niktspecjalny 03.02.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Potwierdza się przysłowie... " krowa która dużo ryczy mało mleka daje" tak i z Tobą Panie... Może jest w tym trochę prawdy ryczę ,że tak drogo..Widzę ,że kąśliwy nadal jak w innym topiku. inni:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hasiok 05.03.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam. Zbudowałem sobie taką oto grillo wędzarnie. Materiał użyty do budowy to beton komórkowy. Moje pytanie tyczy się miejsca nad paleniskiem z lewej strony ( blatu) gdzie położone są płytki gresowe ii są za fugowane fugą do klinkieru Kreisel. Po zimowym wędzeniu a właściwie dopiero teraz zauważyłem, że te fugi popękały i między nimi dostawała się jakaś ilość wody powodując odparzenie jednej płytki. I tu moje pytanie czy temperatura panująca podczas wędzenia w palenisku po lewej stronie mogła spowodować to, że te fugi pękły ? Dodam iż przy nagrzanym palenisku te płytki były ciepłe około 40-50 stopni.. Płytki położone na kleju do gresu o podwyższonej elastyczności, a podłoże zaciągnięte klejem atlas na ogrzewanie podłogowe. http://images69.fotosik.pl/676/9efb3f581dcade78m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Beton komórkowy dobry na wszystko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hasiok 06.03.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Beton komórkowy dobry na wszystko ? Uważasz ze się nie nadaje? Znam inne wędzarnie które działają już kilka lat i tez są wybudowane z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.03.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam.Przecież sam sobie dałeś odpowiedź ... woda wsiąka w fugi, klej i beton komórkowy - wszystko prędzej czy później popęka w ten sposób. Będziesz to widział po każdej zimie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam. Zbudowałem sobie taką oto grillo wędzarnie. Materiał użyty do budowy to beton komórkowy. Moje pytanie tyczy się miejsca nad paleniskiem z lewej strony ( blatu) gdzie położone są płytki gresowe ii są za fugowane fugą do klinkieru Kreisel. Po zimowym wędzeniu a właściwie dopiero teraz zauważyłem, że te fugi popękały i między nimi dostawała się jakaś ilość wody powodując odparzenie jednej płytki. I tu moje pytanie czy temperatura panująca podczas wędzenia w palenisku po lewej stronie mogła spowodować to, że te fugi pękły ? Dodam iż przy nagrzanym palenisku te płytki były ciepłe około 40-50 stopni.. Płytki położone na kleju do gresu o podwyższonej elastyczności, a podłoże zaciągnięte klejem atlas na ogrzewanie podłogowe. http://images69.fotosik.pl/676/9efb3f581dcade78m.jpg Fajne...Dobrze że fotki porobiłeś. Będziesz pamiętał jak wyglądało. Jedna zima i pozamiatane...Taka nasza, Polska...W nocy minus dwa, w dzień plus trzy, trochę deszczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 09.03.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Uważasz ze się nie nadaje? Znam inne wędzarnie które działają już kilka lat i tez są wybudowane z betonu komórkowego. Jasne Masakra... Mają rację koledzy ze rób zdjęcia bo jeszcze rok lub dwa i weźmiesz miotłę i pozamiatasz ową budowlę do wiaderka. Pokaz zdjęcia budowli z suporeksu jakie widziałeś? Jestem bardzo ciekawo ile po nic zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Pytanko - te kliny do ustawienia "kopuły"są z drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.03.