Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ograniczniki klasy D do rozdzielni?...

Recommended Posts

Zawsze wydawało mi się, że miejsce ograniczników klasy D jest jak najbliżej zabezpieczanego i wrażliwego sprzętu, np. w jakiejś listwie zasilającej - zwłaszcza, że taka listwa zasilająca jest lepszym rozwiązaniem niż rząd 10 gniazdek przeznaczonych do zasilania całej gamy sprzętu w kąciku AV.

No ale klient ma w dzisiejszych czasach niezły wybór i może sobie kupić i zamontować ogranicznik D w rozdzielni. Implikuje to oczywiście jeśli nie konieczność, to sensowność poprowadzenia do zabezpieczanych elementów oddzielnego obwodu podpiętego do takiego ogranicznika.

Czy nasi forumowi praktycy, fachowcy i specjaliści mają swoje preferencje w którym kierunku lepiej iść i mogliby się nimi z nami podzielić?...

:bye:

Oczywiście sens jest wtedy kiedy, odległość urządzeń wrażliwych od rozdzielnicy jest mniejsza niż 5m, przy większej odległości wymagałoby to powielenia zabezpieczenia w postaci listwy, czy filtra dogniazdkowego spełniającego warunki ogranicznika klasy D. Bardziej elastycznie będzie C w rozdzielnicy i listwy w filtrami klasy D na elementach wrażliwych. W takim przypadku budynek musi być zasilany linią kablową ułożoną w ziemi o długości ponad 300m, budynek nie posiada instalacji odgromowej oraz w sąsiedztwie nie ma wysokich budynków i innych konstrukcji posiadających instalację odgromową. Jeśli te warunki nie są spełnione, należy zastosować również ogranicznik klasy B.

W takim przypadku budynek musi być zasilany linią kablową ułożoną w ziemi o długości ponad 300m, budynek nie posiada instalacji odgromowej oraz w sąsiedztwie nie ma wysokich budynków i innych konstrukcji posiadających instalację odgromową. Jeśli te warunki nie są spełnione, należy zastosować również ogranicznik klasy B.

"W takim przypadku", to znaczy w jakim...? Bo coś to zdanie wyszło jakoś zagmatwanie... przynajmniej dla mnie... http://img140.imageshack.us/img140/9189/smileyashamed005.gif

:bye:

W przypadku kiedy jako główne zabezpieczenie obiektu stanowi ogranicznik klasy C. Aby ogranicznik klasy C mógł pełnić rolę głównego muszą być spełnione warunki które wymieniłem (linia kablowa o dług >300m itd). Zaleca się aby główne zabezpieczenie było klasy B. A ponieważ nie zawsze jest możliwe takie zestopniowanie, powstała klasa łączona B+C.

Ograniczniki klasy D w rozdzielniach stosuje się najczęściej np. w serwerowniach, bo wtedy najczęściej takie pomieszczenie ma swoją rozdzielnię. W budynkach mieszkalnych nie wyobrażam sobie aby każdy pokój miał swoją rozdzielnię.

Oczywiście podstawa to instalacja 3 lub 5 przewodowa.W instalacjach TN-C stosowanie ograniczników jest mocno dyskusyjne. Aczkolwiek widziałem już takie instalacje, gdzie wciśnięto inwestorowi "najlepsze" zabezpieczenia powodując jego głęboki i spokojny sen podczas burzy ;)

Polecam szkolenia prowadzone przez firmę Moeller. Darmowe dla klubowiczów. Można ściągnąć broszurę z ich strony, gdzie wszystko jest ładnie opisane.

Ja stosuje D.

Dokładnie to listwy przeciwprzepięciowe LEGRANDA z wbudowanymi ochronnikami D.

Listwa ląduje w skrzynce multimedialnej (strych). Koszt rzędu 80zł.

W przypadku instalacji RTV/SAT stosuje również ochronniki wpinane w tor sygnałowy (od anten zewnętrznych).

Nie wiem jakiej są klasy, po prostu je kupuje i wkręcam dla świętego spokoju. Koszt rzędu 12zł/szt.

Ochronników D w postaci modułów do rozdzielnicy nie stosowałem do tej pory.

W mojej opinii nie ma sensu instalowanie obok siebie B+C+D.

Ja stosuje D.

W mojej opinii nie ma sensu instalowanie obok siebie B+C+D.

Obok siebie jak najbardziej nie. Jeśli będą obok siebie to istnieje prawdopodobieństwo iż zadziałają jednocześnie, będzie drogie przy wymianie. W dodatku każdy metr kabla "zmniejsza" amplitudę wyładowania, co poprawia warunki pracy ochronników.

U siebie stosuję tylko listwy z filtrami przepięciowymi. Filtr 1,5kV więc odpowiada to klasie D. Mógłbym zastosować w rozdzielnicy ochronnik klasy C, ale 4-żyłowa , trójfazowa instalacja w pionie (blok) pozbawia sensu takiej inwestycji.