bohusz 04.06.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Zapodałem też 5kg mączki szamotowej do murowania szmotki w palenisku za nieca 10 zeta + takie plastikowe profile do równych fug w cenie nieca 2 zeta za 2m Jak to się klei (muruje) mączką szamotową? Co tam jest lepiszczem? Liczę wszystkie koszta co do zeta zbierając rachunki bo ciekawi mnie ile uczyni mnie ta fanaberia Domyślam się, że jako koszty nie jest liczony sam materiał, ale również logistyka, rozładunki i załadunki, no i czas. Potem zapewne dojdzie koszt robicizny... Materiały to PIKUŚ Edytowane 4 Czerwca 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.06.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Liwko bardzo ładny grill na pewno będzie się pięknie prezentował w ogrodzie, ale smak przyrządzonych w, nim potraw będzie taki sam jak ze zwykłego blaszanego grilla. Piotrulex 5 kg szamotki??? musisz pomnożyć, to jeszcze przez 5 może Ci, wtedy wyda. Bohusz dokładnie budowa wędzarni pochłania wiele godzin pracy, jak i niekiedy wiele miesięcy jak w moim przypadku pracy po godzinach w wolnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Liwko bardzo ładny grill na pewno będzie się pięknie prezentował w ogrodzie, ale smak przyrządzonych w, nim potraw będzie taki sam jak ze zwykłego blaszanego grilla. Częściej będzie służył za kominek;) Uwielbiam połączenie śniegu i ognia. Grzaniec wtedy najlepiej smakuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.06.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Częściej będzie służył za kominek;) Uwielbiam połączenie śniegu i ognia. Grzaniec wtedy najlepiej smakuje:) A, to w takim razie chylę czoła grzaniec zawsze dobrze smakuje w dobrej ciepłej atmosferze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.06.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam.Liwko ... ten łady grill z keramzytobetonu po kilku zimowych "ogniskach" zamiast letniego grillowania będzie się nadawał na śmietnik ... nie "szczyma" jak mu przyładujesz w zziębnięty materiał kilkaset stopni w ciągu paru minut.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.06.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam. Liwko ... ten łady grill z keramzytobetonu po kilku zimowych "ogniskach" zamiast letniego grillowania będzie się nadawał na śmietnik ... nie "szczyma" jak mu przyładujesz w zziębnięty materiał kilkaset stopni w ciągu paru minut. Pozdrawiam. To dadzą nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.06.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam. Gdzie się można załapać ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.06.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Produkują je 500m w linii prostej ode mnie. W dodatku jeden z właścicieli jest moim kolegą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.06.2012 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam. Liwko ... ten łady grill z keramzytobetonu po kilku zimowych "ogniskach" zamiast letniego grillowania będzie się nadawał na śmietnik ... nie "szczyma" jak mu przyładujesz w zziębnięty materiał kilkaset stopni w ciągu paru minut. Pozdrawiam. "Szczyma" więcej niż Ci się zdaje. Przećwiczone. Oczywiście lifting na wytrzymałość, mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.06.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Oczywiście lifting na wytrzymałość, mile widziany. Więcej szczegółów?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.06.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Na szamotach opierasz stalowy czopuch, który osłania keramzyt.Kontynuacją czopucha będzie stalowy komin, który zaplanowałeś.Wszystko z kwasiaka, chyba że lubisz rude. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.06.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Na szamotach opierasz stalowy czopuch, który osłania keramzyt. Kontynuacją czopucha będzie stalowy komin, który zaplanowałeś. Wszystko z kwasiaka, chyba że lubisz rude. Rude przede wszystkim Zastosuję się do zaleceń. Dylatacja musi być jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jak to się klei (muruje) mączką szamotową? Co tam jest lepiszczem? Domyślam się, że jako koszty nie jest liczony sam materiał, ale również logistyka, rozładunki i załadunki, no i czas. Potem zapewne dojdzie koszt robicizny... Materiały to PIKUŚ Napisane o wodzie, też coś o cemencie w tempareturach ponizej czy powyżej jakiejś ale nie pamiętam No tak, to koszty mam już kilka milionów, wliczam nawet wygraną w totka a w zasadzie jej brak gdyz zamiast wstąpić do kolektury podskoczyłem po cegłę no i nie wygrałem niestety Muszę też zapytać sie u mojego operatora gsm ile ksztuje minuta połączenia bo chyba z dwie wygadałem lub biling zamówić Jak Ty liczysz logistykę, załadunki, rozładunki, opowiadaj, chętnie sie nauczę Nie wiem na ile