niktspecjalny 22.08.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 A żeś pojechał Pan Poeta Waść .. wypisz wymaluj Jak Jasio w pierwszej klasie Co do wątku to dawno istnieje i nie jestem goło słowny Ale jak już opanowałeś ten wątek to siedź w nim waść i rób co chcesz Daj linka do tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.08.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Założyciel wątku (ku przypomnieniu - bohusz) na początku napisał: "Myslę, ze w tym temacie będzie bez pstryczków i kazdy nawet laik może spokojnie podsuwać swój pomysł i wizje, bez obawy że zostanie nazwany ignorantem i że się nie zna.". Autorze wątku! Czy nie czas na podsumowanie? Już prawie tysiąc wypowiedzi na "liczniku". Czy to, co tu dotąd napisano, choć w minimalnym stopniu spełniło twoje oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 chcę go zjeść oczami, krytykowanie Tobie pozostawię No i co jesz go już ??? .Zrobił.Nie to o co prosiłem ale zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.08.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 No to poczekam na pizzę ale i chleb.Pizzę taką : http://www.riminipizza.pl/include/slide-1.jpg a chleb np. taki : http://i.ytimg.com/vi/yLv6eHEB34c/maxresdefault.jpg Jeśli tandoor zrobi coś w tym stylu będę usatysfakcjonowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.08.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 jeśli są potrzebne przepisy to napiszę, lecz za piwo.... No dobra...Masz skrzynkę piwa! Może przyjedziesz na moje szkolenie? Pokażesz Tandoora, coś upichcisz...Dużo ludzi kominkowych będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 http://f5.s.qip.ru/188zyAHRo.jpg . Wcześniej pisałem jak najbardziej poważnie. Krążek wykonany np. z granitu, bazaltu, czy ceramiczny, o grubości około 2 cm i położony na siatkę, spowoduje, że rozkład temeratur będzie bardzo podobny do tego jaki jest w klasycznym piecu chlebowym (również do pizzy). Oczywiście pizzę i chleb wkładamy na rozgrzanym krążku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.08.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Wcześniej pisałem jak najbardziej poważnie. Krążek wykonany np. z granitu, bazaltu, czy ceramiczny, o grubości około 2 cm i położony na siatkę, spowoduje, że rozkład temeratur będzie bardzo podobny do tego jaki jest w klasycznym piecu chlebowym (również do pizzy). Oczywiście pizzę i chleb wkładamy na rozgrzanym krążku. To zadziała w przypadku niewielkich gabarytowo, lub cienkich ( np jak pizza ) wypieków. Tandoor o tym prawdopodobnie wie i dlatego nie upiecze wam normalnego chleba. I słusznie. Chleb musi przebywać kilkadziesiąt minut w rozgrzanym piecu. Najlepiej w stałej temperaturze. Taką temperaturę są w stanie utrzymać konstrukcje o wielokrotnie większej masie. Bezwładność takich dużych pieców, jest warunkiem utrzymania w miarę stałej temperatury podczas kilkudziesięciu minut pieczenia chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 To zadziała w przypadku niewielkich gabarytowo, lub cienkich ( np jak pizza ) wypieków. Zadziała, zadziała - także w przypadku pieczenia chleba, ale pod warunkiem: - krążek dobrze nagrzany, nawet bardzo dobrze (około 1 h), - cały "kominek" też dobrze rozgrzany, - odpowiednia ilość żaru. To wszystko da taki rozkład temperatur, jaki chlebki lubią najbardziej - lepszy niż w domowym piekarniku, a w domu chlebki też się wypieka. Ps. A taki krążek, po sezonie też znajdzie zastosowanie przy wypiekach z piekarnika - to jest stara, strasznie stara szkoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.08.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zadziała, zadziała - także w przypadku pieczenia chleba, ale pod warunkiem: - krążek dobrze nagrzany, nawet bardzo dobrze (około 1 h), - cały "kominek" też dobrze rozgrzany, - odpowiednia ilość żaru. To wszystko da taki rozkład temperatur, jaki chlebki lubią najbardziej - lepszy niż w domowym piekarniku, a w domu chlebki też się wypieka. Ps. A taki krążek, po sezonie też znajdzie zastosowanie przy wypiekach z piekarnika - to jest stara, strasznie stara szkoła. No tak. W typowym piecu chlebowym żar się wygarnia, więc używając żaru jako akumulatora..., możesz mieć rację...Tandoor, masz zadanie to przećwiczyć! Możesz na moim szkoleniu w listopadzie. Zaprosimy Siwego, i będziecie eksperymentować. Relację na forum zrobi Nikt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 zrobiłem. czekam odpowiedzi i dzwonka przez telefon https://youtu.be/GOBGQ4Qs5zI Nie zrozumieliśmy się pizza z tandoora i chleb z tandora.Nie indyjski placek tylko pizza.Robisz ciasto smarujesz sosem wkładasz farsz i posypujesz serem .Zamykasz tandor i po kilkunastu - kilku minutach wyciągasz upierniczoną pizzę.Potem rozczyniasz ciasto na chleb.Robisz podobnie.Wkładasz do tandoora i wypiekasz.Wyjmujesz i konsumujesz.Takie placki piekę na swojej żeliwnej blasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 27.08.