piotrulex 01.10.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Dziś może nowa fota z ostatniej soboty Boczki wyszły pyszne a biała kiełbasa za 10 zeta smakowała jak by kosztowała co najmniej 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.10.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Toruń, Toruń, a w sumie Czarne Błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.10.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Obiecana fota z ostatniej soboty Jak komus sie chce i potrafi moze zrobic z tegom obrazek prosto w poscie Tym razem boczki (parzone i surowe), Ćwiartki kurczaka, połówki kurczaka, biała kiełbaska, łosoś dzwonki i pałeczka z indyka która jako jedyna nie wyszła http://s1.zmniejszacz.pl/108/wedzenie_29__229193.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jak ty to godzisz ???Zrobiłeś to na pokaz ?Czy kontrolujesz te rodzaje wsadów.Każdy z rodzai przeca wymaga innego wędzenia.Ryba,kiełbasy,boczki,podudzia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.10.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 [ATTACH=CONFIG]139683[/ATTACH] Jak ty to godzisz ???Zrobiłeś to na pokaz ?Czy kontrolujesz te rodzaje wsadów.Każdy z rodzai przeca wymaga innego wędzenia.Ryba,kiełbasy,boczki,podudzia itp. Wiesz, teoretycznie może i tak, nie ma poojęcia. Moje kubki smakowe są super zadowolone, wszystkich innych zresztą też. Temperatura zwykle między 40 a 60stopni. Wkładam wszystko razem, najwcześniej wyjmuje rybki i małe ćwiartki (4 godzinki), po kolejnej godzinie większe ćwiartki. Połowki kurczaka i boczki wyjmowałem po około 7 godzinach. Następnym razem z połowek wyjmę piersi i zrobie je na osobnym wieszaku, są dość grube i po jakis 5 godzinach głębiej były niedowędzone. zostawiłem na 7 godzin i jeszcze nie smakowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jak dla mnie temperatura wędzenia 40-60 stC jest zbyt wysoka ale jak sam prawisz : Moje kubki smakowe są super zadowolone, wszystkich innych zresztą też. więc coś w tym jest.Jedno ale.ale..Moje podudzia ,kurczak w całości,piersi pekluję 2 dni.Jest to specyficzny rodzaj mięsa i potrzebuje innej obróbki.Zimny dym to temp około 15-25 stC.Raz jest to w przypadku kurczaka 12 h a raz 15 h.Smak jest wtedy nieco inny jak ten którego wędzimy -pieczemy -grillujemy w wędzarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.10.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jak dla mnie temperatura wędzenia 40-60 stC jest zbyt wysoka ale jak sam prawisz : więc coś w tym jest.Jedno ale.ale..Moje podudzia ,kurczak w całości,piersi pekluję 2 dni.Jest to specyficzny rodzaj mięsa i potrzebuje innej obróbki.Zimny dym to temp około 15-25 stC.Raz jest to w przypadku kurczaka 12 h a raz 15 h.Smak jest wtedy nieco inny jak ten którego wędzimy -pieczemy -grillujemy w wędzarce. Ja pekluje w zalewie około 12 godzin, zaparzam 10-12 minut od zagotowania po wrzuceniu do wrzątku i wędzę 4-5 godzin w 40-60 stopniach i tak bardzo nam Wszystkim smakuje, ze wolę nic nie modyfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 zrozumiałem i nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jak dla mnie temperatura wędzenia 40-60 stC jest zbyt wysoka ale jak sam prawisz : więc coś w tym jest.Jedno ale.ale..Moje podudzia ,kurczak w całości,piersi pekluję 2 dni.Jest to specyficzny rodzaj mięsa i potrzebuje innej obróbki.Zimny dym to temp około 15-25 stC.Raz jest to w przypadku kurczaka 12 h a raz 15 h.Smak jest wtedy nieco inny jak ten którego wędzimy -pieczemy -grillujemy w wędzarce. Te dwanaście / piętnaście godzin kwitniesz przy ogniu, czy masz jakieś sposoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Widzisz drogi Piotrze to nie jest tak jak ze spalinami w ciągu kominowym pińcet....600.....itd.Pamiętaj ,że umiejętność peklowania to umiejętność podejmowania szybkich decyzji..Wolno t / z dobrze i skutecznie.Właściwie to można to podzielić na etapy i wędzić w w / w temp nawet kilka dni ale to już ińsza sztuka ,której i tak nie skumasz.