szczukot 04.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Mam z 400 szt (1-1,5 m kazdy) pretow stalowych zebrowanych do zbrojenia.Kazdy musze wygiac pod katem 90 st w roznych miejscach. Jak sie do tego zabrac ? Mozna wypozyczyc jakas gietarke czy jak ? Kiedys u mnie na budowie widzialem, ze zrobili taki "stol z gwozdzami" i jakos na tym gieli. Da mi ktos dobra rade jak sie do tego zabrac aby to zrobic w miare tanio, szybko i bezbolesnie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 05.05.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mam z 400 szt (1-1,5 m kazdy) pretow stalowych zebrowanych do zbrojenia.Kazdy musze wygiac pod katem 90 st w roznych miejscach. Jak sie do tego zabrac ? Mozna wypozyczyc jakas gietarke czy jak ? Kiedys u mnie na budowie widzialem, ze zrobili taki "stol z gwozdzami" i jakos na tym gieli. Da mi ktos dobra rade jak sie do tego zabrac aby to zrobic w miare tanio, szybko i bezbolesnie ? Fantom 1. gętrarka lub 2. bal grubości 5cm trzy gwoździe tzw krokwioki i rurka 3/4 cala długości 80cm (można skrócić wg uznania) lub 3. dobre, stabilne imadło i rurka jak w p.2. Osobiście wykorzystywałem p. 2 i 3, zazbroiłem fundamenty i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jak zrobic ten pkt 2 ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.05.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 W bal/drewno wbijasz gwoździe które mają blokować pręt podczas wyginania rurką. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Da sie trzema gwozdziami ? Czy lepiej cztery, twrzace "korytarz" dla preta ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 05.05.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 kolega aadamuss24 z pewnością miał coś takiego na myśli http://forum.muratordom.pl/showthread.php?44601-ZrĂłb-to-sam-strzemiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.05.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Szczukot możesz doinwestować sprzęt i dołożyć czwarty gwóźdź Myślę, że to zależy od proporcji boków giętego pręta. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 No bede chyba musial Juz chyba przypomnialem sobie jak to robili u mnie. Byl jeszcze np 5 gwozdz I on stal na koncu i regulowal odleglosc giecia - dostawialo sie az do niego (zapieralo) i wtedy giecie zawsze bylo w tym samym miejscu - to jak gieli cala serie takich samych pretow. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 05.05.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Zobacz na ten filmik na Youtube jak się gnie ruryhttp://www.youtube.com/watch?v=rux3TQWggsY&feature=related I coś podobnego będzie potrzebne do prętów. Tu musi działać duża siła gięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komendand 04.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Do wygięcia prętów zbrojeniowych to niestety giętarka elektryczna, _____________________________________/tu był http://forum.muratordom.pl/images/smilies/spam.gif /, Oczywiście cena kosmos, ale do takich krótkich robót pożycza się taki sprzęcior, _____________________________________/tu był http://forum.muratordom.pl/images/smilies/spam.gif / pożyczyłem dokładnie takie ustrojstwo za coś koło stówki. Poszło błyskawicznie, pręty miałem 16mm, nie do zgięcia ręcznie. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez edde spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.04.2013 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 No do 16 mm to faktycznie raczej gietarka niezbedna.Ale te 10 mm to pogialem bez problemu recznie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 05.04.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) pręty 16- można wygiąć pod kąt 90 stopni z pomocnikiem bez problemu np. w starej bramie między mocnymi słupkami które są blisko siebie w odległości 5cm:lol2: Problem zaczyna się robić przy gięciu pręta o kilku kątach prostych które są w małej odległości. Do tego widziałem na youtube też patent ale jeszcze nie próbowałem. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez amstrong89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts