kaco 20.05.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Pozdrawiam wszystkich. Mam taki problem. Wybudowałem dom i w lato jest w nim strasznie gorąco. Jest dom z użytkowym poddaszem. W zomę dom ładnie trzyma temperaturę ale no właśnie w lato jak się nagrzeje to nie chce sie chłodzić. W tamtym roku w sypialni miałem 30 C. Nie da się normalnie spać. Nie wiem co mógłbym zrobić. Wydaje mi się, że dom się nagrzewa oknami, ale mam już ocieplony dom i nie mam jak za bardzo założyć zewnętrznych żaluzji. Musiałbym zrywać częściowo styropian (na styropianie żaluzje moim zdaniem nie wyglądają zbyt estetycznie. Czy ktoś ma żaluzje zewnętrzne i czy faktyucznie chronią one dom przed nagrzewaniem. Innym pomysłem jest klima ale to tylko w jednym pomieszczeniu i w lato cała moja rodzinka musiałaby spać w salonie. Może macie jakieś inne pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 20.05.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 kaco nie dopuszczaj do przegrzania domu.Jak zaczyna robić się gorąco to widać, że ludziska otwierają wszystkie okna i drzwi.W domu jest przyjemny przeciąg, ale nagrzewają się ściany tym gorącym przewiewiewem.Ja mam wentylację mechaniczną bez GWC.Centrala pracuje cały czas na minimum (100m3/h). Wszystkie okna zamknięte i zasłonięte.Przed północą otwieram okna, by w nocy wychładzać dom. Rano zamykam okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okiren 20.05.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Rolety zewnętrzne na pewno pomogą, ale tańsze są żaluzje wewnętrzne.Skoro masz poddasze użytkowe to masz i pewnie okna dachowe - ich zasłonięcie da bardzo dużo - rolety zaciemniające będą tu dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 20.05.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 kaco nie dopuszczaj do przegrzania domu. Jak zaczyna robić się gorąco to widać, że ludziska otwierają wszystkie okna i drzwi.... ...Wszystkie okna zamknięte i zasłonięte. Przed północą otwieram okna, by w nocy wychładzać dom. Rano zamykam okna. I to jest bardzo słuszna odpowiedź. Warto miec na oknach siatki przeciwko owadom, bo przebudzenie może być dość wczesne i nieprzyjemne - zależy gdzie się mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 20.05.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Jest taki stary cytat z filmu..."jak jest zima to musi być zimno..", podobnie i z latem jak jest goraco to musi być gorąco .." takie jest odwieczne prawo natury"... Mieszkamy w takim a nie innym klimacie w Portugalii czy Grecii inaczej sie buduje...a uczenie studentów z Afryki budowania energooszczędnego to dopiero jest coś . Żaluzje wewnetrzne dają wrażenie własciwie ochrony jak widze na termometrze 45 stopni przy ścianie to jak bym niezasłaniał okien to bedzie gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 21.05.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) rolety pomogą albo nie pomogą... nie pomogą jesli to rolety aluminiowe w kolorze brazowym albo drewnopodobnym - jak słoneczko będzie swiecić w taki pancerz to się robi niezły grzejnik i generalnie wewnątrz może być jeszcze bardziej gorąco. W białym albo jasno kremowym kolorze - jak najbardziej coś da. Jak wyżej napisano otwierać okna tylko wtedy jak słońce na nei nie świeci, w ciągu dnia wogule zamknąć jak jest żar na zewnątrz. Winna może być również niedostateczna izolacja poddasza i ciemny dach. Edytowane 21 Maja 2011 przez lolek30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 21.05.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 podstawa to izolacja, oraz pewne nawyki...dalej pomocne mogą byc rolety zew., gwc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.05.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) Pozdrawiam wszystkich. Mam taki problem. Wybudowałem dom i w lato jest w nim strasznie gorąco..... Może macie jakieś inne pomysły. Strzelam - ściany z bloczków betonowych? Kup sobie klimatyzator... Edytowane 21 Maja 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 21.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Jak na poddaszu to przedewszystkim grube rolety na okna a w nocy wychładzać.Można też spróbować jakieś drzewa posadzić, żeby za 20 lat dawały cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.05.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 (edytowane) Może macie jakieś inne pomysły. Moje pomysły zapewne ci się już nie przydadzą, ale może przydadzą się innym rozpoczynającym budowę domu. 1. W odróżnieniu od innych zaprojektowałem sypialnię na parterze, a nie na piętrze, gdzie zwykle jest cieplej, niż na parterze (oboje z żoną wolimy chłodną sypialnię zarówno latem jak i zimą - w chłodzie nam się śpi lepiej ) 2. sypialnia jest od północnej strony, więc nie ma problemu nagrzewania się ściany domu od słońca (ściany, to porotherm 25 cm i 12 cm styropianu "w kropki") 3. na zewnątrz mam rolety.które przydają się zimą (wyraźnie cieplej w nocy, gdy na zewnątrz spada temperatura), jak i latem (bezpieczniejszy sen, choć na parterze ) 4. pod podłogą sąsiedniego nieogrzewanego garażu przeprowadziłem do sypialni (po wylaniu fundamentów) rurociąg z rur kanalizacyjnych fi 110 , który wychodzi na ścianie pod łożem w sypialni (tuż nad podłogą) i na tym wylocie jest zaopatrzony w anemostat regulujący napływ powietrza z zewnątrz. Jeszcze teraz żałuję, że ta rura jest z PCW, bo gdyby była metalowa, to przechodząc przez zimną podłogę garażu lepiej by latem chłodziła to powietrze napływające z zewnątrz. Gdy na dworze jest naprawdę zimno (np. -10 st.C), to ten anemostat po prostu zamykamy. Latem natomiast (gdy jest taka konieczność) uruchamiam wyłącznikiem wentylator kanałowy umieszczony w tym rurociągu i możemy spać przy zamkniętych oknach i opuszczonych roletach! ). Praktycznie ten nawiew jest otwarty przez większą część roku i pełni (przy okazji) funkcję stałego nawietrzaka. Pozdrawiam wszystkich budujących! Edytowane 21 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Główny problem z nagrzewaniem domu domu to "adaptacja poddaszy".Pomysł wziął się z biedy , niekiedy z ekstrawagancji. Z biedy , bo kiedyś nie stać nas było na normalne budownictwomieszkalne, więc wynajdywanie strychów , było racjonalne. Z ekstrawagancji , bo mieszkać w centrum na wysokości dachuto było coś. Niestety, nawet 40 cm wełny przy ostrym słońcu nie pomaga, boizolacyjność jest odwrotnie proporcjonalna do jednostki czasu, szczególnie przy tak korzystnym kącie natarcia promieni słonecznychEfekt potęgują okna dachowe. Strych powinien być buforem i miejscem do suszenia bielizny a nie schronieniem dla ludzi w upalne lato. Rozumiem adaptację strychuz powodu biedy. Całkowicie natomiast irracjonalny wydaje siętaki styl budowania u ludzi zamożnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.05.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 A ja mam pytanie z innej beczki co zrobić by dom się nagrzewał? Mój dom z racji dobrej izolacji i z tego że stoi częściowo w cieniu nie nagrzewa się, na strychu jest za to skwar, a na parterze 18*C. Zastanawiam się nad wtłaczaniem powietrza ze strychu do pokoi na dole. Przecież nie będę włączał c.o gdy za oknem upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 (edytowane) A ja mam pytanie z innej beczki co zrobić by dom się nagrzewał? Mój dom z racji dobrej izolacji i z tego że stoi częściowo w cieniu nie nagrzewa się, na strychu jest za to skwar, a na parterze 18*C. Zapewne masz otwartą klatkę schodową(?) i zgodnie z podstawowym prawem fizyki ciepłe powietrze ucieka tamtędy do góry na piętro. Do tego zamknięte okna na parterze i brak nawietrzaków. Strych zapewne nieocieplony, więc skwar na nim w ciepłych porach roku, to "normalka". Nawet, gdy otwartej klatki nie ma, ciepłe powietrze (i wilgoć) z parteru zawsze znajdzie jakieś szczeliny, aby powędrować w górę. Dlatego tak ważna jest wentylacja pomieszczeń na piętrze (niestety często pomijana lub zaniedbywana przez projektantów). Edytowane 22 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.05.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 No nie powiem masz racje otwarta klatka schodowa na poddasze, ale na poddaszu również nie mam za gorąco, bo mam 20*C w tej chwili. Tak na dobrą sprawę przydało by się załączyć ogrzewanie . Dlatego myślę nad wdmuchiwaniem ciepłego powietrza ze strychu do pokoi na parterze i na poddaszu, w celu dogrzania domu. Dla mnie komfortowa temp w lecie to 23-25*C a żeby taką temp. u mnie otrzymywać musiał bym włączyć centralne. Jedno mnie tylko u mnie cieszy nawet w najbardziej upalne letnie dni nie potrzebuje kimy bo w domu mam przyjemny chłodek. Ale teraz niestety temp. nie mam za komfortowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.05.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Niestety, nawet 40 cm wełny przy ostrym słońcu nie pomaga, bo izolacyjność jest odwrotnie proporcjonalna do jednostki czasu, szczególnie przy tak korzystnym kącie natarcia promieni słonecznych Efekt potęgują okna dachowe. Jedynie co do okien dachowych to trafiłeś. Reszta - bezmyślne pudło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Jedynie co do okien dachowych to trafiłeś. Reszta - bezmyślne pudło. To przyjedź to "pudło" obejrzeć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 No nie powiem masz racje otwarta klatka schodowa na poddasze, ale na poddaszu również nie mam za gorąco, bo mam 20*C w tej chwili. Tak na dobrą sprawę przydało by się załączyć ogrzewanie . Dlatego myślę nad wdmuchiwaniem ciepłego powietrza ze strychu do pokoi na parterze i na poddaszu, w celu dogrzania domu. Dla mnie komfortowa temp w lecie to 23-25*C a żeby taką temp. u mnie otrzymywać musiał bym włączyć centralne. Jedno mnie tylko u mnie cieszy nawet w najbardziej upalne letnie dni nie potrzebuje kimy bo w domu mam przyjemny chłodek. Ale teraz niestety temp. nie mam za komfortowej. Też zauważyłem dyskomfort latem w części parterowej mojego domu. W najbardziej upalne dni po prostu marzniemy - trzeba ubierać grube swetry . Pompowanie ciepłego powietrza to całkiem sensowny pomysł. Można przecież zaprząc do tego jakiś system wentylacyjny. Jeśli nie ma WM lub REKU, to może instalacja wentylatorka kanałowego w jednym z kanałów went. grawitacyjnej i otwarcie kanału na strychu? Robiłbyś tak na lato , ciąg wsteczny i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Na okna dachowe znakomicie sprawdzają się markizy zewnętrzne (chyba każdy producent tych okien ma takowe). Wiem bo mam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.05.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Na okna dachowe znakomicie sprawdzają się markizy zewnętrzne (chyba każdy producent tych okien ma takowe). Wiem bo mam;) tylko ta cena.... do moich roto to +- 1400 za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 tylko ta cena.... do moich roto to +- 1400 za sztukę W życiu. Zaraz znajdę jakiś cennik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts