rydzadam 06.05.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Nie znam sie za bardzo, wiem ze cop podaja dla 0/35, ale czy moc rowniez?? To jest vitocal 222-G 7,7. Myslalem ze moc urzadzenia jest stala, a cop tylko zalezy od temperatury dolnego zrodla. Co od czego zależy w Viessmannie, jest dokładnie pokazane (i chwała im za to) na wykresach w ich dokumentacji technicznej, np.: http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/59F36FEBE02BEE01C1257850006FB03C/$FILE/WP%20Vitocal%20200-G%20%282010,05%29.pdf?OpenElement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.05.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Adiqq. Gdzieś ty wsadził to dz? Ja mam raptem 6C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.05.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 To musi masz wysoki poziom wód gruntowych. U mnie też niby glina, ale nie miałem możliwości zamulić wokół rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 06.05.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam. Takie pyatnie amatora mi sie nasuwa odnosnie nie tyle samej PC ile podlogowki. Otoz (podobnie jak autor tego watku "ratt" mamy u siebie pustke (antresole) nad pokojem dziennym. Jakies 32.5m i kubatura tego pomieszczenia skoczyla na ok. 133m3. W OZC wyszlo mi, obiciazenie cieplne na poziomie 1700W przy zal. -22stC na zewnatrz i +22stC w srodku. Pytanie moje jest takie, ile mniej wiecej "wycisne" z podlogowki energii zageszczajac rozklad rurek do 10cm, przy typowej temp. wody 28-30tsC? Jako fakt komplikujacy dodam, ze planujemy na podloge dac panele drewniane (nadajace sie na ogrz. podl.). Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.05.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 No to tylko pozazdrościć. Tak samo jest u mojej teściowej (nie szukaj podekstów;)). Nie dośc, że jestwoda to na dodatek płynąca. Co ją prezechłodzisz to ucieka i przyłazi nowa - cieplejsza. Pewnie też stąd różnice między poszczególnymi nitkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 07.05.2011 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Zastosuję w takim razie podłogówkę w całym domu, tylko mimo wszystko chciałbym mieć naturalny (prawdziwy parkiet) nie jestem zwolennikiem paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 07.05.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 To ścienne ogrzewanie to bardzo skomplikowane jest? można je umieścić np na ścianie pod oknem w miejscu kaloryfera pod tynkiem? czy ewentualnie są jakieś inne wskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 07.05.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Jeszcze jedno poddasze będzie cale w karton gipsie i tu się zastanawiam jak zrobić w takim przypadku ścienne ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 08.05.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jak chcesz ścienne do PCi to nie pod oknem zamiast grzejnika, tylko mniej więcej tyle ścian, ile byłoby podłogi. To ma być system niskotemperaturowy, im większa powierzchnia grzewcza, tym lepiej. W systemie suchej zabudowy też można, np. tak jak tutaj. Tyle, że akumulacyjność tego rozwiązania jest mniejsza niż podłogówki. Lepszy jest zatopiony w tynku na ciężkiej ścianie (ja mam silikat). Wtedy grzejesz w przewadze niską taryfą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratt 08.05.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ja chyba jednak niemam wyjścia jak zastosować rozwiązania modułowe, na parterze będzie podłogówka a na poddaszu moduły ścienne, tak to przynajmniej widzę na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 28.03.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Może firmy xxx Zgłaszam twoje posty do moderacji spamerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.03.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Może firmy Makroterm? Słyszałam o niej dobra opinie. Nie, to straaaaszne gowno jest. Polecam omijac z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_k78 12.06.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 A co powiecie o pompach ciepła, które oferuje NTS-ENERGY sp.z o.o.? Widziałam na ich stronie, że mają w swojej ofercie i gruntowe i powietrzne pompy. W porównaniu z innymi firmami ceny mają mega No i od razu po wejściu na stronę wyskakuje informacja, że jak ktoś zakupi u nich towar od 15 do 30 czerwca, to ma za darmo montaż Według mnie warto przyjrzeć się bliżej tej firmie - zainteresowanych odsyłam na ich stronę. Sprawdźcie sami http://www.nts-energy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 13.06.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ten post wyzej to chyba chłopcy z NTS pisali Przyznam jednak że sam biorę pod uwagę ich pompe venus 15 evi z zasobnikiem. Cena niezła ale ja będę instalował pompę najwcześniej jesienią .Do tego czasu jeszcze może sie dużo zmienić zwłaszcza że jak mi się wydaje ceny powoli ale cały czas spadają. A swoją drogą widzę że większośc potencjalnych klientów jest zainteresowana tylko pompami inwerterowymi. Ma ktoś może pompę evi żeby powiedzieć jak sie sprawuje ten wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.07.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Ten post wyzej to chyba chłopcy z NTS pisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.07.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 trochę mało danych o cop dla pc powietrznych dla niskich temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 05.07.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Ciekawe tylko czy te PC ktøre tak zrewolucjonowaly rynek sa tak samo przez nich robione jak kolegøw z Exotherm... Ale moz to faktycznie prawdziwie Polska PC Inverterowa... Tylko jakos malo info o parametrach tych urzadzen na stronie... za to wyzej nas poinformowano ze to sp.z o.o. a nie tylko PC NTS Są robione tak samo;) To raczej chińczyki są. Co prawda nie mam nic do chinskich pomp ale nie za takie pieniądze:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 05.07.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 W Polsce nie ma żadnych regulacji prawnych odnośnie pomp ciepła, nie ma też jednostek certyfikujących. Papier przyjmie każdy COP. W Niemczech np. aby uzyskać dotacje do pompy ciepła musi być ona na specjalnej liście i jest cały rok testowana zanim się tam znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.07.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) Producenci (renomowani) podają zgodnie z jaka normą / dyrektywą eurokomuny jest wyliczany COP. Ostateczny COP zależy od instalatora i tego co popełni na budowie. Edytowane 6 Lipca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.07.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ostateczny COP zależy od instalatora i tego co popełni na budowie. Jak to mowia na wsi: "Wyzej ch.... nie podskoczysz". Jesli pompa ma mala sprawnosc, to instalator nic nie wyczaruje na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts