Gość Konto usunięte_1* 28.10.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Panowie wy jeszcze nie skończyliście się kłócić a ja dziś znów wędziłem , wędziłem w temp 40-45 stale przez siedem i pół godziny , do paleniska nawaliłem chyba 6 dużych kawałków drewna po rozpaleniu drzwiczki paleniska całkowicie zamknięte tylko suwak w drzwiczkach otwarty i temp stała cały czas trzymała 40-45 st , i teraz mam pytanie o wędliny bo są smaczne i fajnie wyglądają ale czuć w smaku lekką goryczkę , nie jest jakaś tragiczna ale wyczuwalna , czego to wina 1 za dużo dymu -zamknięte wyloty wędzarni - mają być otwarte czy zawarte ?2 drewno ścięte rok temu ale wystawione było na słońcu ale czy suche ?3 nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.10.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 (edytowane) Panowie wy jeszcze nie skończyliście się kłócić a ja dziś znów wędziłem , wędziłem w temp 40-45 stale przez siedem i pół godziny , do paleniska nawaliłem chyba 6 dużych kawałków drewna po rozpaleniu drzwiczki paleniska całkowicie zamknięte tylko suwak w drzwiczkach otwarty i temp stała cały czas trzymała 40-45 st , i teraz mam pytanie o wędliny bo są smaczne i fajnie wyglądają ale czuć w smaku lekką goryczkę , nie jest jakaś tragiczna ale wyczuwalna , czego to wina 1 za dużo dymu -zamknięte wyloty wędzarni - mają być otwarte czy zawarte ? 2 drewno ścięte rok temu ale wystawione było na słońcu ale czy suche ? 3 nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ? Może być 3 plus słaby przepływ powietrza. Jakie drewno? Oczywiście na początku osuszone itd. To że otworzysz wyloty wędzarni może niewiele zmienić skoro powietrze nie ma miejsca by napłynąć. Zrozum że nawalłś tam ileś kawałków drewna nie jest dobrym rozwiązaniem. Edytowane 28 Października 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 28.10.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Panowie wy jeszcze nie skończyliście się kłócić a ja dziś znów wędziłem , wędziłem w temp 40-45 stale przez siedem i pół godziny , do paleniska nawaliłem chyba 6 dużych kawałków drewna po rozpaleniu drzwiczki paleniska całkowicie zamknięte tylko suwak w drzwiczkach otwarty i temp stała cały czas trzymała 40-45 st , i teraz mam pytanie o wędliny bo są smaczne i fajnie wyglądają ale czuć w smaku lekką goryczkę , nie jest jakaś tragiczna ale wyczuwalna , czego to wina 1 za dużo dymu -zamknięte wyloty wędzarni - mają być otwarte czy zawarte ? 2 drewno ścięte rok temu ale wystawione było na słońcu ale czy suche ? 3 nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ? Zrób zdjęcia wędzarni oraz wedzonek jakie zrobiłeś.... i czemu wędzisz w tak niskiej temperaturze... to dla doświadczonych zadymiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.10.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 . i czemu wędzisz w tak niskiej temperaturze... to dla doświadczonych zadymiarzy E tam przesadzasz co do temperatury;-) Temperatura taka sobie ale niewielki ruch powietrza i to może być problem. W palenisku ta temperatura jest zupełnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 29.10.2016 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 E tam przesadzasz co do temperatury;-) Temperatura taka sobie ale niewielki ruch powietrza i to może być problem. W palenisku ta temperatura jest zupełnie inna. Chodzi mi o to ...Ze dla doświadczonych którzy już cos wiedzą i znają swoje wędzarnie. Tu raczej raczkowanie więc doświadczenie zerowe. Wrzuć zdjęcia swojej wędzarni. Paleniska i komory wędzarniczej oraz zdjecie wędzonek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.10.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Dlaczego w tak niskiej temp , dlatego że jak zamknę drzwi paleniska to praktycznie nie trzeba pilnować i mogę pracować na ogrodzie z czymś innym . zrobiłem jeszcze jeden błąd jak myślę ale czy to taki powód , powiesiłem mięso mokre nie przesuszone , bezpośrednio z solanki . czyli kora oraz mokre nie przesuszone mięso to może powodować , tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.10.