miron123 26.04.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 będę układał opaskę i plac przed garażem z prostokątów (holland) z polbruku w kolorze grafit, doradźcie czy kupić kostkę z fazą czy bez? co to daje? czy mech będzie mi bardziej wychodził z tej fazowanej? czy faza ma coś wspólnego ze stabilnością wykonanego podłoża czy jest to tylko cecha estetyczna? Cena jest identyczna w przypadku kostki z fazą i bez. Na podjeździe planuje płyty eko, najcięższe samochody jakie będą wjeżdżały to max 3 tony, czy eko grubości 8cm sprawdzi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 28.06.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Kostka bez fazy daje jednolicie równą nawierzchnię. Odstępy między kostkami są wtedy minimalne. Różnicę odczują dzieci przy zabawach i jeździe rowerem, a także panie na wysokich obcasach. Żeby nie było przerostów z gruntu wystarczy geowłóknina i płukany piasek na fugi. O stabilności podłoża stanowi dobrze wykonana podbudowa pod nawierzchnię. Musi być solidna dla każdego rodzaju nawierzchni. To ona głownie decyduje o zachowaniu się pod obciążeniem. Pod samochody osobowe wystarcza kostka 6 cm. Grubszą kładzie się, jeśli przewiduje się ruch ciężarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.06.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jeżeli coś jest za równe, bez fazy, to nie zawsze ładne. Przykład: kostka granitowa. Ludzie ją kupują właśnie, dlatego że jest nierówna a przez to daje ciekawy efekt. Jest 4 razy twardsza ob betonówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 02.07.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Kostka bez fazy ma bardzo kruche brzegi, trzeba bardzo uważać przy układaniu lekkie puknięcie i odpryskuje. Tego typu kostki zazwyczaj układa się na bardzo dużych powierzchniach maszynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 03.07.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Odradzam kostki bez fazy, dzieci odczuja owszem przez pierwsze lata..rok z dwa może i tego nie, potem zawsze jakaś kostka ulegnie zapadnieciu czy wyniesieniu i wtedy taka "bez faza" jest ostra i niechciałbym upaśc kolanem na nią.Mech jeżeli nie "używasz" kostki i jest w zacienieniu to zawsze bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.03.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 tez stanąłem przed tym dylematem. Ale myślę aby ją dać do garażu. Cena jest taka sama jak z fazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 27.03.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A jaką kostkę chcesz wybrać? Bruk Betu czy jakąś inną? Tak jak tu napisano lepiej bez fazy w pewnych przypadkach, ja mam z fazą i nie narzekam szczerze mówiąc na powyżej wymienione problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.03.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 nardo z vega brukarstwo. Ale nie pamiętam jaki to producent. No i właśnie bez fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 28.03.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 W garażu w zasadzie nie ma takiego znaczenia jaka kostka się znajduje, co innego nawierzchnia przed domem, gdzie dużo bardziej liczy się dopasowanie kostki do domu. Według mnie dobra kostka nawet z fazą może przetrwać przez długi czas, potrzeba jedynie solidnego wykonawstwa no i jakości samego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUP123 29.03.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Bez fazową (gdy równa) nieco łatwiej się odśnieża - łopatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.03.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 A fazowana świetnie wygląda na przy tradycyjnym budownictwie. Fot. Bruk-Bet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.12.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Odświeżam temat, ktoś ma jakieś nowe doświadczenia zdobyte na przestrzeni czasu? Bezfazowa jest oczywiscie ladniejsza i "nowoczesniejsza". Niestety jest tez "ale". Po kilku miesiach/latach pojawią sie nierowności miejscowe i wtedy bedą bardzo wyraźne uskoki miedzy kostkami ktore nie są idealnie na jednej wysokosci, takie schodki są duzo mniej widoczne na kostce z fazą. Mam kostkę bezfazową ale jakbym teraz kładł to już raczej z małą fazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.12.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Z fazą czy bez fazy... Czy to przypadkiem nie jest ta sama kostka, tylko położona na drugą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angatte 19.12.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Tego typu kostki zazwyczaj układa się na bardzo dużych powierzchniach maszynowo:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.12.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z kostka bez fazy? Mam u siebie część z kostki bez fazy i z fazą, ten sam model z Bruk Bet. Na poczatku położyłem bez fazy, póżniej doszedłem do wniosku że potrzebuję wiecej miejsca na parkowanie i okazało się że ten model dostepny jest z fazą. Moim zdaniem kostka bez fazy jest ładniejsza. na zdjęciu masz obie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 14.03.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Ten wzór bez fazy zawsze brzydko wygląda. Nie ma szan by to równo ułożyć. Jak bez fazy to tylko kwadraty/prostokąty, i to też nie jakieś wielkie wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts