Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe

bohusz

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Znalazłem te trzy fotki,które zawsze mnie ispirowały.

Uffff! Trochę by to monstrum mnie przytłaczało! Moje marzenia są raczej minimalistyczne: piec (a raczej piecyk ;)) będzie miał wymiary: szerokość x głębokość x wysokość: 70 cm x 150 cm x 160 cm (250 cm - z kominem). Nie będzie zatem służył do masowej produkcji wędzonek (czy też suszu z grzybów) , ale raczej do smakowania :p

Do altany będzie przylegał swoją szerokością, w której będzie komora zamykana drzwiczkami służąca bądź to do wędzenia, bądź (po wyjęciu kijków wędzarniczych i wsunięciu w prowadnice rusztu oraz rynienki na węgiel drzewny) do grillowania (nawet podczas deszczu). Komora do suszenia grzybów i owoców będzie usytuowana z drugiej strony (nad paleniskiem).

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autor wątku z pomagierem :D:D uciekli na wolne. Wyszperałem te fotki z archiwum by zaprezentować ideę powstawania altany plus grillo-wędzarnię itp. w jednym.Czyli najpierw murowana "twierdza Hitlera":D;) jak to nazywa przezabawnie-kąśliwy eniek.Na nią altana a dopiero ....bo to również ważne, dopasowanie terenu w okół niej.Mając taką gotowa inspirację:) zmniejszamy gabarytowo do swoich upodobań.Jak dla mnie, trzymając się oczywiście ściśle to co chcą osiągnąć bohusz i pomagier samuraj ;);) ,są dwa rodzaje takich grillo-wędzarnio-kominko itp.Ta w której siedzimy grillujemy,wędzimy itp .i ta druga wolno stojąca z której gotowca -michę przynosimy pod "enryłko" gości czy domowników.:D .Proszę na to zwrócić uwagę bo jest to ważny element przy podjęciu ostatecznej decyzji co do rodzaju naszego przyszłego "monstrum" ;););) .Zawsze pozostaną dla mnie w pamięci te piękne chwile gdzie wszyscy zainteresowani siedzą sobie pod taką altanką z nieba leje się rzęsisty deszcz a tam atmosferka (z zapachami włącznie) jest rewelacyjna.Proszę mi powiedzieć bo jeszcze jedną chwilę :D:D mam w pamięci ,którzy z was moi drodzy zapraszają znajomych w zimie na żarełko z grilla-wędzarni-kominka ogrodowego?Wreszcie którzy z was jak macie ochotę z rodzinką w -20stC upitrasić sobie coś? Pytam kto?Właśnie dlatego trzeba się zastanowić do czego potrzebna jest nam taka budowla.

pzdr.

Edytowane przez niktspecjalny

Czuję się wezwany do odpowiedzi. :) Grillowanie zimą !??

Potwierdzam - niezła frajda . Nie potrzeba do tego żadnej

infrastruktury , z wyjątkiem ogniska , kilku krzeseł czy ławek

i stołu. Ponieważ standardowo grilluję na ognisku (opisałem

to w #9 tegoż wątku) , nic nie muszę zmieniać. Pogoda musi

być . Na to nie ma rady. Lekki minus i najlepiej bez wiatru.

Tradycją w naszym domu stały się SYLWESTRY przy ognisku (grillu).

Osobiście bardziej popieram koncepcje grillowania w altance, niezależnie od opadów, czy to deszczu, czy śniegu.

Faktycznie to frajda jak na zewnątrz pada, a my sobie siedzimy spokojnie w altance.

Przyznam, że zimą nie grillowałem, ale dlatego moje plany idą w kierunku budowy w altance kominka otwartego z grillo wędzarnią, aby to zmienić czyli uskutecznić.

Oczywiście ognisko na zewnątrz też może się palić, jak jest taka potrzeba i oczekiwania towarzystwa. Do lasu przysłowiowe dwa kroki, więc z opałem nie ma problema.

Osobiście bardziej popieram koncepcje grillowania w altance, niezależnie od opadów, czy to deszczu, czy śniegu.

Faktycznie to frajda jak na zewnątrz pada, a my sobie siedzimy spokojnie w altance.

Przyznam, że zimą nie grillowałem, ale dlatego moje plany idą w kierunku budowy w altance kominka otwartego z grillo wędzarnią, aby to zmienić czyli uskutecznić.

Oczywiście ognisko na zewnątrz też może się palić, jak jest taka potrzeba i oczekiwania towarzystwa. Do lasu przysłowiowe dwa kroki, więc z opałem nie ma problema.

Czyli jednak coś takiego , "kombajn" z aneksem kuchennym :

DSC08892.jpg

• 2 months później...
Gość Konto usunięte_12*
Przeglądając forum trafiłem na ten wątek więc postanowiłem pokazać własnoręcznie zrobiony grillo-wędzarnik.

Jeśli wędzonki będą (jak widać) bezpośrednio nad ogniem, to masz nie wędzenie, a raczej ... pieczenie ;)

Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole :) Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie.

Dokładnie,to co widać jest na ciepłe wędzenie,z tyłu na zimniejsze kanał dymny idzie w ziemi ale nie dokończony jeszcze.

Wewnątrz jest wyjmowane palenisko do grillowania z nierdzewnej stali,pod nim ponacinana kratownica aby miało się na czym wspierać.

Gość Konto usunięte_12*
Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole :) Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie.

Nie widać na żadnej fotce wylotu kanału dymowego: skoro odległość nieduża, to jednak będzie pieczenie :yes:

Wiem to z obserwacji - większość wędzarek tak ma. Efekty są szybsze (a może i dla wielu - smaczniejsze :p). Ciekawe, jak minertu rozwiąże to wędzenie "zimniejsze"(?) Jaka odległość od paleniska?

Nie widać na żadnej fotce wylotu kanału dymowego: skoro odległość nieduża, to jednak będzie pieczenie :yes:

Wiem to z obserwacji - większość wędzarek tak ma. Efekty są szybsze (a może i dla wielu - smaczniejsze :p). Ciekawe, jak minertu rozwiąże to wędzenie "zimniejsze"(?) Jaka odległość od paleniska?

Na wędzarniku jest komin .Kanał dymny za wędzarnikiem idzie w ziemi i ma jakieś 280cm długości.

• 2 weeks później...