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Pytanko - te kliny do ustawienia "kopuły"są z drewna? Nie to są kliny wycięte z szamotu, wklejone na stałe. Warstwa kleju średnio to 1 mm. Kliknij dwa, trzy razy na zdjęcie, będziesz miał bardzo duże powiększenie. Zdjęcia maja sporą "wagę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Nie to są kliny wycięte z szamotu, wklejone na stałe. Faktycznie, kurcze trzeba mieć maszynę - tak jak piszesz ....normalnie dużo się zniszczy:( Naprawdę podziw - widziałem budowę takiego pieca na wewnętrznym stelażu z tektury...u Ciebie powstaje jako konstrukcja samonośna Edytowane 12 Marca 2015 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Faktycznie, kurcze trzeba mieć maszynę - tak jak piszesz ....normalnie dużo się zniszczy:( Naprawdę podziw - widziałem budowę takiego pieca na wewnętrznym stelażu z tektury...u Ciebie powstaje jako konstrukcja samonośna Budowa pieca chlebowego na stelażu (matrycy), nie pozwala dobrze kontrolować fug od strony paleniska. Dlatego używamy tylko przymiar łukowy ze sklejki. Takie cztery przymiary służą jednocześnie jako podpora dopiero wklejonej cegły. Po chwili klej trochę łapie i podpora wędruje dalej. Trzeba bardzo uważać na kąt nachylenia cegły... Wkleiłem 4 dzisiejsze zdjęcia...http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Piotrze masz jakiś standardowy wymiar pewnie a jakie są najmniejsze możliwe (sensowne) wymiary takiego pieca w podstawie? Edytowane 13 Marca 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Piotrze masz jakiś standardowy wymiar pewnie a jakie są najmniejsze możliwe (sęsowne) wymiary takiego pieca w podstawie? Jest całkiem na odwrót. Moi chłopacy narzekają, bo ciągle coś nowego. A standarciki robi się łatwiej.... Ten piec ma wewnątrz szerokość 90 cm. Są to w zasadzie dwa kółka 90 cm rozsunięte o 23 cm (1 cegła). "Dżwirki" też nieco większe będą...To już jest piec w którym co nieco się zmieści. "Standard" handlowy domowych pieców chlebowych to kółko 70 cm. Robiłem rożne. 120 cm, ale i ....35 cm:rolleyes: . Miejsca nie było, Ludziska koniecznie chcieli. Zrobiłem! Tyle, że skrzynkę...Do kółka o średnicy 35 cm nic by nie włożyli, a tak foremka 30 cm chociaż włazi... Łatwo tunele z łukowym sklepieniem się robi. 1/4 roboty przy okrągłym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czy to nie lepiej zastosować cegły szamotowe w kształcie klina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czy to nie lepiej zastosować cegły szamotowe w kształcie klina ? Najlepiej z blachy wspawać. Potem tylko obserwujesz kiedy zeżre ją rdza.... Kliny pewnie że lepsze, ale na pewno nie tańsze. Akurat zabrakło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 [quote name=Kominki Piotr Batura;6808231Kliny pewnie że lepsze' date=' ale na pewno nie tańsze. Akurat zabrakło...[/quote] Pytanko, ile orientacyjnie kosztuje taki piec tzn chodzi mi o materiał takiego 70 cm, Sam zastanawiam się nad "tunelem" gdyż "ustawność" jego jest lepsza, a chciałbym wiedzieć ile muszę przewidzieć funduszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.03.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pytanko, ile orientacyjnie kosztuje taki piec tzn chodzi mi o materiał takiego 70 cm, Sam zastanawiam się nad "tunelem" gdyż "ustawność" jego jest lepsza, a chciałbym wiedzieć ile muszę przewidzieć funduszy City... Dla Ciebie i paru innych ...http://blog.kominki-batura.pl/zrob-to-sam/ Koszt materiałów nie powinien przekroczyć 300-500 zł. Zależy jak kupisz. Drzwiczki można z kawałka blachy zrobić. Popatrz na włoskie strony internetowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Brakuje klina ?Jakoś nie wierze że u Ciebie mogło zabraknąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tu akurat kliny były....http://blog.kominki-batura.pl/zrob-to-sam/ City...Jakieś dobre 30 lat temu, ściągałem cegłę na piec chlebowy z Lubelszczyzny właśnie. Czerwoną, lesówkę, czy jakoś tak. Niestety nie jestem w stanie odtworzyć namiarów. Czerwona, dobrze wypalona. Są ludzie, którzy twierdzą, że czerwona na piec chlebowy może byc lepsza. Szamot przypala jak się nie umiesz z piecem obchodzić i jak za mocno go nagrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.