CityMatic 15.03.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tu akurat kliny były....http://blog.kominki-batura.pl/zrob-to-sam/ City...Jakieś dobre 30 lat temu, ściągałem cegłę na piec chlebowy z Lubelszczyzny właśnie. Czerwoną, lesówkę, czy jakoś tak. Niestety nie jestem w stanie odtworzyć namiarów. Czerwona, dobrze wypalona. Są ludzie, którzy twierdzą, że czerwona na piec chlebowy może byc lepsza. Szamot przypala jak się nie umiesz z piecem obchodzić i jak za mocno go nagrzejesz. Wiem skąd ta cegła:) z Kraśnika....Tak naprawdę zastanawiałem się czy właśnie takiej nie użyć. Dziękuję za instrukcję tunelowego pieca - fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.03.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ogień w piecu chlebowym rozpalony....http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.03.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ogień w piecu chlebowym rozpalony....http://blog.kominki-batura.pl/piec-chlebowy-fotorelacja/ Fajny ogień z niego bucha.Piszesz ,że będzie jeszcze wędzarnia i grill.Czy to będzie nieodzowna całość?czy trzy urządzenia każda niezależna.Przepraszam jak coś nie doczytałem..Walczę z Gosią mą bo już wiosna i jesteśmy po rozmowach i wstępnym kosztorysie i wstępnej wycenie i projekcie dedykowanym konkretnie dla naszych potrzeb.Przyjechał pan zobaczył altanę pomierzył,zaczynając od podłoża i 2 + 1 wyszło za 12 000 zł.Czyli wędzarnie z grillem to jedność a piec chlebowy w komponowany w ciąg grzewczy ale niezależny.Cena to oczywiście materiał i robocizna.Czas wykonania do pierwszej próby około 5 dni.Cena niezaporowa można zjeżdżać z kosztów np rodzajem wykończeń.Materiał widziałem.Trochę kasy to jest i cały czas w chmurce pytania Gośki .Czy ty będziesz to użytkował?Czy i do czego ma być połączenie wędzarni z grillem?Jakie ilości mini można w tym zestawieniu robić?Czy każdy może to obsługiwać?Czy obsługujący wie ,że jest bezpieczne?Mówiłem ,że czasami blondi a tu rozczarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.03.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Kombajn który powstanie wraz z piecem chlebowym zlokalizowany jest w ciekawie położonym ośrodku jeździeckim pod Wągrowcem. Czyli na "moich śmieciach". W zasadzie ma to być atrakcja dla gości bez profesjonalnego zadęcia na grillowanie i wędzenie. Zbuduje to wszystko murarz pod moim nadzorem,,, Wyjątkiem ma być piec chlebowy, w którym właścicielka będzie "cudaczyć". Zna się na tym, i dlatego piec musiałem celebrować. Od kilku dni jeżdżę tam i wypalam go osobiście. Tak by chemiczne wiązanie kleju, w łagodny, ale zdecydowany sposób przekształcić w wiązanie ceramiczne. Piec będzie wówczas monolitem, jak skorupa żółwia. Jak widać na zdjęciach, można w nim przyrządzić bardzo mini, ale jego pojemność jest spora. 10 bochenków chleba tez wlezie... Wszystko będzie podłączone do jednego komina. Budżet "trochę" większy od Twojego... Ale to o niczym nie świadczy, bo i wielkość ustrojstwa niemała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.03.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Przyjechał pan zobaczył altanę pomierzył,zaczynając od podłoża i 2 + 1 wyszło za 12 000 zł.Czyli wędzarnie z grillem to jedność a piec chlebowy w komponowany w ciąg grzewczy ale niezależny.Cena to oczywiście materiał i robocizna. Dla mnie taka cena byłaby ...ZAPOROWĄ Moja budowla ze starej cegły rozbiórkowej, palonej jeszcze z gliny (wędzarnia + grill + suszarnia grzybów) kosztowała jak dotąd 800 zł (samemu nie chciało mi się już murować, więc wykonał to murarz). Resztę zrobię sam. Będą to: prowadnice na sita z siatki (do suszenia grzybów), prowadnice na ruszt grilla i blaszanej kuwety na węgiel drzewny oraz na drążki wędzarnicze. Będzie też jeszcze wyciąg spalin/dymu z grillowania (metalowa rura i kolektor ssący już zostały wmurowane). Drzwi planuję wykonać z ram drewnianych obitych blachą (od strony komór). Palenisko do wędzenia, to specjalnie zaprojektowany piecyk - koza z grubej blachy (nie znam się na paleniskach ceramicznych - metal bliższy sercu ). Całość kosztów (przy maksymalnym wkładzie pracy własnej) powinna się zamknąć w kwocie ok, 2000 zł. To tak "z grubsza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.03.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 JTD masz zdolności co chwalić się powinno.Tyle ,że ja ich nie mam i wychodzę z innego założenia.Piekarz niech pozostanie do pieczenia bułeczek.Trzeba mieć czas ,zaplecze, smykałkę itp. i oczywiście wiedze techniczną ,która pozwala na palenie w takim combo zgodnie ze sztuka kulinarną.Bo cóż po takiej budowli jak obsługujący będzie się li tylko męczył a do smaczności pozostanie dużo do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.03.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Moja konstrukcja grillo-wędzarki (jak też i wiele innych tu pokazanych) nie różnią się istotnie między sobą i pozwalają na wiele kulinarnych eksperymentów Nie spodziewam się więc jakiejś totalnej porażki. A czas na budowę i różne techniczne usprawnienia znajduję na zasłużonej emeryturze. Pracując zawodowo na pewno nie dałbym rady (tym bardziej dom wybudować ). Edytowane 24 Marca 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.03.