Gość Konto usunięte_12* 23.09.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Znalazłem te trzy fotki,które zawsze mnie ispirowały. Uffff! Trochę by to monstrum mnie przytłaczało! Moje marzenia są raczej minimalistyczne: piec (a raczej piecyk ) będzie miał wymiary: szerokość x głębokość x wysokość: 70 cm x 150 cm x 160 cm (250 cm - z kominem). Nie będzie zatem służył do masowej produkcji wędzonek (czy też suszu z grzybów) , ale raczej do smakowania Do altany będzie przylegał swoją szerokością, w której będzie komora zamykana drzwiczkami służąca bądź to do wędzenia, bądź (po wyjęciu kijków wędzarniczych i wsunięciu w prowadnice rusztu oraz rynienki na węgiel drzewny) do grillowania (nawet podczas deszczu). Komora do suszenia grzybów i owoców będzie usytuowana z drugiej strony (nad paleniskiem). Edytowane 23 Września 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.09.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) Autor wątku z pomagierem :D uciekli na wolne. Wyszperałem te fotki z archiwum by zaprezentować ideę powstawania altany plus grillo-wędzarnię itp. w jednym.Czyli najpierw murowana "twierdza Hitlera":D;) jak to nazywa przezabawnie-kąśliwy eniek.Na nią altana a dopiero ....bo to również ważne, dopasowanie terenu w okół niej.Mając taką gotowa inspirację zmniejszamy gabarytowo do swoich upodobań.Jak dla mnie, trzymając się oczywiście ściśle to co chcą osiągnąć bohusz i pomagier samuraj ;) ,są dwa rodzaje takich grillo-wędzarnio-kominko itp.Ta w której siedzimy grillujemy,wędzimy itp .i ta druga wolno stojąca z której gotowca -michę przynosimy pod "enryłko" gości czy domowników. .Proszę na to zwrócić uwagę bo jest to ważny element przy podjęciu ostatecznej decyzji co do rodzaju naszego przyszłego "monstrum" ;) .Zawsze pozostaną dla mnie w pamięci te piękne chwile gdzie wszyscy zainteresowani siedzą sobie pod taką altanką z nieba leje się rzęsisty deszcz a tam atmosferka (z zapachami włącznie) jest rewelacyjna.Proszę mi powiedzieć bo jeszcze jedną chwilę :D mam w pamięci ,którzy z was moi drodzy zapraszają znajomych w zimie na żarełko z grilla-wędzarni-kominka ogrodowego?Wreszcie którzy z was jak macie ochotę z rodzinką w -20stC upitrasić sobie coś? Pytam kto?Właśnie dlatego trzeba się zastanowić do czego potrzebna jest nam taka budowla. pzdr. Edytowane 24 Września 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.09.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Czuję się wezwany do odpowiedzi. Grillowanie zimą !?? Potwierdzam - niezła frajda . Nie potrzeba do tego żadnej infrastruktury , z wyjątkiem ogniska , kilku krzeseł czy ławek i stołu. Ponieważ standardowo grilluję na ognisku (opisałem to w #9 tegoż wątku) , nic nie muszę zmieniać. Pogoda musi być . Na to nie ma rady. Lekki minus i najlepiej bez wiatru. Tradycją w naszym domu stały się SYLWESTRY przy ognisku (grillu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.09.2011 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Osobiście bardziej popieram koncepcje grillowania w altance, niezależnie od opadów, czy to deszczu, czy śniegu.Faktycznie to frajda jak na zewnątrz pada, a my sobie siedzimy spokojnie w altance.Przyznam, że zimą nie grillowałem, ale dlatego moje plany idą w kierunku budowy w altance kominka otwartego z grillo wędzarnią, aby to zmienić czyli uskutecznić. Oczywiście ognisko na zewnątrz też może się palić, jak jest taka potrzeba i oczekiwania towarzystwa. Do lasu przysłowiowe dwa kroki, więc z opałem nie ma problema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.09.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Osobiście bardziej popieram koncepcje grillowania w altance, niezależnie od opadów, czy to deszczu, czy śniegu. Faktycznie to frajda jak na zewnątrz pada, a my sobie siedzimy spokojnie w altance. Przyznam, że zimą nie grillowałem, ale dlatego moje plany idą w kierunku budowy w altance kominka otwartego z grillo wędzarnią, aby to zmienić czyli uskutecznić. Oczywiście ognisko na zewnątrz też może się palić, jak jest taka potrzeba i oczekiwania towarzystwa. Do lasu przysłowiowe dwa kroki, więc z opałem nie ma problema. Czyli jednak coś takiego , "kombajn" z aneksem kuchennym : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.09.2011 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Tak coś takiego, ale nie do końca.U mnie mniejsze i trochę w innym stylu, aby pasowało do całości.Ale w takim miejscu co pokazałeś na fotce zapewne doskonale bym się czuł, bo to moje style. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Przeglądając forum trafiłem na ten wątek więc postanowiłem pokazać własnoręcznie zrobiony grillo-wędzarnik. W sobotę wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Rybka świeżo uwędzona w zęby i hyc do basenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.12.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Przeglądając forum trafiłem na ten wątek więc postanowiłem pokazać własnoręcznie zrobiony grillo-wędzarnik. Jeśli wędzonki będą (jak widać) bezpośrednio nad ogniem, to masz nie wędzenie, a raczej ... pieczenie Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jeśli wędzonki będą (jak widać) bezpośrednio nad ogniem, to masz nie wędzenie, a raczej ... pieczenie Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.12.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie. Dokładnie,to co widać jest na ciepłe wędzenie,z tyłu na zimniejsze kanał dymny idzie w ziemi ale nie dokończony jeszcze. Wewnątrz jest wyjmowane palenisko do grillowania z nierdzewnej stali,pod nim ponacinana kratownica aby miało się na czym wspierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Spostrzegawczy obserwator zapewne zauważył palenisko po lewej stronie budowli na dole Odległość nie duża ale jednak będzie wędzenie a nie pieczenie. Nie widać na żadnej fotce wylotu kanału dymowego: skoro odległość nieduża, to jednak będzie pieczenie Wiem to z obserwacji - większość wędzarek tak ma. Efekty są szybsze (a może i dla wielu - smaczniejsze ). Ciekawe, jak minertu rozwiąże to wędzenie "zimniejsze"(?) Jaka odległość od paleniska? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.12.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Nie widać na żadnej fotce wylotu kanału dymowego: skoro odległość nieduża, to jednak będzie pieczenie Wiem to z obserwacji - większość wędzarek tak ma. Efekty są szybsze (a może i dla wielu - smaczniejsze ). Ciekawe, jak minertu rozwiąże to wędzenie "zimniejsze"(?) Jaka odległość od paleniska? Na wędzarniku jest komin .Kanał dymny za wędzarnikiem idzie w ziemi i ma jakieś 280cm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.12.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Na fotce nr 3 widać trochę klapę od dłuższego kanału dymnego.Po lewej stronie za blatem,jest to na razie prowizorka.Kanał ma jakieś 280cm długości.W centralnej części na dole widać tam gdzie leży drzewo jest ścianka z bloczków,za nią idzie dym do wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Czy te kanały dymowe są wznoszące, czy poziome? Sądząc po okopconej komorze, to próbowałeś już coś wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Wznoszące.Oczywiście ,że już wędziłem nie jeden raz.Okopcone bo w mroźne dni zanim pociągnął tu musiałem długo wygrzewać.Jutro wędzenie,jak nie zapomnę to zrobię parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ...kiełbachę podeślij, fotek mam cały karton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Tak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Cud. Nawet kiełbasa się niespodziewanie po otwarciu pojawiła. Cud:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.12.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 He he żonka dorzuciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.