szczukot 13.05.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 WitamMam uklad grzania wody typu : -wlot z zewnatrz, - zasobnik z jedna wezownica grzany solarami- wejscie do pieca z wlasnym malym zasobnikiem. No i cyrkulacja cwu sciaga wody z miesjc poboru i tloczy znowu do pieca do zbiornika. Czy da sie jakos przerobic ten uklad, aby cyrkulacja brala i oddawala wode do pierwszego zbiornika ?A jezlei tak to czy da sie ja jeszcze "ulepszyc" i przelaczac ja miedzy pierwszym lub drugim zbiornikime (abu ten nagrzany solarami byl za zimny) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Sa jakies pomysly ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 28.06.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Zrobić dwa miejsca wpięcia powrotu cyrkulacji, jedno do pierwszego zasobnika drugie do drugiego. Przy podłączeniu do drugiego jak będą grzały solary to nagrzeją również mały zasobnik w kotle. Minusem tego rozwiązania jest to, że przy niskiej temp. w zasobniku solarnym wychłodzi się też mały zasobnik. Przełączanie raczej ręczne na zaworach. Na elektrozaworach drogo i trudno o optimum. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Aha - czaje. Powrot wpiac w pierwszy zasobnik. Woda bedzie wracala do niego, a z niego szla do drugiego malego i do kranow. Faktycznie - ma szanse dzialac. Trzeba by jednak zrobic jakis elektrozawor trojdrozny (sa takie ?) podpiety pod termostat. Jak woda w pierwszym zbioriku bedzie ok, to do niego pompowac. Jak za zimna, to korzystac z drugiego. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.06.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Sa jakies pomysly ? Połączyć 2 zasobniki szeregowo i zastosować sterownik solarny, który obsługuje 2 zasobniki, np. SKSC2 Sonenkrafta. Sterownik przepompuje wodę do małego zasobnika (potrzebna dodatkowa obiegówka przystosowana do cwu), jeśli jego temperatura spadnie poniżej dużego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2011 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 No fakt - kolejny dobry pomysl. Szczegolnie, ze moj sterownik (makroterma) ma taka opcje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.06.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Połączyć 2 zasobniki szeregowo i zastosować sterownik solarny, który obsługuje 2 zasobniki, np. SKSC2 Sonenkrafta. Sterownik przepompuje wodę do małego zasobnika (potrzebna dodatkowa obiegówka przystosowana do cwu), jeśli jego temperatura spadnie poniżej dużego. Rozmawialem z fachowcem. To rozwiazanie ma jedna wade : brak kontroli teperatury w zbiorniku w piecu. Jak solary nagrzeja w zasobniku np 70 stopni, to potem tylw poleci do kranu - masakra. Teraz jest to zabepzieczone mieszaczem, zamontowanym miedzy oboma zbiornikami. Do pieca nie poleci wiecej niz np 50 st. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.06.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Załóż mieszacz na wyjściu z kotła Nie wiem jaki masz duży ten zasobnik w kotle (50-70) ale moim zdaniem jest to na tyle mało, że nie warto sobie zawracać głowy pompą mieszającą. Dodatkowa pompa obiegowa do wody użytkowej jest dosyć droga Są zawory przełączające trójdrogowe (honeywell - chyba najlepsze choć u mnie się akurat zepsuł ) Przy takim zaworze ustawić cyrkulację, że dopiero wtedy przełączy na duży zbiornik jak temp. tam będzie min. 40-45 stopni. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher12 27.09.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 cześć, jak rozwiązałeś temat tej cyrkulacji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.09.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Temat ciągle leży i czeka na realizację. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demo_user 06.10.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 masz zrobione przeładowanie między zbiornikami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.10.2014 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Mysle, ze najlepszym dla mnie pomyslem, jest rozwiazanie podane przez "rwxw". Bo jeżeli sie nie mylę , to brakuje mi tylko jednej rury między dwoma zasobnikami i jednej pompy. Bo teraz w sumie mam tak : http://www.makroterm.pl/images/stories/sterowniki/kol_schemat2.jpg a powinienem miec tak : http://www.makroterm.pl/images/stories/sterowniki/kol_schemat4.jpg lub tak : http://www.makroterm.pl/images/stories/sterowniki/kol_schemat5.jpg W sumie nie mogę sie za to wziac, bo nie mam weny do prucia sciany aby ta rure polozyc Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts