Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe


bohusz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Janu***
Ok.Czy pieczesz chleb bez konserwantów?Jak wychodzi pizza z pieca?Jakie duże kawałki mięsa można w tym combo upiec(udziec wieprzowy,prosiaka itp?Czy robisz szaszłyki w tym zestawie?No i takie tam inne przyjemności poddane temperaturze.Cz robisz coś w zimnym dymie ?

 

pzdr.

 

Z takimi pytaniami zapraszam na strony kulinarne. Jak widzisz nie ma tu pieca chlebowego i wątek nie jest jak widzę poświęcony kulinariom.... Jest to sprawdzona konstrukcja jeśli masz obawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z takimi pytaniami zapraszam na strony kulinarne. Jak widzisz nie ma tu pieca chlebowego i wątek nie jest jak widzę poświęcony kulinariom.... Jest to sprawdzona konstrukcja jeśli masz obawy.

 

Ok rozwiałeś moje wątpliwości.Pytałem przez ciekawość ponieważ dużo takich combo widziały moje oczy.Chciałem tylko się dowiedzieć a myślę ,że przy budowie takiego czegoś powinno się już na wstępie wiedzieć co może nam zaoferować dane kilka urządzeń w jednym.

 

pzdr.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Ok rozwiałeś moje wątpliwości.Pytałem przez ciekawość ponieważ dużo takich combo widziały moje oczy.Chciałem tylko się dowiedzieć a myślę ,że przy budowie takiego czegoś powinno się już na wstępie wiedzieć co może nam zaoferować dane kilka urządzeń w jednym.

 

pzdr.;)

 

Gdybyś się orientował nie było by pytania. Rozumiem że wiesz wszystko ;)

 

Podejście Waści jest ignoranckie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.

Niezależnie co potrafi jest to bardzo ładne i atrakcyjna budowla małej architektury która bardzo mi się podoba, widać, że kosztowała wiele pracy, a jej wykonanie jest bardzo spójne i konsekwentne. Coś dla wędkarza :) czy myśliwego :), do domku pod lasem :) rewelacja z przyjemnością zjadłbym w takim otoczeniu kawałek dziczyzny czy kiełbaski z grilla.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Niezależnie co potrafi jest to bardzo ładne i atrakcyjna budowla małej architektury która bardzo mi się podoba, widać, że kosztowała wiele pracy, a jej wykonanie jest bardzo spójne i konsekwentne. Coś dla wędkarza :) czy myśliwego :), do domku pod lasem :) rewelacja z przyjemnością zjadłbym w takim otoczeniu kawałek dziczyzny czy kiełbaski z grilla.

Pozdrawiam

Owszem pracy było co nie miara. Między czasie wrzucę fotki techniczne budowli. To dla tych którzy chcą czegoś się dowiedzieć a i dla tych którzy widzieli jedno w życiu i wiecej wiedzy nie są w stanie już przyswoić. Założyłem watek swój. Może będzie mniej arogancji i lekceważenia. Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam Janusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Zapytałem grzecznie co może to combo zresztą bardzo wpadające w oko swoim wyglądem nawet bez technicznej strony.To może odpowiedz .Do czego przeznaczasz tą budowlę bez przepisów kulinarnych???Podoba mi się zewnętrznie ale coś potrafi???

 

Dziwny z Ciebie człowiek. ;( Większość opisuję w tym temacie. Mój pomysł na grill - wędzarnię ;) A czy potrafi a proszę bardzo ;)DSC_0113.jpgDSC_0120.jpgDSC_0125.jpgDSC_0127.jpgDSC_0027.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owszem pracy było co nie miara. Między czasie wrzucę fotki techniczne budowli. To dla tych którzy chcą czegoś się dowiedzieć a i dla tych którzy widzieli jedno w życiu i wiecej wiedzy nie są w stanie już przyswoić. Założyłem watek swój. Może będzie mniej arogancji i lekceważenia. Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam Janusz

 

Daj spokój...Tu też przyprawa potrzebna:). Pisz nie przejmuj się. Takich niebanalnych ludzi brakuje wśród nas. Niktspecjalny też sie starzeje...:D

 

Myślałem , że Waldek Ci budował (wklejał coś czasem na FM)

 

Budowla zaiste imponująca!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owszem pracy było co nie miara. Między czasie wrzucę fotki techniczne budowli. To dla tych którzy chcą czegoś się dowiedzieć Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam Janusz

 

Ja też planuję sobie grill i suszarnię, oraz piec chlebowy ale w innym otoczeniu.