wycenić godzinę swojej pracy aby koszty robocizny policzyć. Jak na koniec podam wszystkie koszta to WYRAŹNIE napisze co w nie wchodzi a co nie aby nikomu nie macić w głowie Szamotka - mam za friko i mogę się podzielić Drzwiczki do pieca - mam za friko Ruszta pod palenisko - mam za friko Gruz w fundament - mam za friko, w zasadzie pozbyłem sie smieci i zaoszczędziłem na ich wywiezieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Piotrulex 5 kg szamotki??? musisz pomnożyć, to jeszcze przez 5 może Ci, wtedy wyda. Bohusz dokładnie budowa wędzarni pochłania wiele godzin pracy, jak i niekiedy wiele miesięcy jak w moim przypadku pracy po godzinach w wolnym czasie. Na tej mączce napisane że fuga na łączeniach cegły szamotowej to jakieś 3mm, znajomy też miał 5kg i na wymurowanie paleniska spokojnie mu wystarczyło. Chyba że coś jeszcze mam tym kleić? Robocizne oceniam podobnie jak Ty choć myślę ze w 2 tygodnie popołudniami sie uwine. Nie mam o tym pojęcia ale od czego wujek Google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.06.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam.Piotrulex ... mączka szamotowa nie jest żadnym lepiszczem. Dodaje się ją do zapraw ogniotrwałych żeby je schudzić gdy za dużo w niej jest gliny. Lub używa do przygotowywania tychże, jako jeden z wypełniaczy do samej gliny.Jeżeli faktycznie posiadasz mączkę szamotową (bo może to jest całkiem co innego) to jak wymurujesz cokolwiek na niej to w żaden sposób nie będzie się to kupy trzymać ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.06.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 kupy bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Witam. Piotrulex ... mączka szamotowa nie jest żadnym lepiszczem. Dodaje się ją do zapraw ogniotrwałych żeby je schudzić gdy za dużo w niej jest gliny. Lub używa do przygotowywania tychże, jako jeden z wypełniaczy do samej gliny. Jeżeli faktycznie posiadasz mączkę szamotową (bo może to jest całkiem co innego) to jak wymurujesz cokolwiek na niej to w żaden sposób nie będzie się to kupy trzymać ... Pozdrawiam. To przy okazji przpisze tu ops z etykiety ale z tego co zapamiętałem "Dodać ileś tam wody na każdy kg mączki, lepić na fugi o grubości 2-3mm" Nic nie jest napisane aby dodawac tam jeszcze czegokolwiek ... SPrawdze i zasięgne porady bo pogmatwało mi się w głowie Edytowane 6 Czerwca 2012 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.06.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam. No to masz mieszankę mączki z gliną, tudzież jeszcze z jakimś cementem. Czyli zaprawę. Tylko nazewnictwo producent lub sprzedawca pomylił ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.06.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Napisane o wodzie, też coś o cemencie w tempareturach ponizej czy powyżej jakiejś ale nie pamiętam No tak, to koszty mam już kilka milionów, wliczam nawet wygraną w totka a w zasadzie jej brak gdyz zamiast wstąpić do kolektury podskoczyłem po cegłę no i nie wygrałem niestety Muszę też zapytać sie u mojego operatora gsm ile ksztuje minuta połączenia bo chyba z dwie wygadałem lub biling zamówić Jak Ty liczysz logistykę, załadunki, rozładunki, opowiadaj, chętnie sie nauczę Nie wiem na ile wycenić godzinę swojej pracy aby koszty robocizny policzyć. Jak na koniec podam wszystkie koszta to WYRAŹNIE napisze co w nie wchodzi a co nie aby nikomu nie macić w głowie Szamotka - mam za friko i mogę się podzielić Drzwiczki do pieca - mam za friko Ruszta pod palenisko - mam za friko Gruz w fundament - mam za friko, w zasadzie pozbyłem sie smieci i zaoszczędziłem na ich wywiezieniu piotrulex;5407945 Bardzo przepraszam, żem ośmielił się zabrać głos. Ale już dodam Na tym forum takowych jak Ty zapaleńców przewineło się już dziesiątki, albo setki... Jednak drastyczna większość znikła... nie pokazując ukończonego dzieła. Można się domyślać dlaczego. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 06.06.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam, Właśnie zaczynam budowę swojego wynalazku (czyt. grilo-wędzarki) i ścianki zewnętrzne chce zbudować z klinkieru, a palenisko od środka obłożyć cegłami szamotowymi. W związku z tym mam pytanie dotyczące łączenia tych dwóch materiałów. Myślałem żeby jedno z drugim połączyć na zaprawę do szamotu (taki gotowiec z marketu do rozmieszania z wodą), z tym ze zastanawiam się jak to będzie się zachowywało podczas pracy. Czy nie będzie się z czasem rozpadać od różnic temperatur? Bardzo byłbym wdzięczny za informację od doświadczonych kolegów, czy takie rozwiązanie się sprawdzi, ewentualnie sugestie jak to zrobić żeby było poprawnie. Bo chodzi mi jeszcze po głowie wykonanie tego jako dwóch niezależnych elementów i zostawienie pomiędzy nimi kilka cm dylatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts