Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe

bohusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

np. takie

To mówisz że i sumka dymisz w całości ...

Weź no napisz do jakich rozmiarów rybkę w całości robisz i czy to uzależniasz od wymiarów komory wędzarniczej tylko czy też stricte od wielkości tuszek/dzwonek.

Pozdrawiam.

Dla mnie bomba :)

Dość zaawansowany temat, jak możesz to opisz troszkę co tu zmajstrowałeś :)

W sumie nic specjalnego. Solankę robimy na tzw. jajko, później mięsko kupowane od sprawdzonego dostawcy na targu czyli: szyneczka, baleron, golonka bez kości, boczuś i polędwica ląduje tam na około 10 dni, następnie po wyjęciu z solanki moczę wszystko około dwóch godzinek w czystej, zimnej wodzie, następnie dla smaku robię takie powiedzmy saszetki w których umieszczam czosnek z liściem laurowym, następnie na mięsko idą siatki. Wędzę różnie, raz trzy, raz cztery godziny w różnych temperaturach od 60oC do nawet chwilowo w ostatniej fazie nawet do 80 w wzwyż. Później już w domku parzymy wszystko z półtorej godzinki ( jak kilo mięsa to godzina, jak dwa kilo dwie godziny) i gotowe. Wędzeniem zaraziłem się u kolegi, który wcześniej miał wędzarnię. Jest to zaraźliwe, po prostu każdy kto spróbuje lub podpatrzy nie może już przestać myśleć o budowie swojego sprzętu do wędzenia i konsumpcji wędlin przez siebie przygotowanych na bank lepszych od sklepowych.

Kominiarzu z szacunkiem do tych dwóch fotek ale ja bym wolał fotki nie z wiadra tylko z twojej wędzarni w trakcie wędzenia jak np. sprawdzasz to co się w niej pitrasi ???Jakie masz rozwiązania zastosowane w niej, poparte także fotkami itp. ???

Komorę wędzarniczą mam wymurowaną z cegły pełnej czerwonej, cegła jak wiadomo ma dużą pojemność cieplną więc rozgrzewanie wędzarni w moim przypadku to min. jedna godzina. Sufit komory wykonałem lekko pod kątem tek aby dym skierować do kanału kominowego. Wędzenie kończyłem jak było już ciemno, więc w zadymionej komorze po cimoku komórką nie wychodzą super foty, ale jak coś znajdę to wrzucę.

Witam.

To mówisz że i sumka dymisz w całości ...

Weź no napisz do jakich rozmiarów rybkę w całości robisz i czy to uzależniasz od wymiarów komory wędzarniczej tylko czy też stricte od wielkości tuszek/dzwonek.

Pozdrawiam.

Jeżeli nigdy nie przygotowywałeś np. suma do wędzenia to sobie daruj te podchody bo to trudne zajęcie.Lepiej jedź nad jeziorko złap koluchów-sumik karłowaty.....i na drutach w/w sposób uwędź.Jeśli jeździsz po marketach czasami na lodzie leża sumy tam dopasujesz go do wymiaru swojej komory wędzarnianej.

... szyneczka, baleron, golonka bez kości, boczuś i polędwica ląduje tam na około 10 dni ...

My znów będziemy wędzić w najbliższy weekend i dziś tez chcę poszukać jakiejś szyneczki około 1kg i spróbować. Mam przepis na 4 dni peklowania i nastrzykiwanie więc muszę jeszcze jakąś strzykawę z igłą kupić :)

