Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapewniam cię, że wiatry nie wieją tylko z jednej strony:)

I będziesz tak wychodził, opuszczał i zwijał te roletki? Po tygodniu już ci się nie będzie chciało.

W sumie racja - lepszy byłby materiał na markizy do okien dachowych zawieszany przed latem i ściągany przed jesienią [jest przeźroczysty i zatrzymuje sporo promieniowania słonecznego].

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakby tak producenci rolet zewnętrznych zaczęli myśleć i produkować takie, co nie udają nawet antywłamaniowych, tylko skoncentrowali się na ich termoizolacyjności (zima i lato), to by interes zrobili.... - zamiast metalu, karimata ze sreberkiem właśnie....

To dobry pomysł, tyle, że karimata zaciemniłaby całkowicie - może lepsze byłyby takie z materiałem na markizy do okien dachowych [ich producenci dają 3 letnią gwarancję, więc materiał jest solidny].

Skrzynki byłyby małe i lekkie a całość sporo tańsza - oczywiście działałoby to tylko latem podobnie jak markizy do okien dachowych.

Ja mam wokół okien ozdobne listwy drewniane. Do nich przykręciłem stosowane zwyczajowo do wewnątrz rolety bambusowe. Zacieniają odpowiednio nie powodując przy tym mroku w pomieszczeniu. Mam to powieszone na wszystkich oknach południowych których mam akurat w domu najwięcej. Przed zawieszeniem pomalowałem je impregnatem do drewna, żeby deszcz szybko ich nie zniszczył. W czasie deszczów i wiatrów nie zwijam ich, chyba że pochmurna pogoda trwa dłużej. Jesli są nie dokońca rozwinięte to nie latają praktycznie wcale nawet na mocnym wietrze. Moim zdaniem dobrze chronią przed nagrzewaniem pomieszczeń od słońca. Ramy okien i parapety są chłodne.
może lepsze byłyby takie z materiałem na markizy do okien dachowych [ich producenci dają 3 letnią gwarancję, więc materiał jest solidny].

Skrzynki byłyby małe i lekkie a całość sporo tańsza - oczywiście działałoby to tylko latem podobnie jak markizy do okien dachowych.

Potwierdzam, ten materiał jest bardzo wytrzymały. Nie zwijam tych markiz nawet przy bardzo silnym wietrze. Ten materiał faktycznie można by było zastosować.

W sumie racja - lepszy byłby materiał na markizy do okien dachowych zawieszany przed latem i ściągany przed jesienią [jest przeźroczysty i zatrzymuje sporo promieniowania słonecznego].

tylko czy nie wynaleźliśmy koła ? refleksole ...

bo jakby mała konkurencja - myślę, że trzeba poszukać... przy większych rozmiarach wychodzi taniej na m2... ale i tak jak wchodzimy w rozwijanie korbą od środka, albo silniczkiem, to robi się koszt porównywalny do zwykłych żaluzji zewnętrznych...
A jakie w ogóle temperatury u was są latem w domach? Ja co prawda mieszkam u siebie od początku roku dopiero to nie wiem jakby to było przy cieplejszym lecie jak np w zeszłym roku, ale w to lato to osiągnąłem maks +22 stopnie.
tylko czy nie wynaleźliśmy koła ? refleksole ...

Ooo właśnie o takie coś mi chodziło.

Szkoda, że są tak diabelnie drogie.

Sam materiał kosztuje pewnie kilka-kilkanaście zł za m2, więc wolałbym go kupić i przyczepić na rzepa na całe lato.

Czy ktoś wie gdzie taki kupić - może znacie kogoś zajmującego się materiałami i on wie ?

A jakie w ogóle temperatury u was są latem w domach? Ja co prawda mieszkam u siebie od początku roku dopiero to nie wiem jakby to było przy cieplejszym lecie jak np w zeszłym roku, ale w to lato to osiągnąłem maks +22 stopnie.

U mnie było już nawet +25 na poddaszu pomimo roletek wewnętrznych i chłodzenia GWC, a u sąsiada który nie ma GWC w ogóle była masakra.

Może masz poniemiecki dom ze ścianami 60 cm i dlatego temat Cię nie dotyczy [moi teściowie tak mają] ?

Jak tylko robi się gorąco, zakładam na zewnętrzną stronę okna osłonę przeciwsłoneczną i przyklejam ją taśmą.

Taką za 10 pln w sklepie samochodowym.

Ważne żeby nie była sztywna,(szybko się niszczą i łuszczą) oraz ,aby była jednostronna.(więcej światła).

W pokoju jest przyjemny półmrok. Okna można zawsze otworzyć,(w sumie nigdy ich nie zamykam) a więc mam przyjemny przewiew. Wewnętrzna strona okna dachowego jest zawsze "zimna".

W pokoju jest chłodniej niż na dworze.

Pamiętam ,że bez tego, była w nim sauna.

Oczywiście na noc, po zgaszeniu świateł wszystko otwieram do końca.

U mnie było już nawet +25 na poddaszu pomimo roletek wewnętrznych i chłodzenia GWC, a u sąsiada który nie ma GWC w ogóle była masakra.

Może masz poniemiecki dom ze ścianami 60 cm i dlatego temat Cię nie dotyczy [moi teściowie tak mają] ?

Mam dom parterowy z poddaszem nieużytkowym i pewnie dlatego, wentylacja zwykła grawitacyjna. Na "strychu" owszem jest duszo jak kiedys tam wchodziłem w lato, ale w na dole w całym domu przyjemny chłodek w porównaniu z tym co jest na zewnątrz nieraz.

Jak tylko robi się gorąco, zakładam na zewnętrzną stronę okna osłonę przeciwsłoneczną i przyklejam ją taśmą.

Taką za 10 pln w sklepie samochodowym.

Ważne żeby nie była sztywna,(szybko się niszczą i łuszczą) oraz ,aby była jednostronna.(więcej światła).

W pokoju jest przyjemny półmrok. Okna można zawsze otworzyć,(w sumie nigdy ich nie zamykam) a więc mam przyjemny przewiew. Wewnętrzna strona okna dachowego jest zawsze "zimna".

W pokoju jest chłodniej niż na dworze.

Ha sprytnie ;-)

Ja mam okno w wykuszu 150x200 i 2 szt po 70x200 więc potrzebuję coś większego i na całe lato [półprzeźroczyste].

Niedługo będę miał do przetestowania czarne siatki przeciw owadom [na wymiar okien] to je przetestuję i dam znać jak to działa.

Najlepszy jednak byłby materiał jak na markizy Velux typ 5060 - niestety nie znalazłem w internecie jego dystrybutora, ale szukam nadal ...

Greg28 - u mnie najbardziej "grzeje" wykusz na parterze.

Przem79 - mi chodzi o zewnętrzne, a Velux może i ma systemowe, ale będą pioruńsko drogie przy potrzebnych mi rozmiarach.

Edytowane przez SUSPENSER
Na lato dla hardcorów "najlepsza" będzie aluminiowa folia to pieczenia np. Jan Niezbędny :rotfl:

znam lepszą, jest półprzezroczysta (tylko trochę zaciemnia pokój - w sam raz) i fajnie się sam trzyma okna, tylko przykłada się na mokrą pow okna i wyciska wilgoć, z jednej strony jest srebrna z drugiej złota - na zewnątrz do wyboru, jest termiczna i nie pozwala na nagrzanie okna, a przede wszystkim dobry wymiar i jest tania, po lecie można ją zdjąć bez problemu z okna, jeśli złoty kolor jest przyklejony do szyby to nieco zostaje ale bez problemu się zmywa.

http://allegro.pl/kingcamp-folia-termiczna-aluminiowa-130-x-185cm-i1745265956.html

na innych aukcjach trochę tańsza, ale tu lepszy opis, polecam - wypróbowana.

Edytowane przez kbab
  • 2 years później...

Witam, od razu zaznaczam, że jestem kobietą i przepraszam za wszelkie błędy jakie napiszę ale będą wynikały z mojej niewiedzy :) Również mam problem z piekielną temperaturą na poddaszu w domu a niestety mąż to małe dziecko i kompletnie się tym nie interesuje, twierdzi, że nic się nie da zrobić i koniec tematu. Mieszkam jeszcze z teściem, który wszystko zrobi żeby było zrobione ale niestety nic dobrze więc w konsekwencji nic nie spełnia swoich funkcji. Więc za to poddasze w końcu wezmę się ja i stąd moja wizyta na forum.

Od razu powiem, że mieszkamy w domku który niedawno obchodził swoją setną rocznicę urodzin. Ja z mężem zajmujemy poddasze na którym latem można ducha wyzionąć. Poczytałam trochę i wiele osób pisze, że dużą winę za duchotę ponoszą okna dachowe, ale my takowych nie posiadamy. Połowa domu ( korytarz, mały pokój i łazienka) są teoretycznie ocieplone, jednak robił to mój teść, więc mam duże podejrzenia że nie jest ta izolacja wykonana dobrze. A z tego co wyczytałam źle wykonana izolacja nie będzie spełniała swoich funkcji. Teść nie chce słyszeć o ponownym izolowaniu bo przecież "to jest zrobione" i nie wiem jak go przekonać. Druga połowa domu (2 pokoje) nie jest izolowana wcale i skwar jest taki sam jak w połowie "izolowanej"

Nie wiem co mam zrobić, jest to stare budownictwo i nie wiem czy jest wogule nadzieja dla takiego domu i czy warto robić izolację. Muszę jeszcze dodać, że że jest to jeden duży dom dzielony na cztery i my mamy taką właśnie ćwiartkę i nasza część dachu jest cały dzień nasłoneczniona :( proszę napiszcie co o tym sądzicie... z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi bo na mojego mężczyznę nie mogę liczyć w tej kwestii