wjaz 09.05.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Właśnie odebrałem ze Starostwa mój wniosek o pozwolenie na budowę do "uzupełnienia braków".No więc okazuje się, że Wniosek o PNB jest niezgodny z warunkami zabudowy, bo warunki zabudowy wydane zostały na mnie i na współwłaściciela, a Wniosek o PNB złożyłem samodzielnie... Miła pani w Starostwie stwierdziła, że skoro razem dostaliśmy warunki zabudowy (na postawienie na działce 3 budynków) to musimy razem być inwestorami dla wszystkich 3 budynków, niezależnie od tego, że jeden ma być mój a dwa - mojego współwłaściciela. Zupełnie tego nie przewidzieliśmy - naturalnie trzymaliśmy się merytorycznych postanowień WZ, ale ja chciałem poprowadzić swoją budowę a on swoją. Czy ktoś ma pojęcie o czym piszę?Czy takie podejście urzędu jest słuszne?No i po trzecie - jak można wybrnąć z tej sytuacji? Z tego co widzę, mam dwa wyjścia: 1. Dopisać współwłaściciela działki jako drugiego inwestora - co później zrodzi kłopoty z finansowaniem.2. Podzielić działkę i uzyskać nowe WZ na wyodrębnione działki - i tym samym zamiast ruszyć z budową stracimy przynajmniej kolejny rok... Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 13.05.2011 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 (edytowane) Pozwolicie, że sam sobie odpowiem: 1. Wniosek o PNB musi być zgodny z Warunkami Zabudowy także w zakresie wnioskodawców. Oznacza to, że wnioskodawcami o PNB i inwestorami muszą być obie osoby na które wystawione są Warunki Zabudowy. 2. Najprostszym rozwiązaniem tego problemu jest dokonanie podziału działki i zniesienia współwłasności już w trakcie budowy. Aby to zrobić, należy:a. Złożyć wniosek o PNB razem ze współwłaścicielemb. Po otrzymaniu i uprawomocnieniu PNB przenieść prawa i obowiązki wynikające z PNB na faktycznego inwestora. Więcej tu: http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/zmiana-inwestora-w-trakcie-budowy,132_3494.htmlc. W tym momencie można też dokonać podziału działki, znieść współwłasność itp. Im szybciej to się zrobi, tym większe są szanse na uniknięcie problemów z Urzędem Skarbowym. Najlepiej, żeby na działce jeszcze nic nie zostało wybudowane.d. Uzyskać zmianę PNB - przepisanie go na działkę o nowym numerze - wg mojego starostwa nie trzeba do tego przerywać prac budowlanych, a jeżeli podział został przeprowadzony prawidłowo, z zachowaniem odpowiednich odległości, to jest to raczej formalność.e. Zakończyć budowę już swojego domu, na swojej działce, z PNB wystawionym na siebie samego. Pozdrawiam! Edytowane 13 Maja 2011 przez wjaz styl, precyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Najprostszym rozwiązaniem jest dopisanie współwłaściciela do wniosku – a po wydaniu pozwolenia – zrobić cesję (Art. 40 PB) PnB tylko na Ciebie. Teza ryzykowna, ale warta sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 14.05.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Hej, czemu uważasz że jest to ryzykowne? Myślisz że mogę napotkać opór "masy urzędniczej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts