Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić aby dom się nie nagrzewał

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a blachodachowka na deskowaniu i pustka powietrzna miedzy welna a deskowaniem? Czarna blacha odbija swiatlo sloneczne, nie na darmo beduini w Afryce chodza ubrani na czarno.

[ATTACH=CONFIG]61155[/ATTACH]

Widać nie wszyscy o tym wiedzą ;) :

http://republika.pl/blog_pi_3449441/3994687/tr/pustynia_-_domino.jpg

http://www.cortinastelle.it/eclissi/fotoegitto/beduini03.jpg

Większość domów co ma problem z wysoką temp. na poddaszu ma albo za słabo docieplony dach albo niechlujnie ułożona wełnę i dlatego poddasze się nagrzewa u mnie w domu dwa okna dachowe a w środku temperatura w tym roku jeszcze nie przekroczyła 22*C. Na dachu czarna blacho-dachówka.

I tu sie mylisz. Ja na strychu (czyli najwyzszy punkt), gdzie nie mam ani jednej polaciowki oczywiscie, a welny mam dwa razy mniej niz w domu, mam nizsza temperature niz w domu. Bo tam mam 8 polaciowek. I tyle. Gadanie o niechljnie poloznej welnie moze jest prawda tylko u kogos, kto zamiast welny ma powciskane uszki od piwa.

U kazdego innego to bedzie wina okien. Sam zreszta napisales, ze masz mala temperature - bo nie masz okien a nie dlatego, ze jako jedyny maz dobrze polozona welne.

Fantom

a blachodachowka na deskowaniu i pustka powietrzna miedzy welna a deskowaniem? Czarna blacha odbija swiatlo sloneczne, nie na darmo beduini w Afryce chodza ubrani na czarno.

[ATTACH=CONFIG]61155[/ATTACH]

Czyżby jakieś rewolucje w fizyce ? I ja nic nie wiem ?:D

Jak nie mam okien? Pisze że mam dwa okna w dachu i akurat w tych pokojach mam termometry. Jak masz po kilka okien dachowych na pokój to mogę zrozumieć że masz wysokie temp. ale jak jedno dachowe na pokój to na pewno nie jest tego powodem. Jak sobie wełnę sam okładałeś to możesz być pewny że masz ja dobrze ułożoną, ale jak to robiła jakaś firma to już tej pewności nie ma. U znajomych bez żadnych okien w dachu na poddaszu jest ukrop, ale ma 12 czy 15 cm wełny w dachu.

Posłuchaj blada twarzo, tu mówi wódź Apaczów:D Nie miałem markiz, słońce napindalało przez okna że się szło oparzyć. Założyłem markizy, problem zniknął. Na dachu mam 25cm wełny. 15 wzdłuż krokiew i 10 w poprzek. Porządna wełna, żaden badziew. Dachówka ceramiczna. Nadal twierdzisz że to nie okna?

Ogólnie od strony południowej najlepsze są odpowiedniej długości okapy. Latem gdy słońce wysoko nie wchodzi nam ono do domu, za to zimą gdy nisko wspomaga ogrzewanie. Od strony wschodniej i zachodniej chyba najlepiej wypadają rolety.

ja akurat od południa to mam wielką ślepą ścianę (dom na granicy działki) tak że zacienianie samo się rozwiązało, a na okres przejściowy i zimę to mam w planie zrobić na niej wielki kolektor powietrzny i dogrzewać przez wentylacje mechaniczną.

ja akurat od południa to mam wielką ślepą ścianę (dom na granicy działki) tak że zacienianie samo się rozwiązało, a na okres przejściowy i zimę to mam w planie zrobić na niej wielki kolektor powietrzny i dogrzewać przez wentylacje mechaniczną.

Jesienią i zimą raczej marnie będzie ja wspomagał, zbyt mało dni słonecznych. Jedynie wiosną może być z niego jakaś korzyść, ale wiosną ten okres trwa krócej i raczej trzeba spowalniać to nagrzewanie.