jhorny21 23.05.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Mona Spokojnie nie nerwowo , masz swoj rozum napewno podejmiesz decyzje i to własciwą dla siebie. 3 lata temu stanąłem przed podobnym dylematem z tym ze przyłącze gazowe miałem pod domem , dokładnie 2 cm przy nowo budowanym domu. Z racji tego ze lubie pewne nowosci i ciekawostki zainteresowałem się tematem pomp ciepła. Mieszkam w Tychach odwiedziłem kilka firm i pytając o pompę ciepła wszyscy wybałuszli na mnie oczy czego ja od nich wogóle chcę?! Wałkowałęm temat parę miesięcy i jak ktos miał urządzenie to był problem z dolnym zródłem generalnie rzecz biorąc nikt się tego nie podjął. odpusciłem i przestało mnie to obchodzic dlaczego bo przy moim szczęscu do budowy i ekip miał bym cos wartego 100 000 i prawdopodobnie niesprawnego lub zle zamontowanego. Moj sąsiad 2 domy dalej ma pompę ciepła i sobie chwali nic nie mowi o rachunkach i kosztach po prostu stac go na to aby o tym nie mowic. Jednak parę domow dalej tez gosc ma pompę i ciagle jest tam serwis od pomp wiec 90 % radosci z urządzenie to sprawny montaz czego w Tychach nieuswiadczysz. tak jak pisałem temat pompy skresliłem wymazałem wyrzuciłem katalogi do kosza co zrobiłem. -kupilem piec viessmana bo miałem gaz koszt 18 000 najdrozszy jaki był -podłogowka plus montaz styro 17 000 mam rurki co 10 cm 100% na dole u gory jakies 40 m2 -wyposazenie kotłowni kolejne 10 000 oszczedne pompy grundfossa , zawory rozdzielacze bajery - w tej chwili montuja mi kominek z nieefektywną nasadą wodną koszt 20 000 podobno nie bedzie grzac wody tylko robic problemy - nie wiem ile bedzie kosztowala cała otoczka kominka ale napewno nie 5 zł - dodatko kupuje za parę dni kolektorki oczywiscie viessmanna 2 x 200 T czyli przewymiaruje je sobie koszt 28 000 plus zasobnik i graty roznorakie. daje to kwotę około stówki na wygenerowanie ciepła w domu około 200 m2 czy to się opłąca ? tak mnie to obchodzi jak zeszłoroczny snieg Dla mnie wazne jest to ze narazie wszystko odpukac dobrze działa - kominek zobaczymy ale spartherm nazwa zobowiązuje i budując nie wyrzucasz piniędzy tylko lokujesz je w nieruchomosć. Nawet biorąc kredyt robisz inwestycję ktora taniec nie będzie a wiem co mowie bo udało mi się zarobic na paru nieruchomosciach. jedna wazna rzecz to gwarancja na pompę i sprawdzona firma ktorej na sląsku nie znalazłem a taki był początek tematu zdaje mi się ??? czyli wnioskuję ze nic od paru lat nie drgnęło w temacie pomp ciepła na sląsku. AAAA zapomniałem Cię pozdrowic i życzyc wytrwałosci w dążeniu do celu bo to początek mordęgi zwaną budowaniem domu. Moze ktos ma tu rację pisząc ze lepsze bedzie tansze rozwiązanie niz PC, czyli elektryka lub jakis eko groszek bo ja osobiscie nie potrafiłbym się cieszyc na przykład z nowego kranu lub ogrodu mysląc ze mam zle działającą pompę ciepła. takie zle działające urządzenie potrafi mnie zdominowac i odebrac radosc z dobra jakim jest DOM i cała jego otoczka. ram jeszcze pozdrawiam Co do firm, mnie montowali chłopcy z PROMETEUS. Mam Vaillanta 10,4 kW, jestem zadowolony:-) Tylko jedna uwaga - wysuszcie sobie dom przed 1. sezonem grzewczym. Od razu wtedy macie niższa rachunki za grzanie. Ja za 1. sezon miałem 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_slowik 22.06.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam,co możesz powiedzieć o firmie PROMETEUS? Czy jesteś zadowolony z jej usługi? Jak wyszło z kosztami, montowali wszytko tzn. dole źródło, PC, podłogówkę? Przygotowuję się do budowy i poszukuję dobrego wykonawcy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 23.05.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Tak bardzo fajna firma ta Prometeus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 23.05.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Montowali wszystko - od wodkan poprzez podłogówkę po pompę z dolnym źródłem. I chyba najlepiej brać kompleksowo, bo wtedy nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 24.05.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Tak w ogóle to z mojego doświadczenia to się nie opłaca budować domu najniższym kosztem. Najpierw miałem brać ekipę budowlaną inną, ale jak się okazało partacze - z resztą było też tak. W końcu ekipę budowlaną miałem droższą, ale dom stoi bez zarzutu ;-, mam ciepło w domu i ogólnie żyć nie umierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.05.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Z polskich producentów to blisko Śląska jest Hibernatus z Wadowic. Ale oni chyba tylko produkują pompy, nie wiem czy montują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 24.05.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Montują chyba bo coś mi się kołacze, że ofertę miałem, ale cena mnie chyba wystraszyła. A nie jestem człowiekiem który kupuje zawsze najtańsze produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 01.06.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Podnoszę temat. Fachowcy (magicy od PC. kolektorów słonecznych) śląsk, okolice Częstochowy. Macie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.06.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Z polskich producentów to blisko Śląska jest Hibernatus z Wadowic. Ale oni chyba tylko produkują pompy, nie wiem czy montują. mam hibernatusa -kiepski cop. montują przez powiązane firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.06.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Podnoszę temat. Fachowcy (magicy od PC. kolektorów słonecznych) śląsk, okolice Częstochowy. Macie jakieś doświadczenia? Również polecam miki121 chociaż sam mieszkam w zachodniopomorskim... Pomimo odległości był zauważalnie tańszy od lokalnych wykonawców a poziom wiedzy w temacie PC wyprzedzał konkurencję o lata świetlne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 06.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 jeśli szukasz na śląsku to bierz po uwagę Exotherm z Gdańska. Ostatnio z tego co wiem ( bo wykonuje też dla nich czasami serwis ) tylko w maju zamontowali tam 7 pomp; Gliwice, Zabrze, Strzelce co widać , że mają ten teren mocno opanowany i nie boją robić tam odwierty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 No a z tymi odwiertami na Śląsku nie zawsze jest tak łatwo ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PBB 26.06.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 To kwestia wykonania przez geologa projektu geologicznego. My jak na razie nie mieliśmy problemów ani z wykonaniem ani ze szkodami górniczymi. Oczywiście nie na całym Śląsku da się wykonać płuczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts