Gość Janu*** 08.01.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Fajna metoda na reklamę OLX. Chylę czoła przed taką znakomitością..Nowy temat dla branży.Nie tego szukam. serdecznie pozdrawiam. A co do kolegi to dziękuję za dalszą rozmowę. Szkoda bić piany i udowadniać że nie mam garbu. Widać tylko tyle co niektóre oczy widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.01.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam. Janusz ...co się tak zaperzasz ... ? Wiewiórek chciał podyskutować o wędzeniu bo to też jego konik, a Ty go od razu kijem prze łeb bo wyraził opinię że nie do końca może mu się podobać to co zrobiłeś. Gusta są różne. Jednym się się spodobają Twoje rzeczy, innym nie. Jedni wolą presbeton i trochę kontrolowanego kiczu, inni zaś naturalne materiały - cegłę, kamień, drewno. Co do wędzenia - rozumiem że chcesz powymieniać się z innymi doświadzczeniami ... bradzo fajnie - zapowiada się ciekawy wątek. Więc nie narzucaj im od razu swojej technologii jako najlepszej ... każdy robi to po swojemu ... u Ciebie wędzenie na zimno realizujesz tak, a ktoś inny w swoim będzie to robił "siak" - bo ma całkiem inną jego konstrukcję ... Pozdrawiam. PS. Z tą wojną secesyjną to torchę przesadziłeś ... poza tym wtedy częściej mieso suszono i solono niż wędzono ... trwalsze wtedy było ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 08.01.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam. Janusz ...co się tak zaperzasz ... ? Wiewiórek chciał podyskutować o wędzeniu bo to też jego konik, a Ty go od razu kijem prze łeb bo wyraził opinię że nie do końca może mu się podobać to co zrobiłeś. Gusta są różne. Jednym się się spodobają Twoje rzeczy, innym nie. Jedni wolą presbeton i trochę kontrolowanego kiczu, inni zaś naturalne materiały - cegłę, kamień, drewno. Co do wędzenia - rozumiem że chcesz powymieniać się z innymi doświadzczeniami ... bradzo fajnie - zapowiada się ciekawy wątek. Więc nie narzucaj im od razu swojej technologii jako najlepszej ... każdy robi to po swojemu ... u Ciebie wędzenie na zimno realizujesz tak, a ktoś inny w swoim będzie to robił "siak" - bo ma całkiem inną jego konstrukcję ... Pozdrawiam. PS. Z tą wojną secesyjną to torchę przesadziłeś ... poza tym wtedy częściej mieso suszono i solono niż wędzono ... trwalsze wtedy było ... Przyznaję rację i jej nie zaprzeczam. Jedynie forma tej racji jest nie elegancka i o nią łamie kopię ; ). A co do wojny to było i solone i wędzone i suszone. A wędzenie odbywało się przez miesięcy w zimnym dymie a potem może leżeć i leżeć nawet i 60 lat jak Historia przytacza . A co do wędzarni to wiele osób jak i nawet firm które proponują swoje cacka ogrodowe robi piekarniki a nie wędzarnie. Jeśli stosujemy w wędzarni szamot to po pewnym czasie szamot zaczyna kumulować temperaturę i ją oddawać. Tak konstruują swoje paleniska. Szamot do wędzarni się nie nadaje do pieca chlebowego owszem ale nie tu. Bo jak ma się to do wędzenia . Wędzimy czy pieczemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.01.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam.Masz rację - szamot do wędzoka się nie nadaje. Chyba że szkliwiony.Ale nie ze względu na to że łapie ciepło - cegła zwykła czy klinkierowa albo kamień polny złapie przy wędzeniu tego ciepłą praktycznie tyle samo. Nie nadaje się z innego powodu ... jest mocno nasiąkliwa. Łapie wilgoć i mnóstwo nieporządanych substancji wydzielanych przy wędzeniu zarówno przez same produkty wędzenia jak i drewno, zrębki czy trociny wędzarnicze. Zaczyna po pewnym czasie śmierdzieć i oddawać ten smród temu co się wędzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 08.01.