Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe


bohusz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto usunięte_12*

Założyciel wątku (ku przypomnieniu - bohusz) na początku napisał:

"Myslę, ze w tym temacie będzie bez pstryczków i kazdy nawet laik może spokojnie podsuwać swój pomysł i wizje, bez obawy że zostanie nazwany ignorantem i że się nie zna.".

Autorze wątku! Czy nie czas na podsumowanie? Już prawie tysiąc wypowiedzi na "liczniku".

Czy to, co tu dotąd napisano, choć w minimalnym stopniu spełniło twoje oczekiwania?

:confused:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wcześniej pisałem jak najbardziej poważnie.

Krążek wykonany np. z granitu, bazaltu, czy ceramiczny, o grubości około 2 cm i położony na siatkę, spowoduje, że rozkład temeratur będzie bardzo podobny do tego jaki jest w klasycznym piecu chlebowym (również do pizzy).

Oczywiście pizzę i chleb wkładamy na rozgrzanym krążku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej pisałem jak najbardziej poważnie.

Krążek wykonany np. z granitu, bazaltu, czy ceramiczny, o grubości około 2 cm i położony na siatkę, spowoduje, że rozkład temeratur będzie bardzo podobny do tego jaki jest w klasycznym piecu chlebowym (również do pizzy).

Oczywiście pizzę i chleb wkładamy na rozgrzanym krążku.

To zadziała w przypadku niewielkich gabarytowo, lub cienkich ( np jak pizza ) wypieków. Tandoor o tym prawdopodobnie wie i dlatego nie upiecze wam normalnego chleba. I słusznie. Chleb musi przebywać kilkadziesiąt minut w rozgrzanym piecu. Najlepiej w stałej temperaturze. Taką temperaturę są w stanie utrzymać konstrukcje o wielokrotnie większej masie. Bezwładność takich dużych pieców, jest warunkiem utrzymania w miarę stałej temperatury podczas kilkudziesięciu minut pieczenia chleba

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zadziała w przypadku niewielkich gabarytowo, lub cienkich ( np jak pizza ) wypieków.

 

Zadziała, zadziała - także w przypadku pieczenia chleba, ale pod warunkiem:

- krążek dobrze nagrzany, nawet bardzo dobrze (około 1 h),

- cały "kominek" też dobrze rozgrzany,

- odpowiednia ilość żaru.

 

To wszystko da taki rozkład temperatur, jaki chlebki lubią najbardziej - lepszy niż w domowym piekarniku, a w domu chlebki też się wypieka.

 

Ps. A taki krążek, po sezonie też znajdzie zastosowanie przy wypiekach z piekarnika - to jest stara, strasznie stara szkoła. :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadziała, zadziała - także w przypadku pieczenia chleba, ale pod warunkiem:

- krążek dobrze nagrzany, nawet bardzo dobrze (około 1 h),

- cały "kominek" też dobrze rozgrzany,

- odpowiednia ilość żaru.

 

To wszystko da taki rozkład temperatur, jaki chlebki lubią najbardziej - lepszy niż w domowym piekarniku, a w domu chlebki też się wypieka.

 

Ps. A taki krążek, po sezonie też znajdzie zastosowanie przy wypiekach z piekarnika - to jest stara, strasznie stara szkoła. :yes:

 

 

No tak. W typowym piecu chlebowym żar się wygarnia, więc używając żaru jako akumulatora...:yes:, możesz mieć rację...Tandoor, masz zadanie to przećwiczyć! Możesz na moim szkoleniu w listopadzie. Zaprosimy Siwego, i będziecie eksperymentować. Relację na forum zrobi Nikt....;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem. czekam odpowiedzi i dzwonka przez telefon

 

https://youtu.be/GOBGQ4Qs5zI

 

Nie zrozumieliśmy się pizza z tandoora i chleb z tandora.Nie indyjski placek tylko pizza.Robisz ciasto smarujesz sosem wkładasz farsz i posypujesz serem .Zamykasz tandor i po kilkunastu - kilku minutach wyciągasz upierniczoną pizzę.Potem rozczyniasz ciasto na chleb.Robisz podobnie.Wkładasz do tandoora i wypiekasz.Wyjmujesz i konsumujesz.Takie placki piekę na swojej żeliwnej blasze.:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Myślę że potrafię też taką pizze upiec w naszym kominku,ciasto,bądź zapiekankę,tylko nie wiem czy ma on wystarczającą bezwładność=w sumie 300 kg. :D

Oczywiście w listopadzie do obejrzenia w formie filmu(nie mam własnego bloga),prędzej się nie da=wyjazd służbowy :p

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Myślę że potrafię też taką pizze upiec w naszym kominku,ciasto,bądź zapiekankę,tylko nie wiem czy ma on wystarczającą bezwładność=w sumie 300 kg. :D

Oczywiście w listopadzie do obejrzenia w formie filmu(nie mam własnego bloga),prędzej się nie da=wyjazd służbowy :p

Pozdrawiam.

 

 

Wszystko ok .Ale powiedz jaki to ma związek z wędzarnią , grillem , piecem chlebowym lub podobnym urządzeniem takim jak np. tandoor w naszym ogrodzie.:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Piotrze,nie obrażaj kolegi ;) .

Niktspecjalny,związek jest taki,że można cały sezon grzewczy,bez względu na aurę,piec co się chce.

Pomyślałem,więc że jeśli lubisz palić w kominku byłaby to jakaś alternatywa,niestety w kominku z PW to raczej niemożliwe :eek:

Nie widzę problemu,aby upiec również chleb w naszym kominku ;) ,ale macie rację jak nie chcecie tego oglądać to dam sobie spokój,jeszcze się Tandoor obrazi ;)

Choć przyznam że bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie :cool:.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Piotrze,nie obrażaj kolegi ;) .

Niktspecjalny,związek jest taki,że można cały sezon grzewczy,bez względu na aurę,piec co się chce.

Pomyślałem,więc że jeśli lubisz palić w kominku byłaby to jakaś alternatywa,niestety w kominku z PW to raczej niemożliwe :eek:

Nie widzę problemu,aby upiec również chleb w naszym kominku ;) ,ale macie rację jak nie chcecie tego oglądać to dam sobie spokój,jeszcze się Tandoor obrazi ;)

Choć przyznam że bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie :cool:.

Pozdrawiam.

Nie rozumiem dlaczego Redakcja ciachnęła mój post gdzie tłumaczyłem ci co robię w KZPŁW .Wiem natomiast dlaczego to w ogóle zrobiła.:yes::D.

Czekamy na wieści od tandoora.:stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ок teraz wyłożę zdjęcia czym gości z Litwy częstował . A chleb lenistwo mi czynić - on jest nie smaczny a placki super . Tak że na 50 odsetków wykonał zamówienie . Możesz też obietnica wykonać na połowę tandoora. :-)

http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSr.jpg

http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSh.jpg

http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSn.jpg

http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSk.jpg

http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSo.jpg

http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSj.jpg

http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSq.jpg

http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSg.jpg

http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSf.jpg

http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSe.jpg

 

 

No, no...ślinka cieknie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tandoor ... coś mi tutaj ściemą wali ...

Z jednej strony operujesz takimi określeniami jak "samsa" tudzież "płow" czy "kazan kebab" ... a nikt kto samsę i płow z domu wyniósł, lub miał w oryginale jeść okazję, nie nazwał by tego co Ty nazywasz tandoor'em ... tylko tandyrem ... no a jak już ktoś wie co to kazan kebab ... i robi go jeszcze z mielonego mięsa (robisz kebab z mielonego czy okrawanego ?) ... to już wogóle nie wiem o co tu biega ...

Ale ... niech tam ... kawałek fajnego świata i jego kulturę kulinarną tutaj wprowadziłeś ... niech Ci będzie tan tan...r ;)

Pokazuj dalej ...

Znając życie spotkamy prędzej czy później, to sam opowiesz ...

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie jest tak (upraszczając), że tandyr to tandoor zakopany w ziemi, lub ziemią obsypany ?

 

Ps. Kebab to również określenie dla szaszłyka (arabskie).

kebab:

D%C3%B6ner_kebab_slicing.jpg

 

to też jest kebab:

Kebab.jpg

Edytowane przez sSiwy12
fotki zapodałem
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

W poście nr 866 wyjaśniłem skąd się wzięło w naszym kraju mylnie rozpowszechniane słowo "tandoor".

To mniej więcej tak samo jak z tym kebabem ... jak słusznie zauważyłeś, kebab jest robiony w oryginale z mięsa mielonego nadziewanego na szaszłyki ...

Konia z rzędem temu, kto znajdzie taki kebab w Polsce ... :D

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...