piotrulex 31.08.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Dasz przepis? Oczywiście o ile nie jest to tajemnicą. solanka na jajeczko chyba 12 godzin, nie pamietam, później zaparzam we wrzątku kilka, kilkanaście minut, poźniej susze najlepiej na słońcu i wietrze a później wędze w temp 40-60 stopni jakieś 4-5 godzin. Tak robie w beczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.08.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam. solanka na jajeczko Nie "slanguj" ... do mnie to z łopatą trzeba ... Jakie jajeczko ... żółtko też ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 01.09.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam. Nie "slanguj" ... do mnie to z łopatą trzeba ... Jakie jajeczko ... żółtko też ? Pozdrawiam. Dzięki, sprawdzę, co prawda raz robiłem ale za krótko widocznie siedziało w solance i za krótko parzyłem, szału nie było, d... nie urywało. Forest widzę, żeś też łasuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam. Łasuch olbrzymi ... niestety, jeżeli o wędzenie chodzi to kiepski ze mnie praktyk ... Co z tym jajem ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.09.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam. Łasuch olbrzymi ... niestety, jeżeli o wędzenie chodzi to kiepski ze mnie praktyk ... Co z tym jajem ... ? Pozdrawiam. Z jajkiem to stara metoda jak świat, do wody ( solanki ) dokładasz tyle soli aż jajko wypłynie na wierzch. Niektórzy sobie tę metodę chwalą niektórzy nie. Ja stosuje. Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.09.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam. Za mało czytam chyba "wędlin domowych" Muszę ponadrabiać. Zawsze mnie bardziej interesował temat wznoszenia niż samego wędzenia i teraz wychodzi ... No dobra ... a co poradzicie jak ktoś w ogóle soli nie używa (ja) i jej nie lubi? wędził ktoś i w ogóle konserwował mięso ktoś kiedyś bez soli kompletnie? Na Ukrainie dorwałem swego czasu ryby suszone - na moje życzenie kompletnie bez soli. Jak to robili nie wiem ... bo na chłopski rozum muchy powinny swoje dawno zrobić. Ale we wsi gdzie byliśmy i takie rzeczy potrafili ... nie mówiąc już o suszonych albo wędzonych sterletach, jesiotrach, sumach i szczupakach w ... całości (suszonych) ... droższe niż kawior ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 02.09.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam. Za mało czytam chyba "wędlin domowych" Muszę ponadrabiać. Zawsze mnie bardziej interesował temat wznoszenia niż samego wędzenia i teraz wychodzi ... No dobra ... a co poradzicie jak ktoś w ogóle soli nie używa (ja) i jej nie lubi? wędził ktoś i w ogóle konserwował mięso ktoś kiedyś bez soli kompletnie? Na Ukrainie dorwałem swego czasu ryby suszone - na moje życzenie kompletnie bez soli. Jak to robili nie wiem ... bo na chłopski rozum muchy powinny swoje dawno zrobić. Ale we wsi gdzie byliśmy i takie rzeczy potrafili ... nie mówiąc już o suszonych albo wędzonych sterletach, jesiotrach, sumach i szczupakach w ... całości (suszonych) ... droższe niż kawior ... Pozdrawiam. Metoda takiego wędzenia jest prosta Wkładasz do wędzarki mięsiwo lub rybę i wędzisz dymem o temperaturze 20-23C przez ................ trzy tygodnie. Pewnie taką rybkę jadłeś Kiedyś dostałem w prezencie tak wędzonego jesiotra ( nieduży , ok. 20kg ) , którego konsumowałem przez pół roku, krojąc plasterki jak z szynki parmeńskiej. Mogłeś też trafić na rybkę suszoną w pełnym słońcu ok. 2 tygodnie- robią tak nad Dniestrem i nad j. Świteź Delicje.... aż mnie zassało ..... a wszystko bez soli. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.09.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 My tu o wędzeniu a ja w sobotę podciagnąłem komorę wedzarniczą o 7 wartst cegły i myślę że powoli koniec. Teraz myśle jak z tego zrobic jakiś węższy komin i zajmę się drzwiczkami z drewna do komory. Zawiasy już wmurowane. Na upartego już mógłby coś tam powędzić a w zamrażarce czeka 2kg łososia dzwonki i kilkanaście flądarek które przywieźliśmy wtydzień temu prosto z kutra z plaży po 5 zeta za kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasota 04.09.