Forest-Natura 25.01.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam. Tandyr. Nie rozsypuje się bo jest wypalany. To pierwsza rzecz, która stanowi o jego trwałości. Druga to ta, że użytownicy tandyra wiedzą jak w nim rozpalać i utrzymywać ogień żeby go nie zepsuć. W regionach gdzie jest popularnym urządzeniem kuchennym ludzie z pokolenia na pokolenie przekazują sobie taką więdzę, podobnie jak u nas jeszcze do niedawna przekazywano sobie wiedzę jak użytkować piece kaflowe. Do czasu gazyfikacji naszego kraju i upowszechnienia się systemo ogrzewania centralnego, w każdym domu były co najmniej 1-2 piece zwykłe i kuchenne. I użytkowano je bezproblematycznie przez długie dziesięciolecia. Za sto lat, jak w rejonach gdzie tandyr jest popularny, ludzie dobrobytu większego zaznają przez chwilę, to też zaczną zapominać ... taka kolej rzeczy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.01.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Co do cudownej glinki to chyba nie do końca podobna technologia w wielu częściach świata np Portugalia, Kazachstan, Indie.Wypalany ale też przez załadowanie do pełna solidnie wyschniętego i samowypalenie. Może to faktycznie ciękościeność pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 25.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zapomniałem zapytać cie P.Janusz....Ty to masz płatny profil opłacony???.Reklamujesz się jak prawdziwy ten co zleca wyemitowanie reklamy.Pokazujesz swoje budowle bez PP.Załatwiłeś to sobie u Redakcji.???,darmowo???.Pokazując swoje realizacje musisz pamiętać ,że reklamujesz swą robotę,ale RM na tym traci.. w ogłoszeniach drobnych z tego co wiem można wiele tak mi tłumaczono. Nic nie reklamuję Panie kolego. To ja bezpłatnie się dziele swoim pomysłem który wykonałem itp. Czy to zabronione ? Mimo że jesteś wewiórek złośliwiec to chętnie Cię zapraszam do mnie byś namacalnie poodtykał, powadził i sam się przekonał ze to działa Co do pieca wyżej kiedyś oglądałem program na ten temat i własnie było poruszone aby rozpalać w nim powoli. Dla mnie fajna i ciekawa rzecz ale nie wiem jak to ugryźć w użytkowaniu i na ile by się sprawdził. Moim skromnym zdaniem piec chlebowy ma większe zastosowanie choć do końca nie jestem pewien bo nie miałem przyjemności zdobyć jaką kol-wiek praktykę. I na jej podstawie posiadać zdanie na jego temat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.01.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Piec chlebowy czy do pizzy jest fajny tylko troszkę czasu kosztuje rozpalenie i osiągnięcie odpowiedniej temperatury a tandoor można używać jak grill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 25.01.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Piec chlebowy czy do pizzy jest fajny tylko troszkę czasu kosztuje rozpalenie i osiągnięcie odpowiedniej temperatury a tandoor można używać jak grill. Fakt... Więc już pierwszy plus Z piecem faktycznie troszkę pracy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A może ktoś wie dlaczego taki piec w formie amfory wykonany jako monolit o niezbyt grubych ściankach nie rozsypuje się po pierwszym paleniu? Chcesz zobaczyć takie piece rozsypane ?? Widziałem już kilka takich wypalanych w jednym kawałku.... o przepraszam w jednym kawałku były zanim popękały... nazwę producenta pominę ..dla ludzi z branży jest dobrze znana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Fakt... Więc już pierwszy plus Z piecem faktycznie troszkę pracy.... Zawsze można do kombajnu w ogrodzie mikrofale dorzucić zamiast Tandyra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.01.