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Witam. Myślę że potrafię też taką pizze upiec w naszym kominku,ciasto,bądź zapiekankę,tylko nie wiem czy ma on wystarczającą bezwładność=w sumie 300 kg. Oczywiście w listopadzie do obejrzenia w formie filmu(nie mam własnego bloga),prędzej się nie da=wyjazd służbowy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.08.2015 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Witam. Myślę że potrafię też taką pizze upiec w naszym kominku,ciasto,bądź zapiekankę,tylko nie wiem czy ma on wystarczającą bezwładność=w sumie 300 kg. Oczywiście w listopadzie do obejrzenia w formie filmu(nie mam własnego bloga),prędzej się nie da=wyjazd służbowy Pozdrawiam. Wszystko ok .Ale powiedz jaki to ma związek z wędzarnią , grillem , piecem chlebowym lub podobnym urządzeniem takim jak np. tandoor w naszym ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 28.08.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Witam. Piotrze,nie obrażaj kolegi . Niktspecjalny,związek jest taki,że można cały sezon grzewczy,bez względu na aurę,piec co się chce. Pomyślałem,więc że jeśli lubisz palić w kominku byłaby to jakaś alternatywa,niestety w kominku z PW to raczej niemożliwe Nie widzę problemu,aby upiec również chleb w naszym kominku ,ale macie rację jak nie chcecie tego oglądać to dam sobie spokój,jeszcze się Tandoor obrazi Choć przyznam że bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 ....,niestety w kominku z PW to raczej niemożliwe W każdym jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 28.08.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 OBRAŻANIE INNYCH UŻYTKOWNIKÓW FORUM - to niedopuszczalne. Prosimy o kulturę dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.08.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Witam. Piotrze,nie obrażaj kolegi . Niktspecjalny,związek jest taki,że można cały sezon grzewczy,bez względu na aurę,piec co się chce. Pomyślałem,więc że jeśli lubisz palić w kominku byłaby to jakaś alternatywa,niestety w kominku z PW to raczej niemożliwe Nie widzę problemu,aby upiec również chleb w naszym kominku ,ale macie rację jak nie chcecie tego oglądać to dam sobie spokój,jeszcze się Tandoor obrazi Choć przyznam że bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie . Pozdrawiam. Nie rozumiem dlaczego Redakcja ciachnęła mój post gdzie tłumaczyłem ci co robię w KZPŁW .Wiem natomiast dlaczego to w ogóle zrobiła.. Czekamy na wieści od tandoora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.08.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 ок teraz wyłożę zdjęcia czym gości z Litwy częstował . A chleb lenistwo mi czynić - on jest nie smaczny a placki super . Tak że na 50 odsetków wykonał zamówienie . Możesz też obietnica wykonać na połowę tandoora. http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSr.jpg http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSh.jpg http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSn.jpg http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSk.jpg http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSo.jpg http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSj.jpg http://f5.s.qip.ru/PoBBoMSq.jpg http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSg.jpg http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSf.jpg http://f6.s.qip.ru/PoBBoMSe.jpg No, no...ślinka cieknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.08.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Witam. Tandoor ... coś mi tutaj ściemą wali ... Z jednej strony operujesz takimi określeniami jak "samsa" tudzież "płow" czy "kazan kebab" ... a nikt kto samsę i płow z domu wyniósł, lub miał w oryginale jeść okazję, nie nazwał by tego co Ty nazywasz tandoor'em ... tylko tandyrem ... no a jak już ktoś wie co to kazan kebab ... i robi go jeszcze z mielonego mięsa (robisz kebab z mielonego czy okrawanego ?) ... to już wogóle nie wiem o co tu biega ... Ale ... niech tam ... kawałek fajnego świata i jego kulturę kulinarną tutaj wprowadziłeś ... niech Ci będzie tan tan...r Pokazuj dalej ... Znając życie spotkamy prędzej czy później, to sam opowiesz ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.09.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) A nie jest tak (upraszczając), że tandyr to tandoor zakopany w ziemi, lub ziemią obsypany ? Ps. Kebab to również określenie dla szaszłyka (arabskie). kebab: to też jest kebab: Edytowane 1 Września 2015 przez sSiwy12 fotki zapodałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.09.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Witam. W poście nr 866 wyjaśniłem skąd się wzięło w naszym kraju mylnie rozpowszechniane słowo "tandoor". To mniej więcej tak samo jak z tym kebabem ... jak słusznie zauważyłeś, kebab jest robiony w oryginale z mięsa mielonego nadziewanego na szaszłyki ... Konia z rzędem temu, kto znajdzie taki kebab w Polsce ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.