an-bud 19.05.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Miałem zamiar budować taki domek (jak w temacie) ale z przyczyn..... chwilowo wstrzymuje. Do budowy domu chciałem wykorzystać kratownice deskowe 25mm, także szkielet ścian wykonany z kratownic.Wszystko zasypane (50 cm) granulatem poliuretanowym, całkowity koszt materiału na ściany i dach (ocieplone) to około 15 tyś /100m2 - więcej można wydać na sam betonowy strop w średniej wielkości domu. Ma ktoś lepszego pomysła? PozdrawiamJurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.05.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Można też próbować z opon zasypanych ziemią. Czy tani - jeden i drugi owszem. Czy ciepły - wątpię. W jednym i drugim przypadku jakość będzie można ocenić dopiero po wykonaniu. Jedno jest pewne. Domy w tego typu systemie są wyjątkowo trudne przy odsprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.05.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Jako zwolennik ogrzewania kominkowego odrzucam koncepcję ścianktóre nie akumulują ciepła . To doskonałe systemy dla grzania prądem,czy gazem , gdzie grzanie może odbywać się w systemie ciągłym, w miaręrównomiernym. Kominkiem lubię grzać "akumulacyjnie". Czyli wolę jak ciepło wlezie nie tylkow obudowę kominka ,ale tez w ściany.Natomiast moje doświadczenia ze "szkieletorami" , to szybkie ich wychładzanie . Być może 50 cm mat. izolacyjnegoto trochę inne parametry niż 20 - 30 , więc moje przypuszczenia , nie muszą byćw tym wypadku prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.05.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 a możesz narysować jak taka kratownica ma wyglądać? i skąd wziąć tak tanio granulat do ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2011 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Jako zwolennik ogrzewania kominkowego odrzucam koncepcję ścian które nie akumulują ciepła . To doskonałe systemy dla grzania prądem, czy gazem , gdzie grzanie może odbywać się w systemie ciągłym, w miarę równomiernym. Kominkiem lubię grzać "akumulacyjnie". Czyli wolę jak ciepło wlezie nie tylko w obudowę kominka ,ale tez w ściany.Natomiast moje doświadczenia ze "szkieletorami" , to szybkie ich wychładzanie . Być może 50 cm mat. izolacyjnego to trochę inne parametry niż 20 - 30 , więc moje przypuszczenia , nie muszą być w tym wypadku prawdziwe. Akumulacja w ciepłym domu wystarczy minimalna (podłoga) a przy "cwanym" kominku jest całkowicie zbędna Kominek wymyśliłem jako "kombajn" - palenisko całkowicie izolowane wernikulitem, nad paleniskiem nadstawka wodna do podgrzewania wody użytkowej ale przed nią szyberek kierujący spaliny do odbiornika ceramicznego i z niego grawitacyjnie oddawane ciepło do całego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2011 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 a możesz narysować jak taka kratownica ma wyglądać? i skąd wziąć tak tanio granulat do ocieplenia? A dziadka googla znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.05.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam, system THERMOMUR jest dość ciekawym rozwiązaniem, stawiając ściany mamy gotowe docieplenie praktycznie bez mostków termicznych. Całość można postawić sposobem gospodarczym nawet dziecko da sobie radę( wiem bo budowałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.05.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 A dziadka googla znasz? znam ale widzę że ty lepiej zakładasz topic i nie masz nic do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.05.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 (edytowane) Miałem zamiar budować taki domek (jak w temacie) Ma ktoś lepszego pomysła? Może ściany ze słomy? Oglądałem taki dom w trakcie budowy w zeszłym roku. Jeśli w systemie gospodarczy to bardzo szybko go postawisz i naprawdę tanio. Czy budować? Znajomy w przyszłym roku chce rozpocząć budowę i będzie składać papiery do starostwa właśnie o taki domek. Chce zrobić "normalną" piwnicę lub na płycie ze względu na szkody. Edytowane 20 Maja 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.05.2011 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 znam ale widzę że ty lepiej zakładasz topic i nie masz nic do powiedzenia muszę się nauczyć wklejać rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.05.2011 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Może ściany ze słomy? Oglądałem taki dom w trakcie budowy w zeszłym roku. Jeśli w systemie gospodarczy to bardzo szybko go postawisz i naprawdę tanio. Czy budować? Znajomy w przyszłym roku chce rozpocząć budowę i będzie składać papiery do starostwa właśnie o taki domek. Chce zrobić "normalną" piwnicę lub na płycie ze względu na szkody. Ściana ze słomy aby spełniała warunki pasywnego - musi mieć grubość około 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.05.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Czy ten temat to zbiór herezji FM? Bo tak to wygląda. 15tyś/100m2 to tanio? A co z działówkami? Jesli chcesz wywiercić w takiej ścianie jakikolwiek otwór to granulat wyli, bo 25mm to nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Czy ten temat to zbiór herezji FM? Bo tak to wygląda. 15tyś/100m2 to tanio? A co z działówkami? Jesli chcesz wywiercić w takiej ścianie jakikolwiek otwór to granulat wyli, bo 25mm to nie za dużo. Herezja to prawnie uznany zbiór poglądów () , w jednym z najbardziej rozwiniętych krajów świata. Nie wiem który problem jest większy podczas wiercenia : pył z cegieł czy granulat. Tym bardziej ,że chcąc powiesić krucyfiks, wystarczy wkręcić śrubkę, jeśli ściany masz np z OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 22.05.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Można zapalić ognisko na środku pokoju to raz dwa sie nagrzeje A tak na serio to chyba kwestia dobrze przemyślanego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Akumulacja w ciepłym domu wystarczy minimalna (podłoga) a przy "cwanym" kominku jest całkowicie zbędna Kominek wymyśliłem jako "kombajn" - palenisko całkowicie izolowane wernikulitem, nad paleniskiem nadstawka wodna do podgrzewania wody użytkowej ale przed nią szyberek kierujący spaliny do odbiornika ceramicznego i z niego grawitacyjnie oddawane ciepło do całego budynku. An-bud, do tej klasyki "cwaniactwa" kominkowego brakuje mi tylko jeszcze jednej małej inwestycji. Malutki wymiennik stalowy ,jako alternatywa dla większej bezwładności ceramicznego . To na wypadek ,gdy w domu nie czujemy się zbyt komfortowo nawet latem. Jest 13 o C, piździ, ale odpalenie "kombajnu" nie wchodzi w rachubę bo ... no wiesz " zanim się toto rozgrzeje , a jak się nagrzeje i wyjdzie słońce " itp itd. I tu stalowy wymiennik jawi się panaceum na takie historie . Pierdniesz w niego i już oddaje ciepło , natychmiast po tym stygnąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.05.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 An-bud, do tej klasyki "cwaniactwa" kominkowego brakuje mi tylko jeszcze jednej małej inwestycji. Malutki wymiennik stalowy ,jako alternatywa dla większej bezwładności ceramicznego . To na wypadek ,gdy w domu nie czujemy się zbyt komfortowo nawet latem. Jest 13 o C, piździ, ale odpalenie "kombajnu" nie wchodzi w rachubę bo ... no wiesz " zanim się toto rozgrzeje , a jak się nagrzeje i wyjdzie słońce " itp itd. I tu stalowy wymiennik jawi się panaceum na takie historie . Pierdniesz w niego i już oddaje ciepło , natychmiast po tym stygnąc. Teoretycznie wystarczy oddawane ciepło z szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.05.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Czy ten temat to zbiór herezji FM? Bo tak to wygląda. 15tyś/100m2 to tanio? A co z działówkami? Jesli chcesz wywiercić w takiej ścianie jakikolwiek otwór to granulat wyli, bo 25mm to nie za dużo. Granulat tylko w zewnętrzne ściany,działowe jak "kanadyjczyk" Problemy można tworzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Teoretycznie tak ale, wiesz , ja tak nie lubię. Latem wystarczypromieniowanie przez szybę , przy czym 80 % puszczasz w kominlub w masę kumulacyjną . To może być ryzykowne ,bo będzie oddawaćciepło w późniejszym czasie. Wymiennik stalowy , to przydatnygadżet wczesną jesienią i późną wiosną . Pewnie ,że znajdą się sceptycy , którzy wolą stracić trochę więcejopału , niż zainwestować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.05.2011 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Teoretycznie tak ale, wiesz , ja tak nie lubię. Latem wystarczy promieniowanie przez szybę , przy czym 80 % puszczasz w komin lub w masę kumulacyjną . To może być ryzykowne ,bo będzie oddawać ciepło w późniejszym czasie. Wymiennik stalowy , to przydatny gadżet wczesną jesienią i późną wiosną . Pewnie ,że znajdą się sceptycy , którzy wolą stracić trochę więcej opału , niż zainwestować... Przy takiej izolacji jesieńią i wczesną wiosną wystarczy promieniowanie z szyby a te 80% podgrzeje wodę użytkową Mam w tej chwili wymiennik stalowy na jedyne ogrzewanie, ale izolacja domu 2x gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.05.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Granulat tylko w zewnętrzne ściany,działowe jak "kanadyjczyk" Problemy można tworzyć.... ponawiam pytanie "Wszystko zasypane (50 cm) granulatem poliuretanowym, całkowity koszt materiału na ściany i dach (ocieplone) to około 15 tyś /100m2 - więcej można wydać na sam betonowy strop w średniej wielkości domu." o jakim całkowitym koszcie mowa? ściany na gotowo z elewacją? jak ma sie to do dachu, dach też w tej cenie? jaka konstrukcja dachu? mało danych, więc nie dziw się że podchodze co najmniej sceptycznie. Po drugie nadal uważam że uzytkowanie ścian z granulatem wewnatrz jest kłopotliwe, i ma mało tłumiennośc akustyczną. Wymień mi zalety tego rozwiązania. Skoro na strop chcesz wydać 15tyś, to powierzchnia domu jest spora więc twoje sciany to 100m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts