Jarek EM08 19.04.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Zawsze wydawało mi się, że miejsce ograniczników klasy D jest jak najbliżej zabezpieczanego i wrażliwego sprzętu, np. w jakiejś listwie zasilającej - zwłaszcza, że taka listwa zasilająca jest lepszym rozwiązaniem niż rząd 10 gniazdek przeznaczonych do zasilania całej gamy sprzętu w kąciku AV. No ale klient ma w dzisiejszych czasach niezły wybór i może sobie kupić i zamontować ogranicznik D w rozdzielni. Implikuje to oczywiście jeśli nie konieczność, to sensowność poprowadzenia do zabezpieczanych elementów oddzielnego obwodu podpiętego do takiego ogranicznika. Czy nasi forumowi praktycy, fachowcy i specjaliści mają swoje preferencje w którym kierunku lepiej iść i mogliby się nimi z nami podzielić?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 19.04.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Oczywiście sens jest wtedy kiedy, odległość urządzeń wrażliwych od rozdzielnicy jest mniejsza niż 5m, przy większej odległości wymagałoby to powielenia zabezpieczenia w postaci listwy, czy filtra dogniazdkowego spełniającego warunki ogranicznika klasy D. Bardziej elastycznie będzie C w rozdzielnicy i listwy w filtrami klasy D na elementach wrażliwych. W takim przypadku budynek musi być zasilany linią kablową ułożoną w ziemi o długości ponad 300m, budynek nie posiada instalacji odgromowej oraz w sąsiedztwie nie ma wysokich budynków i innych konstrukcji posiadających instalację odgromową. Jeśli te warunki nie są spełnione, należy zastosować również ogranicznik klasy B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 19.04.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 W takim przypadku budynek musi być zasilany linią kablową ułożoną w ziemi o długości ponad 300m, budynek nie posiada instalacji odgromowej oraz w sąsiedztwie nie ma wysokich budynków i innych konstrukcji posiadających instalację odgromową. Jeśli te warunki nie są spełnione, należy zastosować również ogranicznik klasy B. "W takim przypadku", to znaczy w jakim...? Bo coś to zdanie wyszło jakoś zagmatwanie... przynajmniej dla mnie... http://img140.imageshack.us/img140/9189/smileyashamed005.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 20.04.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 W przypadku kiedy jako główne zabezpieczenie obiektu stanowi ogranicznik klasy C. Aby ogranicznik klasy C mógł pełnić rolę głównego muszą być spełnione warunki które wymieniłem (linia kablowa o dług >300m itd). Zaleca się aby główne zabezpieczenie było klasy B. A ponieważ nie zawsze jest możliwe takie zestopniowanie, powstała klasa łączona B+C. Ograniczniki klasy D w rozdzielniach stosuje się najczęściej np. w serwerowniach, bo wtedy najczęściej takie pomieszczenie ma swoją rozdzielnię. W budynkach mieszkalnych nie wyobrażam sobie aby każdy pokój miał swoją rozdzielnię. Oczywiście podstawa to instalacja 3 lub 5 przewodowa.W instalacjach TN-C stosowanie ograniczników jest mocno dyskusyjne. Aczkolwiek widziałem już takie instalacje, gdzie wciśnięto inwestorowi "najlepsze" zabezpieczenia powodując jego głęboki i spokojny sen podczas burzy Polecam szkolenia prowadzone przez firmę Moeller. Darmowe dla klubowiczów. Można ściągnąć broszurę z ich strony, gdzie wszystko jest ładnie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.04.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ja stosuje D. Dokładnie to listwy przeciwprzepięciowe LEGRANDA z wbudowanymi ochronnikami D.Listwa ląduje w skrzynce multimedialnej (strych). Koszt rzędu 80zł. W przypadku instalacji RTV/SAT stosuje również ochronniki wpinane w tor sygnałowy (od anten zewnętrznych).Nie wiem jakiej są klasy, po prostu je kupuje i wkręcam dla świętego spokoju. Koszt rzędu 12zł/szt. Ochronników D w postaci modułów do rozdzielnicy nie stosowałem do tej pory.W mojej opinii nie ma sensu instalowanie obok siebie B+C+D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 20.04.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ja stosuje D. W mojej opinii nie ma sensu instalowanie obok siebie B+C+D. Obok siebie jak najbardziej nie. Jeśli będą obok siebie to istnieje prawdopodobieństwo iż zadziałają jednocześnie, będzie drogie przy wymianie. W dodatku każdy metr kabla "zmniejsza" amplitudę wyładowania, co poprawia warunki pracy ochronników. U siebie stosuję tylko listwy z filtrami przepięciowymi. Filtr 1,5kV więc odpowiada to klasie D. Mógłbym zastosować w rozdzielnicy ochronnik klasy C, ale 4-żyłowa , trójfazowa instalacja w pionie (blok) pozbawia sensu takiej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 23.04.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Czy aby na pewno?Ogranicznik przepięć jest pewnego rodzaju połączeniem wyrównawczym pomiędzy fazą a N (lub PEN), więc nawet bez PE powinien obniżyć napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 23.04.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Oczywiście że zmniejszy amplitudę przepięcia. A co będzie jeśli przepięcie pojawi się na PEN? Edytowane 5 Lipca 2011 przez chrisowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts