Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sypialnia musi być duża?

kasiontko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mąż upiera się przy dużej sypialni - przynajmniej 25 m2. Ja uważam, że wystarczy 10 - 15 m2. Z zaoszczędzonych 10 m2 mogę zrobić pokój gościnny. Co o tym sądzicie?

A jakie mąż podaje argumenty? Może chce w sypialni zbudować dużą garderobę dla żony? :) To wtedy warto rozważyć taki pomysł :). A goście zawsze mogą się przespać np. w gabinecie czy salonie, no chyba że często miewasz gości noclegowych.

Moja sypialnia będzie miała 18 m na poddaszu. Zmieści się duże łóżko, szafki, komoda i będzie jeszcze przestrzeń żeby swobodnie się poruszać. Na 25-metrową sypialnię trzeba mieć plan, aby nie marnować metrażu, za którego budowę płaci się niemało.

Może się nie powinnam wypowiadać bo dom się buduje dopiero, ale wielkość sypialni to jedno u "ustawność" to drugie. Ważne jaki kształt pomieszczenia, ile i w jakim miejscu okien i drzwi.

Nasza sypialnia będzie miała 11 m pow. użytkowej (prawie 17 po podłodze). Obok garderoba. Ja nie chciałam dużej sypialni, tzn nie zależało mi na dużej, ale teraz nie wiem czy to 11m będzie ok bo mam na 1 ścianie okno balkonowe, na drugiej okno 150*150 (lukarna), na 3 2 pary drzwi a 4 jest w ciągu komunikacyjnym pomiędzy wejściem a oknem balkonowym.

Tak, że mała sypialnia jak najbardziej ale taka z pomysłem na nią:)

Koronnym argumentem męża za dużą sypialnią jest ilość powietrza. On niestety chrapie i przekonuje mnie, że w dużej sypialni, z dużą ilością powietrza chrapał nie będzie. ;) Mi zależy na pokoju gościnnym, bo od czasu do czasu wpada do nas moja mama, która zajmuje się dziećmi i fajnie by było aby mogła zostać na noc, czy na weekend. Planuję osobne pomieszczenie na garderobę bo nie lubie jak ciuchy mi się walają po pokojach, więc szafa w sypialni odpada. Więc moim zdaniem mała sypialnia, góra 15m2 jest ok. Tylko jak przekonac mojego "Miśka"? Potrzebuję argumentów jako amunicji do ataku.:)

Nie bardzo rozumiem pokój gościnny o wielkości 10 m2,

A po co większy? Przecież chodzi o wstawienie łóżka i jakiejś szafki, żeby gość mógł przenocować.

A z chrapaniem to niestety metraż mu nie pomoże. Mój chrapie nawet w pokoju 26mkw. Na chrapanie polecam:

1. odchudzanie

2. rezygnację z wieczornego piwka (jeśli ma taki zwyczaj)

3. plastry na podniebienie lub spraj przeciwko chrapaniu

Edytowane przez JoShi

A po co większy? Przecież chodzi o wstawienie łóżka i jakiejś szafki, żeby gość mógł przenocować.

Już się wytłumaczyłam wyżej ;)

Ło matko - ale mnie zakręciło - jakoś mi się skojarzyło, że pokój gościnny to taki do przyjmowania gości :wtf: Na pokój sypialny dla gościa 10m2 to ja rozumiem :)

To wszystko zależy co ma być w tej sypialni :) i czy jest na poddaszu ze skosami czy na parterze :)

U nas będzie ok. 16 metrów pow. użytkowej w sypialni na poddaszu i chyba będzie ok.

Na 25 metrach to bym widziała mini mieszkanko - sypialnia + mała garderoba + mała łazienka - może to mąż ma na myśli?

A z chrapaniem to niestety metraż mu nie pomoże. Mój chrapie nawet w pokoju 26mkw. Na chrapanie polecam:

1. odchudzanie

2. rezygnację z wieczornego piwka (jeśli ma taki zwyczaj)

3. plastry na podniebienie lub spraj przeciwko chrapaniu

ja jeszcze dodam wycięcie migdałów - u nas to akurat pomogło, przypadkowy bonus ;) ale to metoda dość bolesna... ;)

ja mam małą sypialnię, 10 m2 - bo nie miałam wyboru na posiadanym metrażu ;) mam w niej duże łóżko, szafki i komodę - tyle się mieści, na szafę ze względu na skosy nie ma już miejsca, ale na ciuchy mam osobne pomieszczenie. na pewno zgodzę się, że w małej sypialni, szczególnie na poddaszu, w lecie jest problem z temperaturą i cyrkulacją powietrza. szczególnie, kiedy śpią tam dwie duże osoby, w tym jedna bardzo duża, w nocy wtrynia się pomiędzy nie jedna mała osóbka, i stale rezyduje tam jedno futrzane stworzenie... czasem zabieram poduszkę i idę spać na dół, bo mam dosyć tej komuny :D :D :D

podsumowując - wolałabym większą niż 10m2, 15m2 byłoby optymalnie. ale 25m2 to chyba jednak trochę za dużo - mało przytulnie się robi. no i marnotrawi się metraż, jak ktoś już wcześniej zauważył. na Twoim miejscu upierałabym się przy gościnnym.

Witaj

Poniewaz mieszkam w bloku i wlasnie oddaje moja sypialnie dzieciaczka ( pokoj 2x4,8m) a przejmuje ich obecny tak wiec moja sypialnia bedzie miala niecale 7m2. Z czego 2x3 pokoj plus wneka w ktorej zmiescila sie idealnie szafa(szer.135cm). Z miesci sie tam tylko lozko max.140x200 (wymiar zewnetrzny) i biurko 100cm.

Mam nadzieje ze sie nie nabawie klaustrofobii ;)

Postanowione. Sypialnia 25 m2. Jak mamusia będzie miała ochotę to prześpi się na dostawce w pokoju jednago z naszych synów, który zresztą babcię uwielbia. Mąż twierdzi, że jak mamusia dostanie osobny pokój to może się zadomowić, a do domowników sie człowiek przyzwyczaja i potem żal wyrzucić. Może coś w tym jest...;) Dyskusja była długa, gorąca i twarda, ale mój Misiak trzymał asa w rękawie: na koniec obiecał sex jakiego jeszcze na świecie nie było. Według niego duża sypialnia to i duże pole do popisu, a ponieważ MIsiak to prawie dwu metrowe chłopisko i wszystko ma duże to jak mu tu nie wierzyć? Uległam, bo która by nie uległa i doczekać się już nie mogę...:rolleyes: W każdej beczce miodu musi być jednak łyżeczka dziegciu. Poszło o łóżko. Dla mnie łóżko to taki tradycyjny mebel: cztery nogi, boki, wystający przód i tył. Dla Misiaka łóżko to teraz lotnisko czyli materac nieco wystający z podłogi, bo tak wyobrażam sobie to coś co mi opisał i nazwał łóżko kontynentalne. Czy ktoś wie co to jest i z czym się to je? Kończę bo Misiak dzwoni...