bohusz 11.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Założyłem ten temat świadomie w dziale kominki, gdyż materiały, technika budowania ma wiele wspólnego z budową kominków otwartych, palenisk ceramicznych z omawianymi w tym dziale tematami.Zresztą zrobiłem to również dlatego bo planuję budowę u siebie i szukam jakiś fajnych inspiracji.Tak więc zapraszam wszystkich posiadaczy do pochwalenia się swoimi grillami, wędzarniami, kominkami, ogrodowymi. Zapraszam również tych co planują takową budowlę u siebie, bo przecież już sezon nadchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.05.2011 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Zapewne, nie mój, nie ja wymyśliłem grille, wędzarnie, czy inne urzadzenia ogrodowe. Możesz Piotrze drązyć temat czyj to pomysł, jak to dla Ciebie wazne. Napewno zainspirował i nasilił moje myślenie Wojtek. Myslę, ze w tym temacie będzie bez pstryczków i kazdy nawet laik może spokojnie podsuwać swój pomysł i wizje, bez obawy że zostanie nazwany ignorantem i że się nie zna. Tak jak ja to wielokrotnie od Ciebie Piotrze usłyszałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.05.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Bohusz , więcej luzu . Uśmiechnij się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyh 11.05.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Jako, że też staram się edukować w tym temacie, przedstawię swoje pytanie. Znalazłem na internecie taki oto schemat budowy grilla z wędzarnią-> http://www.chefpaul.net/smoker.html Są tam dwa paleniska, jedno do grilla, drugie do wędzarni. Myślę o zrobieniu jednego paleniska, martwi mnie jednak, jak odpowiednio duży komin musiałbym zrobić, by ciąg spalin wymusił ich przepływ w dół, do komory wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 11.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Wchodzę w ten temat, zamierzam wędzarenkę wybudować być może z grilem. Co prawda to temat na przyszły rok (jeszcze kominka w domu nie wymurowałem ) ale też zbieram pomysły. Niedawno na youtubie widziałem domową wędzarnię zrobioną z ...... metalowej szafki na ubrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam! O, jak fajnie! Będzie można pogadać o piecach latem. U nas, wiadomo - o budowaniu palenisk myśli się zimą, kiedy trzeba już palić i na budowanie nie czas (bo za zimno, na ten przykład). Kyh, ja nie widzę problemu, żeby sprytnie zbudowany grill ceglany używać też jako wędzarni. Jedna komora nad drugą, w dolnej palimy (lub kopcimy), w górnej grillujemy lub wędzimy. Trzeba by tylko do wędzenia zakładać drzwi, no i ruszt na innym poziomie. Myślałem o czymś w rodzaju kosza-rusztu, który miałby możliwość zmiany wysokości i to płynnej. Wtedy byłaby możliwość regulowania intensywności spalania. Oczywiście najlepiej, żeby ustrojstwo miało dodatkowe palenisko i kanał schładzający - byłoby wtedy bardzo uniwersalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.05.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) Witam.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=3502142&viewfull=1#post3502142I poniżej na tej samej stronie, dwie rzeczy An-bud'a.Pozdrawiam. Edytowane 12 Maja 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 12.05.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (No i jak tu nie kochać Foresta!) Fajny topik, bohusz. http://manu.dogomania.pl/emot/kiss3.gif Ostatnio "byłam na grillu", gdzie palenisko zorganizowano bezpośrednio na ziemi, pomiędzy trzema betonowymi pustakami (kształtki kominów systemowych, wentylacyjnych?) usawionymi w szeregu w pewnej odległości od siebie, tak, żeby powastały dwa paleniska. Paleniska pięknie zastawiono znalezionymi w pobliżu kamykami. Pustaki były nakryte płytami chodnikowymi, które delikatnie podtrzymywały temperaturę upieczonych mięs i innych pyszności. Nad paleniskami, oczywiście okrągłe castoramowe ruszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (No i jak tu nie kochać Foresta!) Fajny topik, bohusz. http://manu.dogomania.pl/emot/kiss3.gif Ostatnio "byłam na grillu", gdzie palenisko zorganizowano bezpośrednio na ziemi, pomiędzy trzema betonowymi pustakami (kształtki kominów systemowych, wentylacyjnych?) usawionymi w szeregu w pewnej odległości od siebie, tak, żeby powastały dwa paleniska. Paleniska pięknie zastawiono znalezionymi w pobliżu kamykami. Pustaki były nakryte płytami chodnikowymi, które delikatnie podtrzymywały temperaturę upieczonych mięs i innych pyszności. Nad paleniskami, oczywiście okrągłe castoramowe ruszta. Twoje powtarzające się wyznania pachną mi kolejnym zleceniem Ziemowita w okolicach Łodzi . Oczywiście - na zdrowie ! Grilluję na ognisku . Kolega zaraził mnie tym sposobem i tak zostało. Stojaczek na którym leży płyta granitowa stawiam na ognisku , gdzie palę normalnym drewnem . Płyta granitowa chroni pieczyste przed przypalaniem . Na początek karkówka, potem kurczaki . Nigdy odwrotnie. Tłuszcz z karkówki nasącza płytę , dzięki temu drób się nie pali. Po każdej porcji , płytę czyści się specjalną szpachlą . W domu grilluję w piecu do pizzy ( chlebowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 http://www.kominki-batura.pl/grille.