Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy pierwszej próbie po podłączeniu wody do domu (zakręcony główny zawór za filtrem) było ok. Potem zakręcenie wody, żeby poprawić jedno połączenie i przy ponownym puszczeniu wody strzeliła obudowa filtra (jeszcze bez filtra).

Myślicie, że jakiś skok ciśnienia mógł to spowodować, czy raczej to była wada obudowy. A może brak filtra mógł tu zaszkodzić?

Obodowa jest z plastiku i wg producenta powinna wytrzymać 6 atmosfer. Ciśnienie w sieci nie było sprawdzane, ale wg wodociągów na tym odcinku powinno się wahać pomiędzy 2,5 a 3 atm.

https://forum.murator.pl/topic/157341-p%C4%99kni%C4%99ta-obudowa-filtra-sznurkowego-pow%C3%B3d/

• 1 month później...
Moim zdaniem też wada korpusu, ale pewnie powiedzą ci, że otworzyłeś zawór zbyt szybko i nastąpiło uderzenie hydrauliczne. Nie zmienia to faktu, że powinni wymienić korpus.

Firma, która zakładała instalacje wymieniła obudowę bez zbędnego słowa, więc reklamacją nie musiałem się przejmować. Zresztą to i tak niewielki koszt. Mimo tego jednak zakręcam wodę na budowie jak odjeżdżam :) tak na wszelki wypadek.

dzięki za przekazane sugestie

• 1 year później...

Wątek trochę archiwalny ale po co zakładać nowy? Dwa tygodnie temu spotkała mnie mała katastrofa. Siedziałem w pokoju, usłyszałem nienaturalnie głośny szum wody dobiegający z "kotłowni". Kiedy podszedłem zauważyłem wylewającą się pod drzwiami wodę. Szybka akcja zakręcenia wody i "akcja ratunkowa" z użyciem odkurzacza mogącego zbierać wodę. Po opanowaniu sytuacji oględziny: pęknięta obudowa filtra jakiś centymetr od górnej krawędzi. Odłamał się kawałek gwintu!! Filtry miały około 7 lat. Wyglądały tak jak na tym zdjęciu:

67023266.jpg

Dokładnie moje są na tej fotce:

http://rekuperatory.co/portal/d1009b6f9036.jpeg

Hydraulik, który usuwał awarię stwierdził, że te moje to było jakieś badziewie (nie wiem co/skąd to było bo montował hydraulik, który robił całą instalację). W każdym razie takiej obudowy filtra nie polecam :(

Aż strach pomyśleć co by było gdyby nikogo nie było w domu. A rzecz stała się dzień po powrocie z urlopu (opaczność czuwała?) :jawdrop:

Bo te obudowy to tylko firmowe należy kupować! Raz kupiłem na allegro obudowę "prawie jak aquafilter", pękła mi w okolicy gwintu przy wkręcaniu króćca.

J.

• 3 years później...
Wątek trochę archiwalny ale po co zakładać nowy? Dwa tygodnie temu spotkała mnie mała katastrofa. Siedziałem w pokoju, usłyszałem nienaturalnie głośny szum wody dobiegający z "kotłowni". Kiedy podszedłem zauważyłem wylewającą się pod drzwiami wodę. Szybka akcja zakręcenia wody i "akcja ratunkowa" z użyciem odkurzacza mogącego zbierać wodę. Po opanowaniu sytuacji oględziny: pęknięta obudowa filtra jakiś centymetr od górnej krawędzi. Odłamał się kawałek gwintu!! Filtry miały około 7 lat. Wyglądały tak jak na tym zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]149159[/ATTACH]

Dokładnie moje są na tej fotce:

http://rekuperatory.co/portal/d1009b6f9036.jpeg

Hydraulik, który usuwał awarię stwierdził, że te moje to było jakieś badziewie (nie wiem co/skąd to było bo montował hydraulik, który robił całą instalację). W każdym razie takiej obudowy filtra nie polecam :(

Aż strach pomyśleć co by było gdyby nikogo nie było w domu. A rzecz stała się dzień po powrocie z urlopu (opaczność czuwała?) :jawdrop:

Mam takie same dwa filtry i już strzeliło mi trzy razy. Nie da się wyjść z domu bez zakręcania zaworu głównego.