Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wygiac pret stalowy zebrowany fi10 ?

Recommended Posts

Mam z 400 szt (1-1,5 m kazdy) pretow stalowych zebrowanych do zbrojenia.Kazdy musze wygiac pod katem 90 st w roznych miejscach. Jak sie do tego zabrac ? Mozna wypozyczyc jakas gietarke czy jak ? Kiedys u mnie na budowie widzialem, ze zrobili taki "stol z gwozdzami" i jakos na tym gieli.

Da mi ktos dobra rade jak sie do tego zabrac aby to zrobic w miare tanio, szybko i bezbolesnie ?

Fantom

Mam z 400 szt (1-1,5 m kazdy) pretow stalowych zebrowanych do zbrojenia.Kazdy musze wygiac pod katem 90 st w roznych miejscach. Jak sie do tego zabrac ? Mozna wypozyczyc jakas gietarke czy jak ? Kiedys u mnie na budowie widzialem, ze zrobili taki "stol z gwozdzami" i jakos na tym gieli.

Da mi ktos dobra rade jak sie do tego zabrac aby to zrobic w miare tanio, szybko i bezbolesnie ?

Fantom

1. gętrarka

lub

2. bal grubości 5cm trzy gwoździe tzw krokwioki i rurka 3/4 cala długości 80cm (można skrócić wg uznania)

lub

3. dobre, stabilne imadło i rurka jak w p.2.

Osobiście wykorzystywałem p. 2 i 3, zazbroiłem fundamenty i strop.

• 1 year później...
Do wygięcia prętów zbrojeniowych to niestety giętarka elektryczna, _____________________________________/tu był http://forum.muratordom.pl/images/smilies/spam.gif /, Oczywiście cena kosmos, ale do takich krótkich robót pożycza się taki sprzęcior, _____________________________________/tu był http://forum.muratordom.pl/images/smilies/spam.gif / pożyczyłem dokładnie takie ustrojstwo za coś koło stówki. Poszło błyskawicznie, pręty miałem 16mm, nie do zgięcia ręcznie. Edytowane przez edde
spam

pręty 16- można wygiąć pod kąt 90 stopni z pomocnikiem bez problemu np. w starej bramie między mocnymi słupkami które są blisko siebie w odległości 5cm:lol2:

Problem zaczyna się robić przy gięciu pręta o kilku kątach prostych które są w małej odległości. Do tego widziałem na youtube też patent ale jeszcze nie próbowałem.

Edytowane przez amstrong89