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Masz rację - szamot do wędzoka się nie nadaje. Chyba że szkliwiony. Ale nie ze względu na to że łapie ciepło - cegła zwykła czy klinkierowa albo kamień polny złapie przy wędzeniu tego ciepłą praktycznie tyle samo. Nie nadaje się z innego powodu ... jest mocno nasiąkliwa. Łapie wilgoć i mnóstwo nie pożądanych substancji wydzielanych przy wędzeniu zarówno przez same produkty wędzenia jak i drewno, zrębki czy trociny wędzarnicze. Zaczyna po pewnym czasie śmierdzieć i oddawać ten smród temu co się wędzi. Pozdrawiam. Nasiąkać może nam każdy materiał. Jeden więcej drugi mniej. W każdej wędzarni kapie tłuszcz i czy to na deski czy kamień lub cegłę to z czasem nam się wysuszy lub wypali. Wiec nie ma to znaczenia w sprawie wędzenia. Kwestia dbania o urządzenie i jego czystość. Temperatura ma bardzo duże znaczenie. Jesli np. zrobimy palenisko z szamotu i komora wędzarnicza będzie np. z kamienia lub cegły. To palenisko odda nam tyle temperatury co piekarnik a nie o pieczenie nam chodzi a wędzenie prawda? Wędliny są czarne, zadymione i przypalone. Ale nie nazwiemy ich już uwędzonymi. Raczej pieczystym. Następna rzecz. Komora... Jeśli będzie wykonana z kamienia to nie jesteśmy w stanie zimą utrzymać w niej zadanej temperatur do prawidłowego wędzenia. Wąskie palenisko i długi kanał wyłożony szamotem nie jest korzystny do prawidłowego wędzenia. Podał bym link do strony w temacie wędlin. Są tam pasjonaci z krwi i kości którzy mogli by wiele wnieść. Ale regulamin zabrania podawania linków. ;( Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Janu*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam. Janusz ...co się tak zaperzasz ... ? Wiewiórek chciał podyskutować o wędzeniu bo to też jego konik, a Ty go od razu kijem prze łeb bo wyraził opinię że nie do końca może mu się podobać to co zrobiłeś. Gusta są różne. Jednym się się spodobają Twoje rzeczy, innym nie. Jedni wolą presbeton i trochę kontrolowanego kiczu, inni zaś naturalne materiały - cegłę, kamień, drewno. Co do wędzenia - rozumiem że chcesz powymieniać się z innymi doświadzczeniami ... bradzo fajnie - zapowiada się ciekawy wątek. Więc nie narzucaj im od razu swojej technologii jako najlepszej ... każdy robi to po swojemu ... u Ciebie wędzenie na zimno realizujesz tak, a ktoś inny w swoim będzie to robił "siak" - bo ma całkiem inną jego konstrukcję ... Pozdrawiam. PS. Z tą wojną secesyjną to torchę przesadziłeś ... poza tym wtedy częściej mieso suszono i solono niż wędzono ... trwalsze wtedy było ... Forest jestem zobowiązany tylko nie rozumiem tego ,że już ma swój wątek,nowy.Tam będzie miał więcej entuzjastów.No nie kupuję tego a mogę we wolnym kraju przecież żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 08.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Forest jestem zobowiązany tylko nie rozumiem tego ,że już ma swój wątek,nowy.Tam będzie miał więcej entuzjastów.No nie kupuję tego a mogę we wolnym kraju przecież żyję. Racja wolny kraj... Więc piszmy co uznajemy za właściwe z posiadanej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Racja wolny kraj... Więc piszmy co uznajemy za właściwe z posiadanej wiedzy. No nareszcie bez tych niepotrzebnych epitetów. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 08.01.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 No nareszcie bez tych niepotrzebnych epitetów. pzdr. Nie mam ochoty na pyskówki z Tobą Może się podzielisz swoją wiedzą? Jestem jej ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Podobnie myślę i ja.Już cię nie cytuję.Przypomnę ,że już wypowiadałem się na temat moich marzeń związanych z tym o co prosił autor.Widać nie przeczytał kolega całego topiku stąd takie sugestie.Rozumiem. ...........Tak więc zapraszam wszystkich posiadaczy do pochwalenia się swoimi grillami, wędzarniami, kominkami, ogrodowymi. Zapraszam również tych co planują takową budowlę u siebie, bo przecież już sezon nadchodzi......... Ten topik ma bardzo rozległą strukturę co widać techniczną i nieco mniej praktyczną.Jak napisał Baturka o starzeniu to prawda.Postawiłem altankę i niestety jeszcze nie wybudowałem tego wymorzonego combo.Na dzień dzisiejszy mam to porozdzielane.Ale jedno zdanie do tego wymarzonego combo czyli kilka w jednym.Jeśli postawiłbym coś takiego jak dla mnie musiałoby to spełniać oczekiwania o których pisałem wyżej.To "kilka w jednym"miałoby mi służyć przez cały rok.Tak nawet w zimie o czym dyskutowaliśmy wcześniej 2011 roku jak kolegi nie było.Piec chlebowy.Powinien być wkomponowany w to urządzenie tak by była możliwość wypieku tylko jego ale z możliwością przełączania pozyskanej energii w miejsce które będzie służyć do czegoś innego.np. grillowania,wędzenia ciepłym jak i zimnym dymem.Da się pokierować energią tak by wyroby z tego combo nam smakowały bo cóż może być innego np. jak nasz własny wypiek chleba dający mu swą autentyczność,wyjątkowość w wypiek którego wkładamy serce i swój pomysł.Pizza na drewnie to moje marzenie ale nie to chciałbym tylko robić.Chciałbym również wypiekać warzywa i owoce.Jeśli dobrze pamiętam na fotkach wyżej widziałem kuchnię na fajerki.Do mojego combo to zbytek przesada i źle wkomponowałaby się w moje środowisko.Można zauważyć ,że to takie moje priorytety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Mógłbym jeszcze dodać,że bardzo chciałbym by piec chlebowy doskonale komponował się z grillem i wędzarnią.To by mnie satysfakcjonowało.Myślałem o glinianym czy kamiennym i jak za dawnych czasów na liściach chrzany piec chlebek.To piękne wszak reagujemy na zapachy wydobywające się z urządzeń ogrodowych.Niestety przy wybudowaniu tego nie można zapominać o materiale który źle dobrany będzie tylko zmorą i pożywką dla różnego rodzaju niepotrzebnych związków.Łatwość czyszczenie pozostawiając do następnego wypieku. pzdr. Piec chlebowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.01.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam. Janusz ...co się tak zaperzasz ... ? Wiewiórek chciał podyskutować o wędzeniu bo to też jego konik, a Ty go od razu kijem prze łeb bo wyraził opinię że nie do końca może mu się podobać to co zrobiłeś. Gusta są różne. Jednym się się spodobają Twoje rzeczy, innym nie. Jedni wolą presbeton i trochę kontrolowanego kiczu, inni zaś naturalne materiały - cegłę, kamień, drewno. Co do wędzenia - rozumiem że chcesz powymieniać się z innymi doświadzczeniami ... bradzo fajnie - zapowiada się ciekawy wątek. Więc nie narzucaj im od razu swojej technologii jako najlepszej ... każdy robi to po swojemu ... u Ciebie wędzenie na zimno realizujesz tak, a ktoś inny w swoim będzie to robił "siak" - bo ma całkiem inną jego konstrukcję ... Pozdrawiam. PS. Z tą wojną secesyjną to torchę przesadziłeś ... poza tym wtedy częściej mieso suszono i solono niż wędzono ... trwalsze wtedy było ... Subtelny byłeś z tym kontrolowanym kiczem... A Nikt faktycznie nam się starzeje. Sam bym porządek z wszystkowiedzącym zrobił, a on folguje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Baturka powściągając swoje skłonności chcę ci pozwolić na większa swobodę..Kuźwa starzeje się czas na stonowanie-uspokojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.01.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Zadam koledze pytanie. Dlaczego wędzimy dymem zimnym? Dodam dla ciekawości że mięso z czasów wojny secesyjnej konsumowali jeszcze żołnierze amerykańscy w drugiej wojnie światowej. Czyli w jakim dymie były wędzone ? Wcześniej napisałeś też: "Nie ma czegoś takiego jak wędzarnia na dym zimny"(?) Zapraszam zatem do lektury: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2768 Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Wcześniej napisałeś też: "Nie ma czegoś takiego jak wędzarnia na dym zimny"(?) Zapraszam zatem do lektury: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2768 Jeśli on to napisał to wie,że się pogubił.W kulinariach pisałem i wkleiłem fotkę jak wędzić zimnym 20 stC dymem by kurczak był ok.Może on o innym dymie mówi.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jeśli on to napisał to wie,że się pogubił.W kulinariach pisałem i wkleiłem fotkę jak wędzić zimnym 20 stC dymem by kurczak był ok.Może on o innym dymie mówi.??? Eeeee - może nie od razu pogubił Zapewne młody jest i starych technologii nie zna. A były takie w onym czasie niezbędne i przez wieki dopracowane. Ja też już zacząłem budowę takiego mini-kombajnu (wędzarka+grill+ suszarnia grzybów i owoców) przybudowanego do altany. Ledwie zdążyłem z budową przed zimą. Wyposażenie tej "budowli" będę montował wiosną. Ta wędzarka w tym kombajnie będzie (z braku cierpliwości i "kasy") jedynie namiastką zimnej wędzarni - raczej taki eksperyment Gdy spełni oczekiwania, to nie omieszkam się pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Eeeee - może nie od razu pogubił Zapewne młody jest i starych technologii nie zna. A były takie w onym czasie niezbędne i przez wieki dopracowane. Ja też już zacząłem budowę takiego mini-kombajnu (wędzarka+grill+ suszarnia grzybów i owoców) przybudowanego do altany. Ledwie zdążyłem z budową przed zimą. Wyposażenie tej "budowli" będę montował wiosną. Ta wędzarka w tym kombajnie będzie (z braku cierpliwości i "kasy") jedynie namiastką zimnej wędzarni - raczej taki eksperyment Gdy spełni oczekiwania, to nie omieszkam się pochwalić Pokażesz tu na FM???Bardzo bym chciał zobaczyć jeśli nie masz nic na przeszkodzie. serd,pozdro..Nie bądź wiśnia daj namiastkę tego co już zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Pokażesz tu na FM???Bardzo bym chciał zobaczyć jeśli nie masz nic na przeszkodzie. serd,pozdro..Nie bądź wiśnia daj namiastkę tego co już zrobiłeś. Na razie nie mam się czym chwalić . Z pośpiechu nie zdążyłem zrobić nawet jednej fotki tego "stanu surowego" (bez daszku). Zdążyłem jedynie założyć na te gołe mury (ze starej rozbiórkowej cegły palonej z gliny) taki "turban" z folii budowlanej, aby zima szkód nie narobiła. I nie chciałbym go na razie odwijać tylko z powodu fotki, bo u mnie leje jak cholera . Nie lubię się też chwalić czymś, czego jeszcze nie sprawdziłem, aby ktoś bezmyślnie nie powielił i potem z kijem mnie szukał Na razie to tylko rozpoczęty prototyp . Pozdrawiam Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Na razie nie mam się czym chwalić . Z pośpiechu nie zdążyłem zrobić nawet jednej fotki tego "stanu surowego" (bez daszku). Zdążyłem jedynie założyć na te gołe mury (ze starej rozbiórkowej cegły palonej z gliny) taki "turban" z folii budowlanej, aby zima szkód nie narobiła. I nie chciałbym go na razie odwijać tylko z powodu fotki, bo u mnie leje jak cholera . Nie lubię się też chwalić czymś, czego jeszcze nie sprawdziłem, aby ktoś bezmyślnie nie powielił i potem z kijem mnie szukał Na razie to tylko rozpoczęty prototyp . Pozdrawiam Rozumiem ,że jak z wiosna dokończysz dzieła i odpalisz co nieco to pokażesz mi jak ci wyszło. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Rozumiem ,że jak z wiosna dokończysz dzieła i odpalisz co nieco to pokażesz mi jak ci wyszło. pzdr. Nie omieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.