Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grille, wędzarnie, kominki ogrodowe

bohusz

Recommended Posts

Zapodałem też 5kg mączki szamotowej do murowania szmotki w palenisku za nieca

10 zeta + takie plastikowe profile do równych fug w cenie nieca 2 zeta za

2m

Jak to się klei (muruje) mączką szamotową?

Co tam jest lepiszczem?

Liczę wszystkie koszta co do zeta zbierając rachunki bo ciekawi mnie ile

uczyni mnie ta fanaberia

Domyślam się, że jako koszty nie jest liczony sam materiał, ale również logistyka, rozładunki i załadunki, no i czas.

Potem zapewne dojdzie koszt robicizny...

Materiały to PIKUŚ

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liwko bardzo ładny grill na pewno będzie się pięknie prezentował w ogrodzie, ale smak przyrządzonych w, nim potraw będzie taki sam jak ze zwykłego blaszanego grilla.

Piotrulex 5 kg szamotki??? musisz pomnożyć, to jeszcze przez 5 może Ci, wtedy wyda.

Bohusz dokładnie budowa wędzarni pochłania wiele godzin pracy, jak i niekiedy wiele miesięcy jak w moim przypadku pracy po godzinach w wolnym czasie.

Witam.

Liwko ... ten łady grill z keramzytobetonu po kilku zimowych "ogniskach" zamiast letniego grillowania będzie się nadawał na śmietnik ... nie "szczyma" jak mu przyładujesz w zziębnięty materiał kilkaset stopni w ciągu paru minut.

Pozdrawiam.

Witam.

Liwko ... ten łady grill z keramzytobetonu po kilku zimowych "ogniskach" zamiast letniego grillowania będzie się nadawał na śmietnik ... nie "szczyma" jak mu przyładujesz w zziębnięty materiał kilkaset stopni w ciągu paru minut.

Pozdrawiam.

"Szczyma" więcej niż Ci się zdaje. Przećwiczone. Oczywiście lifting na

wytrzymałość, mile widziany.

Jak to się klei (muruje) mączką szamotową?

Co tam jest lepiszczem?

Domyślam się, że jako koszty nie jest liczony sam materiał, ale również logistyka, rozładunki i załadunki, no i czas.

Potem zapewne dojdzie koszt robicizny...

Materiały to PIKUŚ

Napisane o wodzie, też coś o cemencie w tempareturach ponizej czy powyżej jakiejś ale nie pamiętam

No tak, to koszty mam już kilka milionów, wliczam nawet wygraną w totka a w zasadzie jej brak gdyz zamiast wstąpić do kolektury podskoczyłem po cegłę no i nie wygrałem niestety :) Muszę też zapytać sie u mojego operatora gsm ile ksztuje minuta połączenia bo chyba z dwie wygadałem lub biling zamówić :)

Jak Ty liczysz logistykę, załadunki, rozładunki, opowiadaj, chętnie sie nauczę

Nie wiem na ile wycenić godzinę swojej pracy aby koszty robocizny policzyć. Jak na koniec podam wszystkie koszta to WYRAŹNIE napisze co w nie wchodzi a co nie aby nikomu nie macić w głowie

Szamotka - mam za friko i mogę się podzielić

Drzwiczki do pieca - mam za friko

Ruszta pod palenisko - mam za friko

Gruz w fundament - mam za friko, w zasadzie pozbyłem sie smieci i zaoszczędziłem na ich wywiezieniu :)

Piotrulex 5 kg szamotki??? musisz pomnożyć, to jeszcze przez 5 może Ci, wtedy wyda.

Bohusz dokładnie budowa wędzarni pochłania wiele godzin pracy, jak i niekiedy wiele miesięcy jak w moim przypadku pracy po godzinach w wolnym czasie.

Na tej mączce napisane że fuga na łączeniach cegły szamotowej to jakieś 3mm, znajomy też miał 5kg i na wymurowanie paleniska spokojnie mu wystarczyło. Chyba że coś jeszcze mam tym kleić?

