Zdun Darek B 16.02.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No dobra to niech będzie Janek Biegański lub Waldek Miłek , też potrafią .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No dobra to niech będzie Janek Biegański lub Waldek Miłek , też potrafią .... O właśnie chodziło abyś zrozumiał o powadze tego zagadnienia.Rozumiem , trauma ze spadającym kaflem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Dariusz tu poważnie ludzie pytają i równie poważnie odpowiadają o swych doświadczeniach związanych z topikiem.To jest kompleks , a nie samo urządzenie. równie z sensem będzie szukać dekarza , który zrobi jednocześnie hydraulikę. specjalizacje są coraz węższe, choć oczywiście zdarzają się nadal "złote rączki" robiące wszystko. nie wiem tylko czy chciałbym aby ktoś stawiający altanę (cieśla w domyśle) stawiał mi wędzarnię (w domyśle zdun lub coś koło tego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 równie z sensem będzie szukać dekarza , który zrobi jednocześnie hydraulikę. specjalizacje są coraz węższe, choć oczywiście zdarzają się nadal "złote rączki" robiące wszystko. nie wiem tylko czy chciałbym aby ktoś stawiający altanę (cieśla w domyśle) stawiał mi wędzarnię (w domyśle zdun lub coś koło tego) Grzecznie to chciałem podkreślić ale widać ,że nie dla zduna takie rozumowanie.Jak z matematyką.Ścisły umysł ale dość jednoznaczny i kierunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.02.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Grzecznie to chciałem podkreślić ale widać ,że nie dla zduna takie rozumowanie.Jak z matematyką.Ścisły umysł ale dość jednoznaczny i kierunkowy. Proponuje porozmawiać z obydwoma wykonawcami..... Widziałem zdjęcia z realizacji grilla / wędzarni [ kombajn spożywczy] w wykonaniu kolegi Janka..... Taki obiekt że pośrodku pomiędzy poszczególnymi elementami tej małej architektury , chociaż jaka ona mała , jeszcze tańczyć można... Ilość cegieł starczyłaby na mały dom... Czy uważacie że w takim przypadku załatwienie wykończenia w formie konstrukcji drewnianej byłoby problemem ? Po tylu latach praktyki znamy już wykonawców praktycznie we wszystkich branżach , jeśli widzieliśmy jak wykonują swoją robotę to z poleceniem DOBREMU klientowi nie ma problemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Proponuje porozmawiać z obydwoma wykonawcami..... Widziałem zdjęcia z realizacji grilla / wędzarni [ kombajn spożywczy] w wykonaniu kolegi Janka..... Taki obiekt że pośrodku pomiędzy poszczególnymi elementami tej małej architektury , chociaż jaka ona mała , jeszcze tańczyć można... Ilość cegieł starczyłaby na mały dom... Czy uważacie że w takim przypadku załatwienie wykończenia w formie konstrukcji drewnianej byłoby problemem ? Po tylu latach praktyki znamy już wykonawców praktycznie we wszystkich branżach , jeśli widzieliśmy jak wykonują swoją robotę to z poleceniem DOBREMU klientowi nie ma problemu.... Witam Ty kolego nie polecasz ty ironizujesz , a tu już zakrawa na super sarkazm czyli złośliwość.Masz taki wielki plac może idź tam potańczyć.Tu w tym wątku ludziska dopiero pobierają nauki , ucząc się od tych co im dobrze radzą.Chyba jednak w/w trauma daje żniwo.Dlaczego tu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 lubie podteksty, ironie i te pe. natomiast tak glebokiej jak powyzej rzeczywiscie nie lapie, chyba ze juz teraz gdy paluszkiem wskazano. przy czym umysl scisly kojarzy mi sie od zawsze ze scisnietym. takze wybaczpan Grzecznie to chciałem podkreślić ale widać ,że nie dla zduna takie rozumowanie.Jak z matematyką.Ścisły umysł ale dość jednoznaczny i kierunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.02.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 kominiarz gdzie te przepisy? Przepis na 5kg kiełbaski: 2 kg karkówki 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyżki majeranku 7 ząbków czosnku 2 łyżeczki pieprzu łyżeczka cukru szklanka surowej wody 18 gram peklosoli na kg mięsa Mięsiwo zmielić na największych oczkach, do zmielonego mięsa wrzucić majeranek, do malej miseczki wlać szklankę wody i dodać ww. produkty oraz zgnieciony przez praskę czosnek oraz odmierzoną peklosól – wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić z mięsem i odstawić na 12 godzin. Później nabijamy do naturalnych jelit (lepiej kupić droższe – nie rwą się) suszymy dwie godzinki i do wędzarni. My wędzimy w temp. 50-55oC czereśnią trzy godziny, olchą cztery. Po tym parzymy w temperaturze 75oC około pół godziny i gotowe. Serki np. Pilos albo Capreggio okrągłe, są w marketach. Robimy solankę 50 gram zwykłej soli kuchennej na litr wody, wrzucamy serki i odstawiamy na 24 godziny. Po wyjęciu serków z solanki kładziemy je na gazie abu wyschły i obciekły przynajmniej godzinkę. Przyprawiamy dowolnie np. papryka lub czarnuszka i do wędzarni. Serki wymagają troszkę większej temperatury np. 60oC i po czterech godzinkach powinny być już dobre. Smacznego. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Dzięki za przepisy, Ja z reguły mięso pekluję przed zmieleniem i dłużej. A serki muszę wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Kto mi poleci jakąś firmę, która zbuduje zewnętrzną (w ogrodzie) altanę z kominkiem oraz wędzarnią? Wysłałem kontakt do kolegi zduna z Łodzi na priwa. Apropos przeróżnych budowli to tak naprawdę nie liczy się jak kto buduje, że wywrotka cegieł i nie wiadomo co. Wędzarnia ma być pobudowana tak aby była użyteczna, ma nie przypalać wędlin, nie produkować kreozotu, optymalnie trzymać stałą temperaturę itd. itd. Osobiście widziałem u "kolegów" z branży takie kupy, że głowa boli, obleśne grille, zakopcone piece chlebowe... ale budują, a co .... Żeby zrobić coś fajnego potrzebna praktyka i wiela, wiela godzin przy tego typu urządzeniach kultury ognia. Jak ktoś nie robi sam wędlin nie pobuduje dobrej wędzarni. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No dobra to niech będzie Janek Biegański lub Waldek Miłek , też potrafią .... To dobre adresy i bez potajemnego wysyłania na "priwa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Kiełbasa wg przepisu kominiarza przygotowana, jutro wędzimy. Serek też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.02.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Kiełbasa wg przepisu kominiarza przygotowana, jutro wędzimy. Serek też Pamętaj, że: do parzenia w temperaturze 75oC wrzucasz czosnek z łupiną, ziele angielskie i liść laurowy. Poprawia smak. Dodatkowo muszę sprecyzować - to przepis mojej kochanej małżonki Daj znać jak wyszło - powinno być jak zwykle: niebo w giembie, pozdrawiam. ps. możesz zostawić sobie parę kawałków nieparzonej - później do fasolki po bretońsku, żurku rewela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.02.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pamętaj, że: do parzenia w temperaturze 75oC wrzucasz czosnek z łupiną, ziele angielskie i liść laurowy. Poprawia smak. Dodatkowo muszę sprecyzować - to przepis mojej kochanej małżonki Daj znać jak wyszło - powinno być jak zwykle: niebo w giembie, pozdrawiam. ps. możesz zostawić sobie parę kawałków nieparzonej - później do fasolki po bretońsku, żurku rewela... Super kiełbaska, wyszło niebo w gębie;-) Oczywiście parzona z czosnkiem itd. Nie zostawiłem nie parzonej bo jeszcze robiłem drugą swojego przepisy taka coś ala dojrzewająca jałowcowa z domieszką wołowiny, Serek też fajny chyba troszkę małą temperaturę wędzenia dałem ale jest super. Dzięki za przepisy i pozdrowienia dla małżonki;-) Może jutro jakąś fotkę wrzucę by ocenić czy podobna. A przy okazji wyrobów w piekarniku kominkowym gruzińskie chaczapuri, pychotka;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.03.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Witam. Koniec z tym paleniem w kominkach.Cudowny, piękny,słoneczny dzień.Solary pięknie pracują.Czas na przygotowania do sezonu grillowego.W jednym z wątków jest tule branżowego cukru ,że Wieliczka tyle soli nie ma..Ileż można się chwalić czymś co uwłacza komuś jak na to patrzy.Jakieś nowe pomysły na grille ,wędzarnie itp. w naszych ogrodach.Co nowego w tej materii macie państwo do zaoferowania.Tylko proszę bez uniesień kaflowych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam. Gdzie to można wstawić.http://naruszcie.pl/wp-content/uploads/2016/03/broil-king-regal-s-490-pro-4.jpg http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/18/99/0d/grill-skandynawski-drewniany-nowosc-pomorskie-gdansk-137610667.jpg Ten skandynawski grill także ciekawy.Tani wielokrotnego użytku ,śmieszny i prosty. http://i.imged.pl/bujawka-ogrodowa-altanka-ognisko-grill-1461357.jpg Grill i ognisko w jednym w otoczeniu huśtawek.Ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.03.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam. Koniec z tym paleniem w kominkach.Cudowny, piękny,słoneczny dzień.Solary pięknie pracują.Czas na przygotowania do sezonu grillowego.W jednym z wątków jest tule branżowego cukru ,że Wieliczka tyle soli nie ma..Ileż można się chwalić czymś co uwłacza komuś jak na to patrzy.Jakieś nowe pomysły na grille ,wędzarnie itp. w naszych ogrodach.Co nowego w tej materii macie państwo do zaoferowania.Tylko proszę bez uniesień kaflowych;)Raportujcie posty tego trolla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 24.04.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Dokładnie ...sezon się zaczął Nowe pomysły i nowe wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.04.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam.Wklejaj trochę większe zdjęcia ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 24.04.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Mam problem z wklejaniem zdjęć... Małe akceptuje a większe nie. Dwa to że muszę wklejać pojedynczo bo nie działa przycisk. Klikam ale nie dodaje zdjęć... Nie wiem czy moja przeglądarka robi mi psikusa czy jaka cho.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.