg Edytowane 11 Października 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts