Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maaania

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 803
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 years później...
Co to znaczy, że wykonanie własne.Jesteś stolarzem?

Kuchnia bardzo ładna, dopracowane detale. Elegancka witrynka. Cudo.

Jedyne co mnie rozprasza to ta różnica w wysokości mebli i ta szczelina przy suficie. Nie dało się podwyższyć trochę mebli?

51670283_1334044300069346_6264383567002861568_n.jpg

Stolarzem hydraulikiem elektrykiem itd :cool: Tak kuchnię od podstaw robiłem sam jednak miałem popołudniami dostęp do maszyn.

Różnica wysokości była zamierzona, natomiast szafka nad pochłaniaczem faktycznie miała być do sufitu, jednak zanim doszliśmy do kompromisu z listwą to korpusy już dawno stały polakierowane i nie miałem tego siły ich przerabiać o 2cm.

Przy szafkach do samego sufitu problemem jest połączenie przejścia listwy ściennej z listwą mebli

Nie ma problemu pod warunkiem, że się nie robi takich "bizantyjskich" koron ;). Koronę dostosowuje się do wzoru listwy i to razem łączy się. Takie korony i meble nie do sufitu robi się w dużych pomieszczeniach a przede wszystkim wysokich.

Ogólnie szacun za zrobienie takiej kuchni samemu, bo to nie prosta sprawa. Projektuje miedzy innymi tego typu kuchnie, tu trochę nie dostosowałeś "chciejstwa" do możliwości :). Ten narożniczek z witrynką koło okapu wygląda z tą koroną trochę karykaturalnie, ale i tak brawo :).

Nie ma problemu pod warunkiem, że się nie robi takich "bizantyjskich" koron ;). Koronę dostosowuje się do wzoru listwy i to razem łączy się. Takie korony i meble nie do sufitu robi się w dużych pomieszczeniach a przede wszystkim wysokich.

Ogólnie szacun za zrobienie takiej kuchni samemu, bo to nie prosta sprawa. Projektuje miedzy innymi tego typu kuchnie, tu trochę nie dostosowałeś "chciejstwa" do możliwości :). Ten narożniczek z witrynką koło okapu wygląda z tą koroną trochę karykaturalnie, ale i tak brawo :).

Jeżeli możesz pokaż swoje projekty tego typu jeszcze lepiej zdjęcia z realizacji

Jeżeli możesz pokaż swoje projekty tego typu jeszcze lepiej zdjęcia z realizacji

Moje projekty oglądają moi klienci ;). Zresztą nie robiłam nigdy takiej małej i niskiej kuchni co nie znaczy, że nie wiem jak to się robi. Ale jak będę mieć chwile czasu i będę przy komputerze to pokaże jak powinna wyglądać zabudowa do sufitu i połączenie korony z listwą przysufitową.

Moje projekty oglądają moi klienci ;). Zresztą nie robiłam nigdy takiej małej i niskiej kuchni co nie znaczy, że nie wiem jak to się robi. Ale jak będę mieć chwile czasu i będę przy komputerze to pokaże jak powinna wyglądać zabudowa do sufitu i połączenie korony z listwą przysufitową.

Już wiem, że nic z tego nie będzie:lol2:

Ale czekam :D

Już wiem, że nic z tego nie będzie:lol2:

„Niewierny Tomaszu” ;) masz kilka przykładów, pierwszych lepszych.

Ja bym dała tą wysoką zabudowę do sufitu tak jak ci to Nuxe pokazała oraz zabudowę okapu, resztę niższą, tylko wszystko z prostszą koroną skopiowaną z listwy przysufitowej i ładnie z nią skomponowaną.

kuchnie 01.jpg

kuchnie 02.jpg

kuchnie 03.jpg

kuchnie 04.jpg

kuchnie 05.jpg

Edytowane przez katka

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
„Niewierny Tomaszu” ;) masz kilka przykładów, pierwszych lepszych.

Ja bym dała tą wysoką zabudowę do sufitu tak jak ci to Nuxe pokazała oraz zabudowę okapu, resztę niższą, tylko wszystko z prostszą koroną skopiowaną z listwy przysufitowej i ładnie z nią skomponowaną.

Spodziewałem się tego to się nazywa plagiat dlaczego nie dałaś swoich projektów, nie wspomnę już o zdjęciach Twoich realizacji ? O takie prosiłem podobno miałaś je dodać jak będziesz ,miała chwilę przy komputerze, a Ty dodałaś zdjęcia znalezione w necie dziękuje.

Po drugie to w tych pseudo Twoich projektach akurat te listwy są dla mnie monstrualnie, a miały być delikatne.To jednak tylko kwestia gustu. Taki sposób łączenia listew to prosta rzecz, tym bardziej, że nie trzeba rozmierzać z symetrycznym rozkładem kwadratów po każdej stronie listwy. Eee i tak nie masz pojęcia o czy piszę. Dla mnie akurat te projekty to lipa, oglądałem ich pełno dużo wcześniej. Mogłaś się bardziej postarać wybierając już cudze projekty

Wrzuciłem tylko pierwsze zdjęcie w wyszukiwarkę grafiki i wyszedł link do tego zdjęcia.

Bez tytułu.png1.jpg

Ten zrzut z ekranu mówi wszystko

Edytowane przez adars69

:D Robi się ciekawie.

Jednak w sądzie ten zarzut o plagiat przegrałbyś z kretesem. Przeczytaj może dokładniej jeszcze raz sens wypowiedzi katki. Nigdzie nie napisała przecież, że to Jej projekt ( chociaż o to prosiłeś), tylko podała przykład, że pokaże Ci w wolnym czasie, jak to Jej zdaniem powinno wyglądać.

Dorobiłeś chyba sobie nazbyt pośpiesznie ideologię, to tego co niezbyt jasno zrozumiałeś. Katka powinna teraz w ramach rewanżu zażądać przeprosin. "Plagiat" dla projektanta , to dosyć mocne słowo.

PS Tak na marginesie.

To co dla Ciebie jest rzeczą gustu ( cyt" listwy monstrualne") we wzornictwie ( zwłaszcza tym włoskim) uznawane jest za kanon. Zobacz klasykę, choćby w linii Visionnaire, będącym dziś pewnym wyznacznikiem wzornictwa tego typu, gdzie listwy typu facette : eclairage, corniche, i gzyms meblowy łączą się w jedno.W pomieszczeniach wysokich ma to wręcz uzasadnienie, związane z koniecznością zachowania proporcji dla całej przestrzeni.

Nie musisz lubić kawioru, on i tak jest bardzo cenionym daniem, którego nikt nie uznaje za odpadki. Ty możesz spokojnie woleć kaszankę.:)

Spodziewałem się tego to się nazywa plagiat dlaczego nie dałaś swoich projektów, nie wspomnę już o zdjęciach Twoich realizacji ? O takie prosiłem podobno miałaś je dodać jak będziesz ,miała chwilę przy komputerze, a Ty dodałaś zdjęcia znalezione w necie dziękuje.

Po drugie to w tych pseudo Twoich projektach akurat te listwy są dla mnie monstrualnie, a miały być delikatne.To jednak tylko kwestia gustu. Taki sposób łączenia listew to prosta rzecz, tym bardziej, że nie trzeba rozmierzać z symetrycznym rozkładem kwadratów po każdej stronie listwy. Eee i tak nie masz pojęcia o czy piszę. Dla mnie akurat te projekty to lipa, oglądałem ich pełno dużo wcześniej. Mogłaś się bardziej postarać wybierając już cudze projekty

Wrzuciłem tylko pierwsze zdjęcie w wyszukiwarkę grafiki i wyszedł link do tego zdjęcia.

[ATTACH=CONFIG]427958[/ATTACH]

Ten zrzut z ekranu mówi wszystko

Śmiech politowania – niechaj to będzie za cały mój komentarz.

Najpierw trzeba umieć czytać ze zrozumieniem a potem coś pisać, aby nie narazić się na śmieszność.