paweldkomornik 05.03.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Będę na wiosnę kopał pod ławy i mam problem czy kopać tylko w miejscu samych ław 40/90 czy zamówic koparkę i wykopać cały dół o wymiarach 19,5x6,1, jak będzie wygodniej proszę o radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 05.03.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Jeżeli w budynku ma być piwnica wpuszczona w grunt to lepiej jest wykopać całą piwnicę koparką a następnie szalować ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 05.03.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Cały dół wygodniej , można z rozmachem potem przeprowadzać działania a nie czaić się przez czały czas. Wazne jaki to grunt, jeśli gliniasty to od razu pozbadź się go na stałe , miejsce pod podłogi należy uzupelnić potem gruntem piaszczystym zagęszczając go odpowiednio. Jeśli masz piasek i jeśli jest miejsce na utworzenie pryzmy to ok, ale musisz pamiętać o skarpowaniu wykopu (bo potem bedzie się obrywał zasypując szlunki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 05.03.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 My wykopaliśmy cały dół. Mimo, że dom jest niepodpiwniczony. Tak było szybciej i wygodniej. Zdecydowanie łatwiej stawiało się fundamenty. Potem część wykopu wypełniliśmy wybraną ziemią (tą gorszą), a lepszą rorzuciliśmy po działce (było gdzie). Resztę wykopu uzupełniliśmy piaskiem. Bo pod podłogą na gruncie nie powinno się zostawiać ziemi organicznej, a już na pewno humusu, czyli warstwy wierzchniej gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 05.03.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Jeżeli nie masz piwnicy to najwyżej możesz zdjąć warstwę humusu. Sprawdź jednak jaką masz ziemię bo jeśli są to bardzo sypkie piaski to lepiej zrezygnować z koparki i nie zdejmować humusu bo wierzch zawsze trochę trzyma i nie będą się tak bardzo osypywać wykopy. Humus wtedy wybierzesz z wierzchu jak już stoją fundamenty. Ja zrobiłam ten błąd i kazałam zdjąć humus i nie pilnowałam a oni się za bardzo rozpędzili i zdjęli więcej to potem nie mogłam wsypać tego samego bo się nie chciało dobrze zagęszczać i było wymieszane z humusem, i mnóstwo pieniędzy wydałam na piach do zagęszczania. A tak przy okazji to moja ekipa (3 os.) wykopała ręcznie wykopy pod fundamenty w przeciągu 1,5 dnia pod parterowy dom 200m2!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 05.03.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Muszę dodać, że my mieliśmy grunt spoisty. Takie coś na pograniczu piaków i gliny, a głębiej to nawet glinę. Więc nasz sposób był dobry. Nic się nie osypywało. Ale wiedzieliśmy jaki jest grunt z analizy geologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 08.03.2004 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 dzięki za radę chyba rzeczywiście wykopie cały dół pod budynkiem. I jeszcze jedno pytanie : czy wiedząc gdzie będzie stał mój dom i jak głęboko będzie posadowiony mogę wykospać dół pod całym domem przy użyciu ciężkiego sprzętu, a dopiero później wezwać geodetę do dokłwdnego wytyczenia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 08.03.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 najlepiej żeby podczas kopania był geodeta wtedy zniweluje głębokośc wykopów.Zagłęboko wykopany dół nie da się podsypać fundamenty powinne być posadowione na stałym nie naruszanym gruncie, pomyłka w wykopie 20 cm to o tyle więcej materiału przy budowie fundamentu, chyba ze wykonasz wykop płytszy a potem bedziesz niewelował ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.03.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Będę na wiosnę kopał pod ławy i mam problem czy kopać tylko w miejscu samych ław 40/90 czy zamówic koparkę i wykopać cały dół o wymiarach 19,5x6,1, jak będzie wygodniej proszę o radę . Jeśli nie musisz kopać pod całym domem bo nie będziesz miał piwnicy to tego nie rób. Jak wykopiesz pod całym domem to będziesz mial poważny problem z zagęszczeniem gruntu pod chudziaka. Następna sprawa co wsypiesz w ten dół który wykopiesz ?? Byle czego nie wsypiesz bo nie zagęścisz i będzie później siadać. Co zrobisz z ziemią z wykopu ??? Czy nie będzie to czasem wygladać tak - najpierw robisz wykop płacisz i wywozisz ziemię z działki ( lub rozplantowujesz ją po swoim terenie - uwaga na protesty sasiadów) Potem płacisz i przywozisz piasek nadajacy się do zagęszczania (kopalniak, pospółka itp.). Potem zagęszczasz płacisz dużo więcej bo zamiast 2 dni to zagęszczasz tydzień. A na sam koniec i tak nie masz pewności czy wszystko jest O.K. i czy grunt pod posadzką czasem ci nie będzie siadać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 08.03.2004 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 dzięki inwestor to też muszę rozważyć. dobra rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Weź naprawdę pod uwagę radę Inwestora. On naprawdę wie co mówi. Weź pod uwagę koszty wykopu pod całym domem. Jedna ciężarówka pospółki kosztuje około 150-180 PLN. Ja byłem zmuszony zasypać około 50 cm (humus mi się k...a wybierać zachciało) i w budyneczek 14,5 X 7,5 weszło mi chyba ze 7 wywrotek. To bardzo bolało mój portfel. Już wiem skąd się w Muratorze biorą takie horrendalne ceny za stan 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diego 08.03.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Sorry, ten post u góry to ja. Coś mnie wylogowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.03.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Diego humus i tak musisz wybrać. To jest jakieś 30 cm. Ale wykop pod całym domem to już zupełnie inna bajka i inne pieniądze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diego 08.03.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Dokładnie Inwestorze ! Jeśli ja wsypałem 7 wywrotek w niewielki dołek powstały po wybraniu humusu to ile kolega wsypie w olbrzymi dół wykopany na głębokość fundamentu ? Może oczywiście wsypać to co wybrał ale to też zależy od rodzaju gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 09.03.2004 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 mój stan zero będzie 30 cm ponad pozim działki który zostanie podniesiony o 35 cm w stosunku do obecnego poziomu. Zdejnę 30 cm humusu i zostanie mi do wykopania 35cm pod ławy 40/90. 30+35+30+35= 130 głębokość posadowienia chyba, że się mylę w obliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.03.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 mój stan zero będzie 30 cm ponad pozim działki który zostanie podniesiony o 35 cm w stosunku do obecnego poziomu. Zdejnę 30 cm humusu i zostanie mi do wykopania 35cm pod ławy 40/90. 30+35+30+35= 130 głębokość posadowienia chyba, że się mylę w obliczeniach Chyba się pomyliłeś jeśli masz głębokość posadowienia 1.3m to nie liczysz tego od poziomu "0" tylko od poziomu gruntu. Słowem fundament z ławami musiby być zagłębiny w gruncie na na 1.3m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 inwestor albo ja się pomyliłem albo w projekcie jest błąd dzie pisze głębokość posadowienia budynku 1,2 m + 10 cm chudy beton, a na przekroju 1,2m + 10 cm z czego 30 cm wystaje ponad pozion terenu. Już całkiem zgupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 09.03.2004 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 ten gość to oczywiście ja , coś mnie wylogowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.03.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 inwestor albo ja się pomyliłem albo w projekcie jest błąd dzie pisze głębokość posadowienia budynku 1,2 m + 10 cm chudy beton, a na przekroju 1,2m + 10 cm z czego 30 cm wystaje ponad pozion terenu. Już całkiem zgupiałem. paweldkomornik Co prawda nie jestem konstruktorem ale wiem że posadowienie budynku powinno być poniżej strefy przemarzania gruntu. W jednym z ostatnich muratorów była nawet taka mapka polski z zaznaczonymi glębokościami przemarzania. W przypadku woj. zachodnio pomorskiego glebokość przemarzania wynosiła niecały metr. Więc wszystko chyba się zgadza tylko jak to zwykle bywa nastapiło nieporozumienie odnośnie definicji fachowego terminu - głębokość posadowienia. Dla mnie glębokość posadowienia to glębokość tylko części podziemnej fundamentu razem z ławą dla twojego architekta to glębokość liczona od poziomu "0". Jak należy prwidłowo rozumieć głębokość posadowienia musiałby się wypowiedzieć jakiś fachowiec konstruktor. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 10.03.2004 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 czy nie ma na forum fachowców od posadowienia budynku, czy jest to tylko część podziemna fundamentu czy do stanu O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts