Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

Srednio rozumujesz. Co znaczy 40% zatrzyma roleta ? Przeciez to nie bufor ciepla ktory bedzie chlonal energie w nieskonczonosc. Sama roleta i czyba w kilka sekund pobiera tyle energii ile zdolaja. Reszta to juz bedzie "odbijana" na zewnatrz. 60 % z energi ktora przedostanie sie przez szyby wleci do domu, a 40% zostanie odbite na zewnatrz przez rolete. Czyli srednio z 1 kW/m2 energii ktora wlecialaby przez zwykla podwojna szybe, do domu dostanie sie 0,6 kW przy zamontowanej rolecie.

Fantom

roleta pobierając energię nagrzewa się więc jest cieplejsza od pomieszczenia w którym się znajduje więc oddaje w nim ciepło jak grzejnik, tak samo jest z szybą to co odbije się od rolety trafi na szybę, część przeleci a część nagrzeje szybę, szyba odda ciepło do pomieszczenia bo na zewnątrz ma trudniej gdyż jest odizolowana drugą szybą( pakiet )bufora ciepła z tego nie będzie, ale do puki będzie różnica potencjału (czytaj świeciło słońce) będzie grzało

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Jest taki stary sposób na regulowanie ilości światła wpadającego do domu. Stosowany był w czasach kiedy jeszcze nie było mowy o klimatyzacji.

Tym sposobem jest posadzenie drzewa liściastego w odpowiednim miejscu. W lato daje cień natomiast w zimę przepuszcza niemal całe światełko którego i tak jest za mało. Sposób skuteczny natomiast nieco czasochłonny. Warto więc czasami tak zaplanować działkę aby jakieś istniejące drzewo oszczędzić.

To jest mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Jest taki stary sposób na regulowanie ilości światła wpadającego do domu. Stosowany był w czasach kiedy jeszcze nie było mowy o klimatyzacji.

Tym sposobem jest posadzenie drzewa liściastego w odpowiednim miejscu. W lato daje cień natomiast w zimę przepuszcza niemal całe światełko którego i tak jest za mało. Sposób skuteczny natomiast nieco czasochłonny. Warto więc czasami tak zaplanować działkę aby jakieś istniejące drzewo oszczędzić.

witam:) kolejnym świetnym starym sposobem były okiennice.

uczmy się od na szych przodków:yes:

witam:) kolejnym świetnym starym sposobem były okiennice.

uczmy się od na szych przodków:yes:

Masz jakiś pomysł na automatykę do nich? Przy -20 albo silnym wietrze nie za przyjemne jest ich zamykanie.

Co do drzewa to jak najbardziej, ale niestety działkę miałem "gołą" więc to melodia przyszłości.

Ja nie mam okien dachowych, ale jak zmieniałem dach w zeszłym roku to przedłurzyłem dach od południowej strony o 2 m. W pokojach jest teraz ok. 21 st. ,a w zeszłych latach było nawet 29 st.,jedyny minus jaki zauważyłem to że w pokojach jest ciemniej.Wniosek z tego taki żeby było chłodno w domu to trzeba zatrzymać promienie słoneczne przed dojśćiem do okna [szyby] obojętnie w jaki sposób.

roleta pobierając energię nagrzewa się więc jest cieplejsza od pomieszczenia w którym się znajduje więc oddaje w nim ciepło jak grzejnik, tak samo jest z szybą to co odbije się od rolety trafi na szybę, część przeleci a część nagrzeje szybę, szyba odda ciepło do pomieszczenia bo na zewnątrz ma trudniej gdyż jest odizolowana drugą szybą( pakiet )bufora ciepła z tego nie będzie, ale do puki będzie różnica potencjału (czytaj świeciło słońce) będzie grzało

Nie wiem czy ty rozumiesz co piszesz i czytasz. Czy rozumiesz, ze przy rolecie wewnetrznej do domu trafi powiedzmy o 40% mniej ciepla czy nie rozumiesz ?

Fantom

Ja nie mam okien dachowych, ale jak zmieniałem dach w zeszłym roku to przedłurzyłem dach od południowej strony o 2 m. W pokojach jest teraz ok. 21 st. ,a w zeszłych latach było nawet 29 st.,jedyny minus jaki zauważyłem to że w pokojach jest ciemniej.Wniosek z tego taki żeby było chłodno w domu to trzeba zatrzymać promienie słoneczne przed dojśćiem do okna [szyby] obojętnie w jaki sposób.