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Dlaczego w tak niskiej temp , dlatego że jak zamknę drzwi paleniska to praktycznie nie trzeba pilnować i mogę pracować na ogrodzie z czymś innym . zrobiłem jeszcze jeden błąd jak myślę ale czy to taki powód , powiesiłem mięso mokre nie przesuszone , bezpośrednio z solanki . czyli kora oraz mokre nie przesuszone mięso to może powodować , tak Nie powinno się wieszać w wędzarni mokrych (wyjętych z solanki) wyrobów. Do tego na początku powinno się je osuszyć przy sporym przepływie powietrza w komorze wędzarniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.10.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Wrzuć zdjęcia swojej wędzarni. Paleniska i komory wędzarniczej oraz zdjecie wędzonek ... A po kiego Ci zdjęcia mojej wędzarni?? Zdjęcia wyrobów kiedyś już wrzucałem. Moja wędzarnia to prościzna drewniana skrzynia, palenisko ziemne i metr kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 29.10.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Dlaczego w tak niskiej temp , dlatego że jak zamknę drzwi paleniska to praktycznie nie trzeba pilnować i mogę pracować na ogrodzie z czymś innym . zrobiłem jeszcze jeden błąd jak myślę ale czy to taki powód , powiesiłem mięso mokre nie przesuszone , bezpośrednio z solanki . czyli kora oraz mokre nie przesuszone mięso to może powodować , tak Przepraszam Cię.... Widzę że wolisz po swojemu ... pisać hipotezy i na fakcie hipotez snuć następne hipotezy. Tak się nie da... Zadzwoń do lekarza i przez telefonu zacznij mówić co Cię boli i oczekuj dokładnej oceny. Nie da sie bez badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Witam. PP dla Rosinski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Niech Redakcja mu da z nakazu.Niech się onanizuje(jego słowa wers 3 post #1160) za pieniądze wtedy to zobaczymy co to za ptica.Wkleja ten beton koloryzowany i mu wolno się reklamować.Sio do swojego topiku.Sio. Edytowane 30 Października 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.10.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Wiewiór sio do psychiatryka sio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.10.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 ...nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ? Spytam tak z ciekawości: a jakim gatunkiem drewna palisz/wędzisz? Niektóre gatunki nieokorowane mogą (podobno) powodować goryczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.10.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 U nas to zawsze wędziło się olchowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 31.10.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Spytam tak z ciekawości: a jakim gatunkiem drewna palisz/wędzisz? Niektóre gatunki nieokorowane mogą (podobno) powodować goryczkę. Drewno z jabłoni rok temu ściętej , sama jabłoń , ja trochę jestem chyba przewrażliwiony bo kto nie posmakuje temu smakuje , i po dniu w zasadzie jest już nie wyczuwalny ten smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 31.10.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Wejscie do altany... [ATTACH=CONFIG]371601[/ATTACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 31.10.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Janu*** 31.10.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.10.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]371608[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371609[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371610[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371611[/ATTACH] Hmmmm, Wygląda prawie, jak ....stonehenge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 [ATTACH=CONFIG]371608[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371609[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371610[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371611[/ATTACH] Witam. Tylko o Boże!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam. Założyłem ten temat świadomie w dziale kominki, gdyż materiały, technika budowania ma wiele wspólnego z budową kominków otwartych, palenisk ceramicznych z omawianymi w tym dziale tematami. Zresztą zrobiłem to również dlatego bo planuję budowę u siebie i szukam jakiś fajnych inspiracji. Tak więc zapraszam wszystkich posiadaczy do pochwalenia się swoimi grillami, wędzarniami, kominkami, ogrodowymi. Zapraszam również tych co planują takową budowlę u siebie, bo przecież już sezon nadchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.