Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysiewanie trawnika - placki

Recommended Posts

Witajcie

Zabrałem się za wysiewanie trawnika i mam mały problem.

Wiaterek poprzesuwał mi nasiona które niedostatecznie były zwałowane, do tego jeszcze jakiś deszcz i w tej chwili pod krawężnikiem mam dużo nasion, a miejscami widać że są takie placki w których jest i ch mniej.

Co teraz zrobić, czy dosiać w tym momencie ( nasiona leżą 4 dni podlewane codziennie) czy też czekać aż wykiełkuje i ewentualne puste miejsca podosiewać.

Może zebrać ręką nasiona spod obrzeży i sypnąć w te miejsca które brakują ?

Sam nie wiem

pozdrawiam

michalsiak

Witam, mam problem. Posiałem trawę wemblay i dzis mija 3 tygodnie i za bardzo nic nie widać. Wzeszło może 10% z zasianej trawy a reszta nasion leży i nie widać, żeby miały zacząć kiełkować. Czekać jeszcze czy posiać raz jeszcze. Zaczyna wyrastać w szybkim tempie za to lebioda i boje się, że obejmie swoim zasięgiem cały trawnik. Co robić?

Mieszanki traw zawierają rożne gatunki - jedne wschodzą szybciej, inne wolniej. Od 3-5 tygodni.

Z lebioda sobie bez problemu poradzisz jak zaczniesz kosić regularnie. A w razie czego mozna zastosowac herbicyd przeciwko chwastom dwuliściennym.

• 2 weeks później...

WItajcie

No więc trawka zaczęła wschodzić ale nierównomiernie. Mam placki na których nasiona leżą. Ziemia jest może zbyt zbita i nie mają mocy się przebić?

A może to zbyt mało deszczu, wieczorem polewam codziennie ale po całym dniu słonecznym ziemia i nasiona są dość przesuszone.

Nie wiem co robić bo w dodatku razem z trawą wzrastają chwasty.

Czy poczekać aż trawa podrośnie do pierwszego koszenia i podosiewać tam gdzie łyso? Czy już teraz podosiewać. A może poczekać może wzrośnie w tych miejscach.

Jak dosiewać w tych łysych plackach. NIby wiem że przegrabić dosiać, ale jak będę kosił tę trawę która wzeszła to przy okazji pewnie przydepczę tę którą wysieją.

kurde jednak miałem z rolki puścić :-)

A może to ziemia kiepska? Nie dałem żadego torfu czy czegoś takiego, zwykła ziemia polna klasy III.

michalsiak

Ziemia klasy III to bardzo dobra ziemia.

Placki mogą być spowodowane nierównomiernym siewem, plackami źle wymieszanej gliny, źle wyrównanym podłożem.

Możesz dosiać, jak cię drażnią. Nie przejmuj sie podczas koszenia.