piotrulex 30.10.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Dziś troszkę zaszalałem, fotki przedstawiają efekty mojej pracy. Następnym razem kolej na ryby. Dla mnie bomba Dość zaawansowany temat, jak możesz to opisz troszkę co tu zmajstrowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Ja wiem ,że to piknie wygląda i smakuje ale wolałbym znać miejsce jak w temacie topiku ,gdzie zostało stworzone???Co zrobić aby właśnie z takiej wędzarni wychodziły takie smaczne cuda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.10.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam. np. takie To mówisz że i sumka dymisz w całości ... Weź no napisz do jakich rozmiarów rybkę w całości robisz i czy to uzależniasz od wymiarów komory wędzarniczej tylko czy też stricte od wielkości tuszek/dzwonek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 01.11.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Dla mnie bomba Dość zaawansowany temat, jak możesz to opisz troszkę co tu zmajstrowałeś W sumie nic specjalnego. Solankę robimy na tzw. jajko, później mięsko kupowane od sprawdzonego dostawcy na targu czyli: szyneczka, baleron, golonka bez kości, boczuś i polędwica ląduje tam na około 10 dni, następnie po wyjęciu z solanki moczę wszystko około dwóch godzinek w czystej, zimnej wodzie, następnie dla smaku robię takie powiedzmy saszetki w których umieszczam czosnek z liściem laurowym, następnie na mięsko idą siatki. Wędzę różnie, raz trzy, raz cztery godziny w różnych temperaturach od 60oC do nawet chwilowo w ostatniej fazie nawet do 80 w wzwyż. Później już w domku parzymy wszystko z półtorej godzinki ( jak kilo mięsa to godzina, jak dwa kilo dwie godziny) i gotowe. Wędzeniem zaraziłem się u kolegi, który wcześniej miał wędzarnię. Jest to zaraźliwe, po prostu każdy kto spróbuje lub podpatrzy nie może już przestać myśleć o budowie swojego sprzętu do wędzenia i konsumpcji wędlin przez siebie przygotowanych na bank lepszych od sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 01.11.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Kominiarzu z szacunkiem do tych dwóch fotek ale ja bym wolał fotki nie z wiadra tylko z twojej wędzarni w trakcie wędzenia jak np. sprawdzasz to co się w niej pitrasi ???Jakie masz rozwiązania zastosowane w niej, poparte także fotkami itp. ??? Komorę wędzarniczą mam wymurowaną z cegły pełnej czerwonej, cegła jak wiadomo ma dużą pojemność cieplną więc rozgrzewanie wędzarni w moim przypadku to min. jedna godzina. Sufit komory wykonałem lekko pod kątem tek aby dym skierować do kanału kominowego. Wędzenie kończyłem jak było już ciemno, więc w zadymionej komorze po cimoku komórką nie wychodzą super foty, ale jak coś znajdę to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam. To mówisz że i sumka dymisz w całości ... Weź no napisz do jakich rozmiarów rybkę w całości robisz i czy to uzależniasz od wymiarów komory wędzarniczej tylko czy też stricte od wielkości tuszek/dzwonek. Pozdrawiam. Jeżeli nigdy nie przygotowywałeś np. suma do wędzenia to sobie daruj te podchody bo to trudne zajęcie.Lepiej jedź nad jeziorko złap koluchów-sumik karłowaty.....i na drutach w/w sposób uwędź.Jeśli jeździsz po marketach czasami na lodzie leża sumy tam dopasujesz go do wymiaru swojej komory wędzarnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.11.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Witam. Tak się tylko pytałem ... nie tak dawno widziałem jesiotry, sumy i szczupaki takie powyżej metra wędzone w całości, albo podwędzane i suszone następnie ... też w całości Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.11.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 ... szyneczka, baleron, golonka bez kości, boczuś i polędwica ląduje tam na około 10 dni ... My znów będziemy wędzić w najbliższy weekend i dziś tez chcę poszukać jakiejś szyneczki około 1kg i spróbować. Mam przepis na 4 dni peklowania i nastrzykiwanie więc muszę jeszcze jakąś strzykawę z igłą kupić Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.11.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Ja się zaopatruje tu bo żem z pod Lublina http://www.madpol.