niktspecjalny 10.01.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie omieszkam Szacuneczek...........i czekam.Co by wyszło,,,,,,,, jak Ci wyjdzie,,,,,, .napisz. pozdro serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Widzę ze koalicja się zawiązała Wolny kraj Panowie jeśli się wypowiadamy na temat wędzarni ogrodowych to nie wrzucajmy i nie podpierajmy się wędzarniami przemysłowymi tak jak Wędzarnia Litewska. Dla przykładu pisalibyśmy o samolocie typu szybowiec i napisał bym ze na tym typie nie osiągniemy danego pułapu i prędkości takiej a takiej to zaraz byście np przytoczyli inny przykład podając odrzutowiec. Piszemy o wędzarniach ogrodowych a one nie mają predyspozycji typowych dla wędzarni Litewskiej. Tak to można udowadniać ze kijem zawróci się rzekę. Więcej rozsądku a mniej złośliwości. Do niedawna miałem również pewne pojęcie co do wędzarni i wędzenia. Po spotkaniu sie z pasjonatami i zawodowcami ze tak ujmę ich wiedzę dało mi to wiele do myślenia. W połączeniu z praktyką jaka posiadałem szybko doszedłem do innego zdania i zmieniłem swoje podejście do wędzarni jak i wędzenia. Każdy z nas ma prawo do swego i nic na silę. Np jednego z was bo oczywiście jesteście kolegami robi prototyp i już na fazie jeszcze nie skończonej oceniacie że budowla jest jak najbardziej poprawna o wstydził bym się. Droga do pychy i zarozumialstwa. Kółko wzajemnej adoracji gospodyń wiejskich . Spotkaliście się pierwszy raz z taką wizją i rozumiem że Was zaskakuje. Ale nie znaczy ze wizualnie jest inaczej to znaczy że to zabawka. Umieściłem sprawy techniczne w zabudowie i nie odwrotnie. Pierwszy był plan techniczny a potem jak to owinąć w bibułkę. Nie było łatwo konstrukcję nośną połączyć z wymiarami itp. Ale sądzę że sie udało. Parę rzeczy gdybym robił od nowa zmienił bym. Np odprowadzenie dymu z komory i z paleniskiem również bym dokonał zmian. Złośliwość jest dość duża. Żaden z Was komentujących złośliwie nie zapytał sie o sprawy techniczne ale krytyka padła pod tym względem ogólnym . Fajanie ocenić krawcową po sukience . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.01.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Ja to bym chętnie się niejednego nauczył, ale się boje zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Zawsze można spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Witam. Janusz ... przecież Wiewiór od samego początku Cię o rzeczy techniczne pyta ... Ja tam się też nie znam, ale wędzenie podzielił bym na takie żeby się białko przy tej obróbce żywności nie ścięło - gdzie dym nie może mieć więcej niż 40 stopni) i to drugie - powyżej tej temperatury ... prawda to czy nie ? No tak się przynajmniej wędzarnie wszelakie klasyfikuje ... A jak to jest realizowane to rzecz drugorzędna Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Witam. Janusz ... przecież Wiewiór od samego początku Cię o rzeczy techniczne pyta ... Ja tam się też nie znam, ale wędzenie podzielił bym na takie żeby się białko przy tej obróbce żywności nie ścięło - gdzie dym nie może mieć więcej niż 40 stopni) i to drugie - powyżej tej temperatury ... prawda to czy nie ? No tak się przynajmniej wędzarnie wszelakie klasyfikuje ... A jak to jest realizowane to rzecz drugorzędna Pozdrawiam. Masz ino raję Co potrafi wędzarnia to inny temat a o techniczne sprawy nie było pytań. Nie chcąc pisać w tym wątku o tych sprawach żeby nie mieszać, założyłem oddzielny temat żeby było jaśniej i tyczący się jednej sprawy a nie zbiór wszystkiego. Sądzę ze rozsądne. Lubie zawiłości konstrukcji, nośności , obciążenia itp. A do tego jak mam pomysł szukam odpowiednich materiałów do planu. Od zeszłego roku chodzi mi po głowie dach w kształcie liścia. Wiosną pewnie będę miał już po troszce przerobioną konstrukcję ale chcę użyć innych materiałów docelowych. Na razie sprawdzam i się przyglądam możliwościom kształtu samego liścia. Aby mógł przenosić obciążenia. Do tego użyłem drutu fi 6 ale docelowo użyję prętów kompozytowych, są lżejsze i 3 krotnie wytrzymalsze. Ważne jest też cecha na rozerwanie- rozciągnięcie. Pręty kompozytowe nie posiadają takich cech. A w takiej konstrukcji jest to ważne. Ważnym czynnikiem jest jeszcze zatopienie- zakotwienie takiego pręta w materiale. Pręt fi 6 nie jest karbowany i to minus. Żle trzyma się w materiale. Grubość liścia powinna wahać się w rdzeniu do 3,5 cm a na krawędziach do 1- -1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Przyszła budowla nad którym umieszczę zadaszenie w formie liścia. Sądziłem że uporam się z pracami przed zimą ale praca nie pozwalała. Z boku miał być szkielet pod przyszłą wędzarnie. Decyzja po przemyśleniach do zmiany. Zrobię z niej jakąś np szafkę drobnych narzędzi ogrodowych a wędzarnia będzie większa z paleniskiem bezpośrednim i w planie jest piec chlebowy. Stan surowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Panowie jeśli się wypowiadamy na temat wędzarni ogrodowych to nie wrzucajmy i nie podpierajmy się wędzarniami przemysłowymi tak jak Wędzarnia Litewska.. Szanowny Kolego! Włączyłem się do dyskusji, bo napisałeś: "Nie ma czegoś takiego jak wędzarnia na dym zimny". A ja tylko ci napisałem, że jednak jest Nie wykręcaj więc "kota ogonem", bo nie o tym mowa była Złośliwość jest dość duża. Żaden z Was(?) komentujących złośliwie nie zapytał sie o sprawy techniczne ale krytyka padła pod tym względem ogólnym . Fajanie ocenić krawcową po sukience . Jak to "nie zapytał" Tu muszę być obiektywny, bo nikt... pytał, a ty go odesłałeś do oddzielnego wątku, puszysz się i czekasz jedynie na komplementy. Mój komplement już ci napisałem, bo rzeczywiście podziwiam twoją pracowitość. Co do estetyki, to się nie wypowiadam. Pokazałem fotki mojej żonie i usłyszałem jedynie ... "o rety!!" Nie chciała mi jednak zdradzić, czy to był zachwyt, czy krytyka O szczegóły techniczne nie pytam, bo musiałbym zadać mnóstwo pytań. Z fotek trudno mi się zorientować, jak twoje urządzenie jest zbudowane. Dla mnie wystarczyłby projekt z "rzutami" i "przekrojami" ("skrzywienie" zawodowe ), ale nie śmiem pytać, czy go zrobiłeś(?) Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Tak napisałem że nie ma czegoś takiego jak wędzarnie na dym zimny czy gorący ponieważ odnosiłem się do wędzarni ogrodowych. A wrzucony został odrzutowiec. Tema został poszerzony o wędzarnię przemysłową bo ów tak własnie jest i tu owszem ale co do ogrodowej to się nadal uprę przy swoim. Co do gustów to są różne i nie ma co z nimi dyskutować, prawda? Nie nie czekam na Ą i Ę . Wchodząc tu tak jak na inne fora z myślą podzielenia się jakaś nowością itp. Lubie to co robię i tym się dzielę. Następna sprawa to wchodząc tu liczyłem na doświadczenie i branżowe ludzi którzy tu są jak Wy licząc że będę miał z kim porozmawiać. Dzięki dyskusjom które wynikają można wiele sie dowiedzieć, spojrzenia itp. Rozumiem że kolega ma wątpliwości czy ja ów robiłem? Owszem Ja. Jeśli masz jakieś pytania i będę mógł odpowiedzieć to proszę bardzo. Tylko trzymajmy sie tematu i zostawmy te osobiste już wycieczki wobec siebie. Co do projektu dodam ze zarys wstępny a reszta to spontan. Taki to był projekt Mam jeszcze pytanie i możne orientuje się ktoś z Was lub miał nawet styczność z metakaolinem. Szukam pakowanego w worki metakaolinu i firmy która by sprzedawała ów materiał. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Janu*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Tak napisałem że nie ma czegoś takiego jak wędzarnie na dym zimny czy gorący ponieważ odnosiłem się do wędzarni ogrodowych. A wrzucony został odrzutowiec. Ależ skąd! Przecie to zwykła, chłopska wędzarka z czasów minionych, jeno trochę "wypasiona" (drewno tańsze było?) Jeśli masz jakieś pytania i będę mógł odpowiedzieć to proszę bardzo. Właśnie tak myślę ... ale mój "kombajn" będzie jednak (w porównaniu z Twoim) mniejszy i zupełnie inny, więc Twoje doświadczenia raczej mi się nie przydadzą. Tylko trzymajmy sie tematu i zostawmy te osobiste już wycieczki wobec siebie. A to chyba nie do mnie było(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Każdy ma swoją wizję w czym czuje się dobrze itp. Gusta i guściki Czy drewno było tańsze czy nie to nieistotna sprawa ale wędzarnia w której można zmieścić parę set kilo miesiwa nie jest wędzarnią ogrodową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 ... wędzarnia w której można zmieścić parę set kilo miesiwa nie jest wędzarnią ogrodową . A ty "w kółko Macieju" Przecież NIE O TYM było!! Pisałeś, że nie ma czegoś takiego, jak wędzenie zimnym dymem (to już chyba trzeci raz przypominam(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 11.01.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 A ty "w kółko Macieju" Przecież NIE O TYM było!! Pisałeś, że nie ma czegoś takiego, jak wędzenie zimnym dymem (to już chyba trzeci raz przypominam(?) Litości bo sam zejdę z tego świata Napisałem również ze wędzenie ów możemy prowadzić przez umiejętne operowanie ogniem . Jeszcze raz.. odnosiłem się do wędzarni ogrodowych bo ów temat tego dotyczy Dość już ok? Będę sie starał dokładniej formować posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 14.01.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 I takie wydanie Kombajnu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.01.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Na tym kominie to BUT postawiony ?? U szewca ten kombajn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 15.01.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Na tym kominie to BUT postawiony ?? U szewca ten kombajn ? Tak but... Nie... u Zduna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 15.01.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Fajny temat. Bardzo ładne meble ogrodowe. Miałem kiedyś fantazję i coś podobnego sam sobie "zrobiłem", podsumowując: z grilla jestem zadowolony ale z wędzarni nie. Mój pomnik(tak go nazywa mój sąsiad i ma rację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 15.01.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Fajny temat. Bardzo ładne meble ogrodowe. Miałem kiedyś fantazję i coś podobnego sam sobie "zrobiłem", podsumowując: z grilla jestem zadowolony ale z wędzarni nie. Mój pomnik(tak go nazywa mój sąsiad i ma rację). A co z wędzarnią nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 15.01.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Żeby w "murowanym" dobrze uwędzić w zimie trzeba się trochę namęczyć, wygrzanie murów od środka itd. W lecie jest nieco łatwiej.Teraz zrobiłbym taniej i prościej: grill murowany, lubię czasem ognisko rozpalić(dosłownie), w środku wyłożony szamotem( na zimę przykrywamy, bo wody nie lubi pod każdą postacią), a wędzarnia oddzielnie i oczywiście drewniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 15.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Żeby w "murowanym" dobrze uwędzić w zimie trzeba się trochę namęczyć, wygrzanie murów od środka itd. W lecie jest nieco łatwiej. Teraz zrobiłbym taniej i prościej: grill murowany, lubię czasem ognisko rozpalić(dosłownie), w środku wyłożony szamotem( na zimę przykrywamy, bo wody nie lubi pod każdą postacią), a wędzarnia oddzielnie i oczywiście drewniana. My już wiemy że murowane stwarzają problemy jak widać do wielu to nie dociera. Zimą w takich wędzarniach nie można utrzymać zadanej temperatury a już w szczególności z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.