LYRECO7 17.11.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Również planuję kuchnię angielską, ale chcę nieco przerobić oryginał. Znajomy stolarz podpowiedział, że gdy zabudujemy się górnymi szafkami do sufitu (tak jak często jest w oryginalne) to bardzo pomniejszymy optycznie naszą i tak małą już kuchnię (11m2). Sama od początku mówiłam, że nie chcę mocnej górnej zabudowy, a on jeszcze mnie w tym utwierdził. Nie chcę też rzeźb ani kolumn. Moja kuchnia z angielskiej ma mieć kolor, uchwyty z porcelanowymi kwiatowymi wstawkami, oraz wzory frontów (zaokrąglenia). Okap będzie franke - mają taki w angielskim stylu; piekarnik też w tym stylu można kupić (np. Amica) ale np nie będę robić palników, tylko płytę indukcyjną. Nie będzie to mocno zabudowany okap z filarami, bo i tak będzie blisko lodówki, więc by zginął lub przytłoczył tę krótką i tak ściankę. Stolarz na wstępnym rozmowach mówił o 13-15 tysiącach, drewniane fronty i reszta z płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota0610 17.11.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ja zamówiłam meble w firmie z Siemiatycz, o której tu mowa, mam juz projekt, całkiem ładnie wyszedł on panu, któremu wytłumaczyłam, jakie mam oczekiwania, pokazałam mu trochę zdjęć takich kuchni, teraz dokonuje paru poprawek, bo nie wszystko było do końca tak, jak chciałam. Mebelki wyceniono na ok 20tyś z tym, ze będą tańsze po poprawkach. Trzeba być czujnym. Za same uchwyty do szfek policzono mi 700 zł. Zajrzałam na allegro, identyzne , w ilości mi potrzebnej kosztują tak z 250 zł.Tak więc zrezygnowałam z uchwytów, sama sobie kupię.Pan narysował w projekie takie grube, frezowane szybki, też cholernie drogie. To zdaje się takie, jak w mebelkach Beauty. Ja takich szybek wcale nie chciałam, bo chcę, żeby to, co będzie stało w takich szklanych półeczkach było wyraźnie widoczne, a te szybki zniekształcają obraz. A ich cena-1000 zł. Już się nie mogę doczekać tych moich mebelków.Nie wiem, czy mozna na forum podac nazwe firmy, bo wszyscy sobie zawsze na priv przesyłaja, ale co tam, podam. Firma nazywa się MANDEO, znajdziecie jej stronę na internecie, jest tam trochę zdjęć kuchni angielskich. Co ciekawe, takie kuchnie oni robia poza moje miasto, choć tu są znani od wielu lat. Widocznie nie są u nas popularne takie kuchnie. To na tym forum dowiedziałam się, ze oni w ogóle robią też kuchnie angielskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 17.11.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Myślę ,ze cenę kuchni podnoszą te wszystkie udogodnienia ,typu cargo ,magic corner ,spowalniacze szuflad i same szuflady .Im więcej szuflad ,tym cena jest wyższa .Chcąc zaoszczędzić zamiast magic corner można tez zrobić zwykle półki i w tych małodostępnych kątach trzymać rzeczy ,które się rzadko używa.Można w końcu zrezygnować ze zdobień i rzeźb,ale czy ona wtedy nie stanie się zwykłą pospolitą kuchnią i taka mało klasyczną angielską? .Pan narysował w projekie takie grube, frezowane szybki, też cholernie drogie. To zdaje się takie, jak w mebelkach Beauty. Ja takich szybek wcale nie chciałam, bo chcę, żeby to, co będzie stało w takich szklanych półeczkach było wyraźnie widoczne, a te szybki zniekształcają obraz. Małe sprostowanko .W mojej kuchni jest szkło normalne ,tylko z fazką ,nie jest grube i nie zniekształaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 17.11.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Myślę ,ze cenę kuchni podnoszą te wszystkie udogodnienia ,typu cargo ,magic corner ,spowalniacze szuflad i same szuflady .Im więcej szuflad ,tym cena jest wyższa .Chcąc zaoszczędzić zamiast magic corner można tez zrobić zwykle półki i w tych małodostępnych kątach trzymać rzeczy ,które się rzadko używa.Można w końcu zrezygnować ze zdobień i rzeźb,ale czy ona wtedy nie stanie się zwykłą pospolitą kuchnią i taka mało klasyczną angielską? Beauty, ja nic nie mam do twojej kuchni, nawet bardzo, bardzo mi się podoba, ale ... nie wszystkie angielskie kuchnie mają zdobienia Mieszkałam trochę w Anglii, kupuję gazetki typu Country Living, gdzie reklamuje się sporo producentów kuchni, które zdobień nie mają at all - to wszystko zależy od stylu, upodobań, etc. Bardzo modne w Anglii są np. kuchnie, które mają zastosowane kilka kolorów - np. krem, ale również rozbielony granat czy przygaszony błękit lub zielony. Dodatkowo stosuje się różnorodne blaty w obrębie jednej kuchni, np. granit i drewno. Klasyczne kuchnie angielskie mają też zazwyczaj podłogi z naturalnego kamienia (tzw. flagstones) - piękne, lecz u nas niespotykane Tyle wykładu - zainteresowanych odsyłam do Country Living lub Period Living - dla tych, którzy chcą przywracać blask starym domom i szukają dobrych wzorów )) pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 17.11.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Oczywiście masz rację .To moje niedokładne sprecyzowanie myśli wniknęło z tego ,ze wszystko w mojej głowie kreci się wokół stylu wiktoriańskiego.W takim stylu kuchni się zakochałam i taką zapragnęłam mieć . Może dlatego obsesyjnie styl klasyczny angielski kojarzy mi się tylko z epoką wiktoriańską .Ale oczywiście wszystko zależy od upodobań ,charakteru domu .A współczesne domy Anglików ,znając ich praktyczność ,na pewno wyglądają inaczej >komu by się chciało te wszystkie zakamarki myć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 17.11.