Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę - kto jest wnioskodawcą?

wjaz

Recommended Posts

Właśnie odebrałem ze Starostwa mój wniosek o pozwolenie na budowę do "uzupełnienia braków".

No więc okazuje się, że Wniosek o PNB jest niezgodny z warunkami zabudowy, bo warunki zabudowy wydane zostały na mnie i na współwłaściciela, a Wniosek o PNB złożyłem samodzielnie...

Miła pani w Starostwie stwierdziła, że skoro razem dostaliśmy warunki zabudowy (na postawienie na działce 3 budynków) to musimy razem być inwestorami dla wszystkich 3 budynków, niezależnie od tego, że jeden ma być mój a dwa - mojego współwłaściciela. Zupełnie tego nie przewidzieliśmy - naturalnie trzymaliśmy się merytorycznych postanowień WZ, ale ja chciałem poprowadzić swoją budowę a on swoją.

Czy ktoś ma pojęcie o czym piszę?

Czy takie podejście urzędu jest słuszne?

No i po trzecie - jak można wybrnąć z tej sytuacji? Z tego co widzę, mam dwa wyjścia:

1. Dopisać współwłaściciela działki jako drugiego inwestora - co później zrodzi kłopoty z finansowaniem.

2. Podzielić działkę i uzyskać nowe WZ na wyodrębnione działki - i tym samym zamiast ruszyć z budową stracimy przynajmniej kolejny rok...

Co robić?

Pozwolicie, że sam sobie odpowiem:

1. Wniosek o PNB musi być zgodny z Warunkami Zabudowy także w zakresie wnioskodawców. Oznacza to, że wnioskodawcami o PNB i inwestorami muszą być obie osoby na które wystawione są Warunki Zabudowy.

2. Najprostszym rozwiązaniem tego problemu jest dokonanie podziału działki i zniesienia współwłasności już w trakcie budowy. Aby to zrobić, należy:

a. Złożyć wniosek o PNB razem ze współwłaścicielem

b. Po otrzymaniu i uprawomocnieniu PNB przenieść prawa i obowiązki wynikające z PNB na faktycznego inwestora. Więcej tu: http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/zmiana-inwestora-w-trakcie-budowy,132_3494.html

c. W tym momencie można też dokonać podziału działki, znieść współwłasność itp. Im szybciej to się zrobi, tym większe są szanse na uniknięcie problemów z Urzędem Skarbowym. Najlepiej, żeby na działce jeszcze nic nie zostało wybudowane.

d. Uzyskać zmianę PNB - przepisanie go na działkę o nowym numerze - wg mojego starostwa nie trzeba do tego przerywać prac budowlanych, a jeżeli podział został przeprowadzony prawidłowo, z zachowaniem odpowiednich odległości, to jest to raczej formalność.

e. Zakończyć budowę już swojego domu, na swojej działce, z PNB wystawionym na siebie samego.

Pozdrawiam!

Edytowane przez wjaz
styl, precyzja