Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe

bohusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Janu***
Nie trzeba być budowlańcem , by umieć ocenić...
Nie wiem do czego to przypiąć ;( A budowlaniec to próg klasyfikowania myślenia?!!!

Widzę są tacy co kiedyś tam coś zobaczyli i ich rozwój stanął w miejscu nie rozumiejąc tego że postęp idzie bez nich do przodu. A oni w tyle uparcie chcą rzucać kłody pod nogi... Jak nie ich to i nikt....

A nie zwracając zbyt wielkiej uwagi na jakieś odruchy agonalne wpisów zamieszczę nową wizję Wiata plus Kompleks. Wędzarnia-grill oraz piec chlebowy w

trakcie prac...altana Legnickie Pole.jpgDSCF6642.jpgDSCF6690.jpgDSCF6721.jpgDSCF6723.jpg

Nie wiem do czego to przypiąć ;( A budowlaniec to próg klasyfikowania myślenia?!!!

Widzę są tacy co kiedyś tam coś zobaczyli i ich rozwój stanął w miejscu nie rozumiejąc tego że postęp idzie bez nich do przodu. A oni w tyle uparcie chcą rzucać kłody pod nogi... Jak nie ich to i nikt....

A nie zwracając zbyt wielkiej uwagi na jakieś odruchy agonalne wpisów zamieszczę nową wizję Wiata plus Kompleks. Wędzarnia-grill oraz piec chlebowy w

trakcie prac...[ATTACH=CONFIG]323228[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323231[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323232[/ATTACH]

Nie przejmuj się. Trzymamy kciuki. Swoją drogą chętnie zobaczę jak "rosną" te liście na końcu/początku Twojej budowli.

Pozdrawiam

trakcie prac...[ATTACH=CONFIG]323228[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323231[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323232[/ATTACH]

Daj spokój kompleksom. Twoje "disco polo" ma wielu zwolenników, jak widzisz...:D I nie ma w tym nic złego. Każdy widzi świat po swojemu.

Gość Janu***
Daj spokój kompleksom. Twoje "disco polo" ma wielu zwolenników, jak widzisz...:D I nie ma w tym nic złego. Każdy widzi świat po swojemu.

Kompleksy sądzę ze sam masz... Nie odróżniasz muzyki. Dla mnie disco polo to już nie muzyka... A i krytyk z Ciebie kiepski. Trzeba troszkę poczytać i poznać technologię zanim będziemy krytykować. Widać to zbyt za dużo.

Co do liści... Rysunek jest poglądowy i był tworzony w trakcie rozmyślań nad forma i kształtem. Opcji nasuwało sie wiele ;) Jak widać Wiata będzie stała na 6-ciu słupach 4,5 x 5 a sam kompleks będzie zadaszony formą liścia o wymiarach 4,5 x 2.40

Gość Janu***
Co do poznania technologi to czytanie może nie pomóc a jaka ona jest widać po pseudo płycie i wykonaniu pali, za to konstrukcja ze stali i betonu jak na Manhattanie ;-)

I tyle z wiedzy... Żebyś zadał pytanie dlaczego tak nie inaczej to ok ale mimo to odpowiem... Pod taką budowlę płyta jest wystarczająca. A co do wiaty również wszystko jest przemyślane. Stopy pod wiatę robiłem wiertnicą 600 setką na 1.20 m. A dlaczego? Podpowiem ze podyktowana jest dwoma wymogami które się uzupełniają pod taką budowlę. Jeśli posiadasz wiedzę to powinieneś wiedzieć.

Co do poznania technologi to czytanie może nie pomóc a jaka ona jest widać po pseudo płycie i wykonaniu pali, za to konstrukcja ze stali i betonu jak na Manhattanie ;-)

Daj spokój. "Wiedze" tu ma tylko jedna postać. No...jeszcze Bohusz. jemu tez się podoba...

Reszta to barany...

Daj spokój. "Wiedze" tu ma tylko jedna postać. No...jeszcze Bohusz. jemu tez się podoba...

Reszta to barany...

ŻENADA ...

Bardzo ciekawe rozwiązania... no i nie dla zdunów i osób z myśleniem wstecznym... opartym głównie na starych technologiach.

Tutaj napisałem od siebie... dla przypomnienia cytuję, no i dla tych co z rozumieniem mają problem.

Gość Janu***
ŻENADA ...

Tutaj napisałem od siebie... dla przypomnienia cytuję, no i dla tych co z rozumieniem mają problem.

Resztę przemilczę...

Bohusz jeśli poczułeś sie urażony to przepraszam... Ciebie nie miałem na myśli. Dla mnie zarozumialstwem wieje co w niektórych w pisach. Bo co nie jest zrobione jak w książce pisze to złe. Zanim książki napisano budowle już stały na ziemi i stoją do dziś. Zanim przyjdzie ocenić poznajmy szczegóły i parametry. Sama budowla dla przypomnienia jest w stosunku do tradycyjnych prac o wiele lżejsza. Oparta jest na siatko betonie i ścianki niejednokrotnie nie przekraczają 5 cm. Co do stabilności jest mocniejsza od tradycyjnego murowania itp. Płyta wylana jest 18 cm. Beton B20. Stal jak widać fi 18. Podłoże żwirowe. Woda nie ma jak zalegać pod płytą. Co do konstrukcji Panowie mądralińscy to wylane są stopy fi 600 i sam filar fi 200; na 1.20 m poniżej przemarzania gruntu na Dolnym Śląsku. Sama wiata nie ma dużej wagi ale będzie miała średnio elastyczny dach. Gdyby nie to można było by nie wchodzić w grunt tak głęboko. Dla ciekawości podam że pierwsza firma jaka mi wyceniła 6 x odwiert fi 300 bo tylko takie możliwości mieli . Policzyła 6 tys zł. Druga za 6x odwiert fi 600 policzyła 390 zł z flaszka dla operatora ;)

Edytowane przez Janu***

Co do liści... Rysunek jest poglądowy i był tworzony w trakcie rozmyślań nad forma i kształtem. Opcji nasuwało sie wiele ;) Jak widać Wiata będzie stała na 6-ciu słupach 4,5 x 5 a sam kompleks będzie zadaszony formą liścia o wymiarach 4,5 x 2.40

A ja tak spytam, skoro nie masz planu? a konstrukcja jest chyba nie w mieście lecz gminie to jak poradziłeś sobie z zezwoleniem na tą budowę? To mała architektura więc powinieneś mieć zgłoszenie(mapka,plan,zgoda-lub brak sprzeciwu)do urzędu gminy a czytając to jw "...był tworzony w trakcie rozmyślań nad forma i kształtem"mnie niepokoi bo choć sama idea i użyte materiały bardzo mi się podobają to rozumując z tekstu wydaje mi się to mało legalne.