mardor1971 18.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 ciekaw jestem ile tańsza jest powietrzna pc od gruntowej. Bo gdy ja zbierałem oferty, to różnica była paru tysięcy. Mówię o usłudze kompleksowej czyli odwiert montaż podłączenie i pierwsza regulacja. Naprawdę interesuje mnie czy powietrzne tak bardzo staniały,że się tak bardzo opłacają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 18.12.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 ciekaw jestem ile tańsza jest powietrzna pc od gruntowej. Bo gdy ja zbierałem oferty, to różnica była paru tysięcy. Mówię o usłudze kompleksowej czyli odwiert montaż podłączenie i pierwsza regulacja. Naprawdę interesuje mnie czy powietrzne tak bardzo staniały,że się tak bardzo opłacają? Zależy od mocy pompy ale najmniejsza 8kW od ok.22tys.zł do najdroższej trójfazowej 16kW ok.30tys.zl brutto z montażem i zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 20.12.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Zależy od mocy pompy ale najmniejsza 8kW od ok.22tys.zł do najdroższej trójfazowej 16kW ok.30tys.zl brutto z montażem i zasobnikiem. to juz nie ma takiej co Ty kupowales za 16 tys z zasobnikiem i montazem na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 21.12.2012 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Jakby mialo nie dzialac to bym sie tego nie podejmowal.To zalezy jaki masz grunt na dzialce czym bardziej wilgotny to lepiej . Znajomy ma 6 kw i 6 koszy i jest zadowolony z dzialania pc Jaką powierzchnie mają takie kosze i na jakiej głębokości musisz je zakopać ? w sumie pomysł nie głupi ale roboty z przerzucaniem ziemi co nie miara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 21.12.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 to juz nie ma takiej co Ty kupowales za 16 tys z zasobnikiem i montazem na gotowo? Ja kupowałem swoją promocyjnie jako jeden z pierwszych klientów tego instalatora Sama pompa to koszt ok.17tys.zł+montaż+zasobnik cwu daje taką kwotę,od lipca była podwyżka wraz z nowym modelem pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.12.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 A można by tak wrócić do tematu -Pompa ciepła Dimplex - opinie, doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 31.12.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Jak w waszych dimpleksach macie ustawione podbicie na nocną taryfe ?U siebie ustawiłem od 22-6 i od 13-15 na plus 5K a obniżenie od od 1 do 3 o 2K ale pompa bynajmniej między 13-15 nie zadziałała Coś robie źle ale jeszcze nie wiem co, stąd pytania o Wasze ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 01.01.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 WG mnie robisz dobrze z wyjątkiem tego, że twoja podłoga nie zdąży oddać temp do 13. Możesz zmniejszyć histerezę lub zwiększyć temp grzania w godzinach popołudniowych. Powinno załączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 01.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) WG mnie robisz dobrze z wyjątkiem tego, że twoja podłoga nie zdąży oddać temp do 13. Możesz zmniejszyć histerezę lub zwiększyć temp grzania w godzinach popołudniowych. Powinno załączyć Jeszcze zwiększyć? podniosłem o 5K to chyba jest równe 5st C? A może musze jeszcze coś innego przestawić na sterowniku ? Edytowane 1 Stycznia 2013 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ja mam u siebie następujące ustawienia: - podniesienie 3K, obniżenie 2K (oczwyiście w odpowiednich godzinach) - Krzywa grzania 30 st.C - Histereza 1,9 - rotametry odkręcone na maksa - maksymalny przepływ Te ustawienia obowiązują od 3 dni i efekt przy obecnych temp. zewn. około +4 st.C jest taki: - pompa pracuje pełne 8 godzin od 22:00 do 6:00 (tak wynika z ilości przepracowanych godzin podawanych na sterowniku pompy) i rano jest gorąco: w pokojach 22,4 st.C łazienki 23,7 st.C - do godziny 13:00 temperatury dzisiaj spadły: w pokojach o 0,1-0,2 s.C, w łazienkach o 0,5 st.C - o 13:00 pompa włącza się ponownie Na sterowniku widzę, że o 13:00 zadana temperatura powrotu ustawiła się na 31,0 st.C a temperatura powrotu była 25,3 st.C czyli deltaT jest (31,0+1,9-25,3=7,6 st.C) Wczoraj o 22:00 przez analogię analogię było: 30,7 st.C, 23,7 st.C -> deltaT=(30,7+1,9-23,7=8,9 st.C) - czy to naormalne, że te 8,9 st.C podbijało aż przez 8 godzin od 22:00 do 6:00 ? Moje zagwozdki: - jak najlepiej obniżyć temp. w pokojach do 20,5 ? Czy próbować obniżać krzywą grzania poniżej 29 st.C czy stłumić przepływy na rotametrach ? Jeżeli obniżę krzywą grzania to obawiam się, że w łazienkach temperatura spadnie poniżej 23 st.C a tego bym nie chciał. Jeżeli będę tłumił przepływy to pogarsza mi się sprawność. - generalnie: czy osiągane przeze mnie wyniki, tzn. zadana temperatura powrotu rzędu 31 st.C przy circa +4 st.C na zewnątrz w godzinach podniesienia nie jest za wysoka ? Jaka ona będzie gdy na zewnątrz temp. spadnie do -15 st.C ? @rosomakx4 - skala [K] w podniesieniu i obniżeniu to nie są st.C. ale jak to interpretować to nie wiem Dwa: wydaje mi sie, że zbyt wysokie podbicie i obniżenie obniżają sprawność układu gdyż oznacza to, że zwiększają się deltaT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 02.01.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Na sterowniku widzę, że o 13:00 zadana temperatura powrotu ustawiła się na 31,0 st.C a temperatura powrotu była 25,3 st.C czyli deltaT jest (31,0+1,9-25,3=7,6 st.C) Wczoraj o 22:00 przez analogię analogię było: 30,7 st.C, 23,7 st.C -> deltaT=(30,7+1,9-23,7=8,9 st.C) - czy to naormalne, że te 8,9 st.C podbijało aż przez 8 godzin od 22:00 do 6:00 ? normalne po to tak to ustawiłeś żeby maksymalnie wykorzystać 2 taryfę i żeby ograniczyć ilość załączeń pompy;) Moje zagwozdki: - jak najlepiej obniżyć temp. w pokojach do 20,5 ? Czy próbować obniżać krzywą grzania poniżej 29 st.C czy stłumić przepływy na rotametrach ? Jeżeli obniżę krzywą grzania to obawiam się, że w łazienkach temperatura spadnie poniżej 23 st.C a tego bym nie chciał. Jeżeli będę tłumił przepływy to pogarsza mi się sprawność. możesz i jednym i drugim sposobem spróbować ale rotametrami byłoby lepiej tej sprawności to bym nie przeżywał bo nia ma związku z tematem - generalnie: czy osiągane przeze mnie wyniki, tzn. zadana temperatura powrotu rzędu 31 st.C przy circa +4 st.C na zewnątrz w godzinach podniesienia nie jest za wysoka ? Jaka ona będzie gdy na zewnątrz temp. spadnie do -15 st.C ? na pompie masz pewnie ustawione ograniczenie tem powrotu np.40 ,możesz to sprawdzić(krzywą grzania) na stronach producenta Dwa: wydaje mi sie, że zbyt wysokie podbicie i obniżenie obniżają sprawność układu gdyż oznacza to, że zwiększają się deltaT. to nie to Edytowane 2 Stycznia 2013 przez kamyk68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 02.01.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 U siebie ustawiłem od 22-6 i od 13-15 na plus 5K a obniżenie od od 1 do 3 o 2K rozjaśnij to zdanie bo nie"łapię"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 normalne po to tak to ustawiłeś żeby maksymalnie wykorzystać 2 taryfę i żeby ograniczyć ilość załączeń pompy;) możesz i jednym i drugim sposobem spróbować ale rotametrami byłoby lepiej tej sprawności to bym nie przeżywał bo nia ma związku z tematem na pompie masz pewnie ustawione ograniczenie tem powrotu np.40 ,możesz to sprawdzić(krzywą grzania) na stronach producenta to nie to Na sterowniku pompy mam parametr "HC1 Return flow Maximum Temperature" ("Bieg zwrotny Temp. Max") ustawiony domyślnie na 50 st.C i tego nie zmieniałem. Sugerujesz jakąś modyfikację tego parametru ? Mógłbyś rozwinąć ten temat w kontekście optymalizacji ustawień ? Z tego co rozumiem to cele do jakich powinno się dążyć to: - minimalizacja temperatury zasilania (wyższa sprawność układu czyli COP) z zachowaniem oczywiście subiektywnego preferowanego komfortu cieplnego w poszczególnych pomieszczeniach poprzez ustawienie na rotametrach odpowiednich przepływów (w mairę możliwości jak najbardziej maksymalnie otwartych) - minimalizacja ilości załączeń pompy (optimum to 3 - 4 załączenia na dobę) - starać się aby jednorazowo pompa nie pracowała dłużej niż 8 godzin - maksymalne wykorzystanie pracy w taryfie taniego prądu (dla rozliczających się w