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Chcesz zobaczyć takie piece rozsypane ?? Widziałem już kilka takich wypalanych w jednym kawałku.... o przepraszam w jednym kawałku były zanim popękały... nazwę producenta pominę ..dla ludzi z branży jest dobrze znana.. Nie rzucaj słów na wiatr przecież powiedział ,że w ogrodzie idzie budowla bez zaostrzeń,obwarowań i ograniczeń.Jemu się nie psuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Może dacie namiary na firme budującą grile w ogrodzie z certyfikatem CE dodam że w małej odległości od przegrody palnej więc i jakieś bezpieczeństwo ppoż najlepiej z gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 26.01.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Może dacie namiary na firme budującą grile w ogrodzie z certyfikatem CE dodam że w małej odległości od przegrody palnej więc i jakieś bezpieczeństwo ppoż najlepiej z gwarancją. Ja takowej nie znam i nie słyszałem Ale Wewiórek zdaje mi się wie coś na ten temat. Sam bym chętnie zrobił takie certyfikaty ale w Polsce pewnie takich nie wydają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 26.01.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Elementy wędzarni. Komora wędzarnicza, szyber, oraz deflektory - 1. palenisko 2. komora. Oraz komora przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.01.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Elementy wędzarni. Komora wędzarnicza, szyber, oraz deflektory - 1. palenisko 2. komora. Oraz komora przed montażem. [ATTACH=CONFIG]300953[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300954[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300955[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300956[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]300957[/ATTACH] Zmyślnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 26.01.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Deflektor- palenisko. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy bezpośrednio w palenisku kontrolować przepływ dymu a w razie załadunku-rozładunku komory odciąć całkowicie dym. Do szybra dostawiłem 1kg przeciw wagi i nie ma problemu że np się nie domknie. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Janu*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 26.01.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jak już wcześniej pisałem. Wędzarnię opracował Kolega Andy i to jemu należą się gratulacje. Dla mnie bomba. Palenisko wykonane z czerwonej cegły a nie z szamotu. Wymiary zewnętrzne paleniska oraz komory 100 x 110. Strop za-zbrojony prętem fi 6- gładkim, podwójnie. Zaprawa żaroodporna na strop. Komora wykonana z deski olchowej na pióro dodatkowo wyizolowana wełną kominkową 3 cm. Zimą dzięki izolacji ( deska+ wełna)nie mamy problemu z utrzymaniem zapodanej temperatury w komorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.01.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Kiedyś znalazłem w sieci taki artykuł o budowaniu w/w szkoda ,ze nie ma jeszcze pieca chlebowego w tym combo ale i tak bardzo podoba mi się przedstawienie całego procederu z tym związanego.Wędzarniana Brać to powinno być motto dla pyskacza w tym topiku podnoszącego larum za każdym razem jak by co najmniej go ze skóry obierano.Budując zapomina ,że nie tylko beton jest najważniejszy ale to coś ma być przydatne do uzytku zgodnie ze sztuką tak jak u Braci wędzarnianej.Długo musi nad tym pracować sir Janusz zanim to załapie..Jeśli choć w minimalnym procencie sir będzie tak miał nasza przygoda z wędzeniem będzie bliska ideału. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1683-budowa-grillo-wedzarni-mamuta-z-objasnieniami Zapraszam do lektury sir Janusz przyda sie bo jak na razie nic nie prezentujesz zresztą widać to wyżej. Syn mówi że najwyżej zjebkę od Chefa dostanę ale przynajmniej zobaczysz jak to się robi od podstaw zgodnie z tym czego ty nie znasz bo masz beton przed oczami. http://www.zielonyogrodek.pl/przepis-na-ogrodowa-grillo-wedzarnie Edytowane 26 Stycznia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 26.01.