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ciekawa metoda, nie znalem jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.09.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ostatnio były lekki postępy. Całość jeszcze oczywiście nie skończona ale jak w tym tygodniu zrobię drzwiczki do komory wędzarniczej to w najbliższą sobotę 15-go będzie testowe wędzenie i być może pojawią się jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.09.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Mam nadzieję, że dziś uda mi się zamontować drzwiczki do komory wędzarni Bez daszku też można wędzić, najwyżej położę jakieś deseczki i kocyk bo raczej nie zdążę do soboty nic lepszego wykombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.09.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Drzwiczki zamontowane, po bokach są lekkie szpary gdyż cegła rozbiórkowa w nieco różnych wymiarach to i ciężko to wymurować tak aby szczelne było. Trzymajcie kciuki za jutrzejsze wędzenie. W planach flądry, dzwonko z łososia i ćwiartki z kurczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Drzwiczki zamontowane, po bokach są lekkie szpary gdyż cegła rozbiórkowa w nieco różnych wymiarach to i ciężko to wymurować tak aby szczelne było. Trzymajcie kciuki za jutrzejsze wędzenie. W planach flądry, dzwonko z łososia i ćwiartki z kurczaka Pamiętaj o obiecanych fotkach bo mnie ślina juz na myśl wędzonych rybuch cieknie po rękawach :D;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.09.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Pamiętaj o obiecanych fotkach bo mnie ślina juz na myśl wędzonych rybuch cieknie po rękawach :D;D Fotki będą z pewnością tylko nie wiem czy dam rade tu je wstawić Już nie mogę się doczekać a pogoda jak na razie sprzyja Może nawet dziś trochę pozadymiam aby zobaczyć czy te nieszczelne drzwi nie będą zbytnim kłopotem i czy na szybko nie muszę czegoś tu wykombinować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.09.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Wędzenie w nowym sprzecie zaliczone. O wiele łatwiej niż w beczce gdyż mamy jednostalny dopływ powietrza no i przelotnym deszczykiem nikt sie nie stresuje. Wszystko wyszło pyszne. W tym lapku mam ograniczone oprogramowanie i nie bardzo nawet wiem w czym pomniejszyć zdjęcia aby szło je na jakąś stronkę wstawić ale coś niebawem wymyślę Z nowej wedzarenki jestem bardzo zadowolony Efekt końcowy bardzo smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.09.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam. Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli ... To może Piotrulex daruj sobie już zdjęcia budowli a zapodaj to co uwędzone ... jak jest jeszcze co do zdjęcia pokazać oczywiście ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Nie błogosławieni ci którzy fotek i wędzonki nie uznali .Ja tam czekam na obiecane...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.09.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Fotki są zarówno zarówno w aparacie telefonicznym jak i fotograficznym. Tak więc zdjęcia będą jednak jak pisałem budowla choć działa nie jest jeszcze skończona ... Edytowane 19 Września 2012 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.09.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ostatnio w Carrefoure kupiłem 4kg patroszonego łososia za 15,99, do tego podudzie z indyka, jakiś boczek zapodam i ćwiartki z kurczaka. Już gromadzę towar na kolejne wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ostatnio w Carrefoure kupiłem 4kg patroszonego łososia za 15,99, do tego podudzie z indyka, jakiś boczek zapodam i ćwiartki z kurczaka. Już gromadzę towar na kolejne wędzenie Łosoś wędzony to bajka, gdzie te fotki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.