Dokladnie - i najlepiej (najtaniej) sprawdzi sie tu markiza zewnetrzna. Inan sprawa jak ma sie ona do funkcjonalnosci (zamykanie/otwieranie, trwalosc, stopien zaciemnienia itp).

Marze3niem jest roleta zewnetrzna, ae ta cena .....

Fantom

Masz jakiś pomysł na automatykę do nich? Przy -20 albo silnym wietrze nie za przyjemne jest ich zamykanie.

Co do drzewa to jak najbardziej, ale niestety działkę miałem "gołą" więc to melodia przyszłości.

przytoczyłem tylko dobry sposób na zacienienie, dla przypomnienia mamy temat ; co zrobić aby dom sie nie nagrzewał.

równie dobrze można by napisać że trzeba wybudować dom bez okien, same zalety; nie traci ciepła w zimie, nie nagrzewa się w lecie, nie trzeba myć okien, nie trzeba automatyki sterującej itd.itp.:cool: a poza tym całymi dniami jesteśmy w pracy albo siedzimy w zacienionym domu

dlaczego się czepiasz słówek;)

Dokaldnie tak - tylko poczytalem.

Twierdzisz, ze jest inaczej ? Lepeij nie rob z siebie pajaca. Poczytaj jakie glupie teorie napisales, aby udowodnic, ze roleta wewnetrzna nie dziala (np, ze w jedna strone cieplo przez okno wpada bez problemu, ale w duga juz nie bo szyba zewnetrzna odbija je z powrotem) i sie zastanow. A potem idz do kogos kto ma zamontowane tego typu rolety. Co do tego czy jest to rzad 30,40 czy 50% tro juz by trzeba pomierzyc samemu. Ale na stronach Fakro masz dokladne wartosci mierzone laboratoryjnie z normami - w zupelnosci to wystarcza. A jak Ci nie wystarcza, to Ci powiem, ze Twoje okna maja U = 10 W/(m2K). A co ? Powiedzili Ci ze 1,1 lub 0,6 ? ale Cie oklamali ! Mierzyles, czy przeczytales na naklejce ?

Tak zupelnie przy okazji, to powiem, ze te roletki od zewnatrz maja jeszcze folie odbijajaca.

Fantom

Edytowane przez szczukot

przytoczyłem tylko dobry sposób na zacienienie, dla przypomnienia mamy temat ; co zrobić aby dom sie nie nagrzewał.

równie dobrze można by napisać że trzeba wybudować dom bez okien, same zalety; nie traci ciepła w zimie, nie nagrzewa się w lecie, nie trzeba myć okien, nie trzeba automatyki sterującej itd.itp.:cool: a poza tym całymi dniami jesteśmy w pracy albo siedzimy w zacienionym domu

dlaczego się czepiasz słówek;)

Okiennice na polaciowki, hm... tego jeszcze nie widzialem w starych czasach.

A w domu nie probnlemem sa przeszklenia pionowe co wlasnie te dachowe. Przez polaciowki w lato wpada z 3 razy wiecej energii niz przez zwykle okna. Wiec dom mozna budowac z przeszkleniami, ale starac sie to robic w scianach szczytowych itp na gorze - jak najmniej polaciowek (ja zrobilem blad bo mam ich az 8 szt).

A tak przy okazji co do samych rolet zewnetrznych na okna pionowe , to nie mam ani jednej. I bylo to celowe. Bo widze domy, gdzie sa zamontowane. Zastanawiam sie, po co ludzie marnowali kase na ich kupno. Zamaist tych rolet i okien mogli po prostu zamurowac sciany. Byloby duzo taniej i szybciej. Bo jak juz ktos ma rolety, to w zime zamkniete bo cieplo ucieka, w lato zamkniet bo slonce grzeje. I normalnie laczny czas otwarcia tych rolet w oku to moze z 20 dni (oczywiscie w nocy tez zawsze pozamykane bo zlodzieje).

Fantom

Edytowane przez szczukot

Dokaldnie tak - tylko poczytalem.

Twierdzisz, ze jest inaczej ? Lepeij nie rob z siebie pajaca. Poczytaj jakie glupie teorie napisales, aby udowodnic, ze roleta wewnetrzna nie dziala (np, ze w jedna strone cieplo przez okno wpada bez problemu, ale w duga juz nie bo szyba zewnetrzna odbija je z powrotem) i sie zastanow. A potem idz do kogos kto ma zamontowane tego typu rolety. Co do tego czy jest to rzad 30,40 czy 50% tro juz by trzeba pomierzyc samemu. Ale na stronach Fakro masz dokladne wartosci mierzone laboratoryjnie z normami - w zupelnosci to wystarcza. A jak Ci nie wystarcza, to Ci powiem, ze Twoje okna maja U = 10 W/(m2K). A co ? Powiedzili Ci ze 1,1 lub 0,6 ? ale Cie oklamali ! Mierzyles, czy przeczytales na naklejce ?

Tak zupelnie przy okazji, to powiem, ze te roletki od zewnatrz maja jeszcze folie odbijajaca.

Fantom

powiem to w ten sposób,zanim zaczniesz po kimś jezdzic, wez sobie kilka termometrów kartkę papieru ołówek,zamknij się najlepiej w jakimś budynku o konstrukcji szkieletowej aby akumulacja miała niewielki wpływ na wyniki, polataj sobie przez jakiś czas z tym wszystkim, porób notatki przeanalizuj, a potem się wypowiadaj. ps. nie bardzo rozumiem o co walczysz?

A tak przy okazji co do samych rolet zewnetrznych na okna pionowe , to nie mam ani jednej. I bylo to celowe. Bo widze domy, gdzie sa zamontowane. Zastanawiam sie, po co ludzie marnowali kase na ich kupno. Zamaist tych rolet i okien mogli po prostu zamurowac sciany. Byloby duzo taniej i szybciej. Bo jak juz ktos ma rolety, to w zime zamkniete bo cieplo ucieka, w lato zamkniet bo slonce grzeje. I normalnie laczny czas otwarcia tych rolet w oku to moze z 20 dni (oczywiscie w nocy tez zawsze pozamykane bo zlodzieje).

Fantom

Bo takie są przepisy;)

No dobra - wygrales - rolety zewnetrzne powoduja zerowy spadek wpadania energii slonecznej do domu, a nawet go nagrzewaja wiecej bo dzialaja jak kaloryfer.

Ja na szczescie nei musze biegac z karta i olowkiem po domu bez sensu, bo mam termometry i widze jak sie zachowuja caly czas przy oknie odslonietrm i zaslonietym roleta.

Z mojej strony EOT na ten temat.

Fantom

No dobra - wygrales - rolety zewnetrzne powoduja zerowy spadek wpadania energii slonecznej do domu, a nawet go nagrzewaja wiecej bo dzialaja jak kaloryfer.

Ja na szczescie nei musze biegac z karta i olowkiem po domu bez sensu, bo mam termometry i widze jak sie zachowuja caly czas przy oknie odslonietrm i zaslonietym roleta.

Z mojej strony EOT na ten temat.

Fantom

to nie chodzi o to kto bardziej czymś zabłyśnie, tylko żeby znalęzć ten złoty środek na nagrzewanie się wnętrz, ja swoje spostrzeżenia mam namacalne tymi łapami, nie lubię pisać o sprawach tylko teoretycznie bo gdzieś słyszałem lub czytałem, muszę przeanalizować na własnej skórze(ci co mnie znają to wiedzą o czym mówię) Pozdrawiam:)

A widzisz, to nie do końca prawda. W sypialni nie mam okien dachowych ale mam jedno okno połaciowe od strony wschodniej. Miały być jeszcze dwa dachowe od południowej ale je na szczęście wywaliłem. Mimo tego rano nie dość że słońce mnie za szybko budzi (można zaradzić tania zasłoną lub roletką), to po godz 7 już zaczyna dość mocno nagrzewać sypialnie. Jedynie słusznym moim zdaniem rozwiązaniem jest tu roleta zewnętrzna, która do południa powinna być przynajmniej 3/4 zamknięta.

dodam jeszcze takie spostrzeżenie które może się przydać tym co dopiero mają się budować.

znacznie wolniej nagrzewa sie poddasze jeżeli ma " lane" skosy i stropy.

wszystko związane jest z akumulacją , słońce nagrzewa jednakowo przez okna tylko że na poddaszach z płyt gipsowych gdzie jest praktycznie sama izolacja nie ma gdzie wchłonąć i rozproszyć energii , od razu rośnie temperatura. To samo dotyczy się dachówki ceramicznej w porównaniu z blachą.

tak mi sie przypomniało jeszcze że wpływ na temp. w domu ma także taras, kostka, dachy sąsiednich budynków itp. promieniowanie słoneczne odbijając się od nich włazi nam przez okna i podnosi temp. elewacji .

ogólnie rzecz biorąc jak najwięcej zieleni w bezpośrednim sąsiedztwie z domem.

Edytowane przez jasiek71