Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

eniu: Mam swoje "pudełko" i jedyny problem to okna dachowe i to pomimo rolet wewnętrznych. Na stryszku odciętym od zewnętrznej blachy 20 cm wełny temperatura sięga 30oC, ale nie ma to zauważalnego wpływu na temperaturę poddasza (od 50 do 120 cm wełny robi swoje). Ile wzrośnie temperatura na stryszku w dzień tyle spadnie w nocy :)

Jeśli klimatyzacja nie wchodzi w grę, z własnych doświadczeń widzę, że na okna dachowe najlepiej kupić markizy zewnętrzne (do okien Velux są już w cenie ok. 200-230 zł, a "podróbki" Contrio nawet niecałe 150 zł) lub nakleić zewnętrzną folię redukującą nasłonecznienie. Z tym, że markizy można w każdej chwili zwinąć, a z folią już gorzej.

niestety, lato na użytkowym poddaszu wykańcza :( gdyby nie zainstalowana klima pewnie zaczęlibyśmy żyć na dworze gdzie jest chłodniej w cieniu

I tak sobie myślę, patrząc na nowo budowane domu jak będzie się w nich żyło. Duże by nie powiedzieć ogromne przeszklenia od południa i zachodu, jakże przydane zimą ale latem? I co wychodzi taniej - grzanie czy schładzanie domu? Jaki tak naprawdę będzie bilans wydatków? Po pawilonie gdzie klimą grzeję i schładzam wnętrze dochodzę do zaskakującego wniosku. Więcej płacę latem niż zimą :( za utrzymanie rozsądnej temperatury wnętrza

niestety, lato na użytkowym poddaszu wykańcza :( gdyby nie zainstalowana klima pewnie zaczęlibyśmy żyć na dworze gdzie jest chłodniej w cieniu

I tak sobie myślę, patrząc na nowo budowane domu jak będzie się w nich żyło. Duże by nie powiedzieć ogromne przeszklenia od południa i zachodu, jakże przydane zimą ale latem? I co wychodzi taniej - grzanie czy schładzanie domu? Jaki tak naprawdę będzie bilans wydatków? Po pawilonie gdzie klimą grzeję i schładzam wnętrze dochodzę do zaskakującego wniosku. Więcej płacę latem niż zimą :( za utrzymanie rozsądnej temperatury wnętrza

Pomijając poddasze, dach powinien być tak zaprojektowany i wykonany by słońce zimą gdy jest nisko wpadało do domu a latem gdy wysoko nie.

Orko !

50 do 120 cm , to nie pomyłka ?

Przy takiej izolacji to trudno się dziwić , musi działać !

Na stryszku mam WM przykrytą kołderką z wełny stąd 120 cm a te 50 jest tuż nad wejściem na stryszek. Więcej już się nie dało. W skosach ma ciut mniej bo tylko 40.

Skopiuje swoj post z inngeo watku :

"Nie podoba mi sie mocno nagrzewajace sie poddasze w domku. W taka pogode jak teraz to mam na gorze po 26 st. Powyzej jest strych, i tam jest kilka stopni nizej. Strych ocieplony 10 czy 15 cm welny. Poddasze to juz chyba 30 cm. Na strychu brak okien. Na poddaszu z 10 polaciowek i kilka pionowych. Pionowe - szyby 4 warstwowe. Polaciowki Fakro - podwojne szyby.

Wniosek jest raczej oczywisty - cieplo wnika mi przez te polaciowki. Co mozna zrobic ?

1) roleta wewnetrzna w pelni zaciemniajaca - chyba najtaniej i najgorszy efekt ?

2) wymiana pakietow szybowych napotrojne (mozna tak ?) - drogo i efekt sredni

3) roleta zewnetrzna - drogo i efekt najlepszy.

Czy dobrze to rozwazylem ? Co byscie zrobili ?

"

Widze, ze neiktorzy juz tez to odkryli, ze ogolnie jest to problem polaciowek. I widze, ze jedynym sugerowanym rozwiazaniem jest markiza zewnetrzna.

Tylko, chyba tu tez jest kilka "ale". Nie za tanio. Nie zaciemni w 100 % np na noc (co moze dac roleta zewnetrzna), niezbyt wygodna w obsludze, chyba niezbyt rokujaca na dluzsze oddzialywanie natury, no i pytamie, ile wogole sie na tym zyska tej ochrony od slonca ?

Fantom

Tak swoja droga na stronach Fakro jest rysuneczek prezentujacy rozwiazania w stosunku do przenikania ciepla :

http://fakro.pl/img/ogolne/wykres_b.gif

W sumie potwierdzil mi on moje rozwiazanie : tanie i skuteczne : roleta wewnetrzna w pelni zaciemniajaca. Oprocz zamierzonego celu w stosunkowo niskiej cenie, osigne ciemnosc nad porankiem :)

Fantom

Ja doszedłem do wniosku że zimą, wiosną i jesienią tyle nie zyskam co stracę latem. Mam w salonie z antresolą łącznie 15 m.kw. przeszkleń przy orientacji południowo-wschodniej oraz południowo-zachodniej i zdecydowałem sie na zastosowanie szkła przeciwsłonecznego (szyba zespolona z wykorzystaniem szkła Pilkington Suncool). Wprawdzie minęło niecałe dwa miesiące od tynków i posadzek i to może mieć wpływ ale odczucia są rewelacyjne. W upalny dzień gdy czujemy bezpośrednie działanie promieniowania słonecznego czuć znaczną różnicę po zamknięciu okna balkonowego przeszklonego tym szkłem. Koniecznością też jest jasne wykończenie podłogi w okolicach operowania promieniowania słonecznego. Świadomie zrezygnowałem z zysków solarnych na rzecz ograniczenia letniego nagrzewania.

Natomiast na poddaszu mam kilka okien dachowych Fakro FTT U5 Thermo. NIe byle jakie trzyszybowe oszklenie z kryptonem ale niestety podczerwień operuje ostro i to czuć. Trzeba będzie pokombinować z przesłanianiem albo jak ktoś zaproponował folią uzupełniającą brak właściwości przeciwsłonecznych. Pozdrawiam.

budujcie dachy z dachówki pracuje troche na strychach i tam gdzie jest dachówka jest chłodno a z blachą to istne piekło KOLOSALNA roznica prosze sprawdzic na wlasnej skorze ;-)
wystarczy nie popełnić błedu jaki ja popełniłem remontując swój dach. Wszędzie mówią że 2 cm szczelina wentylacyjna jest wystarczająca - g... prawda. Kumpel zaszalał i przy pełnym deskowaniu i dachówce bitumicznej (czyli jak u mnie) zrobił 5 cm i ma o wiele chłodniej.

wystarczy nie popełnić błedu jaki ja popełniłem remontując swój dach. Wszędzie mówią że 2 cm szczelina wentylacyjna jest wystarczająca - g... prawda. Kumpel zaszalał i przy pełnym deskowaniu i dachówce bitumicznej (czyli jak u mnie) zrobił 5 cm i ma o wiele chłodniej.

Jak zwykle kij ma dwa końce, zimą też ma chłodniej. Najgorszy zimą nie jest mróz ale wiatr, a przez dach ucieka nam najwięcej ciepła.

widzisz, sądzę, że jak jest wiatroizolacja i pustka odpowiednia to i zimą i latem będzie git ;)

A ja połaszczyłem się na jak najgrubszą, możliwą do zastosowanie w moim wypadku, grubość ocieplenia i o tym nie pomyślałem a teraz poprawiać już tego nie będę

Zainstalowałem klimę i jakoś latem wytrzymuję :)