Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maaania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 803
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I dobrze że lubisz wnętrza puste i czyste . Dobrze, że masz swoje upodobania i gust. Ale czy to upoważnia cię to oceniania tych którzy mają inny. Czy nie lepiej czasem jest milczeć niż powiedzieć za dużo.

Ja tylko stwierdzam, że tamten wątek stał się wątkiem do wyrażania własnych opini a nie do chwalenia się swoimi wymarzonymi kuchniami.

Gdybyś zaprosiła do siebie gości, którzy już na wstępie powiedzieli by ci. Twoja kuchnia nie jest w moim stylu jest taka pusta i nijaka, czy byłoby ci miło ?

Czy dumna ze swojej kuchni nie wolałabyś usłyszeć, fajnie masz tak przestronnie i czysto.

Czasami warto przemilczeć własne zdanie i nie robić komuś przykrości.

Lepiej podkreślić to co się podoba niż wypunktować to co się nie podoba.

Tak, zgadzam się, napewno forma może się zmienić, ale kolor będzie nadal ponadczasowy( o kolorze była mowa)

Przenosząc to na sukienki:) mama w sukience z bistoru, a Ty w bardziej "na topie", ale stojąc obok siebie obie będziecie wyglądać ponadczasowo, bo mała czarna to klasyka.

Tak , ale kuchnia/meble to nie tylko kolor, ważne są np. fronty. A sukienki z bistoru to moja mama obecnie też by już nie ubrała. Wolałaby tą " na topie" :)

Ale to są kuchnie katalogowe. Nie kuchnie które "żyją".

Moja kuchnia - biała, lakierowa, 2-letnia - żyje :) A przejawami życia są: zioła na parapecie, owoce w misce, kubek i filiżanka pod ręką. Reszta pochowana, bo tak lubię i tylko w takich warunkach umiem normalnie funkcjonować.

I dobrze że lubisz wnętrza puste i czyste . Dobrze, że masz swoje upodobania i gust. Ale czy to upoważnia cię to oceniania tych którzy mają inny. Czy nie lepiej czasem jest milczeć niż powiedzieć za dużo.

(...) Czasami warto przemilczeć własne zdanie i nie robić komuś przykrości.

A nie widzisz, że w analogiczny sposób w tym wątku są krytykowane białe kuchnie? Właściciele białych kuchni nie mogą zatem ocenić "klasycznych", bo są niegrzeczni, ale "klasycy" krytykować białe już mogą, bo to rozmowa o kanonach?

Aglig - nie zgadzam się z twoimi tezami od samych podstaw.

Komuś może nie podobać się stylistyka tej kuchni, bo lubi nowoczesne, ale nie sadzę by ją zjechał za "odstępstwa" od stylu. W kuchni Mundzi nawet piekarnik jest stylizowany na oldskulowy.

Ok, myśl sobie co chcesz, że wszyscy zasadzili się na twoje gusta i tylko czekają z niecierpliwością żeby cię zgnoić.

Ale w tym konkretnym wątku też się nie ustrzeżesz od ocen.

BTW. We wątku "pokażcie" też stosunkowo niedawno była lekko stylizowana kuchnia. Został wytknięty nie styl, tylko fakt, ze zamontowano w niej nowoczesne baterie zamiast stylizowanych. Po prostu ewidentnie nie pasowały do reszty.

Ja tylko stwierdzam, że tamten wątek stał się wątkiem do wyrażania własnych opini a nie do chwalenia się swoimi wymarzonymi kuchniami.

Gdybyś zaprosiła do siebie gości, którzy już na wstępie powiedzieli by ci. Twoja kuchnia nie jest w moim stylu jest taka pusta i nijaka, czy byłoby ci miło ?

Czy dumna ze swojej kuchni nie wolałabyś usłyszeć, fajnie masz tak przestronnie i czysto.

Czasami warto przemilczeć własne zdanie i nie robić komuś przykrości.

Lepiej podkreślić to co się podoba niż wypunktować to co się nie podoba.

No czasem tak mówią. Ciągle słyszę od mamy ale u was tylko szary i biały, tak ponuro, łazienka czarna!! i ciągle tylko jak przychodzi do nas to ma grymas na twarzy i wiesz co...mnie to cieszy, cieszy mnie, że mamie się nie za bardzo podoba, bo gdyby się podobało znaczyłoby, że nie wyszło tak jak miało. Mama ma inny gust i zrozumiałe jest, że jej się nie podoba i super. To samo z innymi niektórymi, którym jak pokazuję szarą kuchnię to krzywią się i mówią " W ŻYCIU" - wtedy ja się cieszę i utwierdzam się w przekonaniu, że robię dobrze.

Absolutnie nie dążę do tego, żeby się komuś podobało. Wręcz przeciwnie.

Co do oceny innych to ja nie spotkałam sie tu na forum, by ktoś oceniał kogoś, ew. jego kuchnię, a to można. Gdyby nie to forum pewnie, by umarło.

Nie rozumiemy się.

Nigdzie nie napisałam, że nie podobają mi sie białe kuchnie, czy też kuchnie wenge.

Chciałam wam tylko uświadomić, iż wątek pokażcie swoje kuchnie stał się wątkiem w którym już nie można swobodnie pochwalić się swoją zwyczajną kuchnią bo zamiast postów w stylu : podoba mi się kolor ( choćby li tylko), dowiadujemy się iż dla 80% oglądających to nie kuchnia w ich stylu, 15 % stwierdzi źle dobrane dodatki, 5% zaproponuje swoje jedynie słuszne rozwiązania.

Aglig, a jeżeli tak myślą to co mają nie pisać nic. Ja akurat tego nie lubię. Jak pytam o swoje rzeczy to niech napiszą chociaż, że straszne, brzydkie, okropne...cokolwiek, byleby napisać, bo wtedy wiem co dalej. Jak nic nie piszą to kicha.

Po co pokazywać kuchnię o której nikt nic nie napisze. Ani złego, ani dobrego. Wtedy człowiek sobie myśli, hmm taka brzydka, czy taka nijaka, czy może zwyczajna, a może jest ok. a może nie widać zdjęć, a może całego postu itp.

A więc jeśli chodzi o mnie to piszcie, wszystko, nawet najgorszą prawdę byleby pisać :)

A teraz to już kończę pisanie, bo do pracy muszę lecić :(

Moja kuchnia - biała, lakierowa, 2-letnia - żyje :) A przejawami życia są: zioła na parapecie, owoce w misce, kubek i filiżanka pod ręką. Reszta pochowana, bo tak lubię i tylko w takich warunkach umiem normalnie funkcjonować.

No "żyje" przecież jej nie zmienisz po 2 latach. Oczywiście przegięłam :) Wiem , że ci się nadal podoba. Takie kuchnie mi się także podobają. W tym szkopuł , że mi się wszystko podoba i nie wiem co wybrac u siebie. Dlatego z chęcią zobaczę realizacje kuchni klasycznych bo tych zdecydowanie mniej na forum. Jednak ten wątek za chwile będzie miał 50 stron, a ja się i tak nie doczekam. :)

moja wypowiedź dotyczyła głównie koloru, bo o tym była mowa. o tych sukienkach to było tak w przenośni

Też użyłam sukienki jako przenośni :)

Pokażcie zdjęcia białych kuchni np. z lat 60 . Bo to co pokazujecie to są meble współczesne.Gdzie są te meble które, mogłyby dowieśc , że przetrwały, bo białe ponadczasowe. Owszem można je zobaczyc jeszcze gdzieś w starych domach. W większości są wyrzucane lub stoją w garażach. Jeżeli są takie ponadczasowe czemu nikt ich nie chce u siebie.

Edytowane przez Marzenka11

Aglig, a jeżeli tak myślą to co mają nie pisać nic. Ja akurat tego nie lubię. Jak pytam o swoje rzeczy to niech napiszą chociaż, że straszne, brzydkie, okropne...cokolwiek, byleby napisać, bo wtedy wiem co dalej. Jak nic nie piszą to kicha.

:(

I jesteś pewna, że wtedy nadal kierujesz się swoim gustem ?

