Gość Konto usunięte_12* 16.05.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Odrazu zapodaj tą starą recepturę na wypiek chleba. Ten znajomek jak na razie (na trzeźwo) nie chciał zdradzić przepisu Może kiedyś (przy kielichu) się wygada Edytowane 16 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.05.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (...) lepiej pogłówkować przy rysowaniu, niż potem przy budowie. (...) "Co prowda, to prowda". Podobno niezłe piece (takie ogrodowe) ludziska z użyciem metalowych beczek robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.05.2011 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) Grille, wędzarnie Spotkałem ofertę gotowego wyrobu. Konstrukcja prosta, również do wykonania w własnym zakresie. Plusem dla takiego rozwiązania, jest możliwość ustawienia w dowolnym miejscu. Coś takiego: Edytowane 19 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.05.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ostatnia fotka przypomina mi ciuchcie naszego Chefa Paula ale za czorta nie mogę jej znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.05.2011 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Cena tego urządzenia to 4500 zł w wersji mniejszej i 7000 zł w wersji większej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondynka_z_taczka 19.05.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 to czasem lepiej jednak pokombinować z beczkami - jak się chcę wędzić to nie musi być aż tak skomplikowane by w rodzice w ogródku mają beczkę + rurę odprowadzającą wkopaną w ziemię - po wędzeniu składamy i nie ma ani takich dużych kosztów ani nie zajmuje dużo miejsca... bo weź gdzies postaw takiego kolosa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.05.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 to czasem lepiej jednak pokombinować z beczkami - jak się chcę wędzić to nie musi być aż tak skomplikowane by w rodzice w ogródku mają beczkę + rurę odprowadzającą wkopaną w ziemię - po wędzeniu składamy i nie ma ani takich dużych kosztów ani nie zajmuje dużo miejsca... bo weź gdzies postaw takiego kolosa... beczka też nie jest mała... o estetyce nie wspomnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 20.05.2011 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 beczka też nie jest mała... o estetyce nie wspomnę . Taaaa, a zawsze ładniej wygląda wkomponowana w otoczenie "stała" wędzarnia czy gril niż beczka. Chociaż beczkę można gdzieś za stodołą umieścić i nikomu to nie będzie przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.05.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Taaaa, a zawsze ładniej wygląda wkomponowana w otoczenie "stała" wędzarnia czy gril niż beczka. Chociaż beczkę można gdzieś za stodołą umieścić i nikomu to nie będzie przeszkadzało Beczkę można obłożyć kamieniami , obsadzić kwiatkami.... Można wiele ,jeśli tylko się chce i umie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.05.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Cena tego urządzenia to 4500 zł w wersji mniejszej i 7000 zł w wersji większej. Widziałem to ustrojstwo. Wynalazek bardzo fajny i plusem jest że mobilny, choć do przechowywania sporo miejsca potrzeba. Komora wędzarnicza niewielka, jeśli ktoś chce jednorazowo całą świnie przerobić to się nie nadaje, ale do uwędzenia kilku kawałków mięsa i dwóch kurczaków albo kilku kilo ryb będzie akuratna. Podana cena jest z kosmosu, to nawet w moim znielubionym sklepie na P o ponad tysiąc zł taniej, a na aledrogo w okolicach 1600-2000 zł np. http://allegro.pl/trzy-komorowy-grill-stalowy-z-wedzarka-ogrodowy-i1601550311.html http://allegro.pl/grillo-wedzarnia-grill-znakomita-ozdoba-ogrodu-i1610716694.html wersja bardziej chałupnicza i toporna jeszcze trochę tańsza http://allegro.pl/grilo-wedzarnia-i1624350037.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.05.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam. Wersja chałupnicza z samochodowych zbiorników po gazie LPG Tak na serio - to bardzo dobry materiał dla majsterkowicza chcącego zrobić coś takiego we własnym zakresie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.05.