Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze pompy ciepła powietrze-woda (AW) - Wasze doświadczenia

bitter

Recommended Posts

Albo do wzrostu temperatury, albo do wzrostu ciśnienia w sprężarce i teą awaryjnego wyłączenia. Zigobar ma rację. Może pompa pracuje poprawnie tylko odbierasz tak dużo ciepła, że wydaje się, że pompa ciepła nie pracuje.

PC podnosi temperaturę na powrocie o delta T. jeżeli na powrocie masz np. 20 st. C, dużo ciepła odbierasz w instalacji c.o. czy c.w.u. to musi minąć odpowiednio dużo czasu na podniesienie temperatury całego układu - fizyka: m (masa tego co chcesz podgrzać) * c (4200 lub mniej w przypadku glikolu) * dt (przyrost temperatury = P (moc grzewcza pompy) * t (czas ile to trwa) - Pobierana (czyli ile mocy odbiera teraz Twój budynek)

Jak Podbierana jest większa od mocy pompy, to choćbyś czekał wieki i tak nic nie podgrzejesz:)

Ale priorytet to mieć PEWNOŚĆ, że masz krążenie w GZ.

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aby wiedzieć co się dzieje w układzie potrzebne są termometry. W tym przypadku przydadzą się dwa na wężownicy i co najmniej jeden w zbiorniku. Znając temperatury można się dopiero bawić w optymalizowanie układu.

Przy obecnych temperaturach powietrza można łatwo sprawdzić obecność krążenia w obiegu, np.:

Po załączeniu samej obiegówki, po chwili pojawi się lodowaty glikol [ z PC stojącej na zewnątrz] na wejściu wężownicy.

Edytowane przez Zigobar

• 3 weeks później...
witam

jestem zielonym użytkownikiem pompy metting 5 kw i mam pytanie do praktyków pc

jak długo powinna pracować pompa żeby osiągnąć tęperaturę zadaną na zasilaniu

moja pompa po 30 min pracy osiąga 25 st z początkowych 15st potem ją wyłączam bo nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak

pompa pracuje na glikolu i ładuje bufor przez wężownice

rafi

Ja też mam Meeting tylko 7kw. Te 10C które podgrzewa PC to na całym obiegu czyli CO czy bojler.

Bo te PC tak mają, że im niższa temp na zewnątrz to dłużej trwa podgrzewanie cieczy.

Ja mam zadane na sterowniki 44C i z 18C potrafi chodzić z 5 godz nim osiągnie 44Cv dochodzi jeszcze odszranianie co 40min, to też wydłuża ten czas.

Na marginesie z jakiego regionu Polski jesteś?

• 3 weeks później...
Czy ktoś rozpracował szeregowe połączenie PC z innym źródłem ciepła (ja planuję pozostawić istniejący kocioł gazowy)?

Jest to bardzo prosta zabawa...

Wielu producentów powietrznych pomp ciepła ma nawet gotowy zestaw do wpięcia kociołka w ten sam układ co pompa..

Lub samemu można to zrobić :)

Ten schemat nic nie wyjaśnia. Trzeba użyć UTW-KBSXA oraz UTW-TEVXA ale nie jest rozrysowane jak to jest połączone :(

To jest schemat ideologiczny - sposób rozwiązania.

Dodatkowo jeżeli chcesz to firma robi tobie dokładna wycenę i to po ich stronie jest wykonanie..

Mogę tobie przesłać schematy hydrauliczne i automatyki tylko to nie jest dobry pomysł zabawy w zrób to sam :)

ten schemat wyjaśnia wszystko,

jak kupisz pompę i moduły rozszerzające, to w instrukcji montażu będzie reszta,

Oczywiście. Tyle, że zapłacę za sprzęgło 3500 i za kilka złączek + elektrozawór 2000... Do tego nie jest to zestaw do Panasonica, którego rozważam :(

A czy można podłączyć PC i kocioł równolegle z zastosowaniem zaworów zwrotnych (tak jak łączy się kominek i kocioł)?

Sterowanie to mniejszy problem. Można np. załączać kocioł sygnałem sterującym grzałkami PC. Nie wiem tylko jak PC zareaguje na włączenie się drugiej pompy obiegowej CO w przypadku braku sprzęgła?

Widzę 1950, że jesteś mocny w temacie ogrzewania. Mógłbyś zerknąć na mój post i się wypowiedzieć? Z góry dziękuję!

Edytowane przez chcialbympompe

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam

Posiadam PCWU 3,8H-A3. Dwa tygodnie temu rozpocząłem "sezon pompowy". Pompa pobiera dziennie ok 12kWh prądu i wystarcza to na ogrzanie CWU dla czteroosobowej rodzinki. Po pomiarach wychodzi, że COP wynosi 3,2-3,5. W zeszłym roku wychodziło mi COP=5 ale okazało się, że ciepłomierz przekłamuje i trzeba dać współczynnik. Pompa w czasie zimy była oczywiście wyłączona.

Pozdrawiam.

Pompa pobiera dziennie ok 12kWh prądu i wystarcza to na ogrzanie CWU dla czteroosobowej rodzinki. Po pomiarach wychodzi, że COP wynosi 3,2-3,5.

Nie pomyliłeś się gdzieś? Ile ty tej wody zużywasz??? Moje 5kWh na CWU to podobno bardzo dużo a ty masz 12???

Twoja pompa powinna ciągnąć jakiś 1kW prądu na godzinę pracy. Czyli pracuje 12h dziennie???

Edytowane przez chcialbympompe