Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej,

powiedzcie proszę co myślicie o takim projekcie:

http://www.archdesign.pl/projekty/domy_z_poddaszem/dj_054,p251243885

według mnie ma bardzo ciekawy układ pomieszczeń na parterze - dla mnie praktycznie idealny.

Jedyne co chciałbym zmienić to przeniesienie kotłowni do nowego pomieszczenia przy garażu oraz skrócenie salonu - rysunek poniżej.

Acha, no zlikwidować pustkę nad salonem, tak aby na poddaszu można było wykroić trzy sypialnie i łazienkę.

http://img41.imageshack.us/img41/8656/parter54zmiany.jpg

Mam nadzieję, że nie będzie to zbyt trudne zadanie dla architekta adaptującego (i nie drogie dla mojej kieszeni....)

Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam!

Edytowane przez suomi

Witam,

Zabrałem się za adaptację projektu archdesign - dj 054

Zmiany, których chcę dokonać to:

1. Przeniesienie kotłowni do pomieszczenia 1.10 z przejściem do garażu i korytarza.

2. Skrócenie salonu i zrobienie okna/drzwi tarasowych w sypialni 1.6

3. Powiększenie wiatrołapu 1.1 (do końca nie wiem jak to zaaranżować)

4. Powiększenie łazienki 1.9 kosztem pozostałości 1.10 i zrobienie sauny

5. ew. wydłużenie biegu schodów kosztem górnej części garderoby 1.7 - tak, aby zmniejszyć ilość stopni zabiegowych.

Na piętrze:

1. Likwidacja pustki nad salonem

2. Umieszczenie pionu łazienki nad łazienką na parterze /ew. kuchnią

3. "wykrojenie" trzech sypialni.

Poniżej efekt moich zmagań z paint'em:

http://img41.imageshack.us/img41/8656/parter54zmiany.jpg

I teraz prośba o wasze komentarze co do sensowności tych zmian.

Szczególnie chciałbym poradzić się w kwesti aranżacji dolnej łazienki - nie do końca mam to rozpracowane.

Edytowane przez suomi

bardzo mała kuchnia. Gdzie tam miejsce na lodówkę, piekarnik, ekspres, mikrofalówkę? Jak wstawisz większą lodówkę to nie masz juz blatu roboczego.

Uważam, że okno w spiżarni nie jest dobrym pomysłem. Nie jest tam potrzebne. Jego obecność spowodowana jest tylko chęcią zachowania symetrii po obu stronach wejścia.

Elfir doskonale zmieniła wiatrołap - sama chciałam to zaproponować a tu prosze.... :)

pomyśl nad propozycją większej kotłowni - nie wiem jakie ogrzewanie planujesz ale zaprojektowałes sobie malutkie pomieszczenie

co do kuchni - masz tam ogromna przestrzeń, można by sie pokusić o postawienie sporej wyspy na granicy żółtej i białej podłogi i oddzielić troche kuchnie od salonu

queene - myślałam o wyspie, ale w tej kuchni brakuje mi wolnej ściany na wysoką zabudowę.

Chyba, że nie robić zabudowy pod oknem. Wysoką zabudowę dać na ścianę po lewej. I wówczas pośrodku znalazłaby się wyspa ze zlewem i płytą grzejną. Ale, by się wszystko zmieściło, wyspa musiałaby wstawać poza ściankę spiżarki i wówczas część kuchenna rzucałaby się w oczy przy wejściu do salonu.

no racja.....tylko tak rzuca sie w oczy cała kuchnia siedząc w salonie...a ja osobiście tego nie cierpię :)

a może półwysep z zaokrągloną tą częścią wysuniętą....ja preferuje katy proste ale jak ktoś lubi ...coś w tym stylu - fotka z tematu o kuchniach:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=53927&d=1303673456

• 2 weeks później...