rysul 09.05.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Wracając do grillo wędzarni którą bedę budował koledze. Założenia są takie: Buduje go w raz z kuzynem który już nie jeden grill wybudował, budowany będzie z kamienia, bo po co budować z cegły i oklejać kamieniem kupując dwa rodzaje materiału, to się trochę mija z celem. W środku natomiast będzie wyłożony cegłą szamotową na zwykłej zaprawie, kamień również będzie układany na zwykłej zaprawie (cement+piasek+woda). Zdecydowałem się na kamień również z tego względu że i tak zamawiam 40m2 kamienia na schody+posadzkę w altanie. Natomiast pojawił się taki problem:czy jest gdzieś określona średnica komina jaka musi być zastosowana przy danych wymiarach paleniska? A teraz lekki offtop: Czy kamień o grubości 2cm można układać na schodach w połowie zadaszonych na zwykłym kleju do płytek zewnętrznych Sopro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 11.05.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Nie ignoruj foresta....Dębina jest fajna z racji garbników....szczególnie w paleniskach otwartych. Beczki do wina z dębu...ich zdolność do " akumulacji aromatów" to dni pradawne aż do czasów niezmierzonych! A wióry dębowe dobre są, ale do.....bimbru! Masz whisky! Co innego żar dębu...popytaj zdunów!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz93 11.05.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Witam, mam takie pytanie do specjalistów. zamierzam zrobić grilla. Będzie wykonany z takich elementów betonowych, jak do budowy ogrodzenia systemowego. Mam zamiar ułożyć je na kleju. Później, od wewnątrz ułożę cegłę szamotową na storc, a szczelinę między tymi elementami a cegłą zaleję betonem. Będzie to w pewnym sensie deskowanie tracone. Mam teraz jedną wątpliwość. Wiem, że cegła szamotowa nie lubi wilgoci. A zatem czy mogę ją narazić na kontakt z mieszanką betonową(ciekło-plastyczną)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 11.05.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Czy aż tak bardzo podobają ci się elementy ogrodzenia do wizualizacji grilla? Z resztą nie ważne....Szamot ułożony na szóstkę w grillu nie będzie się bał wilgoci. A grill zadaszony czy pod gołym niebem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz93 11.05.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź Czy mi się podoba? nie wiem, właśnie nikt z tego grilla chyba nie robił i tak sobie wymyśliłem, że spróbuje. Nie ukrywam, że podstawowym powodem są koszty. W porównaniu do klinkieru wyjdzie dużo taniej. Palenisko będzie prawdopodobnie 80x50 więc trochę cegły byłoby potrzebne. Poza tym, nie mam doświadczenia jako murarz i boję się, że nie wyszłoby idealnie;p A z tymi elementami wiem że sobie poradzę . Grill bedzie tak usytuowany, że z bliska będzie widoczny przód i jeden bok. Planuje na froncie/narożnikach wkomponować jakiś kontrastowy kolor lub klinkier, mam jeszcze kilka pomysłów jak to urozmaicić.... Wracając do tematu, grill będzie zadaszony. Cegła narażona będzie na wilgoć tylko podczas tego betonowania. Mam jeszcze jedno wątpliwość. Zadaszenie będzie w postaci płyty żelbetowej, na to prawdopodobnie dachówka. Czy beto nie popęka od temperatury, gdy będzie to załóżmy 80-100 cm nad paleniskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 12.05.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 a wiesz...możesz narysować jakiś bardzo prosty szkic tego grilla z tym dachem? Nie rozumiem tak niskiego zadaszenia nad paleniskiem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz93 12.05.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Narysowałem na szybko coś. Ogólnie jak widać, grill ma mieć formę kominka. Trochę przemyślałem to jeszcze. Płytę zrobiłbym tak jak na przekroju, załóżmy 8 cm. Na tym konstrukcję drewnianą, pokrycie z dachówki. wszystko wykończone drewnem, łącznie z ścianą szczytową. Nie jestem pewien co do wszystkich wysokości, napisałem orientacyjnie, Czy takie będą wygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 13.05.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Pozwólcie że zaznaczę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.05.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Pozwólcie że zaznaczę temat. i co z tym tematem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 19.06.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 na uroczystościach związanych z 69 rocznicą Bitwy Partyzanckiej na Porytowych Wzgórzach ,było takie oto dziwo, może komuś potrzeba inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.06.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) na uroczystościach związanych z 69 rocznicą Bitwy Partyzanckiej na Porytowych Wzgórzach ,było takie oto dziwo, ... ... ten był pierwszy z tej "serii" http://www.chefpaul.net/kornik/BJ01.jpg ... i większy Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.06.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 na uroczystościach związanych z 69 rocznicą Bitwy Partyzanckiej na Porytowych Wzgórzach ,było takie oto dziwo, może komuś potrzeba inspiracji [ATTACH=CONFIG]196438[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196439[/ATTACH] Kiedyś te beczki chefa może i były trendi te nowoczesne prezentują się w innym blasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 16.08.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 trza odświeżyć wątek nie tylko merytorycznie ale i wizualnie:cool:Ostatnie tygodnie wakacji i nomen omen ciepła więc trzeba korzystać z grilla. Oto jedna z ciekawszych ostatnio realizacji kominka, grilla oraz wędzarni. Niestety inwestorzy nie chcieli pieca chlebowego, bo nie i tyle:(Projekt i realizacja SIS.http://images62.fotosik.pl/76/c19ca7d0d4af7a73med.jpghttp://images62.fotosik.pl/76/5a183e54a625a3aemed.jpghttp://images62.fotosik.pl/76/e9653aeb705e3c67med.jpghttp://images63.fotosik.pl/76/6f77dd77b912599bmed.jpghttp://images62.fotosik.pl/76/4c04cf157459bb74med.jpgpzdr i miłych chwil przy ogniu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 18.08.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Tak podziwiam fotki i wizualnie całkiem to miłe dla oka . Zastanawiam się nad komorą wędzarniczą, tam są same dechy czy jakoś izolowane od wewnątrz. Masz moze fotki wnętrza wędzarni, mozesz wrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 19.08.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Z racji pasji wędzenia i myślistwa na życzenie inwestora cała wędzarnia jest z dębu i działa jako " zimna". Dąb na wędzarnie pochodzi z kilkusetletniego kloca, same dechy sezonowały się 10 lat więc wszystko co nie wartościowe w dębie uległo zniszczeniu. Ale wrzucę fotki, bo jeszcze muszę zawieść stół i krzesła:) aby było gdzie robotę " ochrzcić":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.09.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 no i co z tymi fotkami komory? czekamy z niecierpliwością - bo z zewnątrz to mistrzstwp... wielki ukłon dla wykonawców... szkoda, że inwestorzy nie chcieli pieca chelebowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.09.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Sis czy do tej altany jest wejście z domu czy to samodzielny budynek doklejony do niego???Takie bajery z zimnym dymem na czele a pieca chlebowego nie chcieli.Toż to siok..Jest tam ławeczka i jak domniemam stoliko-półka na gadżety kulinarne.Czy aby nie zacina tam deszcz bo dach trochę skąpy z tej strony???Czy została przeprowadzona próba ale nie drożności instalacji dymowej(bo to norma) tylko z wędzeniem już wybranego rodzajy mięsa.Wędzenie zimnym dymem to wielka sztuka i choćby super hiper in-stalka to można dobrze namieszać przy konsumpcji.Jak rozwiązałeś pracę grilla.Fotka go pokazuje ale jednak za mało szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinowamamba 04.09.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Dla mnie w tych "urządzeniach" najważniejsze jest ciepło i jedzonko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 09.09.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 wiewiór...Jest to samodzielny budynek.Deszcz jak mocno zacina to zawsze narobi kłopotu ale co tam, wszystko zaimpregnowane...Z resztą w trawniku zamontowane są zraszacze więc też "obsikują" a i za grillem jest ściana z łupka, podświetlana z której ciągle leci woda- taki bajer.Dzisiaj jadę tam zawieźć meble i porobię fotki no i zobaczę czy wędził już właściciel. Grill jest zintegrowany z paleniskiem. Można grillować i można cieszyć się widokiem płonącego ognia.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.09.2013 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 wiewiór...Jest to samodzielny budynek.Deszcz jak mocno zacina to zawsze narobi kłopotu ale co tam, wszystko zaimpregnowane...Z resztą w trawniku zamontowane są zraszacze więc też "obsikują" a i za grillem jest ściana z łupka, podświetlana z której ciągle leci woda- taki bajer. Dzisiaj jadę tam zawieźć meble i porobię fotki no i zobaczę czy wędził już właściciel. Grill jest zintegrowany z paleniskiem. Można grillować i można cieszyć się widokiem płonącego ognia. pzdr Miały być fotki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.