Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe


bohusz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

np. takie

To mówisz że i sumka dymisz w całości ...

Weź no napisz do jakich rozmiarów rybkę w całości robisz i czy to uzależniasz od wymiarów komory wędzarniczej tylko czy też stricte od wielkości tuszek/dzwonek.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie bomba :)

 

Dość zaawansowany temat, jak możesz to opisz troszkę co tu zmajstrowałeś :)

 

W sumie nic specjalnego. Solankę robimy na tzw. jajko, później mięsko kupowane od sprawdzonego dostawcy na targu czyli: szyneczka, baleron, golonka bez kości, boczuś i polędwica ląduje tam na około 10 dni, następnie po wyjęciu z solanki moczę wszystko około dwóch godzinek w czystej, zimnej wodzie, następnie dla smaku robię takie powiedzmy saszetki w których umieszczam czosnek z liściem laurowym, następnie na mięsko idą siatki. Wędzę różnie, raz trzy, raz cztery godziny w różnych temperaturach od 60oC do nawet chwilowo w ostatniej fazie nawet do 80 w wzwyż. Później już w domku parzymy wszystko z półtorej godzinki ( jak kilo mięsa to godzina, jak dwa kilo dwie godziny) i gotowe. Wędzeniem zaraziłem się u kolegi, który wcześniej miał wędzarnię. Jest to zaraźliwe, po prostu każdy kto spróbuje lub podpatrzy nie może już przestać myśleć o budowie swojego sprzętu do wędzenia i konsumpcji wędlin przez siebie przygotowanych na bank lepszych od sklepowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kominiarzu z szacunkiem do tych dwóch fotek ale ja bym wolał fotki nie z wiadra tylko z twojej wędzarni w trakcie wędzenia jak np. sprawdzasz to co się w niej pitrasi ???Jakie masz rozwiązania zastosowane w niej, poparte także fotkami itp. ???

 

Komorę wędzarniczą mam wymurowaną z cegły pełnej czerwonej, cegła jak wiadomo ma dużą pojemność cieplną więc rozgrzewanie wędzarni w moim przypadku to min. jedna godzina. Sufit komory wykonałem lekko pod kątem tek aby dym skierować do kanału kominowego. Wędzenie kończyłem jak było już ciemno, więc w zadymionej komorze po cimoku komórką nie wychodzą super foty, ale jak coś znajdę to wrzucę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

To mówisz że i sumka dymisz w całości ...

Weź no napisz do jakich rozmiarów rybkę w całości robisz i czy to uzależniasz od wymiarów komory wędzarniczej tylko czy też stricte od wielkości tuszek/dzwonek.

Pozdrawiam.

 

Jeżeli nigdy nie przygotowywałeś np. suma do wędzenia to sobie daruj te podchody bo to trudne zajęcie.Lepiej jedź nad jeziorko złap koluchów-sumik karłowaty.....i na drutach w/w sposób uwędź.Jeśli jeździsz po marketach czasami na lodzie leża sumy tam dopasujesz go do wymiaru swojej komory wędzarnianej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... szyneczka, baleron, golonka bez kości, boczuś i polędwica ląduje tam na około 10 dni ...

 

My znów będziemy wędzić w najbliższy weekend i dziś tez chcę poszukać jakiejś szyneczki około 1kg i spróbować. Mam przepis na 4 dni peklowania i nastrzykiwanie więc muszę jeszcze jakąś strzykawę z igłą kupić :)

 

Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś jestem na wyjeździe a w okolicy Płocka przy Wiśle sporo ryb sprzedają. Korcił mnie sum za 16-18 zeta i Jesiotr za 26-28. Jako że nie mam miejsca w zamrazarce o wędzić mogę dopiero w sobotę spasowałem. Kupiłem jedynie skromnego leszcze nieca 3kg po 5 zeta za kilogram ale on dziś i jutro wskakuje na patelnie :). Jak jakieś dzwonko wejdzie do zamrażary to dołożę go łososia. W Carrefourze chyba od jutra będzie za 13,99 zł/kg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piotrulex i kominiarz dominujecie w tym topiku ale z całym szacunkiem pokazujcie foty ze swoich wędzarni i ich produkty tam wiszące.To że,piotrulex kolo locka rybamy handlują źle się przenosi na tytuł wątku.Wolałbym aby tu pokazywać wędzarnie ,grille.kominki ogrodowe na fotkach a o przepisach i wielkości mięs ryb założyłbym inny topik i tam uprawiał gospodarkę wędzarnianą :yes::D;););)

 

Ludziska chcieli by zapewne wiedzieć jak wygląda cudo ,które wędzi coś i jak praktycznie pokazujący rozwiązał to zjawisko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... ale z całym szacunkiem pokazujcie foty ze swoich wędzarni i ich produkty tam wiszące ...

 

Szanowny forumowiczu. Myślałem, że nie będę musiał tego pisać ale niestety przeceniłem Twoją domyślność więc będzie prosto z mostu.

 

Po Twoich wypowiedziach, po tym jak traktujesz mnie i innych, naszą niewiedzę, zainteresowania czy pasję

 

Z CAŁYM SZACUNKIEM nie interesuje mnie absolutnie wcale czego Ty ode mnie oczekujesz, czego sobie życzysz i co byś chciał abym ja tu wstawiał itd

 

Założenie osobnego tematu o technologii wędzenia, przyprawiania, przepisach itd to niezły pomysł choć ja serdecznie polecam http://wedlinydomowe.pl/

 

Chcesz założyć, zakładaj. Jak mnie zainteresuje i będę chciał to z chęcią poczytam i napiszę

 

Zwracasz uwagę że informuje gdzie kupuje ryby choć bardziej chodziło mi o to jakie i za ile. Sam piszesz gdzie kupujesz pod Lublinem pomocne materiały - znasz przysłowie o Kotle i Garnku?

 

Dziękuję za uwagę, przyjmij to do wiadomości i z całym szacunkiem bez obrazy ;)

 

Z góry dziękuję :)

Edytowane przez piotrulex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gościuńciu nie zrozumiałeś tego co chciałem ci powiedzieć i .........................chwała ci za to.Tkwij sobie w tym co uprawiasz ale na litość Boska nie wciągaj w nią mnie bez powodu.SZANOWNY FOROWICZU wcale nie odnoszę się do twojej pasji źle a tym bardziej do zainteresowań jakimi karnisz FM w topiku który ma mówić o : Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe.Celowo wspomniałem by przepisy i spostrzeżenia z nich potraktować w innym miejscu. Nie zrozumiałeś , to i ci druga chwała za to.Link ,który tak serdecznie polecasz nie jest przedmiotem sprawy .Jest natomiast potwierdzeniem tego co chciałem ci przekazać .Sam wdałem sie wciągnąć w dyskusję nie na temat za co serdecznie przepraszam czytających .

 

p.s.

 

..Zwracasz uwagę że informuje gdzie kupuje ryby choć bardziej chodziło mi o to jakie i za ile. Sam piszesz gdzie kupujesz pod Lublinem pomocne materiały - znasz przysłowie o Kotle i Garnku?........

To wytłuszczone tłumaczy co miałem na myśli.Natomiast to duże jak nietrafnie oceniłeś mnie wedle twojej teorii na tematy ,które powinny być opisywane w tym topiku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni

 

Tu także mój wieloletni przeciwnik zajefajnie przedstawiał soje budowle i nie tylko ;):yes:

Nawet kominiarz fajnie to tam pokazywał w poście #15 z 21-11-2005 20:17

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla kolo w/w to takie nie oczywiste :cool:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni/page5

tu natomiast posty z budowli jakie ludziska se postawili

Wejście moje miało na celu zapoznanie sie z dzisiejszymi aranżacjami bo te wyżej bardzo fajne znam już od tylu lat szanowny piotrulex

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...