Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe


bohusz

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Znalazłem te trzy fotki,które zawsze mnie ispirowały.

Uffff! Trochę by to monstrum mnie przytłaczało! Moje marzenia są raczej minimalistyczne: piec (a raczej piecyk ;)) będzie miał wymiary: szerokość x głębokość x wysokość: 70 cm x 150 cm x 160 cm (250 cm - z kominem). Nie będzie zatem służył do masowej produkcji wędzonek (czy też suszu z grzybów) , ale raczej do smakowania :p

Do altany będzie przylegał swoją szerokością, w której będzie komora zamykana drzwiczkami służąca bądź to do wędzenia, bądź (po wyjęciu kijków wędzarniczych i wsunięciu w prowadnice rusztu oraz rynienki na węgiel drzewny) do grillowania (nawet podczas deszczu). Komora do suszenia grzybów i owoców będzie usytuowana z drugiej strony (nad paleniskiem).

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autor wątku z pomagierem :D:D uciekli na wolne. Wyszperałem te fotki z archiwum by zaprezentować ideę powstawania altany plus grillo-wędzarnię itp. w jednym.Czyli najpierw murowana "twierdza Hitlera":D;) jak to nazywa przezabawnie-kąśliwy eniek.Na nią altana a dopiero ....bo to również ważne, dopasowanie terenu w okół niej.Mając taką gotowa inspirację:) zmniejszamy gabarytowo do swoich upodobań.Jak dla mnie, trzymając się oczywiście ściśle to co chcą osiągnąć bohusz i pomagier samuraj ;);) ,są dwa rodzaje takich grillo-wędzarnio-kominko itp.Ta w której siedzimy grillujemy,wędzimy itp .i ta druga wolno stojąca z której gotowca -michę przynosimy pod "enryłko" gości czy domowników.:D .Proszę na to zwrócić uwagę bo jest to ważny element przy podjęciu ostatecznej decyzji co do rodzaju naszego przyszłego "monstrum" ;););) .Zawsze pozostaną dla mnie w pamięci te piękne chwile gdzie wszyscy zainteresowani siedzą sobie pod taką altanką z nieba leje się rzęsisty deszcz a tam atmosferka (z zapachami włącznie) jest rewelacyjna.Proszę mi powiedzieć bo jeszcze jedną chwilę :D:D mam w pamięci ,którzy z was moi drodzy zapraszają znajomych w zimie na żarełko z grilla-wędzarni-kominka ogrodowego?Wreszcie którzy z was jak macie ochotę z rodzinką w -20stC upitrasić sobie coś? Pytam kto?Właśnie dlatego trzeba się zastanowić do czego potrzebna jest nam taka budowla.

 

pzdr.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czuję się wezwany do odpowiedzi. :) Grillowanie zimą !??

 

Potwierdzam - niezła frajda . Nie potrzeba do tego żadnej

infrastruktury , z wyjątkiem ogniska , kilku krzeseł czy ławek

i stołu. Ponieważ standardowo grilluję na ognisku (opisałem

to w #9 tegoż wątku) , nic nie muszę zmieniać. Pogoda musi

być . Na to nie ma rady. Lekki minus i najlepiej bez wiatru.

Tradycją w naszym domu stały się SYLWESTRY przy ognisku (grillu).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bardziej popieram koncepcje grillowania w altance, niezależnie od opadów, czy to deszczu, czy śniegu.

Faktycznie to frajda jak na zewnątrz pada, a my sobie siedzimy spokojnie w altance.

Przyznam, że zimą nie grillowałem, ale dlatego moje plany idą w kierunku budowy w altance kominka otwartego z grillo wędzarnią, aby to zmienić czyli uskutecznić.

 

Oczywiście ognisko na zewnątrz też może się palić, jak jest taka potrzeba i oczekiwania towarzystwa. Do lasu przysłowiowe dwa kroki, więc z opałem nie ma problema.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bardziej popieram koncepcje grillowania w altance, niezależnie od opadów, czy to deszczu, czy śniegu.

Faktycznie to frajda jak na zewnątrz pada, a my sobie siedzimy spokojnie w altance.

Przyznam, że zimą nie grillowałem, ale dlatego moje plany idą w kierunku budowy w altance kominka otwartego z grillo wędzarnią, aby to zmienić czyli uskutecznić.

 

Oczywiście ognisko na zewnątrz też może się palić, jak jest taka potrzeba i oczekiwania towarzystwa. Do lasu przysłowiowe dwa kroki, więc z opałem nie ma problema.

 

 

 

Czyli jednak coś takiego , "kombajn" z aneksem kuchennym :

DSC08892.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Gość Konto usunięte_12*
Przeglądając forum trafiłem na ten wątek więc postanowiłem pokazać własnoręcznie zrobiony grillo-wędzarnik.

Jeśli wędzonki będą (jak widać) bezpośrednio nad ogniem, to masz nie wędzenie, a raczej ... pieczenie ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole :) Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie.

Dokładnie,to co widać jest na ciepłe wędzenie,z tyłu na zimniejsze kanał dymny idzie w ziemi ale nie dokończony jeszcze.

Wewnątrz jest wyjmowane palenisko do grillowania z nierdzewnej stali,pod nim ponacinana kratownica aby miało się na czym wspierać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole :) Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie.

Nie widać na żadnej fotce wylotu kanału dymowego: skoro odległość nieduża, to jednak będzie pieczenie :yes:

Wiem to z obserwacji - większość wędzarek tak ma. Efekty są szybsze (a może i dla wielu - smaczniejsze :p). Ciekawe, jak minertu rozwiąże to wędzenie "zimniejsze"(?) Jaka odległość od paleniska?

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie widać na żadnej fotce wylotu kanału dymowego: skoro odległość nieduża, to jednak będzie pieczenie :yes:

Wiem to z obserwacji - większość wędzarek tak ma. Efekty są szybsze (a może i dla wielu - smaczniejsze :p). Ciekawe, jak minertu rozwiąże to wędzenie "zimniejsze"(?) Jaka odległość od paleniska?

Na wędzarniku jest komin .Kanał dymny za wędzarnikiem idzie w ziemi i ma jakieś 280cm długości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...