Jeśli zrobiłaś coś w swoim domu to dlatego, że tak lubisz, tak ci sie podoba i tak chcesz. Jeśli, ktoś ci mówi ta rzecz jest okropna nie pasuje itp, a ty ją wyrzucasz i wprowadzasz zaproponowane rozwiązanie, to czy nadal jest to twój gust i twoje upodobania czy nie przejmujesz przypadkiem stylu kogoś innego ?

Tak słusznie mój wątek się rozrasta w opiniach za i przeciw a zdjęć Waszych kuchni nic a nic tylko te z neta... Ja osobiście wolę kolor w kuchni niż biały...Ale nie przeszkadza mi że ktoś go wielbi.Może i moja "rura" w barku jest tandetna ale gdzie bym nie była ostatnio barki króluja wraz z tymi rurami. Mam manię telewizyjną i nawet w serialowych kuchniach one królują...Może i są tandetne ale chyba były modne skoro ktoś to wymyslił aludzie mają je w swoich domach-bo teraz co projekt domu to kuchnia otwarta na salon.... A co tam moda ja chcę sie czuć dobrze w mojej własnej kuchni...

I jesteś pewna, że wtedy nadal kierujesz się swoim gustem ?

Jeśli zrobiłaś coś w swoim domu to dlatego, że tak lubisz, tak ci sie podoba i tak chcesz. Jeśli, ktoś ci mówi ta rzecz jest okropna nie pasuje itp, a ty ją wyrzucasz i wprowadzasz zaproponowane rozwiązanie, to czy nadal jest to twój gust i twoje upodobania czy nie przejmujesz przypadkiem stylu kogoś innego ?

NIE! Bo ja nie umiem dobierać kolorów, dodatków, szczegółów. Nie umiem zebrać czegoś w jednym stylu, nie mam takiego daru. Nie wiem co do siebie pasuje, a co nie. Pytałam o swoją kuchnię na forum. Dużo osób mi doradzało i wspólnymi siłami kuchnia się robi coraz ładniejsza moim zdaniem. I teraz zperspektywy czasu boję się co mogłoby wyjść z tego jakbym się na forum nie poradziła.

Pokażcie zdjęcia białych kuchni np. z lat 60 . Bo to co pokazujecie to są meble współczesne.Gdzie są te meble które, mogłyby dowieśc , że przetrwały, bo białe ponadczasowe. Owszem można je zobaczyc jeszcze gdzieś w starych domach. W większości są wyrzucane lub stoją w garażach. Jeżeli są takie ponadczasowe czemu nikt ich nie chce u siebie.

marzenka 11 chciałabyś mieć kuchnię, która ma ponad 50 lat? Ona mogłaby mi się nawet dalej podobać, ale pewnie byłaby już mocno wysłużona. Ponadczasowa nie znaczy, że wieczna! Dlatego zazwyczaj robi się kopie takich.

Dyskuja powyższa zaczęła się od definicji klasycznych mebli. Te z rurą i barkiem w mojej opinii do nich nie należą, ale widziałam w tym wątku już kilka zdjęć, które się w nią wpisują. A że nie pokazujemy takich swoich? Może większości z nas podobaja się tylko na zdjęciu, albo są zwyczajnie za drogie.

Edytowane przez jaksie

Przyszło ci na myśl, że po 50 latach taka kuchnia jest już zużyta?

Przyszło ci na myśl, że po 50 latach taka kuchnia jest już zużyta?

No właśnie mi przyszło do głowy, więc nie mówcie , że robicie białą kuchnię bo ona jest ponadczasowa i się nigdy nie znudzi, bo za parę lat będzie zwyczajnie zużyta, zniszczona i niemodna. Obojętnie czy jest koloru białego , czarnego czy czerwonego ( kuchnie klasyczne również). Robicie te czy inne meble bo są modne obecnie z takich, a nie innych frontów, z takim a nie innym blatem czy okapem. Za parę lat moda będzie już zupełnie inna i inne kuchnie. Będą białe także, ale w całkiem innej wersji. Więc niech każdy robi taką jak mu się podoba.