Dzięki

Dziś jestem na wyjeździe a w okolicy Płocka przy Wiśle sporo ryb sprzedają. Korcił mnie sum za 16-18 zeta i Jesiotr za 26-28. Jako że nie mam miejsca w zamrazarce o wędzić mogę dopiero w sobotę spasowałem. Kupiłem jedynie skromnego leszcze nieca 3kg po 5 zeta za kilogram ale on dziś i jutro wskakuje na patelnie :). Jak jakieś dzwonko wejdzie do zamrażary to dołożę go łososia. W Carrefourze chyba od jutra będzie za 13,99 zł/kg

piotrulex i kominiarz dominujecie w tym topiku ale z całym szacunkiem pokazujcie foty ze swoich wędzarni i ich produkty tam wiszące.To że,piotrulex kolo locka rybamy handlują źle się przenosi na tytuł wątku.Wolałbym aby tu pokazywać wędzarnie ,grille.kominki ogrodowe na fotkach a o przepisach i wielkości mięs ryb założyłbym inny topik i tam uprawiał gospodarkę wędzarnianą :yes::D;););)

Ludziska chcieli by zapewne wiedzieć jak wygląda cudo ,które wędzi coś i jak praktycznie pokazujący rozwiązał to zjawisko.

... ale z całym szacunkiem pokazujcie foty ze swoich wędzarni i ich produkty tam wiszące ...

Szanowny forumowiczu. Myślałem, że nie będę musiał tego pisać ale niestety przeceniłem Twoją domyślność więc będzie prosto z mostu.

Po Twoich wypowiedziach, po tym jak traktujesz mnie i innych, naszą niewiedzę, zainteresowania czy pasję

Z CAŁYM SZACUNKIEM nie interesuje mnie absolutnie wcale czego Ty ode mnie oczekujesz, czego sobie życzysz i co byś chciał abym ja tu wstawiał itd

Założenie osobnego tematu o technologii wędzenia, przyprawiania, przepisach itd to niezły pomysł choć ja serdecznie polecam http://wedlinydomowe.pl/

Chcesz założyć, zakładaj. Jak mnie zainteresuje i będę chciał to z chęcią poczytam i napiszę

Zwracasz uwagę że informuje gdzie kupuje ryby choć bardziej chodziło mi o to jakie i za ile. Sam piszesz gdzie kupujesz pod Lublinem pomocne materiały - znasz przysłowie o Kotle i Garnku?

Dziękuję za uwagę, przyjmij to do wiadomości i z całym szacunkiem bez obrazy ;)

Z góry dziękuję :)

Edytowane przez piotrulex

Gościuńciu nie zrozumiałeś tego co chciałem ci powiedzieć i .........................chwała ci za to.Tkwij sobie w tym co uprawiasz ale na litość Boska nie wciągaj w nią mnie bez powodu.SZANOWNY FOROWICZU wcale nie odnoszę się do twojej pasji źle a tym bardziej do zainteresowań jakimi karnisz FM w topiku który ma mówić o : Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe.Celowo wspomniałem by przepisy i spostrzeżenia z nich potraktować w innym miejscu. Nie zrozumiałeś , to i ci druga chwała za to.Link ,który tak serdecznie polecasz nie jest przedmiotem sprawy .Jest natomiast potwierdzeniem tego co chciałem ci przekazać .Sam wdałem sie wciągnąć w dyskusję nie na temat za co serdecznie przepraszam czytających .

p.s.

..Zwracasz uwagę że informuje gdzie kupuje ryby choć bardziej chodziło mi o to jakie i za ile. Sam piszesz gdzie kupujesz pod Lublinem pomocne materiały - znasz przysłowie o Kotle i Garnku?........

To wytłuszczone tłumaczy co miałem na myśli.Natomiast to duże jak nietrafnie oceniłeś mnie wedle twojej teorii na tematy ,które powinny być opisywane w tym topiku.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni

Tu także mój wieloletni przeciwnik zajefajnie przedstawiał soje budowle i nie tylko ;):yes:

Nawet kominiarz fajnie to tam pokazywał w poście #15 z 21-11-2005 20:17

Edytowane przez niktspecjalny

Dla kolo w/w to takie nie oczywiste :cool:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11812-Budowa-grila-i-w-dzarni/page5

tu natomiast posty z budowli jakie ludziska se postawili

Wejście moje miało na celu zapoznanie sie z dzisiejszymi aranżacjami bo te wyżej bardzo fajne znam już od tylu lat szanowny piotrulex