Natomiast bardzo mnie interesuje ten materiał z którego jest wykonany Twój, nie chodzi mi oczywiście o kamienie, ale o masę tynkarską i elementy ozdobne

Ja nie ukrywam myślałem o barwionej masie szamotowej, ale ona może być krucha i mało odporna na mróz jeśli się jej nie wypali, dodatkowo chciałbym wiedzieć czym wyrównałeś kolor- chodzi mi o to czym to wszystko jest pokryte, aby było tak "spójne" i efektownie dopracowane?

Ja będę budował wyposażenie w takim budynku-spiżarni, który powstał w ubiegłym roku :)

20140910_064857.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Ja też planuję sobie grill i suszarnię, oraz piec chlebowy ale w innym otoczeniu.

Natomiast bardzo mnie interesuje ten materiał z którego jest wykonany Twój, nie chodzi mi oczywiście o kamienie, ale o masę tynkarską i elementy ozdobne

Ja nie ukrywam myślałem o barwionej masie szamotowej, ale ona może być krucha i mało odporna na mróz jeśli się jej nie wypali, dodatkowo chciałbym wiedzieć czym wyrównałeś kolor- chodzi mi o to czym to wszystko jest pokryte, aby było tak "spójne" i efektownie dopracowane?

Ja będę budował wyposażenie w takim budynku-spiżarni, który powstał w ubiegłym roku :)

Założyłem odrębny temat " Mój pomysł na grill - wędzarnię " i w tym temacie jest więcej zdjęć. Co do materiału to jest "Pressbeton" i wszystko od kamieni po drewniane belki jak słupy pod wiatę włącznie z dachem wykonane są z tego materiału. Z zaprawą szamotową nic nie uzyskamy, nie nadaje się. Całość prac jest wykonana ręcznie i wybarwiona. Wrzucę dla przykładu zdjęcie odmienne od zapodanego tematu ale przybliży nam możliwości takiego materiału. Firm nie będę tu wymieniał bo zabrania tego regulamin, które to rozprowadzają. Załączniki... Wrota oraz posągi Wielkanocne ;) DSCF5602.jpgDSCF4220.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Założyłem odrębny temat " Mój pomysł na grill - wędzarnię " i w tym temacie jest więcej zdjęć. Co do materiału to jest "Pressbeton" i wszystko od kamieni po drewniane belki jak słupy pod wiatę włącznie z dachem wykonane są z tego materiału. Z zaprawą szamotową nic nie uzyskamy, nie nadaje się. Całość prac jest wykonana ręcznie i wybarwiona. Wrzucę dla przykładu zdjęcie odmienne od zapodanego tematu ale przybliży nam możliwości takiego materiału. Firm nie będę tu wymieniał bo zabrania tego regulamin, które to rozprowadzają. Załączniki... Wrota oraz posągi Wielkanocne ;) [ATTACH=CONFIG]297674[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297675[/ATTACH]

 

Fajna metoda na reklamę OLX. Chylę czoła przed taką znakomitością.:no:.Nowy temat dla branży.Nie tego szukam.

 

serdecznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***

Zadałeś pytanie co za materiał, więc odpowiedziałem oraz wrzuciłem dalsze możliwości takich materiałów. Więc jak ma się toczyć dyskusja na forum? Chcesz mieszać zaprawę szamotową to odradziłem bo ni jak ma się to do rzeczy. Wiele osób szuka nowości i pomysłów i po to są fora. Możliwości takich materiałów są ogromne i nasza mentalność Polska sama sobie odbiera wiele przestrzeni na co dzień. Jak się mówi... mój dziadek i mój ojciec to i ja ;) .

 

Identycznie ma się to do wiedzy z wędzeniem. Pytanie laika który chce zabłysnąć i ośmieszyć nie mając pojęcia że sam wpada we własne słowa. Nie ma czegoś takiego jak wędzarnia na dym zimny jak gorący. Pic polega na umiejętności palenia i wówczas można dojść do wędzenia zimnego itp a wędzarnia jest ta sama ;) . Wszedłem na forum aby porozmawiać i wymienić się doświadczeniami z wiedzy. Kominki grille wędzarnie plus materiały to duża wiedza aby ją ogarnąć. Bez paliwa samochody by nie jeździły, więc ktoś to paliwo wynalazł i połączenie dwóch tych rzeczy daje wyniki. Tak samo jest i z tym działem. Ale jak widzę wiele osób nie docenia nowości a szkoda ;( . Przepraszam najmocniej pomyliłem rozmówców. Chylę czoła. Nie będę zmieniał treści postu, niech zostanie jaka była pierwsza. Jeszcze raz przepraszam. Dodam ze rozwijać się to szukać szukać i szukać. I nie zamykać oczu na nowości. Bo inaczej byśmy daleko nie odeszli od tego drzewa...

