Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe


bohusz

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*

Panowie wy jeszcze nie skończyliście się kłócić a ja dziś znów wędziłem , wędziłem w temp 40-45 stale przez siedem i pół godziny , do paleniska nawaliłem chyba 6 dużych kawałków drewna po rozpaleniu drzwiczki paleniska całkowicie zamknięte tylko suwak w drzwiczkach otwarty i temp stała cały czas trzymała 40-45 st , i teraz mam pytanie o wędliny bo są smaczne i fajnie wyglądają ale czuć w smaku lekką goryczkę , nie jest jakaś tragiczna ale wyczuwalna , czego to wina

1 za dużo dymu -zamknięte wyloty wędzarni - mają być otwarte czy zawarte ?

2 drewno ścięte rok temu ale wystawione było na słońcu ale czy suche ?

3 nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie wy jeszcze nie skończyliście się kłócić a ja dziś znów wędziłem , wędziłem w temp 40-45 stale przez siedem i pół godziny , do paleniska nawaliłem chyba 6 dużych kawałków drewna po rozpaleniu drzwiczki paleniska całkowicie zamknięte tylko suwak w drzwiczkach otwarty i temp stała cały czas trzymała 40-45 st , i teraz mam pytanie o wędliny bo są smaczne i fajnie wyglądają ale czuć w smaku lekką goryczkę , nie jest jakaś tragiczna ale wyczuwalna , czego to wina

1 za dużo dymu -zamknięte wyloty wędzarni - mają być otwarte czy zawarte ?

2 drewno ścięte rok temu ale wystawione było na słońcu ale czy suche ?

3 nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ?

 

Może być 3 plus słaby przepływ powietrza. Jakie drewno? Oczywiście na początku osuszone itd. To że otworzysz wyloty wędzarni może niewiele zmienić skoro powietrze nie ma miejsca by napłynąć. Zrozum że nawalłś tam ileś kawałków drewna nie jest dobrym rozwiązaniem.

Edytowane przez Remiks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Panowie wy jeszcze nie skończyliście się kłócić a ja dziś znów wędziłem , wędziłem w temp 40-45 stale przez siedem i pół godziny , do paleniska nawaliłem chyba 6 dużych kawałków drewna po rozpaleniu drzwiczki paleniska całkowicie zamknięte tylko suwak w drzwiczkach otwarty i temp stała cały czas trzymała 40-45 st , i teraz mam pytanie o wędliny bo są smaczne i fajnie wyglądają ale czuć w smaku lekką goryczkę , nie jest jakaś tragiczna ale wyczuwalna , czego to wina

1 za dużo dymu -zamknięte wyloty wędzarni - mają być otwarte czy zawarte ?

2 drewno ścięte rok temu ale wystawione było na słońcu ale czy suche ?

3 nie ściągałem kory i to pewnie teś swoje robi ?

Zrób zdjęcia wędzarni oraz wedzonek jakie zrobiłeś.... i czemu wędzisz w tak niskiej temperaturze... to dla doświadczonych

zadymiarzy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
E tam przesadzasz co do temperatury;-) Temperatura taka sobie ale niewielki ruch powietrza i to może być problem. W palenisku ta temperatura jest zupełnie inna.

 

Chodzi mi o to ...Ze dla doświadczonych którzy już cos wiedzą i znają swoje wędzarnie. Tu raczej raczkowanie więc doświadczenie zerowe. Wrzuć zdjęcia swojej wędzarni. Paleniska i komory wędzarniczej oraz zdjecie wędzonek ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_1*

Dlaczego w tak niskiej temp , dlatego że jak zamknę drzwi paleniska to praktycznie nie trzeba pilnować i mogę pracować na ogrodzie z czymś innym . zrobiłem jeszcze jeden błąd jak myślę ale czy to taki powód , powiesiłem mięso mokre nie przesuszone , bezpośrednio z solanki .

czyli kora oraz mokre nie przesuszone mięso to może powodować , tak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego w tak niskiej temp , dlatego że jak zamknę drzwi paleniska to praktycznie nie trzeba pilnować i mogę pracować na ogrodzie z czymś innym . zrobiłem jeszcze jeden błąd jak myślę ale czy to taki powód , powiesiłem mięso mokre nie przesuszone , bezpośrednio z solanki .

czyli kora oraz mokre nie przesuszone mięso to może powodować , tak

Nie powinno się wieszać w wędzarni mokrych (wyjętych z solanki) wyrobów. Do tego na początku powinno się je osuszyć przy sporym przepływie powietrza w komorze wędzarniczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janu***
Dlaczego w tak niskiej temp , dlatego że jak zamknę drzwi paleniska to praktycznie nie trzeba pilnować i mogę pracować na ogrodzie z czymś innym . zrobiłem jeszcze jeden błąd jak myślę ale czy to taki powód , powiesiłem mięso mokre nie przesuszone , bezpośrednio z solanki .

czyli kora oraz mokre nie przesuszone mięso to może powodować , tak

Przepraszam Cię.... Widzę że wolisz po swojemu ... pisać hipotezy i na fakcie hipotez snuć następne hipotezy. Tak się nie da... Zadzwoń do lekarza i przez telefonu zacznij mówić co Cię boli i oczekuj dokładnej oceny. Nie da sie bez badania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

PP dla Rosinski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Niech Redakcja mu da z nakazu.Niech się onanizuje(jego słowa wers 3 post #1160) za pieniądze wtedy to zobaczymy co to za ptica.Wkleja ten beton koloryzowany i mu wolno się reklamować.Sio do swojego topiku.Sio.:p

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_1*
Spytam tak z ciekawości: a jakim gatunkiem drewna palisz/wędzisz?

Niektóre gatunki nieokorowane mogą (podobno) powodować goryczkę.

 

Drewno z jabłoni rok temu ściętej , sama jabłoń , ja trochę jestem chyba przewrażliwiony bo kto nie posmakuje temu smakuje , i po dniu w zasadzie jest już nie wyczuwalny ten smak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Założyłem ten temat świadomie w dziale kominki, gdyż materiały, technika budowania ma wiele wspólnego z budową kominków otwartych, palenisk ceramicznych z omawianymi w tym dziale tematami.

Zresztą zrobiłem to również dlatego bo planuję budowę u siebie i szukam jakiś fajnych inspiracji.

Tak więc zapraszam wszystkich posiadaczy do pochwalenia się swoimi grillami, wędzarniami, kominkami, ogrodowymi.

 

Zapraszam również tych co planują takową budowlę u siebie, bo przecież już sezon nadchodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...