niktspecjalny 06.10.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Piotrulex, nie przejmuj się. Masz swoje hobby, masz swoją pasję, wiesz co jesz itd.. nikt widocznie najadł się jakiegoś badziewia z marketu i chemia uderzyła mu do głowy, rób swoje i kontynuuj, jak coś nowego upichcisz śmiało wrzucaj opisy i fotki, powodzenia. Zachowujesz się jak...............nic nie wniosłeś tylko przypiąłeś mi łatkę.Masz wędzarnię???Wędzisz w niej ryby (na jakich haczykach),Długi masz ciąg dymowy???Masz wędzarnie drewnianą czy murowaną???Jakiej chemii używasz do peklowania???W jakich temp wędzisz???Masz swoje sposoby na wędzenie kury???A drewna jakiego używasz bo to od rodzaju drewna zależy jak będzie wyglądało i smakowało???Olchą akacją bo to cytrynowy kolor,a może klonem,bukiem czy jesionem bo to barwa złocistożółta,może wreszcie dębem na brązowy czy gruszą na czerwono???To jak to u ciebie jest kuminiarzu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 06.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Zapraszam do odwiedzenia TARGÓW BUDOWLANYCH W Szczecinie przy ulicy Struga . sobota 10.00-18.00niedziela 10.00-17.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.10.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Trzeba było przeczytać post 280, a nie wymądrzać się znowu czytałem czytałem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.10.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 bohuniu a gdzie się podział twój wlot................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 czytałem czytałem;) to nie było do Cię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.10.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 to nie było do Cię... ale zaczytać mgłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgielsk 13.10.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Mam coś takiego http://allegro.pl/hak-haki-do-wedzenia-ryb-potrojne-duze-300mm-i2639282431.html Wbijaję się 3 ostrza w okolice kręgosłupa a 2 rozpórki rozchylają brzuszek mam samoróbki czy to prawda że ryby przed wędzeniem powinnosię solidnie osuszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 13.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 czy to prawda że ryby przed wędzeniem powinnosię solidnie osuszyć ? Dokładnie. Sucha, lśniąca skórka to przy rybkach podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 czy to prawda że ryby przed wędzeniem powinnosię solidnie osuszyć ? Najlepiej na słonku i wietrze nawet z 4 godzinki, ąż rybka zesztywnieje, wtedy się uwędzi a nie zaparzy z powodu nadmiaru wilgoci ... My oczywiście cały czas wędzimy i zdjęcia robimy ale jakoś straciłem ochotę aby czymkolwiek się tu dzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.10.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Kupiłem trzy kubiki olchy do wędzenia, na cały rok stercza mi taka ilość. W najbliższą sobotę wędzenie, nie mogę się już doczekać, mięsiwo oczywiście siedzi już w zalewie. Potrulex jak tam? Wędzisz co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.10.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Kupiłem trzy kubiki olchy do wędzenia, na cały rok stercza mi taka ilość. W najbliższą sobotę wędzenie, nie mogę się już doczekać, mięsiwo oczywiście siedzi już w zalewie. Potrulex jak tam? Wędzisz co ... No tak, jak zacząłem to już przestać nie mogę Ile kosztuje olcha? Na moich terenach to najpopularniejsze drewno na podmokłych łąkach. Jedno taki solidniejsze na cały sezon mi spokojnie wystarczy Tzn wystarczało jak może z 4-5 razy w roku beczkę uruchamiałem, teraz to sam nie wiem choć mniej się spala z takim niewielkim dopływem powietrza do paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Jak na fotkach piotrulex wędzarka spoko czego nie widać u kuminiarza.Ale ja nie o tym. Mam nowy przepis na wędzenie małych ryb.Rybki trzeba warstwami przesypać gruboziarnistą solą i po dwóch dniach płuczemy i wsadzamy do solanki.Solanka identyczna jak do mięsa tylko w proporcji 1/2 mniej.I tak 24 h i płukanko dokładne.Osuszamy najlepiej na naturalnym powietrzu i do wędzenia .Jadłem wcale nie słone i lepsze od szprotek i piklingów.Polecam. p.s zapomniałem dodać ,że kolega wędził je na oko bez termometru w takie prostej wędzarce jak wkładałem rękę na ryby dym nie parzył.Rybki capiły przyjemnie i były złote.Wędził 3,5 h Edytowane 22 Października 2012 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 22.10.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 No tak, jak zacząłem to już przestać nie mogę Ile kosztuje olcha? Płaciłem 160 złociszy za kubik z przywozem i podziabane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.10.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Płaciłem 160 złociszy za kubik z przywozem i podziabane. To w zasadzie tak jak kominkowe. Mi by było szkoda kapusty lecz jak mówiłem dookoła nas duzo tego rośnie Wczoraj byłem w Tesco a tam łososie patroszone z łbem po 12,99 zł/kg Kupiłem więc 3 sztuki po prawie 3 kg każdy, już są oskrobane, pocięte, leżą w solance i dziś koło 17 rozpalam wędzarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.10.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 ... Wczoraj byłem w Tesco a tam łososie patroszone z łbem po 12,99 zł/kg ... Z ciekawości zważyłem po uwędzeniu i przeliczyłem koszta. Po odjęciu łbów i ogonów z większym kawałkiem mięsa (zwykle gotujemy spory gar rewelacyjnego rosołku rybnego z dużą ilością warzyw) wyszedł mi kilogram gotowego wyrobu w cenie 19,50zł. Myślę, że to niezła cena. Wędzenie 4,0-4,5 godziny ale muszę zmajstrować jakiś deflektor nad wylotem rury gdy z skierowana jest pod kątem w kierunku drzwiczek i ryby na pierwszym drążku znacznie szybciej i mocniej łapią kolor. Zasadniczo samo się wędziło, byłem może z 4-5 razy skontrolować termometr i dołożyć drewna olchowego . Temperatura między 40 a 60 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 My oczywiście cały czas wędzimy i zdjęcia robimy a fotki z tego wędzenia ryb ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.10.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 No to se powędziliśmy rybki................fotki zajefajne ..chyba zacznę wędzić swoje w "BABCI";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.10.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dziś troszkę zaszalałem, fotki przedstawiają efekty mojej pracy. Następnym razem kolej na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Dziś troszkę zaszalałem, fotki przedstawiają efekty mojej pracy. Następnym razem kolej na ryby. Kominiarzu z szacunkiem do tych dwóch fotek ale ja bym wolał fotki nie z wiadra tylko z twojej wędzarni w trakcie wędzenia jak np. sprawdzasz to co się w niej pitrasi ???Jakie masz rozwiązania zastosowane w niej, poparte także fotkami itp. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 np. takie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.