Edytowane przez Janu***
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadałeś pytanie co za materiał, więc odpowiedziałem oraz wrzuciłem dalsze możliwości takich materiałów. Więc jak ma się toczyć dyskusja na forum? Chcesz mieszać zaprawę szamotową to odradziłem bo ni jak ma się to do rzeczy. Wiele osób szuka nowości i pomysłów i po to są fora. Możliwości takich materiałów są ogromne i nasza mentalność Polska sama sobie odbiera wiele przestrzeni na co dzień. Jak się mówi... mój dziadek i mój ojciec to i ja ;) .

 

Ale jak widzę wiele osób nie docenia nowości a szkoda ;( . Przepraszam najmocniej pomyliłem rozmówców. Chylę czoła. Nie będę zmieniał treści postu, niech zostanie jaka była pierwsza. Jeszcze raz przepraszam. Dodam ze rozwijać się to szukać szukać i szukać. I nie zamykać oczu na nowości. Bo inaczej byśmy daleko nie odeszli od tego drzewa...

 

Bliskie mi jest to co piszesz, szczególnie z tym dziadkiem, ojcem, no i zaprawą glinową (szamotową) z przed wieków.

Właśnie lubie czytać o nowościach i wprowadzać je do konkretnych zastosowań, wiem również jak trudno zmieniać mentalności i rozumienie postępu. Szczególnie w firmach wykonawczych, bo tutaj działa dodatkowy mechanizm - przyzwyczajeń, wygodnictwa i również strachu, że niektóre technologie i sposoby wykonawstw trzeba powoli do muzeów odstawiać.

Edytowane przez bohusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
Nie ma czegoś takiego jak wędzarnia na dym zimny

Owszem - wędzarnie typu "litewskiego" :)

Na dym gorący "chodzą" wszystkie nasze wiejskie wędzarnie typu beczka

z paleniskiem z boku. Tylko, że to nie wędzenie gorącym dymem a bardziej pieczenie ;)

Pic polega na umiejętności palenia i wówczas można dojść do wędzenia zimnego itp a wędzarnia jest ta sama ;) .

Najprostszym sposobem na wędzenie "zimne" jest oddalenie paleniska od komory wędzarniczej, aby dym zmniejszył swą temperaturę.

Pozdrawiam i jednocześnie gratuluję pracowitości :bye:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Bliskie mi jest to co piszesz, szczególnie z tym dziadkiem, ojcem, no i zaprawą glinową (szamotową) z przed wieków.

Właśnie lubie czytać o nowościach i wprowadzać je do konkretnych zastosowań, wiem również jak trudno zmieniać mentalności i rozumienie postępu. Szczególnie w firmach wykonawczych, bo tutaj działa dodatkowy mechanizm - przyzwyczajeń, wygodnictwa i również strachu, że niektóre technologie i sposoby wykonawstw trzeba powoli do muzeów odstawiać.

 

Temat rzeka.... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Owszem - wędzarnie typu "litewskiego" :)

Na dym gorący "chodzą" wszystkie nasze wiejskie wędzarnie typu beczka

z paleniskiem z boku. Tylko, że to nie wędzenie gorącym dymem a bardziej pieczenie ;)

 

Najprostszym sposobem na wędzenie "zimne" jest oddalenie paleniska od komory wędzarniczej, aby dym zmniejszył swą temperaturę.

Pozdrawiam i jednocześnie gratuluję pracowitości :bye:

 

I tu się nie zgodzę ;) Proszę kolegi w beczce tak samo uwędzimy dymem zimnym. Beczka mimo swej prostej konstrukcji jest jedną z lepszych wędzarni. Problem jest zimą. A najgorsze są wędzarnie typu pomnik. Z kamieni cegieł itp. Nie jesteśmy w stanie utrzymać w nich odpowiedniej temperatury co daje bardzo złe jakościowo wędzenie. Skraplanie się na mięsie jak i na ściankach wody eliminuje taką wędzarnię. W beczce dzięki temu że jest duże odprowadzenie spalin a zarazem kondensatu i dzięki temu wędliny są wentylowane i nie osiada na nich niechciany kondensat i związki niekorzystne dla wędlin. Jeszcze raz się powtórzę ;) wszystko zależy od umiejętnego palenia nie dopuszczając do pieczenia. A w późniejszej fazie wędzenia możemy podnieść temperaturę i podpiec wędliny ;) . Oddalenie paleniska od komory daje jeszcze inne nie korzystne dla wędlin zmiany, gorszy smak itp. Zadam koledze pytanie. Dlaczego wędzimy dymem zimnym? Dodam dla ciekawości że mięso z czasów wojny secesyjnej konsumowali jeszcze żołnierze amerykańscy w drugiej wojnie światowej. Czyli w jakim dymie były wędzone ? ;)

 

Za docenienie za wkład pracy jaki włożyłem serdecznie dziękuję. ;)

Edytowane przez Janu***
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...