Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.Do napisania tego tematu sklonila mnie sytuacja w mojej okolicy,sasiad ma dzialke 40 arow , ziemia rolna ,ale bez problemu mozna budowac na wuzetka.Chce niezawielkie pieniadze (ok 2tys zl ar ,odlegosc od rynku glownego w Krk ok 30 minut jazdy autem i ok 25km, tanio ,ale gosc potzrebuje pieniedzy )i owszem ma kupcow ale praktycznie zawsze na dzialki ok 10 arow .Zeby bylo dowcipniej kupujacy za dzialki po 10-12 arow sami propnuja ceny niewiele nizsze niz on chce za 40 arow.Sasiad w zwiazku z tym ,iz jest to ziemia rolna ,nie moze przed uchwalniem nowych MPZP podzielic dzialki na mniejsze ,zas 40 arow nikt nie chce kupic.Przeciez majac odrobine oleju w glowie lepiej kupic 40 arow zamiast 10 i od razu sie budowac na wuzetka ,zas po uchwalenieu MPZP(kwestia roku dwoch) ,mozna podzielic dzialke na mniejsze kawalki i pozostalosci sprzedac za duzo wieksze pieniadze,szczerze mowiac na takim interesie nie dosc ,ze bedzie sie mialo parcele za darmo to jeszcze mozna zarobic .Nie moga pojac ludzkiej mentalosci , bo IMHO lepiej za porownywalna sume kupic 4 razy wiecej niz 4 razy mniej,ze nie wspomne ,iz sprzedajac reszte ziemi nie dosc ,ze sie zarabia ,to mozna wybierac wybrac sasiadow w/g wlasnego widzimisie.Rozumie ktos moze taki typ rozumowania ,bo ja nie jestem w stanie. Edytowane przez gumis107

• 2 weeks później...

ja bym wolał 500 metrów w wymarzonej lokalizacji z mediami , niż 5000 pola na wsi

wydaje mi się że przsadzasz ze ktoś ma niby taką super atrakcyjną oferte i nikt nie chce kupić. niech chłop wystawi na allegro , a jak jest faktycznie taka atrakcyjna to kupiec się znajdzie, nie może być inaczej.

kichanie w banie ,nie ma dzis super atraktcyjnych ofert ,bo nie ma rynku kupujacych w zwiazku z zanikiem hipoteciarzy ,a ludzie chca sprzeadac bo potrzebuja kasy, a wiara w allegro jest glupota ,bo posrednicy powystwaili ta dzialke duzo drozej .Pgolnie ludzie chca kupic dzilke za okreslana sume i o okreslonej powierzchni ,mala jest ludzi z jajami chcacych miec dzialke za darmo

kichanie w banie ,nie ma dzis super atraktcyjnych ofert ,bo nie ma rynku kupujacych w zwiazku z zanikiem hipoteciarzy ,a ludzie chca sprzeadac bo potrzebuja kasy, a wiara w allegro jest glupota ,bo posrednicy powystwaili ta dzialke duzo drozej .Pgolnie ludzie chca kupic dzilke za okreslana sume i o okreslonej powierzchni ,mala jest ludzi z jajami chcacych miec dzialke za darmoo

myślałem że na tym rynku działa niezawodne prawo popytu / podaży. jak ktoś ma atrakyjną działkę za małe pieniądze to kupiec się znajdzie, choćby aby ulokowac kasę, niekoniecznie pod budowe.

a cóż złego w allegro i tym że pośrednik zaraz wysawi drożej? można się nie zgodzić na pośredników, a po drugie nasza oferta będzie tańsza od pośrednika co bedzie widać od razu:)

a ostatnie zdanie mnie rozwaliło : ) rozwiń, albo może wrzuć namiary na tę działkę - najlepiej z geoportalu albo skan z google earth, może kupie:)

• 1 month później...
kichanie w banie ,nie ma dzis super atraktcyjnych ofert ,bo nie ma rynku kupujacych w zwiazku z zanikiem hipoteciarzy ,a ludzie chca sprzeadac bo potrzebuja kasy, a wiara w allegro jest glupota ,bo posrednicy powystwaili ta dzialke duzo drozej .Pgolnie ludzie chca kupic dzilke za okreslana sume i o okreslonej powierzchni ,mala jest ludzi z jajami chcacych miec dzialke za darmo

witam,

skoro działka taka super i do tego prawie za darmo , to nie rozumiem dlaczego sam jej do tej pory nie kupiłeś , skoro jak wynika z innych twoich postów skupujesz dzialki dla zysku .Gdzie twoje jaja ?

Edytowane przez felka73

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

przede wszystkim trzeba sie zorientowac co jest planowane na sasiednich dzialkach

moze cos uciazliwego,np kosciol?

nie jestem pewien na 100% ale przy ustalaniu planu zagospodarowania przestrzennego chyba bierze się pod uwagę wydane decyzje o warunkach zabudowy

bierze sie,ale nie zawsze sie dostaje to samo

wizje i potrzeby gminy sa zmienne

do tego jak dzialka jest duza i nic sie na niej nie dzieje,moga im sie zamarzyc jakies uslugi dla ludnosci :rolleyes:

najlepiej zdarzyc z wbiciem lopaty przed koncem waznosci wz

Edytowane przez marchewkowa