Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

W polowei wykonany, czyli wszytsko oprocz nagrzewnicy ? to tak jak u mnie :)

SUJ, zerknij na linka ktorego podalem. Okna z "bajerowanymi" szybami nic nie daja.

JAREKO, mi sie wydaje, ze to nie ma znaczenia. Naprawde tu slaba strona sa okna a nie izolacja. u mnie to widac totalnie. Na strychu (czyli slonce wali z kazdej strony i tylko 15 cm welny) jest chlodniej niz nizej (gdzie oslania strych, skosy 30 cm welny);. Bo nizej jest kilka polaciowek.

Fantom

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SUJ, zerknij na linka ktorego podalem. Okna z "bajerowanymi" szybami nic nie daja.

No wykres ładny i kolorowy tyle że moim zdaniem bezwartościowy i stworzony zapewne w dziale marketingu producenta. Jak można porównywać temperaturę wewnątrz pomieszczenia nie znając wielu innych danych poza sposobem przesłonięcia? Gdzie informacja na temat powierzchni, kubatury pomieszczenia, wielkości okna, orientacji w stosunku do stron świata, kąta padania promieni słonecznych... Gdzie informacja na temat metodologii tego badania. Do mnie bardziej przemawiają konkretne parametry wynikające z pomiarów (współczynniki przepuszczalności, odbicia, absorpcji promieniowania słonecznego), bądź eksperyment niż najbardziej kolorowy marketingowy obrazek.

Nie oznacza to że neguję najlepszą skuteczność markizy bądź rolety zewnętrznej ale byłbym ostrożniejszy w ferowaniu wyroku iż inne rozwiązania nic nie dają.

Liwko, co do sterownika tyo zerknij na ten co znalazlem w sieci (m-s-elektronik.pl). Zalatwia sprawe - jakies 80 zl.

SUJ, wg mnie to nie zaden marketing. Bylaby to niezla reklama, jakby produkowali tylko rolety i markizy zewnetrzne. Ale oni produkuja i sprzedaja wszystkie te rzeczy, ktore sa na tym porownaniu ! To na start zamykaja sobie droge aby sprzedawac np pakiety trzyszybowe ? Bez sensu. To jest po prostu jakies porownanie na jakims przykladowym modelu. I wiadomo, ze w roznych pomieszczeniach bedzie roznie, ale proporcjonalnie do zaprezentowanej tabelki.

Fantom

Tak. dokaldniej to o tym :

http://m-s-elektronik.pl/?p=productsMore&iProduct=177&sName=Cyfrowy-termostat-elektroniczny--model-RTSZ-7v4

Przelacza i w zime i w lato - a w okresach przejsciowych wylaczy sprzet. Jeszcze go nie kupilem, ale kupilem dokladnie ten sam tylko dla pompy cwu (przelacza tylko na grzanie). Super sprzecik za super cene. Tylko trzeba samemu do obudowy zamknac.

Fantom

Klima nie dla mnie, mam problemy z gardłem. Mam w połowie wykonany GWC glikolowy ale fundusze się skończyły:(

U mnie strych użytkowy to sypialnia . Klima którą zainstalowałem żeby nie ocipieć

włączana jest ok. godz. 16 . Nikogo tam nie ma w tym czasie więc i gardło jest

gdzie indziej. Wieczorem wyłączam przed pójściem spać i z klimą w nocy

się nie zadaję :D

U mnie strych użytkowy to sypialnia . Klima którą zainstalowałem żeby nie ocipieć

włączana jest ok. godz. 16 . Nikogo tam nie ma w tym czasie więc i gardło jest

gdzie indziej. Wieczorem wyłączam przed pójściem spać i z klimą w nocy

się nie zadaję :D

To jest jakieś rozwiązanie, tyle że ja mam bardzo nienormatywny tryb życia:D. Dokończę GWC i zobaczymy w praniu.

Można tak.

Budowałem kiedyś domek szybko i tanio ,żeby się wynieść z bloków zanim

kogoś zamorduję. 100 m2 dachu - 4 okna dachowe .

Teraz wybudowałem ten wymarzony - 300 m2 dachu - 0 okien dachowych.

Wybudowałem o pustak wyżej , założyłem normalne okna , nie mam

problemów .

• 3 weeks później...

Witam, odnośnie okien i zacieniania roletkami od wewnątrz, zrobiłem pewien eksperyment, zakleiłem okna połaciowe od wewnątrz folią reflex i okazało się że to niewiele pomogło bo szyba od wewnątrz zagrzała sie do tego stopnia że można się było poparzyć , a co najciekawsze zewnętrzna była chłodna.

wychodzi na to że najskuteczniejsze jest zacienianie z zewnątrz, lub jak najjaśniejsze rolety od wewnątrz żeby jak najmniej absorbowały i nie odbijały .

Dzieki. Potwierdza to tylko moja teorie - 99 % ciepla w lato "wlazi" przez polaciowki.

Fantom

Zgadzam się z tą teorią. Mamy na poddaszu same okna dachowe 78x140 (w sumie 10 szt ) ,więc jak przyszły upały to temperatura dochodziła do 28 st. Ostatnio kupiliśmy na próbę 3 markizy i założyliśmy na 3 okna w najbardziej nagrzewającym się pokoju . Od razu można było stwierdzić różnicę gdyż nagrzana szyba momentalnie zrobiła się chłodna od środka a temperatura spadła do 25,5-26 st. Czyli prosty wniosek - kupujemy markizy na pozostałe okna i mamy nadzieję , że obniżą nam temp. o kolejne 2 st.

mam na jednej ścianie dachu zarówno markizy zewnętrzne fakro na dwóch oknach (nie pamiętam, coś po 160 zł kupiłem kiedyś, te 10%) jak i roletę ciemną wewnętrzną za chyba 300 zł. Okna identyczne. Gdy słońce świeci centralnie na okna, to szyby w oknach osłoniętych markizami są chłodne, a ta z roletą to piecyk...

po prostu markizy rozpraszają ciepło na zewnątrz okna. tak więc polecam.

To jaka jest temp szyby nie swiadczy do konca o tym, ile wpada ciepla do samego domu. NA pewno jest to mniej w przypadku markiz, ale to nie znaczy, ze roleat wewnetrzna "grzeje"

Fantom

przyłóż termometr do rolety a się przekonasz.

jaka jest różnica pomiędzy nagrzanym stołem, roletą a szybą od środka, wszystko rozproszy energię wewnątrz pomieszczenia.

oczywiście że zatrzyma, bo sama się zrobi gorąca zamiast stołu i strefa cieplejsza przeniesie sie z całego pomieszczenia pod okno:cool:

co dzieje sie z energią która wpadła przez okno 40% zatrzymała roleta, a pozostałe 60%? jak się odbije to mamy gorącą szybę, jak przeleci to nam nagrzeje stół, chyba dobrze rozumuje ?

Srednio rozumujesz. Co znaczy 40% zatrzyma roleta ? Przeciez to nie bufor ciepla ktory bedzie chlonal energie w nieskonczonosc. Sama roleta i czyba w kilka sekund pobiera tyle energii ile zdolaja. Reszta to juz bedzie "odbijana" na zewnatrz. 60 % z energi ktora przedostanie sie przez szyby wleci do domu, a 40% zostanie odbite na zewnatrz przez rolete. Czyli srednio z 1 kW/m2 energii ktora wlecialaby przez zwykla podwojna szybe, do domu dostanie sie 0,6 kW przy zamontowanej rolecie.

Fantom