taryfie G12 lub G12w) czy coś pominąłem ? Mi w miarę udało się uzyskać te efekty, jedyne co mnie martwi to to, że w moim przypadku pompa przy temperaturze zewnętrznej +4 st.C pracuje od 3 dni pełne 10 godzin: 22:00-6:00 i 13:00-15:00, ale mam nadzieję, że czasy te skrócę (a bynajmniej zmniejszę ilość godzin pracy w nocy) gdy ustawię rotametrami odpowiednie przepływy aby w pokojach nie mieć sauny tak jak mam od dwóch dni. PS. Gwoli prawdy: zdjąłem siłowniki z zaworów obwodów w rozdzielaczach i przestałem używać regulatorów temperatury w pomieszczeniach. Przekonałem się na własnej skórze, że to nie działa tak jak się planuje. Owszem, w początkowej fazie temperatury udawało się utrzymywać zgodnie z nastawami ale z każdym kolejnym dniem układ się "rozjeżdżał" - pompa pracowała zgodnie z ustawieniami "podniesienia" i "obniżenia" głównie w godzinach taniego prądu ale temperatury w pomieszczeniach zaczynały wymykać się spod kontroli, próbowałem to korygować wprowadzając odpowiednie przesunięcia czasowe w regulatorach pokojowych mające uwzględnić bezwładność podłogówki ale bezskutecznie. Jednak to prawda, że najlepszą strategią dla podłogówki jest utrzymywanie jak najniższej temperatury zasilania i maksymalnych przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 I jeszcze dwie sprawy-pytania: - nie ma w mojej pompie temperatury DZ ? Mam sterownik WPM 2006 w wersji: Prg.V = WPM_H_H62; Boot = 0301; BIOS = 0345.Znalazłem jedynie parametr w menu "Dane robocze" o nazwie "Ochrona antymroz. Czujnik" i tutaj wyświetlają mi się w zależności od stanu pompy wartości w zakresie od circa +13 st.C gdy pompa nie pracuje i circa -2 st.C po np. 2 godzinach pracy. Czy to jest temperatura DZ ? Jeżeli tak to trochę mało te -2 st.C już po dwóch godzinach pracy i bardzo dużo przed pracą. - jakie liczniki stosujecie jako podlicznik dla pompy ? Powinien to być licznik trójfazowy dwutaryfowy. Ja znalazłem jedynie to: http://www.fif.com.pl/produkt/55/1034 + zegar http://www.fif.com.pl/produkt/38/631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 02.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 i bardzo dużo przed pracą Skoro czujnik temperatury jest przy PC a stoi ona w ogrzewanym pomieszczeniu to przy braku obiegu DZ nie jest to dziwne chociaż oczywiście nie odzwierciedla prawdziwej temperatury DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 02.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 rafikW jak masz jakieś wątpliwości najlepiej zadzwoń do Pana Przemka z Dimplexa ,poprowadzi Cię jak dziecko za rękę Ja mam sterownik nowszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.01.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Skoro czujnik temperatury jest przy PC a stoi ona w ogrzewanym pomieszczeniu to przy braku obiegu DZ nie jest to dziwne chociaż oczywiście nie odzwierciedla prawdziwej temperatury DZ. Pompa stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu (nie nazwę je kotłownią bo nie ma tam żadnego kotła ) w której mam jakieś +10 st.C (pompy pracując jednak grzeją pomieszczenie) więc sprawa się wyjaśniła. Pompa wystartowała o 22:00 i mocno zastanawia i martwi mnie to, że zaraz po włączeniu się mierzona temperatura spadła gwałtownie (w zaledwie paręnaście sekund) z +11,7 st.C (przed załączeniem się pompy) do -0,8 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 02.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 to masz słabe lub walnięte dzc. Mnie nie spadło nigdy poniżej 5 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 03.01.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 to masz słabe lub walnięte dzc. Mnie nie spadło nigdy poniżej 5 st C Rozmawiałem z instalatorem: mój sterownik pokazuje temperaturę powrotu czynnika do DZ i temperatura rzędu -1 st.C jest jak najbardziej prawidłowa. Spróbuję w weekend zaobserwować jaka ona będzie po kilku godzinach pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 03.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 jaką masz moc pc i jak głębokie odwierty? Bo wg mnie -1 st C teraz to trochę za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts