JoShi 26.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Coś chyba jednak poszło nie tak, bo wędlinki trochę jak dla mnie za bardzo osmalone na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.12.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 JoShi może masz;) czarne okulary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.04.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam. Materiałów większość na grillowedzarnię już mam i mam nadzieję, ze niebawem ten temat u nas ruszy Sa piękne odrestaurowane drzwiczki do paleniska-popielnika z ponad 100 letnego pieca kaflowego z domu mojej babci, sa ruszta pod palenisko, jest cegła szamotowa, trochę stalowych rur i sporo gruzu pod solidna wylewkę. Pozostało jeszcze zakupić z 600 jakiś ładnych nietynkowanych rozbiórkowych cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 11.04.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam , tez będę robił ze starej cegły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.05.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 cały czas mam jeszcze beczkę ale ostatnie w niej wędzenie wyszło przepysznie. Pstrągi, łososie, ćwiartki z kurczaków - mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.05.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) W tamtym roku robiłem wędzarnię, poszło mi ok 700 cegieł. Pomimo, że wymurowałem z pełnej kl 200 kilka mi pękło, teraz jak bym robił od nowa to chyba bym wymurował z pełnego klinkieru. Ważną sprawą jest dobre zdylatowanie paleniska od obudowy ceglanej i bardzo powolne, pierwsze rozpalanie. Edytowane 11 Maja 2012 przez kominiarz Zapomniałem o zdjęciu, może komuś się przyda, sprawdzona konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.05.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam. Kominiarz ... komin to powinieneś wyciągnąć ponad drzew korony ... Mógłbyś mówić wtedy o "dziele życia swego" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Specjalnie tak zrobił ,żeby potem pytać na forum dlaczego ciągu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.05.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Panowie, komin w mojej wędzarni jest zdecydowanie za długi, dziękuję za bardzo cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.05.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 W tamtym roku robiłem wędzarnię, poszło mi ok 700 cegieł. ... Ważną sprawą jest dobre zdylatowanie paleniska od obudowy ceglanej ... coś więcej napisz w tej kwestii poproszę ja będę palenisko wykładał szamotką z rozebranego pieca kaflowego a przynajmniej taki mam plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 15.05.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Chodzi o to, że wewnętrzne szamotowe wyłożenie samego paleniska nie powinno być związane z zewnętrzną (jeżeli jest, a lepiej, żeby była) warstwą cegły czy innego materiału. To powinny być osobne, samonośne konstrukcje.Nie "przykleja" się więc cegły szamotowej do istniejących ścian. Do zdylatowania - zapobieżenia powiązania warstw zaprawą - można użyć zwykłego kartonu, który potem się zwęgli.Oczywiście chłodniejszych miejsc to nie dotyczy, ale tam wykładanie szamotem też nie ma sensu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.05.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 OK, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.05.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Dokładnie, dokładnie, ścianę zewnętrzną będziesz stawiał na tzw. szóstkę szamotkę możesz postawić na trójkę lecz między nimi musi być odstęp, karton nie wiem czy nie jest to za mało jak bym stawiał jeszcze raz wrzucił bym np. 5cm wełny, chodzi o samo palenisko i o trasę jaką muszą pokonać gorące spaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.05.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Wykopałem dół pod fundament dość głęboki gdyż przy okazji pozbędę się gruzów Niebawem zalewanie, wymiar płyty to około 2,7x0,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.05.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Dobry fundament to mocny fundament przynajmniej nie będzie później pękać, jak coś już wykombinujesz wrzuć jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.05.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Dołączam parę fotek, na pierwszej grillo-wędzarnia w pełnej okazałości, komora wędzarnicza i palenisko na ostatniej fotce załączam fotkę mojego psa Miśka (wariata) który jak się włączy podlewanie nie odstąpi nawet na krok sprzętu podlewającego. Wg mnie nie opłaca się robić wędzarni i grilla osobno ja mam wszystko w jednym jak chcę to wędzę jak podrzucę więcej do paleniska grilluję w temperaturze ponad 100st. C . A karkówka czy nawet zwykła kiełbaska czy boczuś z żadnego normalnego grilla na węgiel na pewno nie smakują tak jak z tego pieca na drewno. Cegły specjalnie stylizowałem na stare, niektóre z nich przyciemniłem i rozjaśniłem dla fajnego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.05.2012 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Na kłódkę zamykasz przed Miśkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.05.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Płyta zalana. W tym tygodniu może cegły kupię no i dziś będę na jakimś złomie szukał rur dymowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 28.05.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Na kłódkę zamykasz przed Miśkiem ? Jasne, że przed Miśkiem a jak, by mi moją wędzarkę za działkę gdzieś pod płotem wyciągnął na wieś to, co ? Eniu przed wklejeniem zdjęć zawsze trzeba sprawdzić i wyciąć wszystkie szczegóły Twoje oko wszystko wychwyci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 28.05.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Płyta zalana. W tym tygodniu może cegły kupię no i dziś będę na jakimś złomie szukał rur dymowych Na złomie kwasiaka raczej nie znajdziesz, a kanał dymowy lepiej z takiej rury zrobić nie będzie korodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.