Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe


bohusz

Recommended Posts

Piotrulex, nie przejmuj się. Masz swoje hobby, masz swoją pasję, wiesz co jesz itd..

nikt widocznie najadł się jakiegoś badziewia z marketu i chemia uderzyła mu do głowy, rób swoje i kontynuuj, jak coś nowego upichcisz śmiało wrzucaj opisy i fotki, powodzenia.

 

Zachowujesz się jak...............nic nie wniosłeś tylko przypiąłeś mi łatkę.Masz wędzarnię???Wędzisz w niej ryby (na jakich haczykach),Długi masz ciąg dymowy???Masz wędzarnie drewnianą czy murowaną???Jakiej chemii używasz do peklowania???W jakich temp wędzisz???Masz swoje sposoby na wędzenie kury???A drewna jakiego używasz bo to od rodzaju drewna zależy jak będzie wyglądało i smakowało???Olchą akacją bo to cytrynowy kolor,a może klonem,bukiem czy jesionem bo to barwa złocistożółta,może wreszcie dębem na brązowy czy gruszą na czerwono???To jak to u ciebie jest kuminiarzu???

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy to prawda że ryby przed wędzeniem powinnosię solidnie osuszyć ?

 

Najlepiej na słonku i wietrze nawet z 4 godzinki, ąż rybka zesztywnieje, wtedy się uwędzi a nie zaparzy z powodu nadmiaru wilgoci ...

 

My oczywiście cały czas wędzimy i zdjęcia robimy ale jakoś straciłem ochotę aby czymkolwiek się tu dzielić :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem trzy kubiki olchy do wędzenia, na cały rok stercza mi taka ilość. W najbliższą sobotę wędzenie, nie mogę się już doczekać, mięsiwo oczywiście siedzi już w zalewie. Potrulex jak tam? Wędzisz co ...

 

No tak, jak zacząłem to już przestać nie mogę :)

 

Ile kosztuje olcha?

 

Na moich terenach to najpopularniejsze drewno na podmokłych łąkach. Jedno taki solidniejsze na cały sezon mi spokojnie wystarczy :) Tzn wystarczało jak może z 4-5 razy w roku beczkę uruchamiałem, teraz to sam nie wiem choć mniej się spala z takim niewielkim dopływem powietrza do paleniska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na fotkach piotrulex wędzarka spoko czego nie widać u kuminiarza.Ale ja nie o tym. Mam nowy przepis na wędzenie małych ryb.Rybki trzeba warstwami przesypać gruboziarnistą solą i po dwóch dniach płuczemy i wsadzamy do solanki.Solanka identyczna jak do mięsa tylko w proporcji 1/2 mniej.I tak 24 h i płukanko dokładne.Osuszamy najlepiej na naturalnym powietrzu i do wędzenia .Jadłem wcale nie słone i lepsze od szprotek i piklingów.Polecam.:);)

 

p.s zapomniałem dodać ,że kolega wędził je na oko bez termometru w takie prostej wędzarce jak wkładałem rękę na ryby dym nie parzył.Rybki capiły przyjemnie i były złote.Wędził 3,5 h

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płaciłem 160 złociszy za kubik z przywozem i podziabane.

 

To w zasadzie tak jak kominkowe. Mi by było szkoda kapusty lecz jak mówiłem dookoła nas duzo tego rośnie

 

Wczoraj byłem w Tesco a tam łososie patroszone z łbem po 12,99 zł/kg

 

Kupiłem więc 3 sztuki po prawie 3 kg każdy, już są oskrobane, pocięte, leżą w solance i dziś koło 17 rozpalam wędzarnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Wczoraj byłem w Tesco a tam łososie patroszone z łbem po 12,99 zł/kg ...

 

Z ciekawości zważyłem po uwędzeniu i przeliczyłem koszta. Po odjęciu łbów i ogonów z większym kawałkiem mięsa (zwykle gotujemy spory gar rewelacyjnego rosołku rybnego z dużą ilością warzyw) wyszedł mi kilogram gotowego wyrobu w cenie 19,50zł. Myślę, że to niezła cena. Wędzenie 4,0-4,5 godziny ale muszę zmajstrować jakiś deflektor nad wylotem rury gdy z skierowana jest pod kątem w kierunku drzwiczek i ryby na pierwszym drążku znacznie szybciej i mocniej łapią kolor. Zasadniczo samo się wędziło, byłem może z 4-5 razy skontrolować termometr i dołożyć drewna olchowego :). Temperatura między 40 a 60 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś troszkę zaszalałem, fotki przedstawiają efekty mojej pracy. Następnym razem kolej na ryby.

Kominiarzu z szacunkiem do tych dwóch fotek ale ja bym wolał fotki nie z wiadra tylko z twojej wędzarni w trakcie wędzenia jak np. sprawdzasz to co się w niej pitrasi ???Jakie masz rozwiązania zastosowane w niej, poparte także fotkami itp. ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...