Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic cyrkulacje cwu - dwa zbiorniki ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Mam uklad grzania wody typu :

-wlot z zewnatrz,

- zasobnik z jedna wezownica grzany solarami

- wejscie do pieca z wlasnym malym zasobnikiem.

No i cyrkulacja cwu sciaga wody z miesjc poboru i tloczy znowu do pieca do zbiornika.

Czy da sie jakos przerobic ten uklad, aby cyrkulacja brala i oddawala wode do pierwszego zbiornika ?

A jezlei tak to czy da sie ja jeszcze "ulepszyc" i przelaczac ja miedzy pierwszym lub drugim zbiornikime (abu ten nagrzany solarami byl za zimny) ?

Fantom

• 1 month później...
Zrobić dwa miejsca wpięcia powrotu cyrkulacji, jedno do pierwszego zasobnika drugie do drugiego. Przy podłączeniu do drugiego jak będą grzały solary to nagrzeją również mały zasobnik w kotle. Minusem tego rozwiązania jest to, że przy niskiej temp. w zasobniku solarnym wychłodzi się też mały zasobnik. Przełączanie raczej ręczne na zaworach. Na elektrozaworach drogo i trudno o optimum. pozdr adam

Aha - czaje. Powrot wpiac w pierwszy zasobnik. Woda bedzie wracala do niego, a z niego szla do drugiego malego i do kranow. Faktycznie - ma szanse dzialac. Trzeba by jednak zrobic jakis elektrozawor trojdrozny (sa takie ?) podpiety pod termostat. Jak woda w pierwszym zbioriku bedzie ok, to do niego pompowac. Jak za zimna, to korzystac z drugiego.

Fantom

Sa jakies pomysly ?

Połączyć 2 zasobniki szeregowo i zastosować sterownik solarny, który obsługuje 2 zasobniki, np. SKSC2 Sonenkrafta. Sterownik przepompuje wodę do małego zasobnika (potrzebna dodatkowa obiegówka przystosowana do cwu), jeśli jego temperatura spadnie poniżej dużego.

Połączyć 2 zasobniki szeregowo i zastosować sterownik solarny, który obsługuje 2 zasobniki, np. SKSC2 Sonenkrafta. Sterownik przepompuje wodę do małego zasobnika (potrzebna dodatkowa obiegówka przystosowana do cwu), jeśli jego temperatura spadnie poniżej dużego.

Rozmawialem z fachowcem. To rozwiazanie ma jedna wade : brak kontroli teperatury w zbiorniku w piecu. Jak solary nagrzeja w zasobniku np 70 stopni, to potem tylw poleci do kranu - masakra. Teraz jest to zabepzieczone mieszaczem, zamontowanym miedzy oboma zbiornikami. Do pieca nie poleci wiecej niz np 50 st.

Fantom

Załóż mieszacz na wyjściu z kotła :) Nie wiem jaki masz duży ten zasobnik w kotle (50-70) ale moim zdaniem jest to na tyle mało, że nie warto sobie zawracać głowy pompą mieszającą. Dodatkowa pompa obiegowa do wody użytkowej jest dosyć droga :( Są zawory przełączające trójdrogowe (honeywell - chyba najlepsze choć u mnie się akurat zepsuł :) ) Przy takim zaworze ustawić cyrkulację, że dopiero wtedy przełączy na duży zbiornik jak temp. tam będzie min. 40-45 stopni. pozdr adam

• 3 years później...
  • 2 weeks później...

Mysle, ze najlepszym dla mnie pomyslem, jest rozwiazanie podane przez "rwxw". Bo jeżeli sie nie mylę , to brakuje mi tylko jednej rury między dwoma zasobnikami i jednej pompy.

Bo teraz w sumie mam tak :

http://www.makroterm.pl/images/stories/sterowniki/kol_schemat2.jpg

a powinienem miec tak :

http://www.makroterm.pl/images/stories/sterowniki/kol_schemat4.jpg

lub tak :

http://www.makroterm.pl/images/stories/sterowniki/kol_schemat5.jpg

W sumie nie mogę sie za to wziac, bo nie mam weny do prucia sciany aby ta rure polozyc :(

Fantom