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Kiedyś znalazłem w sieci taki artykuł o budowaniu w/w szkoda ,ze nie ma jeszcze pieca chlebowego w tym combo ale i tak bardzo podoba mi się przedstawienie całego procederu z tym związanego.Wędzarniana Brać to powinno być motto dla pyskacza w tym topiku podnoszącego larum za każdym razem jak by co najmniej go ze skóry obierano.Budując zapomina ,że nie tylko beton jest najważniejszy ale to coś ma być przydatne do uzytku zgodnie ze sztuką tak jak u Braci wędzarnianej.Długo musi nad tym pracować sir Janusz zanim to załapie..Jeśli choć w minimalnym procencie sir będzie tak miał nasza przygoda z wędzeniem będzie bliska ideału. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1683-budowa-grillo-wedzarni-mamuta-z-objasnieniami Zapraszam do lektury sir Janusz przyda sie bo jak na razie nic nie prezentujesz zresztą widać to wyżej. Już wielokrotnie pisałem.... Pochwal się swoimi osiągnięciami a nie krytykujesz na podstawie wiedzy innych i ich prac. Facet wiosna idzie, bierz się za prace i pochwal się coś uczynił I jeszcze jedno, To jest moja wizja i tak ma być. Ci się nie podoba Twoja sprawa. Założenie było własnie takie a nie inne i BASTA Jeśli już taki z Ciebie dobry projektant i esteta i fachura zawsze możesz spełniać się jako projektant i być jeszcze wykonawcą. Bo na razie sam nic nie zaprojektowałeś nie zbudowałeś a zrzynasz pomysły z netu i nimi się podpierasz. ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.01.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Widzisz znowu nie rozumiesz.Podałem przykłady dla ciebie nie dla siebie byś drogiej tandety nie sprzedawał.Co do reklamy to w końcu ktoś zauważy ,że pokrętnie się reklamujesz tak ,że uważaj z wklejaniem swoich realizacji..Ja je znam te przykłady z w/w linków i obserwuje.Na nich trzeba się opierać.Wiem ,że boli bo musi tak sobie usłałeś drogę do sukcesu,którego z takim podejściem nigdy nie osiągniesz.Żądlisz obrażasz ale przywykłem i tu.Będę budował na wiosnę jak Bóg pozwoli.Na pewno ty dowiesz się o tym ostatni albo w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.01.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Popatrz jak nie wiele trzeba a jak pięknie wygląda.Wygląda.Jak to się ma do twego ....twego no nie znajduje określenia.Szkoda ,że na fotce nie widać wnętrza.http://altana.com.pl/p/2014/08/altana-altany-grill-murowany-wedzarnia-trzcina-6-4508758273.jpghttp://altana.com.pl/p/2013/09/altana-altany-grill-murowany-wedzarnia-trzcina-5-3523845890.jpg Edytowane 26 Stycznia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 26.01.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Stara śpiewka. Swoje pokaż a nie podpierasz się cudzą pracą. Na razie karmikiem ogrodowym nie masz się nawet pochwalić a co dopiero do tak wyniosłych planów. A czy chcę widzieć co zbudujesz.... chyba niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.01.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Stara śpiewka. Swoje pokaż a nie podpierasz się cudzą pracą. Na razie karmikiem ogrodowym nie masz się nawet pochwalić a co dopiero do tak wyniosłych planów. A czy chcę widzieć co zbudujesz.... chyba niekoniecznie. No muszę się czymś konkretnym podeprzeć.No z twojego to i Salomon no wiesz jak dale to idzie.Listewki nul konkretów na moje wołanie.a ty z uporem maniaka bo ja nie mam i cudze.No bo nie ma to pokazuje ładne cudze jak będę miał swoje to pokaz i będę opowiadał co jak gdzie i kiedy.Ty to masz problemy w domciu bo jakiś taki nie rozumny człek z ciebie..W moją altanę, zdradzę to to chcę trzy w jednym np.http://www.mar-wil.pl/images/grille/thumbs/grill64.jpghttp://www.mar-wil.pl/images/grille/thumbs/grill96.JPGhttp://www.mar-wil.pl/images/grille/thumbs/grill84.jpgNa ognisku pod zadaszeniem chcę combo na rurze prezentowane już tu.Widzisz różnicę w moich jeszcze marzeniach w porównaniu z twymi coś tam coś tam.Ja widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.