Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

To że jesteś kobietą to nic złego, nie każdy ma szczęście - nie ma za co przepraszać

najprawdopodobniej odpowiada za twoje problemy słaba izolacja połaci dachu, bo domy z tamtego okresu to na ogół grube ściany zew., albo izolować, ale tu wiadomo - bałagan, koszty i w ogóle nie da sie mieszkać, albo ostatecznie klimę założyć i używać latem stosunkowo do potrzeb - klima 4,5kW to wydatek do 3500-4000zł (LG) tylko trzeba się liczyć ze zużyciem prądu latem

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"nie każdy ma szczęście" hehe

klima niestety odpada bo mamy otwartą klatkę schodową połączoną z dołem i latem wiecznie otwarte drzwi na dwór. Myślałam żeby zrobić raz a porządnie tą izolację, tylko czy taka dobrze zrobiona izolacja gwarantuje, że będzie chłodniej? Czy okaże się, że trzeba robić coś jeszcze, nie wiem np kryć dach jakąś specjalną papą czy coś (nie wiem czy coś takiego istnieje :p ) Bałaganu i tak lada moment będę miała masę, bo udało mi się przekonać teścia że należy wymienić prehistoryczną instalację elektryczną, która nie była wymieniona odkąd teściu mieszka w tym domu (51 lat) i odcinkami jest ciągnięta na kablach po żelazkach bo "tak się kiedyś robiło" Więc pomyślałam, że przy okazji tej elektryki pomyślę o tej izolacji bo latem naprawdę jest tragedia.

nie sądzę, aby to była przyczyna, z zamkniętymi latem drzwiami wcale nie jest lepiej, bo przez drzwi wpada na schody a potem na stryszek świeże powietrze.Na tym stryszku mam tylko jedno malutkie okienko i jak je otworzę to robi się przewiew dzięki otwartym drzwiom. Od razu zaznaczam, że nie mogę wstawić większych okien bo po pierwsze nie ma na to miejsca a po drugie nie mogę ingerować w wygląd zewnętrzny domu:(

czy mógłby ktoś podać linka do jakiegoś sensownego filmiku jak mniej więcej powinna wyglądać taka izolacja? ja znalazłam coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=lFjZtEOwyrE nie mówię, że chciałabym tak zrobić i że tak jest poprawnie ale jakoś nakreśliło mi to obraz.