Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe

bohusz

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Zbudowałem sobie taką oto grillo wędzarnie. Materiał użyty do budowy to beton komórkowy. Moje pytanie tyczy się miejsca nad paleniskiem z lewej strony ( blatu) gdzie położone są płytki gresowe ii są za fugowane fugą do klinkieru Kreisel. Po zimowym wędzeniu a właściwie dopiero teraz zauważyłem, że te fugi popękały i między nimi dostawała się jakaś ilość wody powodując odparzenie jednej płytki. I tu moje pytanie czy temperatura panująca podczas wędzenia w palenisku po lewej stronie mogła spowodować to, że te fugi pękły ? Dodam iż przy nagrzanym palenisku te płytki były ciepłe około 40-50 stopni.. Płytki położone na kleju do gresu o podwyższonej elastyczności, a podłoże zaciągnięte klejem atlas na ogrzewanie podłogowe.

http://images69.fotosik.pl/676/9efb3f581dcade78m.jpg

Witam.

Zbudowałem sobie taką oto grillo wędzarnie. Materiał użyty do budowy to beton komórkowy. Moje pytanie tyczy się miejsca nad paleniskiem z lewej strony ( blatu) gdzie położone są płytki gresowe ii są za fugowane fugą do klinkieru Kreisel. Po zimowym wędzeniu a właściwie dopiero teraz zauważyłem, że te fugi popękały i między nimi dostawała się jakaś ilość wody powodując odparzenie jednej płytki. I tu moje pytanie czy temperatura panująca podczas wędzenia w palenisku po lewej stronie mogła spowodować to, że te fugi pękły ? Dodam iż przy nagrzanym palenisku te płytki były ciepłe około 40-50 stopni.. Płytki położone na kleju do gresu o podwyższonej elastyczności, a podłoże zaciągnięte klejem atlas na ogrzewanie podłogowe.

http://images69.fotosik.pl/676/9efb3f581dcade78m.jpg

Fajne...Dobrze że fotki porobiłeś. Będziesz pamiętał jak wyglądało. Jedna zima i pozamiatane...Taka nasza, Polska...W nocy minus dwa, w dzień plus trzy, trochę deszczu...

Gość Janu***
Uważasz ze się nie nadaje? Znam inne wędzarnie które działają już kilka lat i tez są wybudowane z betonu komórkowego.

Jasne :) Masakra... Mają rację koledzy ze rób zdjęcia bo jeszcze rok lub dwa i weźmiesz miotłę i pozamiatasz ową budowlę do wiaderka.

Pokaz zdjęcia budowli z suporeksu jakie widziałeś? Jestem bardzo ciekawo ile po nic zostało ;)

Pytanko - te kliny do ustawienia "kopuły"są z drewna?

Nie to są kliny wycięte z szamotu, wklejone na stałe. Warstwa kleju średnio to 1 mm.

Kliknij dwa, trzy razy na zdjęcie, będziesz miał bardzo duże powiększenie. Zdjęcia maja sporą "wagę".

Nie to są kliny wycięte z szamotu, wklejone na stałe.

Faktycznie, kurcze trzeba mieć maszynę - tak jak piszesz ....normalnie dużo się zniszczy:(

Naprawdę podziw - widziałem budowę takiego pieca na wewnętrznym stelażu z tektury...u Ciebie powstaje jako konstrukcja samonośna :)

Edytowane przez CityMatic

Faktycznie, kurcze trzeba mieć maszynę - tak jak piszesz ....normalnie dużo się zniszczy:(

Naprawdę podziw - widziałem budowę takiego pieca na wewnętrznym stelażu z tektury...u Ciebie powstaje jako konstrukcja samonośna :)

Budowa pieca chlebowego na stelażu (matrycy), nie pozwala dobrze kontrolować fug od strony paleniska. Dlatego używamy tylko przymiar łukowy ze sklejki. Takie cztery przymiary służą jednocześnie jako podpora dopiero wklejonej cegły. Po chwili klej trochę łapie i podpora wędruje dalej. Trzeba bardzo uważać na kąt nachylenia cegły...

Wkleiłem 4 dzisiejsze zdjęcia...http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/

Piotrze masz jakiś standardowy wymiar pewnie a jakie są najmniejsze możliwe (sęsowne) wymiary takiego pieca w podstawie?

Jest całkiem na odwrót. Moi chłopacy narzekają, bo ciągle coś nowego. A standarciki robi się łatwiej....

Ten piec ma wewnątrz szerokość 90 cm. Są to w zasadzie dwa kółka 90 cm rozsunięte o 23 cm (1 cegła). "Dżwirki" też nieco większe będą...To już jest piec w którym co nieco się zmieści. "Standard" handlowy domowych pieców chlebowych to kółko 70 cm.

Robiłem rożne. 120 cm, ale i ....35 cm:rolleyes: . Miejsca nie było, Ludziska koniecznie chcieli. Zrobiłem! Tyle, że skrzynkę...Do kółka o średnicy 35 cm nic by nie włożyli, a tak foremka 30 cm chociaż włazi...

Łatwo tunele z łukowym sklepieniem się robi. 1/4 roboty przy okrągłym...

[quote name=Kominki Piotr Batura;6808231Kliny pewnie że lepsze' date=' ale na pewno nie tańsze. Akurat zabrakło...:D[/quote]

Pytanko, ile orientacyjnie kosztuje taki piec tzn chodzi mi o materiał takiego 70 cm, Sam zastanawiam się nad "tunelem" gdyż "ustawność" jego jest lepsza, a chciałbym wiedzieć ile muszę przewidzieć funduszy

Pytanko, ile orientacyjnie kosztuje taki piec tzn chodzi mi o materiał takiego 70 cm, Sam zastanawiam się nad "tunelem" gdyż "ustawność" jego jest lepsza, a chciałbym wiedzieć ile muszę przewidzieć funduszy

City...

Dla Ciebie i paru innych ...http://blog.kominki-batura.pl/zrob-to-sam/

Koszt materiałów nie powinien przekroczyć 300-500 zł. Zależy jak kupisz. Drzwiczki można z kawałka blachy zrobić. Popatrz na włoskie strony internetowe ...

Tu akurat kliny były....http://blog.kominki-batura.pl/zrob-to-sam/ ;)

City...Jakieś dobre 30 lat temu, ściągałem cegłę na piec chlebowy z Lubelszczyzny właśnie. Czerwoną, lesówkę, czy jakoś tak. Niestety nie jestem w stanie odtworzyć namiarów. Czerwona, dobrze wypalona. Są ludzie, którzy twierdzą, że czerwona na piec chlebowy może byc lepsza. Szamot przypala jak się nie umiesz z piecem obchodzić i jak za mocno go nagrzejesz.