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Moja konstrukcja grillo-wędzarki (jak też i wiele innych tu pokazanych) nie różnią się istotnie między sobą i pozwalają na wiele kulinarnych eksperymentów Nie spodziewam się więc jakiejś totalnej porażki. A czas na budowę i różne techniczne eksperymenty znajduję na zasłużonej emeryturze. Pracując zawodowo na pewno nie dałbym rady (tym bardziej dom wybudować ). Rozumiem nie ciebie powinienem zahaczyć..Nie było tematu.Buduj swe zacisze kulinarne .Nie będę ci w tym przeszkadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.04.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Wybudować to pestka trzeba jeszcze umieć gotować ... piec ...wędzić.... No dobra OK zamawiajcie te spożywcze kombajny... nauczycie się potem ;. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.04.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Wybudować to pestka trzeba jeszcze umieć gotować ... piec ...wędzić.... No dobra OK zamawiajcie te spożywcze kombajny... nauczycie się potem ;. Popatrz czasami na to jak niefachowiec i co ci wychodzi?Gdy jednak spojrzysz już jak doświadczona osoba naumienie,piecenia,wędzenia w takim kombajnie zgodnym ,że sztuką i technika nie powinno być trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 03.04.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Wybudować to pestka trzeba jeszcze umieć gotować ... piec ...wędzić.... No dobra OK zamawiajcie te spożywcze kombajny... nauczycie się potem ;. Umisz stawiać a piec umisz? wrzuć fotki czegoś co sam upichciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Umisz stawiać a piec umisz? Piec czy kuchnie kaflowa pobudować to dla mnie pestka. Zdolności do pieczenia i gotowania niestety nie posiadam ale potrafię docenić kunszt tych którzy potrafią dobrze warzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.04.2015 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Piec czy kuchnie kaflowa pobudować to dla mnie pestka. Zdolności do pieczenia i gotowania niestety nie posiadam ale potrafię docenić kunszt tych którzy potrafią dobrze warzyć No i to rozumiem. Jednak zdażają się tacy podobno, co grill, wędzarnie, piec chlebowy, "umieją" postawić i potem również doskonałe jedzonka w nich uskuteczniać. To są osoby "wszechstronne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Umisz stawiać a piec umisz? wrzuć fotki czegoś co sam upichciłeś Umie jeść. To widziałem. O innych zdolnościach niestety tylko ze słyszenia wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.04.2015 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Umie jeść. To widziałem. O innych zdolnościach niestety tylko ze słyszenia wiem... Widziałem z dalsza, na Targach Poznańskich pana Darka. Wyglądał na zadbanego i dobrze odżywionego. Tak wiec zapewne w życiu zawodowym i pracy odnosi sukcesy, gdyż zachowuje stateczny poziom finansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 03.04.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Umie jeść. To widziałem. O innych zdolnościach niestety tylko ze słyszenia wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 03.04.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Widziałem z dalsza, na Targach Poznańskich pana Darka. Wyglądał na zadbanego i dobrze odżywionego. Tak wiec zapewne w życiu zawodowym i pracy odnosi sukcesy, gdyż zachowuje stateczny poziom finansowy. też widziałem,nawet słowo zamieniłem - to targach mogę powiedzieć że jest postrzelony... pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 07.04.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A to mój piec chlebowy oraz wypieki Nie ma jeszcze kolorków ale niebawem będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A to mój piec chlebowy oraz wypieki Piękny chlebek - na pewno równie pięknie pachnie - bardzo lubię takie klimaty brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 07.04.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kombajn który powstanie wraz z piecem chlebowym zlokalizowany jest w ciekawie położonym ośrodku jeździeckim pod Wągrowcem. Czyli na "moich śmieciach". W zasadzie ma to być atrakcja dla gości bez profesjonalnego zadęcia na grillowanie i wędzenie. Zbuduje to wszystko murarz pod moim nadzorem,,, Wyjątkiem ma być piec chlebowy, w którym właścicielka będzie "cudaczyć". Zna się na tym, i dlatego piec musiałem celebrować. Od kilku dni jeżdżę tam i wypalam go osobiście. Tak by chemiczne wiązanie kleju, w łagodny, ale zdecydowany sposób przekształcić w wiązanie ceramiczne. Piec będzie wówczas monolitem, jak skorupa żółwia. Jak widać na zdjęciach, można w nim przyrządzić bardzo mini, ale jego pojemność jest spora. 10 bochenków chleba tez wlezie... Wszystko będzie podłączone do jednego komina. Budżet "trochę" większy od Twojego... Ale to o niczym nie świadczy, bo i wielkość ustrojstwa niemała... No patrzaj widziałem Jana niedawno i się nie chwalił że na ostrowie młyn takie cuda powstają No pozostaje mi wypróbować go niedługo i dam znać na forum jakie wypieki powstają :lol2: Na zdjęciach robota pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.