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 12.05.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 http://www.kominki-batura.pl/grille.html No,.... przecież ciebie też kocham! http://manu.dogomania.pl/emot/lubi-kocha.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 12.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Takie dwa wątki w tym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106806-Grill-pochwalcie-si%C4%99-swoimi-oraz-pomys%C5%82y-na-wykonanie&highlight=grillhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w%C4%99dzarni/page6Co jakiś czas na ogrodach odżywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 No,.... przecież ciebie też kocham! http://manu.dogomania.pl/emot/lubi-kocha.gif Uf , kamień z serca. Bo już się miałem ciąć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.05.2011 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) Ten konkretny temat trochę zbacza. Co zresztą jest tradycją tej kategori. Wojtku wiem, że posiadasz większe ode mnie zdolności "rysownicze" Może więc załącz jakiś rysunek całościowy takiej grillo wedzarni. No coś co Ci chodzi po głowie. Po telefonach w sprawach materiałów wiem, że sporo osób planuje taką budowlę własnymi rękami uskutecznić. Sugeruje im często również odwiedzenie tego forum, ale nie uważają tego za dobry pomysł. Co do techniki wędzęnia, grillowania często korzystam z strony: http://www.wedlinydomowe.pl/ lub http://www.kuron.com.pl/przepisy/art591.html Mogę jedynie dodać że: Sposób przyrządzania: Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku) robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 5 do 8 minut na stronę. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru. Podajemy z mamałygą przypieczoną na grillu. SUPER, PRÓBOWAŁEM osobiście. No ale prawdopodobnie duet z wielkopolski ma bardziej dopracowane i lepsze przepisy Edytowane 14 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.05.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam! Jak pisałem, robię teraz projekt pieca, który ma spełniać funkcję grilla, wędzarni i pieca do pizzy. Oczywiście nie wszystko na raz i nie w jednej komorze, chociaż grillowędzarnia i piec mogłyby równocześnie pracować, bo to oczywiście osobne elementy, zestawione tylko w jednej (powiedzmy) bryle. Może klientowi się nie spodoba to przedstawię , może przedstawię mimo to, ale przede wszystkim muszę skończyć, a to nastąpi na pewno w tym tygodniu (komin mi tylko został). Wolno to idzie, bo moje podejście jest takie (prawie zawsze), że lepiej pogłówkować przy rysowaniu, niż potem przy budowie. Nie ma nic gorszego, jak zmieniające się koncepcje już w trakcie realizacji. Chodzi też o to, żeby przy budowie korzystać z dostępnych elementów przy minimalnej ilości docięć. Wygląda to po prostu tak, że układam całość cegiełka po cegiełce - z klocków jakby. Materiał to oczywiście cegła szamotowa w podstawowym formacie i kliny do łuków - tego możliwie dużo, bo są dekoracyjne, a przy okazji stanowią pewny element konstrukcji. Udało się więc zastosować tylko dwa formaty cegły, przy około 30 docięciach na jakieś 1000 cegieł (strzelam tu, bo nie pamiętam, ale jakoś tak). Skończę, to namaluję coś na pokaz. Liczę oczywiście na udział w zabawie większej liczby osób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.05.2011 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja też liczę na udział większej ilości osób, pasjonatów grillowania i wędzenia. Ok Wojtek uzbrajam się w cierpliwość i czekam na Twoje malunki.Mnie osobiście najbardziej interesuje grill i wędzarnia z jednym ładnym otwartym paleniskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam.Też planuję budowę grillowni z otwartym paleniskiem. Chciałbym ją tak wykonać by była całoroczna. Grilla budować będę z cegły rozbiórkowej. Mam odnośnie tego pytanie. Zaprawa czy klej? Jeżeli klej to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.05.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Grilla budować będę z cegły rozbiórkowej. Mam odnośnie tego pytanie. Zaprawa czy klej? Jeżeli klej to jaki? Mój znajomy (ok. 50 km od mojej miejscowości) zbudował niedawno piec chlebowy. Do budowy użył handlowych cegieł i zaprawy szamotowej z dodatkiem cementu. Całość funkcjonuje podobno świetnie, a chleb (też wg opinii tych, co spróbowali) - wyśmienity (wg starej receptury). Gdy będę u niego, to sfotografuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.05.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Każda fotka mile widziana. Narazie nikt nie zamieścił fotek, może nikt nie ma grilla, wędzarni, itp.Odrazu zapodaj tą starą recepturę na wypiek chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.05.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam.Były fotki w odnośnikach ...Jak ktoś myśli o piecu chlebowym i domowych wypiekach:http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?26479-Piec-chlebowy&p=3547567&viewfull=1#post3547567Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.