Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy kupić kostkę z fazą?

Recommended Posts

będę układał opaskę i plac przed garażem z prostokątów (holland) z polbruku w kolorze grafit, doradźcie czy kupić kostkę z fazą czy bez? co to daje? czy mech będzie mi bardziej wychodził z tej fazowanej? czy faza ma coś wspólnego ze stabilnością wykonanego podłoża czy jest to tylko cecha estetyczna? Cena jest identyczna w przypadku kostki z fazą i bez.

Na podjeździe planuje płyty eko, najcięższe samochody jakie będą wjeżdżały to max 3 tony, czy eko grubości 8cm sprawdzi się?

• 2 months później...

Kostka bez fazy daje jednolicie równą nawierzchnię. Odstępy między kostkami są wtedy minimalne. Różnicę odczują dzieci przy zabawach i jeździe rowerem, a także panie na wysokich obcasach.

Żeby nie było przerostów z gruntu wystarczy geowłóknina i płukany piasek na fugi. O stabilności podłoża stanowi dobrze wykonana podbudowa pod nawierzchnię. Musi być solidna dla każdego rodzaju nawierzchni. To ona głownie decyduje o zachowaniu się pod obciążeniem. Pod samochody osobowe wystarcza kostka 6 cm. Grubszą kładzie się, jeśli przewiduje się ruch ciężarówek.

Odradzam kostki bez fazy, dzieci odczuja owszem przez pierwsze lata..rok z dwa może i tego nie, potem zawsze jakaś kostka ulegnie zapadnieciu czy wyniesieniu i wtedy taka "bez faza" jest ostra i niechciałbym upaśc kolanem na nią.

Mech jeżeli nie "używasz" kostki i jest w zacienieniu to zawsze bedzie.

• 3 years później...
W garażu w zasadzie nie ma takiego znaczenia jaka kostka się znajduje, co innego nawierzchnia przed domem, gdzie dużo bardziej liczy się dopasowanie kostki do domu. Według mnie dobra kostka nawet z fazą może przetrwać przez długi czas, potrzeba jedynie solidnego wykonawstwa no i jakości samego betonu.

• 4 years później...
Odświeżam temat, ktoś ma jakieś nowe doświadczenia zdobyte na przestrzeni czasu?

Bezfazowa jest oczywiscie ladniejsza i "nowoczesniejsza". Niestety jest tez "ale". Po kilku miesiach/latach pojawią sie nierowności miejscowe i wtedy bedą bardzo wyraźne uskoki miedzy kostkami ktore nie są idealnie na jednej wysokosci, takie schodki są duzo mniej widoczne na kostce z fazą.

Mam kostkę bezfazową ale jakbym teraz kładł to już raczej z małą fazą.

Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z kostka bez fazy?

Mam u siebie część z kostki bez fazy i z fazą, ten sam model z Bruk Bet. Na poczatku położyłem bez fazy, póżniej doszedłem do wniosku że potrzebuję wiecej miejsca na parkowanie i okazało się że ten model dostepny jest z fazą.

Moim zdaniem kostka bez fazy jest ładniejsza. na zdjęciu masz obie

6eabba9766db5a54med.jpg

• 2 months później...