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dziś jestem na wyjeździe a w okolicy Płocka przy Wiśle sporo ryb sprzedają. Korcił mnie sum za 16-18 zeta i Jesiotr za 26-28. Jako że nie mam miejsca w zamrazarce o wędzić mogę dopiero w sobotę spasowałem. Kupiłem jedynie skromnego leszcze nieca 3kg po 5 zeta za kilogram ale on dziś i jutro wskakuje na patelnie . Jak jakieś dzwonko wejdzie do zamrażary to dołożę go łososia. W Carrefourze chyba od jutra będzie za 13,99 zł/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 piotrulex i kominiarz dominujecie w tym topiku ale z całym szacunkiem pokazujcie foty ze swoich wędzarni i ich produkty tam wiszące.To że,piotrulex kolo locka rybamy handlują źle się przenosi na tytuł wątku.Wolałbym aby tu pokazywać wędzarnie ,grille.kominki ogrodowe na fotkach a o przepisach i wielkości mięs ryb założyłbym inny topik i tam uprawiał gospodarkę wędzarnianą ;);) Ludziska chcieli by zapewne wiedzieć jak wygląda cudo ,które wędzi coś i jak praktycznie pokazujący rozwiązał to zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.11.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) ... ale z całym szacunkiem pokazujcie foty ze swoich wędzarni i ich produkty tam wiszące ... Szanowny forumowiczu. Myślałem, że nie będę musiał tego pisać ale niestety przeceniłem Twoją domyślność więc będzie prosto z mostu. Po Twoich wypowiedziach, po tym jak traktujesz mnie i innych, naszą niewiedzę, zainteresowania czy pasję Z CAŁYM SZACUNKIEM nie interesuje mnie absolutnie wcale czego Ty ode mnie oczekujesz, czego sobie życzysz i co byś chciał abym ja tu wstawiał itd Założenie osobnego tematu o technologii wędzenia, przyprawiania, przepisach itd to niezły pomysł choć ja serdecznie polecam http://wedlinydomowe.pl/ Chcesz założyć, zakładaj. Jak mnie zainteresuje i będę chciał to z chęcią poczytam i napiszę Zwracasz uwagę że informuje gdzie kupuje ryby choć bardziej chodziło mi o to jakie i za ile. Sam piszesz gdzie kupujesz pod Lublinem pomocne materiały - znasz przysłowie o Kotle i Garnku? Dziękuję za uwagę, przyjmij to do wiadomości i z całym szacunkiem bez obrazy Z góry dziękuję Edytowane 7 Listopada 2012 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Gościuńciu nie zrozumiałeś tego co chciałem ci powiedzieć i .........................chwała ci za to.Tkwij sobie w tym co uprawiasz ale na litość Boska nie wciągaj w nią mnie bez powodu.SZANOWNY FOROWICZU wcale nie odnoszę się do twojej pasji źle a tym bardziej do zainteresowań jakimi karnisz FM w topiku który ma mówić o : Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe.Celowo wspomniałem by przepisy i spostrzeżenia z nich potraktować w innym miejscu. Nie zrozumiałeś , to i ci druga chwała za to.Link ,który tak serdecznie polecasz nie jest przedmiotem sprawy .Jest natomiast potwierdzeniem tego co chciałem ci przekazać .Sam wdałem sie wciągnąć w dyskusję nie na temat za co serdecznie przepraszam czytających . p.s. ..Zwracasz uwagę że informuje gdzie kupuje ryby choć bardziej chodziło mi o to jakie i za ile. Sam piszesz gdzie kupujesz pod Lublinem pomocne materiały - znasz przysłowie o Kotle i Garnku?........ To wytłuszczone tłumaczy co miałem na myśli.Natomiast to duże jak nietrafnie oceniłeś mnie wedle twojej teorii na tematy ,które powinny być opisywane w tym topiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Od dziś nie interesuje mnie jakie ryby,mięsa ich ceny,marynaty itp będziesz serwował w tym wątku..Chylę czoła przed takim znawcą ,który tak wspaniale potrafi oceniać to czego cały czas doświadcza. serdecznie pozdrawiam jak to czyni Forest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dla równowagi: http://www.smoker.com.pl/oferta/grillo-wedzarnia-mobilna-smoker-1.html może w ogrodzie własnym by się nie sprawdziła taka ciuchcia ale u przyjaciela gdyby przyjechać i zrobić bibkę........ na pewno i owszem.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni Tu także mój wieloletni przeciwnik zajefajnie przedstawiał soje budowle i nie tylko Nawet kominiarz fajnie to tam pokazywał w poście #15 z 21-11-2005 20:17 Edytowane 7 Listopada 2012 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Post #57 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni/page3a w nim to cacko bardzo fajne.To tak dla przypomnienia co niektórym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Ta szefa bije wszystkie jakie widziałem http://www.chefpaul.net/texas/texasA001.html :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni/page4 stukpuk w poście #71 fajnie to zobrazował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.11.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dla kolo w/w to takie nie oczywiste http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni/page5 tu natomiast posty z budowli jakie ludziska se postawili Wejście moje miało na celu zapoznanie sie z dzisiejszymi aranżacjami bo te wyżej bardzo fajne znam już od tylu lat szanowny piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.