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Hejo, No i wiem trochę wiecej: Potrzebne są dwie beczki: Jedna to komora do pieczenia. Montuje się ją nad paleniskiem (na leżąco, i ta jest cała, można wykonać w niej 2 "półki"). Z pokrywy robi się "drzwiczki" do tego naszego "piekarnika" (można zamontować termometr). Drugą beczkę o promieniu większym o 10 cm, odpowiednio się przycina i montuje nad nad tą pierwszą tworząc konstrukcję dla ceglanej (kamiennej, jak kto woli) obudowy, zapewniajac jednocześnie przestrzeń do curkulacji ciepłego powietrza wokół komory "piekarnika". Do niej przyspawa się komin. Obie beczki montuje się na wumurowanym z cegieł (zgodnie ze sztuką) palenisku. Tyle wiem od kolegi męża, który kiedyś to robił i mówi, że to bardzo łatwe. (Zależy jak dla kogo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.05.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Doskonały grill można zrobić z bębna od pralki automatycznej, Stal nierdzewna , dziurki w koło - marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 21.05.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 ..a komin z żeliwnej rury kanalizacyjnej na pewno szybko się nie przepali.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.05.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) Doskonały grill można zrobić z bębna od pralki automatycznej, Stal nierdzewna , dziurki w koło - marzenie Pamiętam te czasy, niecałe dwadzieścia lat temu. Robiliśmy takowe ustrojstwa, były modne na działkach. Liczyliśmy za to 4 półlitrówki (wódki) czyli środka zmieniającego nastrój. Były to czasy gdy praktycznie robiło się na "przelew" Albo bardziej precyzyjnie, ja robiłem praktycznie "na przelew" Edytowane 21 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.05.2011 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 (edytowane) Pomijając wszelakie wynalazki, wędzarni, grilli z beczek i bębnów z pralek... Przecież miejsce gdzie stoi grill, wędzarnia, kominek otwarty w naszym ogrodzie to miejsce ważne, przeznaczone do spędzania wolnego czasu, odpoczynku i miejsce wszelakich spotkań towarzyskich. A więc miejsce w którym powinniśmy się czuć komfortowo, miejsce ładne i spełniajace nasze wymagania. Sytuacją komfortową jest gdy miejsce to jest zadaszane i umorzliwia spędzania czasu gdy pada deszcz. Poniżej zamieszczam kilka fotek z innych stron, które na szybko znalazłem w internecie. Ja u siebie planuję budowę grillo - wędzarni w altance pod zadaszeniem. Z paleniskiem otwartym. Edytowane 22 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.05.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Ja u siebie planuję budowę grillo - wędzarni w altance pod zadaszeniem. Z paleniskiem otwartym. A ja mam "w głowie" (na razie) projekcik "pieca" (grill+wędzarka+suszarnia grzybów/owoców) przystawiony do małej altany, aby nie zajmować w niej i tak już szczupłego miejsca. W altanie dostępne będą jedynie drzwiczki z blachy stalowej (zamówię u ślusarza), które zamykane będą jedynie na czas wędzenia. Grillowanie odbywać się będzie w tej samej komorze, co wędzenie po wsunięciu w prowadnice tacy na węgiel drzewny i rusztu. Podczas wędzenia na tych samych prowadnicach zawieszałbym kije wędzarnicze (oczywiście wielkość "amatorska"). Jeśli mi starczy samozaparcia, to spróbuję też zainstalować z boku kanału kominowego demontowalny wentylator, który by odciągał w bok dym z węgla drzewnego (bo podobno niezdrowy ), aby przypiekać potrawy możliwie bez udziału dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.05.2011 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Sadząc po wzmożonej ilości zamawianych u nas materiałów do budowy grilli i wędzarni, sezon budowania ich rozpoczął się w pełni. Pogoda również dopisuje. A tu w temacie cisza, nikt nie chwali sie swoim dziełem... ani przebiegiem wykonawstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.05.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Nikt nie przebije zielonookiej z jej grillem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.06.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Jakoś nie mogę dojść do tego jak wstawić zdjęcie. Zapraszam więc na moją stronę do [moderowano Janusz, pewnie Cię za chwilę zbanują , ale możesz wykupić płatny profil i wtedy będziesz mógł prezentować na forum Swoje ciekawe prace pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.