Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dniu 5.05.2025 o 11:26, kamilmart napisał:

Cześć,

ze względu na bezobsługowość zdecydowaliśmy się wstępnie na oczyszczalnię ze złożem obrotowym. Warunki glebowe dobre, piaski i woda na 2,5m. Ilość osób: 3. 

Różnica w cenie między polecanym BioDisciem a polskim Rotosetem jest znaczna (ok. 6tys). I tu pojawia się pytanie czy warto dopłacać aż tyle. Nie ukrywam, że już tańszy model nieco nagiął nasz budżet.

Widziałem wcześniej porównanie między Rotosetem a produktem Kingspana, ale dotyczył on starszych wersji oczyszczalni "premium" i ponoć nowe produkty już tak bardzo nie odstają. Jak to jest w praktyce?

Cześć, słowo "premium" może odnosić się do różnych rzeczy, a może do pytanie, czy ocyszczalnia dla VIP-a jest lepsza. To oczywiście żart :)  . Oczyszczalnia to jedno, a Ty wybieraj też z uwagi na firmę. Producent BioDisc jest wiele lat na rynku, co może oznaczać, że gwarancja ma jakieś podstawy bo długo to sprzedają. Po drugie, sprawdź warunki użytkowania i gwarancji w instrukcji, bo czasem można się zdziwić :(  .

Pozdrawiam, Wojtek :) 

image.png

image.png

image.png

https://forum.murator.pl/topic/157247-oczyszalnia-biologiczna-ranking/page/191/#findComment-9161551

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesteśmy na etapie projektu instalacji sanitarnych, których częścią ma być oczyszczalnia przydomowa. W okolicy nie ma kanalizacji i raczej się to szybko nie zmieni, szambo umiarkowanie mnie "pociąga", dlatego bardzo zależy nam na zrobieniu oczyszczalni przydomowej. Dostaliśmy ofertę - od projektanta poleconego przez kilka niezależnych źródeł - na wykonanie oczyszczalni DELFIN SBRmad PRESTIGE 5RLM. Na forum udało mi się zasadniczo znaleźć - w tym wątku - jedynie wypowiedzi WojtkaINST oraz czystesrodowisko, w których stwierdzili, że nie jest to zły sprzęt, ale jakiś super-hiper też nie. Przy okazji mam wrażenie, że opinie o producencie - firmie Delfin - raczej nie są zbyt pochlebne.

Jako że opinie te są sprzed 3 lat, to może w między czasie ktoś miał coś więcej do czynienia z tą firmą i tym produktem? Sprawdził się, czy może wręcz przeciwnie? Czy może lepiej pytać tą firmę o możliwość zamontowania najczęściej polecanej tutaj oczyszczalni Wobet ZBS?

Z góry dzięki za opinie i pomoc! (;

https://forum.murator.pl/topic/157247-oczyszalnia-biologiczna-ranking/page/191/#findComment-9164636

• 4 weeks później...
W dniu 5.09.2025 o 16:57, Freddie Chopin napisał:

Jesteśmy na etapie projektu instalacji sanitarnych, których częścią ma być oczyszczalnia przydomowa. W okolicy nie ma kanalizacji i raczej się to szybko nie zmieni, szambo umiarkowanie mnie "pociąga", dlatego bardzo zależy nam na zrobieniu oczyszczalni przydomowej. Dostaliśmy ofertę - od projektanta poleconego przez kilka niezależnych źródeł - na wykonanie oczyszczalni DELFIN SBRmad PRESTIGE 5RLM. Na forum udało mi się zasadniczo znaleźć - w tym wątku - jedynie wypowiedzi WojtkaINST oraz czystesrodowisko, w których stwierdzili, że nie jest to zły sprzęt, ale jakiś super-hiper też nie. Przy okazji mam wrażenie, że opinie o producencie - firmie Delfin - raczej nie są zbyt pochlebne.

Jako że opinie te są sprzed 3 lat, to może w między czasie ktoś miał coś więcej do czynienia z tą firmą i tym produktem? Sprawdził się, czy może wręcz przeciwnie? Czy może lepiej pytać tą firmę o możliwość zamontowania najczęściej polecanej tutaj oczyszczalni Wobet ZBS?

Z góry dzięki za opinie i pomoc! (;

Nie szedł bym drugi raz w wobet. Od roku próbuje wyklarować ściek i wytworzyć osad czynny. Szukałem pomocy u monterów i producenta. Coś tam próbowali ale z mizernym skutkiem. Po lekturze grup FB widzę że to powszechny problem, więc nie wiem skąd tutaj to zachwalanie wobetem.

https://forum.murator.pl/topic/157247-oczyszalnia-biologiczna-ranking/page/191/#findComment-9165797

W dniu 3.01.2025 o 16:21, Senser napisał:

Witam.
Stoję przed wyborem dostawcy rozwiązania oczyszczalni ścieków - opcja "Bilogiczna", drenaż wydaje Mi się być rozwiązaniem nieco bardziej ryzykownym ze względu na zapychanie się rur, to główny powód.
Czytałem pobieżnie kilka wypowiedzi w tym temacie i wybór jest jeszcze bardziej skomplikowany niż sądziłem.
Z kwestii technicznych:
- Średni dzienny zrzut ścieków, obecnie ok 560l/doba.
- obecnie ilość mieszkańców: 6 osób
- działka o pow. 1200 m2
- rodzaj gleby na poły glina (tam jest obecnie szambo) a dalej piasek, działka jest tak podzielona lokalnie mniej więcej 50/50
Coś co mi najbardziej komplikuje wybór to ilość osób/ścieków...problem w tym, że nie mam żadnej gwarancji, co do liczby mieszkańców w najbliższej przyszłości - teoretycznie może nawet wzrosnąć ale też przez wyprowadzkę, może zmaleć do trzech a nawet finalnie do dwóch osób, jeśli się wybierze oczyszczalnie "pod" 560l - to i do niej, musi wpadać określona, z reguły "nie mniejsza niż" ilość ścieków, co zrobić i czy można coś zrobić jeśli liczba mieszkańców się zmieni a co za tym idzie liczba mieszkańców?

Później dotrzemy do producent ten czy tamten? Jakie kryteria wybrać? Nie będę oryginalny, zapłacić jak najmniej za jak najlepszą oczyszczalnie, która zapewni nieprzerwaną pracę, taka która utrzyma deklarowane parametry ścieków, możliwie najmniejsze koszty eksploatacyjne, serwis - również za 8 lat a może i za 15?

Mam sąsiada, który ma już biologiczną od chyba 4 lat, poleca rozwiązanie i wykonawcę: haba, jak podejść do tego tematu?

U mnie od 2 lat działa EKO-BIO 2500. Też miałem dylemat co do ilości ścieków i liczby mieszkańców, ale akurat w EKO-BIO nie ma z tym problemu – system dobrze sobie radzi zarówno przy większym, jak i mniejszym dopływie. Flora bakteryjna sama się reguluje, a jak wrzucisz co jakiś czas bakterie w tabletkach.

Co do eksploatacji, koszty naprawdę niskie (wywóz raz na 9–12 miesięcy, trochę prądu i bakterie). Obsługa praktycznie zerowa, nic nie musisz czyścić ani doglądać. Montaż i dokumenty ogarnęła firma.

Polski producent, masz 10 lat gwarancji na zbiornik, działają w całym kraju, jest serwis i wsparcie nawet po latach.

https://forum.murator.pl/topic/157247-oczyszalnia-biologiczna-ranking/page/191/#findComment-9165895