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 To też chyba Angliahttp://img685.imageshack.us/img685/1614/paul2228.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpredatore 18.11.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 jak w temacie [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 18.11.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 A współczesne domy Anglików ,znając ich praktyczność ,na pewno wyglądają inaczej >komu by się chciało te wszystkie zakamarki myć? nie wiem, mieszkałam w budynkach z historią - raz była taka fajna kamienna posiadłość - straszydło (nota bene natknęlam się na szczurka w kuchni, brrr ...), innym razem trafił się dom pod strzechą, tak się akurat skladało dziwnie ... Piękna kuchnia Aga na zdjęciu u góry - a jak się wspaniale na niej gotuje, mmmmm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra W. 18.11.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Beauty, masz śliczą kuchnię. Proszę napisz czym masz wykończony kominek, czy to są te cegiełki z Ceramiche Grazia?? Ciekawa jestem jakie planujesz oświetlenie? I oczywiście czekam na więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 18.11.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Beauty, masz śliczą kuchnię. Proszę napisz czym masz wykończony kominek, czy to są te cegiełki z Ceramiche Grazia?? Ciekawa jestem jakie planujesz oświetlenie? I oczywiście czekam na więcej! Dzięki M.in. zainspirowałam się Twoją Cegiełki to dokładnie Ceramiche Grazia. Nad oświetleniem to jeszcze nie myślałam Lampy będą pewnie ostatnią rzeczą ,którą zakupię do domu .Póki co będą zwisały stylowe żarówy.Ale powiem Ci ,że kiedyś wpadły mi w oko lampy charlstone .Wystarczająco dużo mam przeróżnych pierdółek w meblach ,wiec oświetlenie musi być skromne nawet może być coś takiego http://www.koma.lux.pl/foto_towar/maxi/702.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra W. 18.11.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Tak myślałam, że to Ceramiche G. Beauty, b się cieszę, że moja kuchnia w jakiejś części Cię zainspirowała, przyjmuję to jako komplement Teraz być może Twoja (ściślej-Twój kominek) zainspiruje mnie. Lampy rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 18.11.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Tak jakoś wpadły mi oko i stwierdziłam ,że takie będą .Nie lubię się za bardzo zastanawiać ,bo tracę tylko czas i nerwy ,a i tak wracam do pierwotnego zamysłu . Pewnie te lampy na 100% zawisną w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmagna 18.11.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja zamówiłam meble w firmie z Siemiatycz, o której tu mowa, mam juz projekt, całkiem ładnie wyszedł on panu, któremu wytłumaczyłam, jakie mam oczekiwania, pokazałam mu trochę zdjęć takich kuchni, teraz dokonuje paru poprawek, bo nie wszystko było do końca tak, jak chciałam. Mebelki wyceniono na ok 20tyś z tym, ze będą tańsze po poprawkach. Trzeba być czujnym. Za same uchwyty do szfek policzono mi 700 zł. Zajrzałam na allegro, identyzne , w ilości mi potrzebnej kosztują tak z 250 zł.Tak więc zrezygnowałam z uchwytów, sama sobie kupię.Pan narysował w projekie takie grube, frezowane szybki, też cholernie drogie. To zdaje się takie, jak w mebelkach Beauty. Ja takich szybek wcale nie chciałam, bo chcę, żeby to, co będzie stało w takich szklanych półeczkach było wyraźnie widoczne, a te szybki zniekształcają obraz. A ich cena-1000 zł. Już się nie mogę doczekać tych moich mebelków.Nie wiem, czy mozna na forum podac nazwe firmy, bo wszyscy sobie zawsze na priv przesyłaja, ale co tam, podam. Firma nazywa się MANDEO, znajdziecie jej stronę na internecie, jest tam trochę zdjęć kuchni angielskich. Co ciekawe, takie kuchnie oni robia poza moje miasto, choć tu są znani od wielu lat. Widocznie nie są u nas popularne takie kuchnie. To na tym forum dowiedziałam się, ze oni w ogóle robią też kuchnie angielskie No to czekamy na zdjęcia A jakie fronty zamówiłaś ? Z reguły do wyb oru jest dąb i olcha. Ja się waham co tu wybrać. Olcha jest gładka, w dębowych frontach widac słoje. A inni z jakiego drewna mają frony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpredatore 19.11.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 A co powiecie na to http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b0ab5f1c70a014c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dafd0e680f1ef78a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpredatore 19.11.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b0ab5f1c70a014c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.11.2009 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Musisz wybrać adres z "jpg" na końcu: http://images36.fotosik.pl/116/3b0ab5f1c70a014c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 20.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Elpredatore proszę o więcej!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 20.11.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 ja też, ja też! o więcej prosimy bo z jednej fotki wynika, że może to być wielce ciekawy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.11.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Widzę tam 2 moje ulubione garnuszki na kawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpredatore 20.11.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 muszę ogarnąć wklejanie zdjęć i obiecuję jeszcze dziś wrzucić co się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts