Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jaka?

ratt

Recommended Posts

Mi by nie pasowalo i bym taka firme kopnal w du..e.

Inwestor ma prawo wiedziec za co i ile placi i znac wszelkie szczegoly. To JEGO (najczesciej ciezko zarobiona) kasa, a "lowcow jeleni" jest cala masa. Jesli nie maja czasu/ochoty na zrobienie porzadnej oferty, to nie beda tez jej mieli do roboty i ew. serwisu. Tez bedzie robione na szybko po lebkach. IMHO.

Dokladnie. Podkreslalam w rozmowie telefonicznej, ze chce dostac informacje o gwarancji i przegladach, nie dostalam nic. Nie ukrywalam tez, ze zorientuje sie, co oferuje B-stok, bo to tylko 80km od nas, a nie stac mnie na wydanie lekka reka 50tys, jesli moge to samo dostac za 40.

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to wyobraz sobie, ze mnie tak olewajaco potraktowal ktos, kto robil u mnie wm i instalacje oc. To nie jest koniec naszej wspolpracy, bo beda w tym roku konczyc wentylacje, bede brala od nich stacje uzdatniania wody, rekuperator, moze odkurzacz i byc moze jeszcze tysiac innych rzeczy, bo maja tez salon lazienek. Czy w takiej sytuacji bylbys zadowolony z takiej oferty?

Słabą podłogówkę Ci ta firma zrobiła, że tak delikatnie powiem. Rozumiem że najpierw miał być kocioł?

Roznica dla mnie ogromna, bo w tym momencie nie wiem nawet, ile za sama pompe sobie licza. Jak napisal mirek, nie mam mozliwosci negocjowania ceny i w zaden sposob nie porownam tego z inna oferta.

Dostalam cos takiego:

1. Pompa ciepla Vitocal 222 8 kW

2. Materialy dodatkowe (instalacja c.o., c.w.u.)

3. Materialy dodatkowe (instalacja elektryczna)

4. Uruchomienie

5. Robocizna

6. Dolne zrodlo 200 mb

Wartosc inwestycji: 49 600zl

Tak ma wygladac oferta??? Poprosilam o szczegolowe informacje, w tym informacje na temat gwarancji i przegladow, dostalam tylko to co napisalam plus dane techniczne z katalogu o 222-G I 242-G.

to w ogole nie jest oferta....ale viessmann niestety tak robi. Jedz osobiście i zobaczysz że zostaniesz potraktowana jak prawdziwy klient. Ze mna tez nie chcieli korespondowac mailowo, prosili o sotkanie

to w ogole nie jest oferta....ale viessmann niestety tak robi. Jedz osobiście i zobaczysz że zostaniesz potraktowana jak prawdziwy klient. Ze mna tez nie chcieli korespondowac mailowo, prosili o sotkanie

Buduje na odleglosc, wiec wiekszosc zalatwiam przez telefon. Do tej pory nie mialam z nimi zadnych problemow, kontaktowalam sie z jedna, konkretna osoba i bylo oki. Wydaje mi sie, ze chyba "moj" pan z V. nie mial czasu i zlecil przeslanie oferty komus innemu, stad ten cyrk (tym razem maila przeslala mi jakas babka).

napisz skad jestes bo jak piszesz ze masz blisko lomze a bialystok 80 km to moze jestes gdzies blisko mnie

Napisalam "mamy w Lomzy..." Jestem z Lomzy, dom buduje 2km za miastem.

15cm i rzadziej, to cieniutko jak dla pompy ciepła.

Ale nie martw się, grzać będzie tak samo, tyle że nieco drożej.

W sypialniach i chyba jeden hol co 20cm, reszta 15cm, lazienka gesciej. Nawet nie macie pojecia, jak wygladala moja rozmowa z wykonawca... Chcieli wszedzie klasc co 20cm i patrzyli na mnie jak na kosmitke, gdy powiedzialam, ze chce gesciej.

Buduje na odleglosc, wiec wiekszosc zalatwiam przez telefon. Do tej pory nie mialam z nimi zadnych problemow, kontaktowalam sie z jedna, konkretna osoba i bylo oki. Wydaje mi sie, ze chyba "moj" pan z V. nie mial czasu i zlecil przeslanie oferty komus innemu, stad ten cyrk (tym razem maila przeslala mi jakas babka).

Napisalam "mamy w Lomzy..." Jestem z Lomzy, dom buduje 2km za miastem.

no to masz do mnie 25 km

Roznica dla mnie ogromna, bo w tym momencie nie wiem nawet, ile za sama pompe sobie licza. Jak napisal mirek, nie mam mozliwosci negocjowania ceny i w zaden sposob nie porownam tego z inna oferta.

Dostalam cos takiego:

1. Pompa ciepla Vitocal 222 8 kW

2. Materialy dodatkowe (instalacja c.o., c.w.u.)

3. Materialy dodatkowe (instalacja elektryczna)

4. Uruchomienie

5. Robocizna

6. Dolne zrodlo 200 mb

Wartosc inwestycji: 49 600zl

Tak ma wygladac oferta??? Poprosilam o szczegolowe informacje, w tym informacje na temat gwarancji i przegladow, dostalam tylko to co napisalam plus dane techniczne z katalogu o 222-G I 242-G.

W sumie to masz bardzo tanią ofertę mi za podobną pompę zaśpiewali 80 k PLN

Poza tym ze istalator przerabial wszystko tak jak ja mu kazałem:) to ok. Wiadomo vieessmann buforem zyje. Co do reku, jeszcze nie uzytkuje gory i jest dla mnie za mocny na sam dol (gora zaslepiona), wysusza sluzowki w nocy ze hej. Czasami muszę ją wyłączać. Ale w tym roku robie gore i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Oczywiście o komforcie swiezego powietrza nie mam co wspominać. Wilgoci i jakiegokolwiek skraplnia na szybach próżno w moim domu szukac. No chyba że po goracym prysznicu w lazience, wowczas przez jakis czas para jest na oknie Edytowane przez photos

Wilgoci i jakiegokolwiek skraplnia na szybach próżno w moim domu szukac. No chyba że po goracym prysznicu w lazience, wowczas przez jakis czas para jest na oknie

U mnie przy WG mam wilgotnosc 30% i podobnie ze spojowkami jak u Ciebie, wiec to nie zadne "cuda" WM tylko po prostu sprawnie (nawet za sprawnie) dzialajaca wentylacja.

15cm i rzadziej, to cieniutko jak dla pompy ciepła.

Ale nie martw się, grzać będzie tak samo, tyle że nieco drożej.

Az tak zle nie ma, ale podłogówka wykonana na oko, zadnego róznicowania pomiedzy pomieszczeniami, nie ma potrzeby aby wszedzie było 10 cm, kazde pomieszczenie ma inne straty i inny wsp mocy strat w kazdym pomieszczeniu. Po co ładowac rozstaw 10 cm i potem tłumic przepływ rotametrem. W korytarzu taki sam rozstaw co w pokojach, a to juz całkiem bez sensu, tak zawsze są najmniejsze straty. Prawie zawsze to łazienka determiniuje rozstaw i temp. zasilania. Z zdjecia nie widac dokładnie ale zewnętrzne ocieplenie nie za bogate, 15 cm ?