niktspecjalny 20.09.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 wiewiór...Jest to samodzielny budynek.Deszcz jak mocno zacina to zawsze narobi kłopotu ale co tam, wszystko zaimpregnowane...Z resztą w trawniku zamontowane są zraszacze więc też "obsikują" a i za grillem jest ściana z łupka, podświetlana z której ciągle leci woda- taki bajer. Dzisiaj jadę tam zawieźć meble i porobię fotki no i zobaczę czy wędził już właściciel. Grill jest zintegrowany z paleniskiem. Można grillować i można cieszyć się widokiem płonącego ognia. pzdr sie aparut zepsuł..Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 27.10.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 witam mam krótkie pytanie, by nie tworzyć nowego wątku i nie zaśmiecać forum myślę ze tu jest w miarę dobre miejsce,.....pomieszcznie w którym wybudowany jest mój gril, jest częściowo pod ziemiąsciana z kominiiem ma 220 cm, przewiległa 360 cm, pomieszczenie ma wymiary 4 x 6 mciąg jest super i dym nigdy nie wydowstaje sie na pomieszczenie,-gdy drzwi wejściowe są zamknięte--- ale z uwagi na fakt, że drzwi wejsciowe do mojej piwniczki znajdują się na tej samej wysokości co paleniskoprzy dużej migracji imprezowiczów,dochodzi do zmiany ciągu i dymi na piwniczkęfakt ten całkiwiecie jest niesistotny w lecie, z uwagi na i tak uchylone drzwi przez ktore dochodziło do naturalnego wietrzenia pomieszczeniadał mi sie we znaki podczas ostatniej imprezki, na dworze,(czy jak kto woli na polu) było już zimno, nie chciałem studzić pomieszczenia i dymbył u ciążłiwy w związku z powyższym - pomyśłałem, ze wykuję dziurę i wstawię, jakis wentylator z silniczkiem-pomieszczenie nie ma innej wentylacji niż przez komin i drzwimoje pytanie brzmi :- w której części pomieszczenia to zrobić - tej niższej z kominkiem,czy przwciwległej - wysokiej w jej najwyższym miejscu- jaka wydajność wentylatorka byłaby wystarczająca- a może to źły pomysł i trzeba zrobić coś innego wiem, ze to partyzantka,ale pomieszczenie było adoptowane i nie miałem wpływu,ani na wymiary,ani na pochylony strop,co nie zmiana faktu,ze właśnie przez ten strop jest ładnejpozdrawiam radekczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.10.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Umieść wentylator wyciągowy w najwyższym możliwym punkcie pomieszczenia. Jednocześnie w drzwiach zrób na dole duży otwór, inaczej wentylator zacznie po jakimś czasie ciągnąć powietrze z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 27.10.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Dzięki - eniu - tak i ja myślałem, że trzeba najwyżej, myśłę że wentylator byłby właczany nie na stałe, a doraźnie na czas ewentualnego zadymienia,może nawet przez czujkę dymu, bo ciągnie na piwniczkę tylko wtedy gdy drzwi są otwarte, po zamknięciu wszystko wraca do normy,gdyby nie to ze pomieszczenie jest tak dużo pochyłe i dym jest znacznie wyżej niż palenisko,pewnie kominek sam by sobie z nim poradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minia111 28.10.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ta ściana z łupka podświetlana, musi fajnie wyglądac, szkoda ze nie ma zdjęc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.03.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 U progu nowego sezonu ogrodowego wędzenia chciałbym zapytać PRAKTYKÓW: drewno lub trociny z korą pogarszają smak wędlin(?) - prawda to czy mit A jeśli tak, to dotyczy to wszystkich gatunków drzew liściastych, czy tylko niektórych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 26.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 U progu nowego sezonu ogrodowego wędzenia chciałbym zapytać PRAKTYKÓW: drewno lub trociny z korą pogarszają smak wędlin(?) - prawda to czy mit A jeśli tak, to dotyczy to wszystkich gatunków drzew liściastych, czy tylko niektórych? brzozą np. można wędzić - ale koniecznie bez kory ja jakoś ostatnio ściągam korę nawet z olchy - może to przesada zrębki kupujesz gotowe i za przeproszeniem cholera wie, co tam naprawdę jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.03.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 zrębki kupujesz gotowe i za przeproszeniem cholera wie, co tam naprawdę jest Pewnie bym nie zaryzykował, bo gdyby było drewno iglaste, to szynka ...do wyrzucenia! Pytałem o to drewno z korą w nadziei, że i z korą można. Bo prawdę mówiąc nie chce mi się kupować ośnika i oprócz karczowania sadu u znajomych jeszcze ściągać tę korę (na "świeżo" lepiej schodzi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.03.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam.Z korą to trochę prawda. Ale zależy jakiego gatunku. Z reguły nadaje gorzkawy posmak. W przypadku buku i grabu praktycznie bez znaczenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.03.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Z korą to trochę prawda. Ale zależy jakiego gatunku. Z reguły nadaje gorzkawy posmak. Niestety - buk w mojej okolicy jest najdroższy Aktualnie "tnę" grubą ałyczę (mirabelkę) i różne stare drzewa owocowe (drewno za wycinkę ) Wygląda więc na to, że niestety będę musiał kupić ten ośnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.04.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 "Stara Winiarnia" Mszana Dolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.04.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Fajne te kamyki - u mnie nie ma takich! No, ale jeśli się mieszka w górach, to jak widać - bez problemu Ja np. z konieczności będę musiał budować "górską" kaskadę z polnych otoczaków!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 04.04.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Pewnie bym nie zaryzykował, bo gdyby było drewno iglaste, to szynka ...do wyrzucenia! Pytałem o to drewno z korą w nadziei, że i z korą można. Bo prawdę mówiąc nie chce mi się kupować ośnika i oprócz karczowania sadu u znajomych jeszcze ściągać tę korę (na "świeżo" lepiej schodzi ). Niekoniecznie do wyrzucenia. Szynka "szwarzwaldzka" jest wędzona drewnem, igliwiem, szyszkami świerkowymi. Ja dodaję gałązki jałowca, bez tego wędzonki pachną mi sklepem. Jeżeli chodzi o korę, to tylko brzozowa się nie nadaje, daje smolisty dym. IMHO nie warto okorowywać drewna z owocowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 nie warto okorowywać drewna z owocowych Osobiście sprawdzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 05.04.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tak -Wędzę od kilkunastu lat, nigdy nie okorowywałem owocowych. Kiedyś wrzuciłem kilka polan brzozy (z korą) i dał się wyczuć gorzkawy posmak wędlin. Drewna używałem różnego, liściastego, najczęściej olcha. Staram się nie brać do wędzenia polan z grubą warstwą kory, lub trochę oczyścić. i Nie - bo nie przyszło mi do głowy żeby spróbować z okorowanym kompletnie drewnem- takiego doświadczenia nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Wędzę od kilkunastu lat, nigdy nie okorowywałem owocowych. Dzięki - zawszeć to jakaś pociecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 06.01.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 U mnie stoi takie cudo . Może nie wszystkim się podoba ale są gusta i guściki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dla mnie BOMBA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 U mnie stoi takie cudo . Może nie wszystkim się podoba ale są gusta i guściki. [ATTACH=CONFIG]297498[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297499[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297500[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297501[/ATTACH] Waldemar Miłek się o to ocierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 06.01.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.