Robocizne oceniam podobnie jak Ty choć myślę ze w 2 tygodnie popołudniami sie uwine. Nie mam o tym pojęcia ale od czego wujek Google :)

Witam.

Piotrulex ... mączka szamotowa nie jest żadnym lepiszczem. Dodaje się ją do zapraw ogniotrwałych żeby je schudzić gdy za dużo w niej jest gliny. Lub używa do przygotowywania tychże, jako jeden z wypełniaczy do samej gliny.

Jeżeli faktycznie posiadasz mączkę szamotową (bo może to jest całkiem co innego) to jak wymurujesz cokolwiek na niej to w żaden sposób nie będzie się to kupy trzymać ...

Pozdrawiam.

Witam.

Piotrulex ... mączka szamotowa nie jest żadnym lepiszczem. Dodaje się ją do zapraw ogniotrwałych żeby je schudzić gdy za dużo w niej jest gliny. Lub używa do przygotowywania tychże, jako jeden z wypełniaczy do samej gliny.

Jeżeli faktycznie posiadasz mączkę szamotową (bo może to jest całkiem co innego) to jak wymurujesz cokolwiek na niej to w żaden sposób nie będzie się to kupy trzymać ...

Pozdrawiam.

To przy okazji przpisze tu ops z etykiety ale z tego co zapamiętałem

"Dodać ileś tam wody na każdy kg mączki, lepić na fugi o grubości 2-3mm"

Nic nie jest napisane aby dodawac tam jeszcze czegokolwiek ...

SPrawdze i zasięgne porady bo pogmatwało mi się w głowie :)

Edytowane przez piotrulex

Napisane o wodzie, też coś o cemencie w tempareturach ponizej czy powyżej jakiejś ale nie pamiętam

No tak, to koszty mam już kilka milionów, wliczam nawet wygraną w totka a w zasadzie jej brak gdyz zamiast wstąpić do kolektury podskoczyłem po cegłę no i nie wygrałem niestety :) Muszę też zapytać sie u mojego operatora gsm ile ksztuje minuta połączenia bo chyba z dwie wygadałem lub biling zamówić :)

Jak Ty liczysz logistykę, załadunki, rozładunki, opowiadaj, chętnie sie nauczę

Nie wiem na ile wycenić godzinę swojej pracy aby koszty robocizny policzyć. Jak na koniec podam wszystkie koszta to WYRAŹNIE napisze co w nie wchodzi a co nie aby nikomu nie macić w głowie

Szamotka - mam za friko i mogę się podzielić

Drzwiczki do pieca - mam za friko

Ruszta pod palenisko - mam za friko

Gruz w fundament - mam za friko, w zasadzie pozbyłem sie smieci i zaoszczędziłem na ich wywiezieniu :)

piotrulex;5407945

Bardzo przepraszam, żem ośmielił się zabrać głos.

Ale już dodam

Na tym forum takowych jak Ty zapaleńców przewineło się już dziesiątki, albo setki... Jednak drastyczna większość znikła... nie pokazując ukończonego dzieła. Można się domyślać dlaczego.

Edytowane przez bohusz

Witam,

Właśnie zaczynam budowę swojego wynalazku (czyt. grilo-wędzarki) i ścianki zewnętrzne chce zbudować z klinkieru, a palenisko od środka obłożyć cegłami szamotowymi. W związku z tym mam pytanie dotyczące łączenia tych dwóch materiałów. Myślałem żeby jedno z drugim połączyć na zaprawę do szamotu (taki gotowiec z marketu do rozmieszania z wodą), z tym ze zastanawiam się jak to będzie się zachowywało podczas pracy. Czy nie będzie się z czasem rozpadać od różnic temperatur?

Bardzo byłbym wdzięczny za informację od doświadczonych kolegów, czy takie rozwiązanie się sprawdzi, ewentualnie sugestie jak to zrobić żeby było poprawnie.

Bo chodzi mi jeszcze po głowie wykonanie tego jako dwóch niezależnych elementów i zostawienie pomiędzy nimi kilka cm dylatacji...