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 W sumie masz rację, mało kumaty jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 zrozumiałem i nie mam więcej pytań. Następnym razem jednak całkiem surowy boczek, jedynie po peklowaniu ale bez parzenia zostawię dodatkowo na noc w wędzarence gdzie przed pójściem spać wpakuje większy klocek olszyny. Jest smaczny ale zawsze trzeba cos modyfikować. Dla kurczaka czy ryb to moim zdaniem zbędne godziny Boczki miałem takie po około 300-400g w paskach jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Wywołany do tablicy powiem ,że się trochę rozjeżdżamy w tym wędzeniu.Mówiłem o peklowanym kurczaku a o rybach wspomniałem tylko po to by wiedzieć jak je mocować by nie spadały.Dla kurczaka wcale nie są zbędna ale wręcz wskazane bo upiec i odymić na gorąco to każdy głupi potrafi.Zrób pierś z kurczaka tak jak robisz a ja zrobię po swojemu ,gwarantuje ci ,że moja będzie bardziej soczysta i na dodatek tą soczystość będzie trzymać cały czas.Widzę ,że i w wędzeniu ryb nie jesteś za mocny więc pozostawię to bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 W sumie masz rację, mało kumaty jestem. W sprawach wędzenia kury i ryb na pewno bo w sumie i kiedy taki fachman ma czas na wędzenia......a wędzarke to ty masz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.10.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 ... Widzę ,że i w wędzeniu ryb nie jesteś za mocny więc pozostawię to bez komentarza. Możesz śmiało komentować bo jak na razie to idzie Ci to całkiem świetnie Kiedyś pisałem, że jestem "za mocny"? Wcale się za takiego nie uważam. Ty tu jesteś numer 1 i wszyscy Cię wielbimy, chwalimy i pokłony do samej ziemi walimy. Gratuluje świetnego samopoczucie i niesamowitej samooceny Nie wiem czy przy moich nie za mocnych umiejętnościach wędzenia jestem godzien aby czytać co napisze taki mistrz jak Ty. Muszę się zastanowić ... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Możesz śmiało komentować bo jak na razie to idzie Ci to całkiem świetnie Kiedyś pisałem, że jestem "za mocny"? Wcale się za takiego nie uważam. Ty tu jesteś numer 1 i wszyscy Cię wielbimy, chwalimy i pokłony do samej ziemi walimy. Gratuluje świetnego samopoczucie i niesamowitej samooceny Nie wiem czy przy moich nie za mocnych umiejętnościach wędzenia jestem godzien aby czytać co napisze taki mistrz jak Ty. Muszę się zastanowić ... Powodzenia Bez zbędnego partykularyzmu.Z deka wulgaryzujesz a na dewianta mi nie wyglądasz .Pomiń te epitety bo niczemu dobremu nie służą .Myślałem ,że wędzenia to taka fajna sprawa ale widać myliłem się i to mocno. zrozumiałem i nie mam więcej pytań. Chyba powinienem zostać przy tym swoim cytacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.10.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) Witam. Querva ... nawet w takim fajnym temacie zaczyna być kwaśno ... Starszy Nadżołędziowy Sztabowy ... co jest ... Pozdrawiam. Edytowane 5 Października 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.10.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Piotrulex, nie przejmuj się. Masz swoje hobby, masz swoją pasję, wiesz co jesz itd..nikt widocznie najadł się jakiegoś badziewia z marketu i chemia uderzyła mu do głowy, rób swoje i kontynuuj, jak coś nowego upichcisz śmiało wrzucaj opisy i fotki, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.10.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Robicie chyba sztuczny problem. Chłopaki mają prawo się pokłócić przy tak istotnej czynności i sami sobie z tym poradzą, oblizując przy okazji tłuste łapki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.10.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Nie neguję tego używając nie potrzebnych epitetów.Ścieranie się poglądów na takim etapie to moim zdaniem dobra rzecz nie przynosząca ujmy na honorze pytającemu i odpowiadającemu. Wędzarke mam i wędzę tam różne rodzaje mięs ryb itp.To nie mój konik jak u kolo piotrulex. Nie wędzę w niej takim sposobem jak on.Powtarzam wędzę.Do każdego z rodzai używam innego rodzaju drewna dlatego wsady pokazane przez piotrulex to nie mój myk.Wiadomo ,że to właśnie rodzaj drewna nadaje koloru wędzonej potrawie ale każdy robi po swojemu i tak mięsa po zapeklowaniu wędzę gorącym dymem dobrych kilka godzin a potem je parzę.Kurczaka wędzę zimnym dymem a przede wszystkim piersi. Rybę zimnym dymem także po zapeklowaniu ale do natychmiastowego jedzenia wędzę również w wyższej temp.Jeśli nie pekluje np szaszłyki,białe surowe kiełbasy udka,takie na imprezę wkładam do wędzarki i poddaje obróbce cieplnej.Wędzarnie mam drewnianą prostą z siatką na spady i listwami na szaszłyki,Rożen na całego kurczaka bez silniczka .Pokręcam nim jak Kwiczoł jagnię.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts